Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 05:36 1 980 8

Кметицата на Барселона: Израел е държава на апартейда

  • ада колау-
  • кмет-
  • барселона-
  • израел

Ада Колау прекъсна връзките на града с държавата на евреите

Кметицата на Барселона: Израел е държава на апартейда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметицата на Барселона Ада Колау прекъсна връзките на града с Израел, обвинявайки го в престъплението "апартейд срещу палестинския народ", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Решението бе взето след като израелските сили за сигурност убиха палестинец, опитал се да наръга с нож израелски войник на Западния бряг. На практика това решение обаче ще има почти незначително влияние - най-голям ефект то ще има върху прекратяването на 25-годишното споразумение за побратимяване с Тел Авив.

Но изявлението на кметицата на Барселона, който е популярна туристическа дестинация и дом на един от най-известните футболни клубове в света, носи значителна символика и се прибавя към нарастващия списък с критици, които наричат Израел държава на апартейда. Израел отхвърля тези обвинения като нелегитимни и антисемитски, като определи решението за "неуместно".

Колау заяви в писмо до израелския премиер Бенямин Нетаняху, че тази стъпка е отговор на кампанията на десетки местни групи и хиляди активисти. Тя цитира редица израелски политически прояви, включително 55-годишната военна окупация на Западния бряг, анексирането на Източен Йерусалим и изграждането на селища върху земи, за които Палестина има претенции.

"Като кмет на Барселона, един средиземноморски град, защитаващ правата на човека, не мога да остана безразлична към системното нарушаване на основните права на палестинското население", написа тя. "Би било сериозна грешка да прилагаме политика на двойни стандарти и да си затваряме очите за нарушение, което в продължение на десетилетия е масово потвърждавано и документирано от международните организации", допълни Колау.

През последните години три известни правозащитни организации - "Хюман райтс уоч", "Амнести интернешънъл" и израелската "Бецелем", обвиниха Израел в апартейд както в самата страна, така и в окупираните територии.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошката

    3 3 Отговор
    Кметица ?

    Коментиран от #3

  • 2 Барса

    7 16 Отговор
    Тази комунистка съсипа хубавия град. Ама от комунисти толкоз
  • 3 Тошко

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошката":

    Е те толкова си могат в този сайт, иначе разбрахме идеята. Право куме в очи.
  • 4 778

    5 4 Отговор
    Браво!
  • 5 Ценов

    6 3 Отговор
    Като чуя антисемитизъм и ми става лошо! Докога ще се хващаме на тази гола кукичка - права е кметицата,макар, че сега ще я залеят с помия!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор
    Интересен народ са Баските, много приличат на нас Българите! Дори имат и гайди, кавали, тъпани, нестинари и КУКЕРИ!

    Коментиран от #8

  • 8 АМПИРИЛИАСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Интересни са хората, които си муслят, че баските живеят в Каталония...
Новини по държави: