2 Февруари, 2023 15:50 848 2

Израел призова Чад да работи срещу влиянието на Иран в региона

  • чад-
  • израел-
  • иран-
  • влияние

Чад открито не е говорил никога за каквото и да е значително присъствие на Иран или на "Хизбула" в Сахел

Израел призова Чад да работи срещу влиянието на Иран в региона  - 1
Снимка: Shutterstock

Чад затвърди топлите си отношения с Израел, като откри днес посолство в предградието Рамат Ган на Тел Авив. На церемонията присъстваха президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно и израелският премиер Бенямин Нетаняху, предадоха ДПА и Ройтерс.

„Това е исторически момент“, каза Нетаняху. „Засилваме партньорството си в сферата на сигурността, за да има мир и просперитет. Посолството ще изгради още по-близки отношения между нас“, заяви Нетаняху по време на церемонията.

Това е чудесен ден, исторически ден както за Чад, така и за Израел“, от своя страна заяви президентът на Чад Деби и изрази силна надежда, че чрез откриването на посолство отношенията между двете държави ще са от полза още повече за техните народи.

Откриването на посолство бе предшествано от години дипломатическа работа и през това време Нетаняху посети Чад, в която преобладава мюсюлманското население, посочват агенциите.

По-рано днес президентът на Чад се срещна с израелския министър на отбраната Йоав Галант. Пред него той повдигна въпроса за намаляване на нарастващото влиянието на Иран и на ливанското шиитско движение "Хизбула" в района на Сахел (включващ и Чад), което е от ключово значение за осигуряване на стабилността там и за осуетяването на "износа на тероризъм", се казва в изявление на кабинета на Галант, посочва Ройтерс.

Чад открито не е говорил никога за каквото и да е значително присъствие на Иран или на "Хизбула" в Сахел, отбелязва Ройтерс.

Посещението на президента на Чад в Израел бе държано в тайна до последно. Визитата бе потвърдена едва вчера, когато той пристигна в страната. Пътуването на Деби включваше необичайна спирка в щаба на израелската разузнавателна служба „Мосад“ – знак, че двустранните отношения са от голяма важност за националната сигурност.

Израел и Чад подновиха дипломатическите си отношения официално през 2019 г. след повече от 50 години прекъсване. Според медиите това е проправило пътя към сближаването на Израел с други арабски страни в Африка.

Деби е начело на Чад, откакто през април 2021 г. почина баща му – Идрис Деби Итно, който дълго време управляваше страната. Деби ръководи преходното правителство в Чад, една богата на петрол, но обедняла страна с около 17 милиона жители. В страната често пъти има протести срещу преходното управление, в което влизат чадските военни и което многократно отложи съставянето на ново гражданско правителство в страната.

Въпреки тежката вътрешнополитическа обстановка Западът гледа на Чад като на важен съюзник в борбата срещу ислямисткия тероризъм в региона.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Розуел NY Мексико

    4 2 Отговор
    Иран така може да ви очади защото семити
    вървите в пакет с ФАЩ
  • 2 Това е добре

    1 0 Отговор
    Но за кого?