Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 13:58 454 0

Кипър: 14 кандидати се борят за президентския пост

  • кипър-
  • президент-
  • избори-
  • пост

Сред рекордния брой кандидати надпреварата за най-високия пост се свежда до трима от тях

Кипър: 14 кандидати се борят за президентския пост  - 1
Източник: Shutterstock

Кипър се подготвя за президентските избори идната неделя, които разделиха политическата десница и е малко вероятно да излъчат ясен победител, подготвяйки почвата за балотаж на 12 февруари, съобщава Ройтерс.

Сред рекордните 14 кандидати надпреварата за най-високия пост се свежда до трима кандидати, които са били близки сътрудници на действащия десен президент Никос Анастасиадес, но сега са ожесточени съперници.

Победителят ще трябва да възроди замиращите мирни преговори с отчуждените кипърски турци на етнически разделения остров, да се справи със скоковете в нередовната миграция и да поправи имиджа, опетнен от скандала с паспорти срещу пари, подкрепян от отиващото си правителство.

Вотът в неделя изправя Никос Христодулидес, бивш външен министър, който се оттегли, за да се кандидатира за президент, срещу лидера на собствената си политическа фракция Авероф Неофиту, ръководител на управляващата дясна партия Демократично обединение (DISY).

Дипломатът Андреас Мавроянис, третият кандидат, подкрепен от опозиционната лява АКЕЛ, беше главният преговарящ на правителството в преговорите за обединение с кипърските турци.

Проучванията на общественото мнение показват, че 49-годишният Христодулидис ще достигне до втори тур, оставяйки Неофиту и Мавроянис да се борят за второто място. Христодулидес е подкрепен от приблизително една трета от гласоподавателите на DISY и има подкрепа от центристки партии, които са хардлайнери в преговори за обединение.

Никос Анастасиадес е достигнал законовия лимит от два последователни мандата и не може да се кандидатира за преизбиране. Под негово наблюдение Кипър даде паспорти на хиляди богати чужденци в система, която според критиците е фундаментално погрешна, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА