2 Февруари, 2023 11:20 951 4

Иран обвини Израел за атаката с дрон срещу военен завод в Исфахан и се зарече да отмъсти

  • иран-
  • дронове-
  • атака-
  • израел

Атаката бе извършена на фона на напрежението между Иран и Запада заради ядрената програма на Техеран и доставките на ирански оръжия

Иран обвини Израел за атаката с дрон срещу военен завод в Исфахан и се зарече да отмъсти - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Иран обвини Израел за атаката с дрон срещу военен завод близо до град Исфахан и се зарече да отмъсти, съобщи днес полуофициалната новинарска агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Атаката бе извършена на фона на напрежението между Иран и Запада заради ядрената програма на Техеран и доставките на ирански оръжия, включително дронове камикадзе с голям обсег, на Русия, които тя използва в Украйна, както и на продължаващите с месеци антиправителствени протести в Ислямската република, отбелязва Ройтерс.

В писмо до генералния секретар на ООН иранският постоянен представител в световната организация Амир Сайед Иравани каза, че "първоначалното разследване сочи, че Израел е отговорен" за атаката, която според Техеран не е взела жертви и не е причинила значителни щети.

"Иран си запазва законното и неотменимо право да защитава националната си сигурност и да отговори твърдо на всяка заплаха или престъпление на ционисткия режим (Израел), където и когато се окаже необходимо", изтъква в писмото Иравани.

"Тези действия, предприети от ционисткия режим (Израел), нарушават международното право", се казва още в него.

Израел отдавна заяви, че е готов да нанесе удари срещу ирански цели, ако дипломацията не успее да ограничи ядрената и ракетна програма на Иран, но не коментира конкретни инциденти. Иран в миналото е обвинявал Израел за планиране на атаки с използването на агенти в Ислямската република, посочва Ройтерс.

През юли Техеран съобщи, че е задържал група за саботажи, състояща се от кюрдски екстремисти, работещи за Израел, които са планирали да взривят "чувствителен" обект на отбранителната индустрия в Исфахан.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    5 2 Отговор
    Не са виновни те,а по-вероятно са изпълнили поръчка.Инересното е,че веднага след посещение на шефа на СеРеУ са пуснали дроновете и са знаели точните координати.Едните не искаха да дават на укрите,другите пък даваха дронове на руснаците и...просто ги сбиха двете,а онези ни лук са яли,ни мирисали.
  • 2 Гошо мексиканеца

    3 2 Отговор
    Иран се заканват и предизвикват. Дипломатичният път е решението!
  • 3 ТИРбушон

    1 1 Отговор
    Източник полуофициална агенция😆😆😆Кюрдски ислямисти вербувани от Израел 😃😃😝😝😝😝😝😝😝😝
  • 4 Мбуа ха ха ха ха ха

    3 4 Отговор
    ако беше Израел щеше да е с Ф16 или Ф35. И до сега не са пропускали цел.
    Нямаше да си играят михлюзки игрички с дрончета. Вижте си приятелчетата дето ги ползват.
    Мбуа ха ха ха ха ха