Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 06:06 1 460 10

Шефът на ЦРУ:: Не подценявайте амбициите на китайския президент спрямо Тайван

  • китай-
  • сащ-
  • си дзинпин

Въпреки това Си Цзинпин изглежда отрезвен от слабото представяне на руските военни в Украйна

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс предупреди да не се подценяват амбициите на китайския президент Си Цзинпин по отношения на Тайван, при все че Си изглежда отрезвен от слабото представяне на руските военни в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бърнс заяви, че съгласно разузнавателните сведения на САЩ Си е наредил на своите военни да бъдат готови да извършат инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.

"Това не означава, че той е решил да извърши инвазия през 2027 г. или някоя друга година, но показва колко сериозни са неговите целенасоченост и амбиция", каза Бърнс на събитие в Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Шефът на ЦРУ отбеляза, че китайският лидер вероятно е изненадан и разколебан и се опитва да извлече поуки от "доста слабото представяне" на руските въоръжени сили и техните оръжейни системи в Украйна.

Русия и Китай подписаха споразумение за партньорство "без ограничения" през февруари миналата година - малко преди руските сили да нахлуят в Украйна - и икономическите им връзки преживяват разцвет, докато отношенията на Русия със Запада линеят, отбелязва Ройтерс.

В изказването си Бърнс определи Китай като "най-голямото геополитическо предизвикателство", пред което са изправени днес САЩ.

Отношенията между Китай и САЩ, двете най-големи икономики в света, в последно време са напрегнати. Те имат противоречия по множество теми - от Тайван през състоянието на човешките права в Китай до военната активност на Пекин в Южнокитайско море.

Пред аудиторията в Джорджтаунския университет Бърнс прогнозира, че следващите шест месеца "ще са решаващи" за Украйна, където Москва бележи все повече успехи през последните седмици.

Директорът на ЦРУ каза също, че иранското правителство е все по-несигурно при обстановката в страната. Той приветства смелостта на иранските жени, излезли на протести, след като "търпението им се е изчерпало".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    23 0 Отговор
    ЦРУ да не прочете за "амбициите на Китай" на етикета на някоя иракска ядрена бомба, или сирийско химично оръжие дето 20 години търсят, и още не са намерили?
  • 2 Светът не се нуждае от Сащ

    25 0 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!
    Без Сащ ще има мир!
    Тайван е Китай!
  • 3 КОТарАК

    0 21 Отговор
    в Тайван има техника , която прави 50 хил. операция в секунда при направа на микрочипове. при нападение , запада си изтегля технологиите , и жълтите човечета , дори и да има забравено нещо , няма да знаят как да го пуснат....същата работа са и руснаците с поялника

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От шефа

    19 1 Отговор
    на тази агенция друго освен лъжи не може и да се очаква. А защо не спомене, че на китайското ръководство му е пределно ясно, че Русия сама воюва срещу обединената мощ на НАТО и целия "запад", и пак ги млати здраво с по-малко от 10% от ресурсите си? По-скоро Си е очарован, отколкото разпчарован.
  • 6 Америка

    13 1 Отговор
    трябва да научи урока си по трудния начин. Те не могат да обикалят света и тормозят хората да правят каквото искат.
  • 7 Бидон

    11 1 Отговор
    За САЩ все предизвикатества и врагове. За тая война с Русия се пънат от поне 6-7г. Хилъри клинтън пищеше още преди години как русия е най-големия враг на САЩ. Китай бил заплаха, Иран, Северна корея ,който не им играе по-свирката и има армия и няма как да му спретнат революция или да го нападнат туко така щото, ще ядът дърво е враг и огромна заплаха…

    Коментиран от #9

  • 8 Дааа бе!

    3 0 Отговор
    Та те, китовците никога не са го крили за Тайван. Водата била мокра. А кво го вършат фащ там, някой може да обясни?! Колкото до "разочаррованието" от руските действия в Малорусия, тепърва ГевроХатлантиците жъ амат бубата, во главе фащисаните.
  • 9 Без САЩ ще има мир

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бидон":

    Тези няколко думи описват американската външна политика от последните 7 десетилетия!
  • 10 Нал тъй?

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Нищо не може да направи западналия. Всичко отдавна е копирано и доразвито според китовските интереси, и нужди.
    Само с гола агитация може да се самозалъгвате помежду си, на опашката, за хонорарчета, на козяк.