3 Февруари, 2023 20:53 2 895 37

Как китайският юан крепи икономиката на Путин

  • юан-
  • русия-
  • рубла-
  • китай

Двустранната търговия между Китай и Русия през 2022 година се е увеличила с близо 34,5 процента до рекордните 172,5 милиарда долара, а поставената цел до 2024 е обемът да достигне 200 милиарда

Как китайският юан крепи икономиката на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е започнала да разпродава запасите си от китайска валута, за да покрие бюджетния дефицит, дължащ се на спада в приходите от нефт и газ и разходите за войната. Но докога юанът ще може да поддържа руската икономика?

Спадът в приходите от продажбата на нефт и газ заради западните санкции доведе до увеличение на руския бюджетен дефицит и сега Кремъл разпродава част от резервите си в китайска валута. През 2022 година руският бюджетен дефицит възлезе на 3,3 трилиона рубли (45 милиарда евро) или 2,3 процента от БВП. Спадът в експортната цена на руския нефт под 50 долара за барел може да увеличи дефицита още повече и да накара Кремъл да продава юани още по-активно, смятат анализаторите от агенция Блумбърг.

Бюджетът на Русия за 2023 година е съставен на базата на средногодишна цена от 70 долара за барел, като петролното ембарго на ЕС заедно с установения ценови таван за него от 60 долара струват на Кремъл над 160 милиона евро дневно, изчисляват анализатори.

Руският икономист Николай Корженевски подчертава, че тези цифри са свидетелство за влошаване на ситуацията с руските държавни финанси. „За една година ситуацията може да стане критична, ако се окаже невъзможно да се правят разходи, без да се наруши макроикономическото равновесие." Американският професор Марк Кац пък заявява пред ДВ, че ако Путин използва юаните за балансиране на бюджета, това може да засили зависимостта на Русия от Китай.

Времето е пари

Както пише Блумбърг, позовавайки се на анализатори и експерти от банка Citigroup, ако доходите на Кремъл от продажбата на нефт не паднат рязко, Русия ще може да води войната в Украйна цели три години. Преценките на агенцията са, че руските резерви в юани могат да се свършат през 2023 година, ако цената на руския нефт падне до 25 долара за барел и още повече.

Същевременно експертите от Citigroup предполагат, че и при цена на нефта от 35 долара за барел Русия ще изхарчи изцяло резервите си в юани тази година. Руското правителство би могло да попълни наново тези свои запаси, ако стойността на нефта надхвърли 60 долара, казват анализаторите.

Създаването на резервите

Путин прави китайския юан основна резервна валута след въвеждането на санкциите от Вашингтон и Брюксел, довели до замразяването на 300 милиарда долара валутни резерви на Руската централна банка. По думите на руския министър на финансите Антон Силуанов от всички валути на „приятелски страни" юанът „в най-голяма степен притежава характеристиките на резервна валута и достатъчна ликвидност на вътрешния валутен пазар". Но експертите смятат, че именно по този начин Русия може да изпадне в големи финансови затруднения, ако войната в Украйна се проточи.

Германският икономист Ерик Хонц е на мнение, че Русия се опитва да покаже на пазарите как рублата продължава да се конвертира в друга основна световна валута. Що се отнася до влиянието на Китай, руските продажби на юани влизат в „пряко противоречие" с усилията на Пекин да получи по-широко признание за валутата си за плащания по международни сделки, особено на стоковите пазари, смята Хонц.

Икономиките се сближават

На фона на войната в Украйна руската икономика се е сближила с китайската. Това се отнася най-вече за енергийните планове на Москва, предвиждащи увеличение на износа за Китай.

Двустранната търговия между Китай и Русия през 2022 година се е увеличила с близо 34,5 процента до рекордните 172,5 милиарда долара, а поставената цел до 2024 е обемът да достигне 200 милиарда.

Руският икономист Станислав Митрахович изброява трите основни риска, с които може да се сблъска Русия, ако започне да залага все повече на юана. На първо място руската финансова система не е добре приспособена и до голяма степен не е готова за проблемите, свързани с голямата зависимост от юана, казва той пред ДВ. На второ място курсът на юана се регулира от китайската държава, което може да превърне Русия в „заложничка на китайските интереси". И на трето място - юанът остава вързан към други световен валути, което означава, че Китайската централна банка може лесно да го девалвира за вътрешни цели.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    50 22 Отговор
    Видя се първо в Афганистан и сега в Украйна че янките са въздух под налягане.И янките и Слугите им от ЕС почнаха да ядат балтии и в Южна Америка,и в Африка и в Азия.Даже и в Унгария.
  • 2 Гориил

    53 19 Отговор
    На дефицита на руския бюджет могат да завидят много развити икономики по света. Включително Европа и САЩ. Още през следващата година руската икономика очаква растеж, сравним със средния за света.

    Коментиран от #4, #28

  • 3 Ал Бунди

    23 45 Отговор
    На печелившите- Честито!!! А някакъв руски завод за двигатели пак пуснал в производство някакъв допотопен модел от средата на миналия век..Явно го закъсаха и с електрониката. Абе щом Масквича почнаха в Китай да го правят, сметай колко са се омазали братошките..ама хак да им е..

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    37 15 Отговор
    Само смъртта на Американския долар, ще доведе и смърт за целия запдно капиталистически свят!

    Коментиран от #12

  • 6 пешо

    32 11 Отговор
    долара умре
  • 7 Делю Хайдутин

    30 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ал Бунди":

    А пък ние внасяме чушкопеци от Турция и мартеници от Китай.

    Коментиран от #22

  • 8 Това е само началото

    19 40 Отговор
    Тепърва пияните мужици ще изпитат последствията от малоумната и неадекватна политика на Путлер и скоро ще има гладни бунтове на червения площад.

    Коментиран от #16

  • 9 МирО

    45 9 Отговор
    Не знам кой крив и кой прав, но ЕС е залята от стачки, в ЕС има страховита инфлация,
    икономиките на натовските страни се срива, а вие се гледате в паничката на Русия,
    и инрересно от 120 рубли за долар, сега е 60 рубли за долар, та по-добре пишете
    за нашите какви ги дробят, че всичко върви към "Революционно полижение" (управляващите немогат да управляват, а масите не искат да ги управляват гла.мари)

    Коментиран от #19

  • 10 БАЙ КУРТИ

    36 8 Отговор
    Такаа, сега да видим , дефицитът в КРАВАРИСТАН ОФИЦИАЛНО/128% от БВП .+ 134 трилиона дълг, следва ИНГИЛИЗИЯ/112% + 12 трилиона, и айде да не ги изброявам. Балона се надува, надува ,надува и .......
  • 11 Така ли

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Некой си":

    Е експерт... Обясни ми факта си моля? Че от това което си написал не се разбира, кое, защо е факт. Какви са % спрямо миналата година, в сравнение с друга страна с подобни размери как седят нещата? Дай експертиза ся.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сирене

    32 9 Отговор
    Скоро ще се казват Фалиралите Американски Щати, ние да не им викаме ФАЩ ей така бе соросоиди умни
  • 14 Мдам

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "коми терористи":

    Не са, не са. Ама в СССР никога не са имали толкова въоражени наркомани-селяци навсякъде.
  • 15 Марш

    33 7 Отговор
    Блумбърг вече нз колко пъти станаха за смях с антируските си прогнози. Дойче зеле изобщо не ги коментирам. Всъщност фактите са, че от началото на войната, само в два месеца руският бюджет е бил на минус. Разбира се казионните медийки си траят, че ЕС отчете 300 милиарда търговски дефицит още на шестмесечието !!! Да не говорим, че Русия реално НЯМА дълг.
  • 16 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    29 8 Отговор

    До коментар #8 от "Това е само началото":

    Гладните бунтове, стачки и протести почнаха в Западна Европа, Англо саксите, франсетата се тресат от стачки и недоволство. Във Франция много скоро може да стане много напечено и пламне ли нещо по-голямо, цяла неолиберална капиталистическа Европа ще пламне, тоя път ще гори много дълго и ще тлее, докато капитала рухне напълно!

    Коментиран от #18

  • 17 Ох котьоо

    9 22 Отговор
    А тъй, а тъй, ох котьооо. Продавайте, накрая китайците ще ви купят всичките на промоция - 2 водки и един кашкавал.
  • 18 Абе

    11 23 Отговор

    До коментар #16 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Протести винаги навсякъде има за нещо, но това не е определящо. Това, че няколко стотни или хиляди човека протестират на население от над 80 милиона означава само, че всичко е напълно нормално. Проблема е само в кресливото малцинство, което иска някой да им осигурява нещо вместо са се хване да работи здраво и да си го осигури само
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Никола

    25 6 Отговор
    МВФ отбеляза, че руската икономика противно на очакванията през изтеклата година бележи ръст на фона на потъващите западни икономики.

