Last news in Fakti

28 Август, 2013 09:49 1 638 0

Сирийски хакери удариха в. „Ню Йорк таймс“

  • хакери-
  • „ню йорк таймс“

Това не е първата атака срещу водещото американско издание. На 14 август интернет страницата и мобилните приложения на в. „Ню Йорк таймс“ също бяха недостъпни за няколко часа

Сирийски хакери удариха в. „Ню Йорк таймс“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дни преди ударите на Запада срещу Дамаск, хакери от групировката „Сирийска електронна армия“, подкрепящи режима на Башар Асад, атакуваха сайта на американския в. „Ню Йорк таймс“.

Сайтът беше блокиран малко преди 19 централно европейско време и остана недостъпен за няколко часа.

Според експерти той е бил подложен на DoS-атака, изваждаща от строя компютърните сървъри чрез увеличаване на натоварването и зареждане на вирусни програми.

Това не е първата атака срещу водещото американско издание. На 14 август интернет страницата и мобилните приложения на в. „Ню Йорк таймс“ също бяха недостъпни за няколко часа.

През януари в. „Ню Йорк таймс“ беше цел на хакерска атака, при която бяха откраднати паролите на 53 служители. Това се случи дни след като вестникът публикува серия от критични материали за благосъстоянието на китайския премиер Вън Дзиябао, натрупано чрез частни сделки.

„Сирийската електронна армия“ неколкократно пое отговорността за пробиви в сайтовете на редица влиятелни медии и на акаунтите им в Twitter. От действията на групата пострадаха АП, АФП, така и вестниците „Файненшъл таймс“, „Вашингтон пост“ и Би Би Си.

Експертът от фирмата за киберсигурност McAfee Майкъл Фей заяви, че докато медиите продължават да играят критична роля в обществото, те ще са обект на хакерски атаки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА