Last news in Fakti

27 Август, 2013 12:53 19 453 1

10 + 1 от най-грозните животни на света

  • животни-
  • грозни животни

„Обществото за опазване на грозните видове“ търси новия си талисман

Всички животни са красиви. Освен, може би някои. Но само защото  техният вид не е толкова приятен за окото, като малко кученце или пухкаво зайче,  не означава, че и те не се нуждаят от грижи и обич.

Така че „Обществото за опазване на грозните видове“ (да, такова съществува) започна кампания за спасяването на тези животни (много от тях застрашени). Любителите на грозни създания също така искат да насърчат младите хора да вземат присърце проблема с опазването на природата.

Те си търсят и нов „грозен“ талисман. Чрез обществено гласуване всеки може да даде своите симпатии за някое грозно животинче.

В кампанията са се включили и знаменитости, като Стивън Фрай и Саймън Пег, които са дали подкрепата си за мазната, лепкава, бодлива, воняща кауза.

Природозащитниците зад настоящия проект се надяват да насърчат младите хора да се включат в проектите за опазване на видовете, както и да повишат значението на някои от най-грозните животни – предизвикателство за нашата любов.

След като гласувалите изберат тяхното любимо създание, победителят ще бъде обявен на Британския фестивал на науката в Нюкасъл на 12 септември.

Твърде дълго всички сладки и пухкави животинки стоят под светлините на прожекторите. Заради тях стотици видове са изчезнали трагично, защото са били болезнено грозни.

Сега можете да помогнете на тези бедни, отритнати създания като изберете едно, което да застане на пиедестал като представител на всички други, които приличат на лоша шега на природата, но са част от животинското царство.

Ето някои от претендентите:

Дългоносата маймуна
Маймуната е кръстена така заради впечатляващата си нос, който всъщност е любовен инструмент. Тя използва носа си като резонираща тръба, за да  усили звуците, които издава когато вика женската. Колкото по-голям е носът, толкова по-впечатляващо е за бъдещата половинка. Когато се хранят обаче трябва да побутнат носа си настрани, за да могат да стигнат до устата си.  Дългоносите маймуни са застрашен вид и единствените места, където може да бъдат видяни са горите от магрови дървета и блатистите местности на Борнео.

Риба сопол (Blobfish)
тази риба може да се срещне на дълбочина между 600 и 1200 метра, където налягането е няколко десетки пъти по-високо от това на повърхността. Нейният гелообразен вид  й помага да плава, тъй като прекарва живота си в леко подскачане из морските дълбини. Въпреки че не стават за ядене рибите-сопол често биват улавяни в рибарски мрежи за лов на раци и омари, които живеят на една и съща дълбочина с грозното създание.

 

 

Ашолотъл
Ашолотълът е вид саламандър, който остава във водната през целия си живот и има невероятна способност да регенерира загубените си крайници. Тази странна кръстоска между Питър Пан и Х-мен е застрашена заради урбанизацията в Мексико Сити и замърсените води.

 

 

 

Двуноктеста костенурка
Най-уникалната характеристика на това животинче е продълговатата, свинска муцуна, която работи като шнорхел, което позволява на костенурката да диша, докато останалата част от тялото й остава под вода.

 

 

 

Срамните въшки
Срамните въшки са били наоколо над 3 милиона години, но са застрашен вид поради нарастващите хигиенни навици на хората по света. Те живеят в груби косми и мигли.

 

 

 

Европейска змиорка
Европейската змиорка е заплашена от свръхулова и промените в околната среда. По време на своя необичаен жизнен цикъл тя променят цвета си - от прозрачно жълто до тъмно сиво.

 

 

Гърбат скачащ плужек
Този плужек прави скокове когато е в опасност, за да избяга от хищниците с бързо движение. Той живее главно в Северна и Южна Америка.

 

 

 

 

Вода жаба от езерото Титикака
Тази жаба е най-голямата водна жаба и се среща само в езерото Титикака в Южна Америка. Многобройните гънки в кожата й позволи да диша под вода, без да се налага да изплува за въздух. Латинското му име буквално се превежда като "воден скротум".

 

 

 

Морско прасе
Това „нещо“ не е точно прасе, но се храни се с тиня от морското дъно. Въпреки отвратителния му вид, има хора, които го намират за очарователно и биха дали какво ли не, за да яде тиня в техния аквариум.

 

 

 

 

Гол плъх
Това плешиво създание е известно още и като пясъчно куче. То живее в части на Източна Африка и е един от малкото бозайници, които имат почти студенокръвен метаболизъм. Интересен факт е, че няма рецептори за болка по кожата.

 

 

 

 

Ай-Ай
Това създание е наричано още мадагаскарска ръконожка и е полумаймуна. Първоначално мислен за гризач, през 1860 г. станало ясно, че ай-ай всъщност е тясно специализиран вид лемур.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nemo 84

    0 0 Отговор