Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 17:35 1 733 13

Инцидентът с китайския балон разпали политическа полемика в Съединените щати

  • китай-
  • сащ-
  • балон

Пентагонът смята, че балонът е шпионски, предназначен за събиране на поверителна информация

Инцидентът с китайския балон разпали политическа полемика в Съединените щати - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският балон, свален от американските военни, след като в продължение на няколко дни летя над Съединените щати, разпали вчера политическа полемика в САЩ, като републиканците обвиниха президента Джо Байдън, че не е реагирал по-бързо и по-твърдо.

"Както обикновено, когато става дума за национална сигурност и външна политика, администрацията на Байдън реагира първо твърде нерешително, а след това и твърде късно", заяви в "Туитър" лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл. "Не биваше да позволяваме на Китайската народна република да се подиграва с въздушното ни пространство", заяви още той и нарече това "пропусната възможност" да бъде защитен "суверенитетът на САЩ", предаде Франс прес.

В събота американските военни свалиха китайския балон край бреговете на Южна Каролина, в югоизточната част на страната. Пентагонът смята, че балонът е шпионски, предназначен за събиране на поверителна информация.
Инцидентът предизвика дипломатическа криза между Пекин и Вашингтон, а ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън отмени в последния момент посещението си в Китай.

Пекин, който твърди, че става дума за цивилен летателен апарат, обвини САЩ, че са "реагирали прекалено остро", като са използвали сила, и заяви, че "си запазва правото" да отвърне на удара.

Операциите по изваждане на отломките започнаха в събота. Те са разпилени в радиус от около 11 километра.

Лидерът на мнозинството в Сената, демократът Чък Шумър заяви, че свалянето на балона в океана вероятно ще даде възможност на служителите на американското разузнаване да изследват остатъците от него, предаде Ройтерс. "Най-важното тук е, че свалянето на балона над водата беше не само най-безопасният вариант, но и този, който максимизира ползите ни от разузнавателна гледна точка", каза Шумър на пресконференция.

Шумър заяви, че администрацията на Байдън обмисля "по-нататъшни действия срещу Китай" и обяви, че на 15 февруари ще проведе брифинг при закрити врата за всички сенатори по случая. Той нарече атаките на републиканците "преждевременни" и "политически мотивирани" два дни преди голямата Реч за състоянието на Съюза на Байдън пред Конгреса.

Републиканецът Том Котън, член на сенатската комисия по въпросите на въоръжените сили, заяви: "Трябваше да свалим този балон над Алеутските острови", където балонът за първи път навлезе във въздушното пространство на САЩ над Аляска на 28 януари. "Изобщо не трябваше да му позволяваме да премине през целия континентален район на Съединените щати".

Котън заяви в предаването "Фокс нюз неделя", че според него демократът Байдън се е забавил с това да съобщи за проникването на балона във въздушното пространство на САЩ, защото е искал да спаси планираното дипломатическо пътуване на държавния секретар Антъни Блинкън до Пекин, което в крайна сметка беше отложено.

"Мисля, че част от това е нежеланието на президента да предприеме каквото и да е действие, което би се възприело като провокация или конфронтация спрямо китайските комунисти", добави Котън.

В събота Байдън заяви, че в сряда е издал заповед за свалянето на балона, след като той е преминал в Монтана, но Пентагонът е препоръчал да се изчака това стане над открито море, за да се предпазят цивилните от отломки, които могат да паднат на земята от почти два пъти по-голяма височина от тази, на която летят пътническите самолети.

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджидж заяви в предаването "Състоянието на Съюза" на Си Ен Ен, че подходът на Байдън е предпазил американците.

"Президентът призова това да бъде решено по начин, който балансира всички различни рискове. Точно това се случи", каза Буджидж.

Републиканецът Майк Търнър, председател на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите, заяви, че според него Китай е използвал балона, за да разбере как да противодейства на американските ядрени оръжия и системи за противоракетна отбрана.

"Президентът позволи това него да премине през най-чувствителните ни обекти и дори нямаше да каже на американската общественост", заяви Търнър в ефира на Ен Би Си.

Републиканецът Марко Рубио, заместник-председател на сенатската комисия по разузнаването, заяви в предаването на Ей Би Си "Тази седмица", че Китай се опитва да изпрати послание, че може да навлезе във въздушното пространство на САЩ. Рубио изрази съмнение, че отломките от балона ще имат голяма разузнавателна стойност.

Вчера Китай осъди като прекалена реакция действията на САЩ срещу това, което Пекин нарече дирижабъл, използван за метеорологични и други научни цели, който се е отклонил във въздушното пространство на САЩ "напълно случайно". Вашингтон отхвърли това обяснение.

Любомир Мартинов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дички

    7 1 Отговор
    Метрополията е
  • 2 Майна

    28 3 Отговор
    Същата манипулация като ЕПРУВЕТКАТА , ха ха ха..
    Ами прочетете статии в ,,свободни,, американски платформи...
    Мозъчно промиване и всяване на страх в масите..

    Коментиран от #3

  • 3 Майна

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ...визирам случая с Ирак- епруветката..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тошо

    18 2 Отговор
    НАЙ НЕЩАСТНИТЕ ХОРА СА ПАРАНОИЦИТЕ,ЖИВОТ ВЪВ ВЕЧНИ СЪМНЕНИ- И СТРАХ.ТЕЗИ ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Евроатлантик

    25 1 Отговор
    Китайският балон изненада САЩ, мина няколко щата необезпокоявано и накрая трябваше да вдигнат самолет и да го гръмнат с ракета. Това най-демократичните, най-изключителните и най-непобедимите в света. Че то ако на някой празник в Поднебесната пуснат няколко милиона китайски фенери в САЩ всички ще тичат панически към землянките и ще обявят пълна мобилизация...
  • 10 Тото

    24 2 Отговор
    Това са пълни измислици на краварите ,било шпионски балон?Тогава защо го оставиха да си шпионира пет дни над Монтана кадето са стратегически ядрени бази на ФАЩ ? Търсят си поводи да плащат населението и да нагнетяват обстановката.Много народи поробиха тая зган но рано или късно ще си получат заслуженото!
  • 11 ДебиленВюрстен

    16 1 Отговор
    Китайските фенери са още по-опасни шпиони....:))))))) Търсене на повод се казва....
  • 12 И как

    13 1 Отговор
    точно разбраха веднага, че е шпионски? По вкуса на миризмата?
  • 13 Внимание!Атакуват ни!

    10 0 Отговор
    Паника в САЩ.Всичко идва твърде много,за обикновенния гражданин на САЩ.Всяка сутртин ги плашат с Русия,следобеда с Путин,вечерта със Сев. Корейска балистична ракета,през уикендите с извънземни а сега и китайците ги нападат с балони.