Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 15:55 600 14

Хабек: Германия може да избегне скокове на цените на енергията

  • германия-
  • цени-
  • елетроенергия-
  • скок-
  • газохранилища

Ако в края на зимата газохранилищата са пълни

Хабек: Германия може да избегне скокове на цените на енергията - 1
Източник: БГНЕС

Спадът на цените на енергията на световните пазари беше неочакван, заяви пред журналисти германският икономически министър Роберт Хабек след заседание на кабинета, добавяйки, че за Германия това е шанс ценовите шокове от 2022 г. да останат в миналото, ако в края на зимата страната има пълни газохранилища, предаде Ройтерс.

"Никой не може наистина да се закълне или да прогнозира дали това ще бъде трайна промяна към по-добро. Но има такъв шанс", каза Хабек в коментар на скорошните намаления на цените на енергията.

Според него енергоснабдяването на Германия през идните години ще бъде осигурено, дори ако страната постепенно спре въглищните си електроцентрали по-рано от планирания срок - 2038 г.

Снабдяването с енергоносители през периода 2025-2031 г. ще бъде осигурено на фона на разширяването на възобновяемия капацитет и транспортните мрежи, докато енергетиката се отдалечава от използването на изкопаеми горива, съобщи в изявление германското правителство.

Доклад, в който се отчита увеличаването на потреблението на енергия от електромобили и термопомпи, беше изготвен от Федералната мрежова агенция и приет от кабинета днес.

В него се акцентира на възможността за екстремни метеорологични явления и технически повреди по мрежата, както и на необходимостта от използване на опциите за съхранение и управлението на потреблението на енергия, за да се премахнат негативните ефекти от нестабилния характер на възобновяемата енергия.

Очаква се правителството да представи стратегия за развитие на местните електроцентрали през първото полугодие на настоящата година. Властите искат новите газови централи да бъдат готови да функционират на чист водород вместо на природен газ.

Германия също така цели да произвежда, внася и продава зелен водород, получен от вятърна и слънчева енергия чрез електролиза, но също и от биомаса и биометан, като бъдещи източници на енергия.

Кабинетът одобри и мерки за ускоряване на развитието на вятърната и слънчевата енергия, както и на офшорната вятърна енергия.

Предвижда се Германия да има достъп до зелени мощности с капацитет от 360 мегавата до 2030 г., съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Краварчето ви шитка Руски газ и петрол на 5рна цена, пък избегвай квот се сетиш! Бухахахха
  • 2 Теле

    8 1 Отговор
    Може, ако куува директно от русия
  • 3 Смех 😆🤡🤣

    3 0 Отговор
    Има шанс и да не умреш аюа досега никога не се е олицетворявал тоя шанс
  • 4 Малийййй,

    7 1 Отговор
    смелчага, американци и поляци им гръмнаха газопроводите, мълча като лива и сега се прави на голем!

    Коментиран от #6

  • 5 пффф

    6 1 Отговор
    те от 3 години имат повече електроенергия от вятър и слънце отколкото от въглеродни горива. Само дето никой не акцентира на това и се плещят глупости.
  • 6 хе хе хе

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Малийййй,":

    па те да не би да работиха... кои пука гума на не работеща кола, за да я задмине?
  • 7 Незнаещ

    1 4 Отговор
    Нали ни говореха едни знаещи и компетентни хора,почитащи и обичащи червената петолъчка,че ще има глад,студ мрак и мизерия в ЕС.Какво стана ги питам,лъгаха ли ни,защо не се сбъдна пророчеството им???Но мисля,че тези хора смелост и доблест нямат...

    Коментиран от #13

  • 8 РОБ, русоРОБ

    0 3 Отговор
    А па си мислих че там стоят на студено, тъмни и всички са фалирали и безработни щото няма газ от Русия. Странна работа. Вчера дори обявиха ръст на икономиката... ма кой съм аз за да казвам тия неща. Утре ще ме обявят за осъден задочно, че съм издал национална тайна.
  • 9 Аха верно

    4 0 Отговор
    Скокове в цените на енергията няма да има, но с плавно повишение в следващите няколко години ще станат най малко пет пъти по високи от сега.

    Коментиран от #10

  • 10 Не бе

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аха верно":

    100... Дори 1000 пъти
  • 11 Тоя ли?

    3 0 Отговор
    Тоя се кани да праща войници в Украйна. Той обаче нямало да войува там. Тоя е продажен лъжец и мрази Германия.

    Коментиран от #12

  • 12 Хе хе

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тоя ли?":

    Пак лъжеш :)))
  • 13 Мухъл

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Незнаещ":

    Ми питай германците. Пестът от всичко, мръзнат в мухлясали жилища и се страхуват от сметките след като им оскубят гаднкя даък.
  • 14 Луд

    0 0 Отговор
    Абсолутно лицемерие , ток и газ за потребителите се вдигна 125% в Германия .
    Който не му се вярва да попита някой близък който живее в Германия колко му е смедката от 01.02.23
Новини по държави: