Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Януари, 2023 08:10 1 977 55

Екскомандир на армията на САЩ: Крим е решаващ във войната между Русия и Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • бен ходжис

За връщане на Крим в състава на Украйна се заговори по-смело след успешната контраофанзива, която Украйна започна в късното лято на миналата година за освобождаване на завзетите през 2022 г. области

Екскомандир на армията на САЩ: Крим е решаващ във войната между Русия и Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Борбата за връщане на Крим ще бъде решаваща във войната между Русия и Украйна. Това заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа в интервю за Insider.

"Решаващият терен за тази война е Крим. Украинското правителство знае, че не може да се задоволи с това Русия да запази контрола над Крим", каза Ходжис.

Още новини от Украйна

По думите му Украйна никога няма да бъде безопасна или защитена, нито способна да възстанови икономиката си, докато Русия държи Крим.

Според Ходжис през следващите няколко месеца Украйна ще постави условията за евентуалното освобождаване на Крим.

Ходжис подчерта, че Украйна ще се нуждае от прецизни ударни оръжия с голям обсег като ракетите ATACMS с по-голям обсег, които могат да бъдат изстреляни от монтирана на камиони пускова установка HIMARS, за да изтласка успешно Русия от Крим.

Освобождаването на Крим може да бъде постигнато чрез изолиране на полуострова чрез въздушни и сухопътни атаки, за да се прекъснат и прекъснат основните връзки на Русия с Крим, включително Керченския мост, отбеляза Ходжис.

По думите му, след като Крим бъде изолиран, Украйна ще трябва да използва "широк набор от системи с голям обсег срещу откритите руски съоръжения и групировки в Крим, което да ги направи несъстоятелно за тях и да ги принуди да напуснат".

В тази връзка, Ходжис критикува администрацията на президента Джо Байдън за нежеланието да предостави оръжия с по-голям обсег, отбелязвайки, че руските системи в Крим и на други места "убиват невинни украинци".

Припомняме, че през 2014 г. в условията на руска военна окупация на 16 март бе проведен референдум, при който 95,5% от гласувалите при преброени 50% от гласовете и избирателна активност от 85% (по данни на изборната комисия) избират присъединяване към Русия, като още на следващия ден е обявена независимост, след което Република Крим и на 18 март заедно с град Севастопол бяха анексирани в състава на Руската федерация. Актът на Кремъл не е признат на международно ниво.

За връщане на Крим в състава на Украйна се заговори по-смело след успешната контраофанзива, която Украйна започна в късното лято на миналата година за освобождаване на завзетите през 2022 г. области. В последните седмици зачестиха предупрежденията за военно освобождаване на Крим, макар и западни политици и анализатори да смятат, че това е преимуществено дипломатически сюжет. Според някои анализатори максималистичната линия на украинските политици намалява шансовете за започване на мирни преговори на 11-тия месец от началото на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 7 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е ДИПЛОМАЦИЯ ПРЕГОВОРИ МИР

    Коментиран от #30

  • 2 Дразни ви

    71 13 Отговор
    че Русия държи Украйна цяла и не закача от Киев на запад! Решили сте, явно да я принудите да заличи Украйна! Гнусна мръсна зад океанска сган!

    Коментиран от #31

  • 3 Петър

    67 11 Отговор
    Крим ще се върне в състава на Украйна тогава, когато Северен Кипър се върне в състава на Кипър. Стига глупости,ало сащците, кой лъжете?

    Коментиран от #13

  • 4 Реалист

    52 6 Отговор
    САЩ отдавна са обещали на Украйна да си върне Крим - това беше морковчето. Ха да видим
  • 5 Гогата

    56 7 Отговор
    Болните фантазии и мокрите сънища на Англосаксонците
  • 6 По един или друг начин

    14 66 Отговор
    Русия трябва да загуби тази война!
    Агресорът да получи заслуженото!

    Силвия Митева Тошкова.
  • 7 Хахаха муахахахаха ДАВАЙ КВИЧИ ХАХА

    43 5 Отговор
    Западните милиционери късат нерва заради Крим
  • 8 РЕАЛИСТ

    61 5 Отговор
    Точно тов генерал беше командващ американските войски в Европа, когато Русия си върна Крим, без една пушка да пукне. Подви бе опашка, а не сега голям смелчага се бара. Забравете за Крим. Руски е бил и руски ще бъде.
  • 9 Специални части на АЗОВ :

    6 47 Отговор
    Скоро Крим ще го освободим.
  • 10 габровка

    9 57 Отговор
    Крим е укаински . РФ ще бъде наказана заради всички окупации .