    Коментиран от #27, #35

  • 21 Русофил

    12 19 Отговор
    Китай върти Русия във всички пози на кама сутра.
  • 22 Васил

    27 4 Отговор

    До коментар #7 от "Делю Хайдутин":

    Ние и боб и чесън вече внасяме от Китай, защото евроатлантиците ни докараха до просешка тояга. Едно традиционно българско ястие не можем вече да направим с чисто български продукти, благодарение на погрома който нанесоха върху държавата.

    Коментиран от #26

  • 23 хаха

    22 6 Отговор
    Тя Русия разпродава, а Запада ФАЛИРА!
    Доста интересна проституция от ДВ! Да не би да са изпаднали във Фалит, или да са ползвани без лубрикант, поради недобрата си пропаганда на терористичната държавица Сащ.
  • 24 От оня свят

    19 8 Отговор
    Истинския дълга на КРАВАРИСТАН е 1 КВАДРАТИЛИОН, като единственото нещо което държи тази държавица на повърхността е ПЕТРОДОЛАРА, но ТОВА тази година ще се срине и САЩ сте станат страна от ЧЕТВЪРТИЯ СВЯТ, затова ИСКАТ ядрена война, за да си оправят икономиката, но този път просто ще престанат да съществуват като държава.

    Коментиран от #29

  • 25 Как

    14 14 Отговор
    Китайците са тарикати.Те не робуват на идиотски идеологии като руснаците. Ще започнат да ограбват русия и суровините и. Ще се хвалят че помагат безгранично , а ще обират руснаците. Произведеното с взетите на безценица суровини ще продават с огромна печалба на омразния запад.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Колю...Колю...

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Никола":

    Прочети пак статията внимателно....
  • 28 Фори

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    И какво излезе? Искаш да кажеш че благодарение на санкциите руската икономика процъфтява? Тогава защо не поискаме и на нас да ни друснат едни санкции че да цъфнем?

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сандо

    15 9 Отговор
    Следващата статия да се казва "Как китайският юан срива икономиката на САЩ".Ще е по-близо до реалността.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Европеец

    12 8 Отговор

    До коментар #28 от "Фори":

    Фори фори - то трябва акъл за това. Срещу Русия санкциите не действат защото тя си има всичко а в България вече няма нищо освен тролове спонсорирани от отворено общество. ЕС също затъва заради подлоги на власт.

    Коментиран от #37

  • 34 Жреца на Ботунец

    7 8 Отговор
    Другарки и другари,рублата умре!Никой не я иска и заради това мужиците са принудени да плащат с юани!С рубли никъде нищо не можеш да си купиш.В Ботунец със свещ да търсиш рубли,няма да намериш,но евра и доларес с лопата да ги ринеш.
  • 35 небрежнев

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "Никола":

    Това от кремъл ли ти го казаха?
    Истината е малко по-различна. Русия не само, че е с най-нисък ръст на БВП в Европа (без Украйна), а е ЕДИНСТВЕНАТА страна от Г20 с отрицателен ръст на БВП за 2022 г. минус 3.7%

    Данните за останалите са:
    Индия +6,3%
    Аржентина +5,9%
    Австралия +5,9%
    Индонезия +5,75%
    С. Арабия +5,4%
    ...
    Евро Зоната +1,9%
    ...
    САЩ +1%
    ...
    Швейцария +0,5%
    Русия -3,7%.

    Русия е на 171-во място по БВП в света, а България е на 93-то място с положителен ръст от +3,32%

    Данните може всеки да намери сам, като потърси в Гугъл - Trade Economics G20 GDP Annual Growth Rate
  • 36 Навалний

    5 1 Отговор
    За последните три месеца имат три трилиона и половина рубли дефицит по-малко изкарани от газ, нефт и полезни изкопаеми и печатът като луди в момента пари дървени рубли, а с тях ще плащат войната!
  • 37 Навалний

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Европеец":

    Скоро са се научили даже и да произвеждат гвозди, пирони на български!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания