1 Февруари, 2023 15:33 1 402 10

Румънският президент е сред спряганите имена за следващ генерален секретар на НАТО

  • румъния-
  • президент-
  • клаус йоханис-
  • нато-
  • генерален секретар

Надпреварата за избор на кандидат за лидер на НАТО е в разгара си

Румънският президент е сред спряганите имена за следващ генерален секретар на НАТО - 1
Източник: БГНЕС

Името на настоящия румънски президент Клаус Йоханис е сред спряганите за следващ генерален секретар на НАТО. В миналото самият държавен глава не е изключвал такава възможност.

“Назначаването му обаче може да бъде възпрепятствано от ветото на Унгария или от тези, които биха предпочели кандидатът да е жена”, отбелязва в свой анализ по темата “Политико”.

Надпреварата за избор на кандидат за лидер на НАТО е в разгара си. Мандатът на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг изтича на 1 октомври тази година. Той беше удължен през март 2022 г., след избухването на войната в Украйна, предаде БТА.

“В контекста на продължаваща война, НАТО се нуждае повече от всякога от "бистър ум", но малцина са подходящите за тази роля", отбелязва “Политико“.

Сред останалите имена, посочени като възможни кандидатури в статията, са тези на президента на Словакия Зузана Чапутова и на премиера на Литва Ингрида Шимоните. Вероятни кандидати са и нидерландският премиер Марк Рюте и естонският министър-председател Кая Калас.

“Някои западни столици обаче не биха подкрепили такива кандидати в момента, смятайки източната част на Алианса - и особено балтийските държави - за твърде войнствени”, пише още ”Политико”.

Възможно е след края на мандата си настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг да стане новият управител на Централната банка на Норвегия, съобщиха преди време правителствени източници от Осло. Не е изключена и възможност той да остане начело на Алианса.

“Който и да е следващият генерален секретар на организацията, той трябва да изиграе трудната роля на балансьор, за да насърчи столиците да продължат да доставят оръжие на Украйна и да подсили собствената отбрана на НАТО”, заключава “Политико”.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 4 Отговор
    Казвах ви, че едно е да имаш президент немец, а друго селски тарикат.
  • 2 Град Симитли

    3 3 Отговор
    Обаче, Бацето е най-подготвен за поста!
  • 3 Теле

    2 1 Отговор
    А читра кута тра ля ля, европа си замина
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Нещо ПОСЛУШКОВЦИТЕ са на привършване ❗
    Настоящият ЙЕСмен е без мандат вече над половин година ❗
    А заместник още се търси ❗
  • 5 Има

    1 0 Отговор
    много голям шанс !
  • 6 Евалла на румънците...

    4 9 Отговор
    Достоен народ са, не като нас българите,, руски подлоги и безродници, срам и позор сме пред цяла Европа с Румен и цялата путинска шайка предатели и грабители, вече 32 години, за това раболепие и подчинение на руският враг сме най бедни и презрени в цяла Европа.

    Коментиран от #7

  • 7 Ха ха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Евалла на румънците...":

    Че си некадърен да изкараш 2 лв. руснаците саа ти виновни....Че ти изнасят златото Дъндиъо пак руснаците са виновни..

    Коментиран от #10

  • 8 хммм

    2 2 Отговор
    Добра кандидатура!
  • 9 ФЕЙК

    3 1 Отговор
    Плевнелиев е по-добър, ако не го пусне жена му може да издигнем Пасито, той отдавна е мераклия!
  • 10 Твойте злато...

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха ха ха":

    Запази ли си го,?
Новини по държави: