2 Февруари, 2023 09:32 627 2

500 обществени услуги в Кипър ще бъдат цифровизирани

  • кипър-
  • обществени-
  • услуги-
  • цифровизация-
  • обслужване-
  • бизнес

С тази стъпка ще се облекчи и подобри обслужването на гражданите и бизнеса

500 обществени услуги в Кипър ще бъдат цифровизирани - 1
Източник: Shutterstock

Инвестициите в дигиталната трансформация в Кипър за следващите пет години надхвърлят половин милиард евро, осигурени от европейски и национални фондове.

Около 500 обществени услуги в Кипър ще бъдат цифровизирани до месеци, с което ще се облекчи и подобри обслужването на гражданите и бизнеса.

Включването на близо 500 дейности, за които гражданите и бизнесът контактуват с държавната администрация, ще укрепи единния правителствен електронен портал (gov.cy), в който вече са централизирани 350 цифрови услуги, пише БНР.

Целта е „всички държавни услуги да бъдат достъпни на един екран“, заяви заместник-министърът по дигиталната политика Кириакос Кокинос.

Чрез електронния портал, който е разработен на гръцки и на английски език, вече се извършва голяма част от процедурите за подаване на документи и плащания в областта на социалното осигуряване, социалното подпомагане и данъчното облагане, като обезщетения за майчинство, болнични, безработица, помощ при раждане на дете и други.

Кипър е постигнал значителен напредък в „пътуването си към дигиталната ера“, отбеляза Кириакос Кокинос в направения отчет за завършващия мандат на правителството.

За последните две години страната се е изкачила с 4 стъпки и сега заема 20-о място в европейския „Индекс на цифровата икономика и общество“ /DESI/. Целта е в тазгодишната класация Кипър да бъде на 15-16-а позиция, а до три години да влезе в десетката на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    3 0 Отговор
    Прокуратурата защо не пита Томислав Дончев "Философа" в кои офшорки скри откраднатите 1 милиард евро за дигитализация на административните услуги в България? Всички знаят, че ги открадна, обаче дава интервюта по телевизията тоя наглец, вместо да е доживот в затвора!
  • 2 Абе

    0 2 Отговор
    Толкоз много дегилизация не е на добре.