    Коментиран от #16, #36

  • 11 Иван

    32 4 Отговор
    Решаващият терен са Голанските Възвишения и Газа.
  • 12 Смятам, че Крим скоро пак ще бъде

    7 51 Отговор
    Украински! Както си е бил!

    Коментиран от #28

  • 13 Крум

    45 4 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Също така когато Косово се върне към сърбия и македония отново стане просто област. Когато признаят палестинците за държава,когато каталуня се отдели,когато шотландците излязат от великобритания,ирландия пак стане обща държава......

    Коментиран от #21, #42

  • 14 Нищо подобно

    43 4 Отговор
    "Украинското правителство знае, че не може да се задоволи с това Русия да запази контрола над Крим", каза Ходжис."... Всеки с малко ум знае че НАТО започна всичко това за да изгони руския флот от Крим и да се настани там. Украинците са само кръводарителите за акцията. А корумпираното правителство поставено от глобалистите е перонала на акцията.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    40 3 Отговор

    До коментар #10 от "габровка":

    Овца, по време на Кримската Война турците и англичаните срещу Украйна ли са воювали?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Eдин

    38 3 Отговор
    Естествено! Крим е от стратегическо значение - идеално място за поредната военна база на НАТО/САЩ! Те бяха почнали да я градят , ама руснаците ги изхвърлиха ! ... но това не пречи да си мечтаят.
  • 19 Ццц

    42 3 Отговор
    Ясно е, че американският интерес е изключително към Крим и военната му база. За да се постигне ще загинат много, много украинци и ще се налеят много, много пари. Отново наблюдаваме подлата американска политика в действие - за да победят индианците, ползваха други индианци; за да "победят" германците, изчакаха руснаците да ги победят. Нямаше кой да ползват във Виетнам и не победиха. От тогава използват мижитурк@ като Зеленски, които да организират "майдан" или "международни коалиции", за да подчиняват суверенни държави. А това много се харесва и защитава от "евроатлантиците" и е съвсем демо(н)кратично!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Петър

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "Крум":

    Да, прав си, ще добавя и още, когато Великобритания върне Гибралтар на Испания, когато Испания върне на Мароко владенията си Сеута и Меиля, има и още.
  • 22 🇧🇬🇪🇺💯

    20 3 Отговор
    Тук, под тази статия, кой, какво пуши❓И аз искам от същото което генералът пуши❓🍺🥃🚬🍺🥃🚬🍺🥃🚬🍺🥃🚬🍺🥃🚬🍺🥃🚬🍺🥃🐆
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 рфьсдер

    39 4 Отговор
    Мръсни кравари, за Крим се загрижили. Искаха да си направят база там ама руснаците ги удариха през ръцете и сега и псетата им бандера фашисти и те си получават пердаха, та няма да има база на краварите в Крим. Вият като койоти тези мръсни разбойници. Всичко дето си мислиха че ще откраднат и експлоатират им се изплъзва от ръцете. Русия много точно ги удря точно там където си мислеха че ще крадат. Иначе на простите по света разказват приказката за голямата им демокрация и колко много мислят за хората. През цялото време се чудят от кой какво да ограбят.
  • 25 Севастополец

    15 6 Отговор
    Очакваме с нетърпение ВСУ !
  • 26 🇧🇬🇪🇺💯🇩🇪🇫🇷💯🇮🇹🇺🇸

    17 8 Отговор
    Няма добри или лоши в
    Русо/Украинската война но❗️обикновенните хора са тези които понасят пораженията, студът, глад, загуба на близки и семейство, като във всяка война и тук възрастните и децата понасят най тежко последиците от войната ❗️На “лудналите” лидери Путлер, Зеленски и цялата “пасмина” про война от двете страни трябва да се сложи край, воюващите страни трябва да търсят дипломатически преговори за край на военните действия❗️
    🇺🇦Give Peace A Chance🇷🇺
  • 27 ЧВК ВАГНЕР вече не съществува!

    5 34 Отговор
    78 % от личния състав е ГРУЗ 200 !

    Коментиран от #45

  • 28 Смятай си

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Смятам, че Крим скоро пак ще бъде":

    Никой не ти пречи да смяташ (на сън!)... На сащисаните много им се ще Крим да е украински, нооо... Е , там има една база, в която е базиран целият Черноморски флот на РФ, и която е апетитна хапка за американците и пак нооо... Руснаците ВЕЧЕ НИКОГА няма да дадат полуострова на укрите, с което защитават и собствената си база там... Да припомним, че полуостровът в продължение на почти 200 години е принадлежал на Руската империя, а в последствие на Руската федерация... Един глупак решил, че ще е добре да се подари на Украйна, без изобщо да мисли, че един прекрасен ден СССР ще се разпадне и полуостровът ще стане ябълката на раздора между двете бивши съюзни републики, особено когато едната е подкокоросвана от ония зад океана...

    Коментиран от #33

  • 29 Цитат

    13 3 Отговор
    ..."убиват невинни украинци".....
    Щом има невинни украинци,има ли такива които са ..."виновни за нещо"....
  • 30 Мдааа

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ама Путин не иска да преговаря и не иска мир! Само изпраща още пушечно месо. Ако иска преговори да напусне Украйна и да преговаря.
  • 31 Ъъъъ

    4 18 Отговор

    До коментар #2 от "Дразни ви":

    Русия да напусне Украйна! Ако не иска по-големи проблеми! Украйна не е Русия.

    Коментиран от #35, #44

  • 32 Госあ

    19 3 Отговор
    Както винаги съм писал, думите на Путин се потвърждават една по една от западни изказвания. Тази военна операция в Украйна нямаше как да не започне.
  • 33 Неизвестен

    17 3 Отговор

    До коментар #28 от "Смятай си":

    Подарен е от другаря Никита Хрушчов защото глупака също е украинец.
    От такъв какво може да очакваш.
  • 34 ами

    15 3 Отговор
    да то защото украина си освободи всички територии и сега остана крим
  • 35 ами

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ъъъъ":

    така де стига са пречили на сащ, да си се настанят
  • 36 Опа

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "габровка":

    За донецка и луганска област не знам. Но Крим ще стане украински само когато в Габрово си върнат отрязаните опашки на котките си.
  • 37 Този екс

    15 2 Отговор
    Този екскомандир е трябвало да командвал полевата кухня ли? Много е тъп.
  • 38 🇧🇬🇪🇺💯

    15 2 Отговор
    Никой, ама никой не говори за мир, няма мирни преговори❗️
    Реалностите са жестоки❗️
    Само една справка за превземане на Украинските територии и изтласкване на Германските Войски от Украйна през Втората Световна, СССР, Червената Армия, Сталин, използва близо три и половина милиона личен състав❗️Смятайте ги, колко Армии и Дивизии и тежко въоръжение е това❓
    Сега нещата не стоят по много по различен начин но❗️
    Загубените Територии на Украйна спрямо Русия са близо 30/25% , за да могат ВСУ да си върнат тези “загубени” територии ще им трябва Армия, армии от порядък един милион и половина личен състав, боеспособен личен състав, плюс тежко и леко въоръжение и авиация и да не изброявам всичко останало❗️
    Самата война започна заради опасноста военната база в Крим (която по време на “превземането” от Русия имаше близо 20 000 хиляди дислоцирани Руски Военни) да бъде превзета от Национал Социалистическа Украйна и да премине в редиците на ЕС/НАТО❗️Това са фактите.
  • 39 Факт

    13 2 Отговор
    Още един американски младеж на 80г не разбрал,че Крим отдавна е Руски,в границите на Русия.Пенсия,какво да го слушаш?

    Коментиран от #47

  • 40 пешо

    13 2 Отговор
    само болен мозък може да си помисли че русия ще загуби крим
  • 41 Ало замразеният

    10 1 Отговор
    Къде беше последните 10г? Крим е руски! Толкова.
  • 42 Опа

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Крум":

    Прав сте. Но е този свят в момента демагогията и демокрацията вплетени със скрити икономически интереси вървят ръка за ръка.
  • 43 Малко инфо от уикито

    13 1 Отговор
    Копи/Пейст от Уикипидията:
    "Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856) е военен конфликт между Русия и съюз между Османската империя, Франция, Британската империя и Сардинското кралство".
    Никъде и помен от Украйна. Що така?
  • 44 Не Русия

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ъъъъ":

    САЩ няма място там! Ако САЩ не беше на хиляди километри от дома си, война нямаше да има! Ползвайте тези неща на рамената, за да не сте в услуга на този интригант и утре да драскате за следващата война, предизвикана от него!
  • 45 ъхгтф

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "ЧВК ВАГНЕР вече не съществува!":

    Купи си от някъде мозък ако има. Спешно. И прочети внимателно какъв вой е срещу музикантите и как искат да ги забранят от всякъде. А платените натовци дето воюват в осрайна, като чуят за концерт на Вагнер и почвали да играят казачок.
  • 46 Мишел

    11 1 Отговор
    Една от основните причини да се води тази война е надеждната на САЩ да имат стратегически военни бази в Крим . В момента, когато стане ясно, че това е невъзможно, САЩ ще зарежат Украйна
  • 47 Моряка

    15 1 Отговор

    До коментар #39 от "Факт":

    Руснаците овободиха Крим от татарите преди 250 гдини.Украйна беше измислена от Ленин доста по късно.Чийе Крим тогава?
  • 48 🇧🇬🇪🇺💯

    4 2 Отговор
    :) 🐆Войната в Украйна дори не е заради Крим, тоест USA, на :) мириканците Крим не им трябва, имат си достатъчно военни бази по целият свят (може би 1 200 може и да са повече)❗️
    Войната в Украйна е заради
    нео-националсоциалистическите амбиции на Германското и Европейско нео-фашистко Лоби, войната в Украйна са мокрите сънища на Нацистка Германия, 💯% нео-нацистка апология и “кандърма”, Десен Сектор в Украйна и Меркелица❗️

    Коментиран от #50

  • 49 🇧🇬🇪🇺💯

    2 4 Отговор
    Украинците, европейците,и :) руснаците са на път да разберат, че е много по-лесно да влязат във война, военна/зона, отколкото да излязат от война, военна/зона ❗ ️
  • 50 Моряка

    14 1 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Колега,Мишел е прав,погледни Крим как се е разперил дълбоко в Черно море,от там САЩ искаха да държат под прицел всичко,което мърда,чак до Индийския океан.Всчко беше договорено с Майданските фашаги,но Путин ги изпревари с дни.
    Пък и Крим си е руски от винаги,виж коментар 47.

    Коментиран от #52

  • 51 ТОЗИ ГЕНЕРАЛ КРАВАР

    10 1 Отговор
    КОГАТО ПРЪДНЕ ВЪВ ВРЯЛА ВОДА И ПОЛОЧАВА КРИМ МНОГО ПОЗДРАВИ НА ТАГАРЕВЦИ ШАЛАМАНОВ ГИ ПАСИТЕ ЧЕХЛЮ И МИТОДИ АНДРЕЕВ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Даа!,

    6 1 Отговор
    Мокрите сънища не ги оставят на мира! От тези изявления съвсем пролича,защо имаше Мегдан и нюладнка с курабииките,и защо днес украйнския народ е хвърлен в месомелачка.Подготвяха схемата- влизане в отанчо,за да влезете в ЕС.Както навсякъде( и ние го играхме). Как си представя този О.З паун,че РФ щеше,или сега ще им позволи да стъпят на най големия,непотопяем самолетоносач в света- Крим? Отделно искаха и черешката на тортата - Севастопол със изградена супер структури за ВМФ, включително най голям клас подводници.Това е равносилно РФ да разположи подводници, фрегати всякакъв клас ракетни системи,авиация примерно в Куба. Мечти- миражи.Единтвено което могат да предизвикат,ако им дадат Ракетни системи с далечен обсег ще бъде Европа да пламне.Няма сила, която с конвенционални оръжия да победи Русия.А да пробват с ЯРС не им стиска.Знаят,че може да ги последва съдбата на Атлантида.
  • 54 Гошо мексиканеца

    1 3 Отговор
    Еми да върнат Крим на Османската империя, за да не се карат.

    Коментиран от #55

  • 55 Никакви такива

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Гошо мексиканеца":

    Крим е част от Велика България на хан Кубрат. Сега сме го оставили на рашките на отговорно пазене.