Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Февруари, 2023 09:15 2 560 40

"Ню Йорк таймс": Русия и Украйна имат стимули да преговарят, САЩ обаче имат други планове

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Обещанието на САЩ да предоставят на Украйна модерни танкове "Ейбрамс" беше бърз отговор на сериозен проблем, а именно, че Украйна губи войната, смята журналистът Кристофър Колдуел

"Ню Йорк таймс": Русия и Украйна имат стимули да преговарят, САЩ обаче имат други планове - 1
Снимка: Shutterstock

Русия и Украйна имат стимули да преговарят, САЩ обаче имат други планове, извежда днес в заглавие в. "Ню Йорк таймс".

Обещанието на САЩ да предоставят на Украйна модерни танкове "Ейбрамс" беше бърз отговор на сериозен проблем, а именно, че Украйна губи войната, смята журналистът Кристофър Колдуел. Доколкото можем да преценим, не защото войниците ѝ се бият зле или народът ѝ е загубил кураж, а защото войната се е превърнала в битка на изтощение в стила на Първата световна война, с внимателно подготвени окопи и относително стабилни фронтове, допълва той.

Още новини от Украйна

Такива войни обикновено се печелят, както стана и през Първата световна война, от страната, разполагаща с демографски и индустриални ресурси, които ѝ позволяват да издържи най-дълго. Русия има повече от три пъти по-голямо население от Украйна, непокътната икономика и превъзходни военни технологии, отбелязва американският журналист. В същото време Русия има свои собствени проблеми. Доскоро недостигът на войници и ракетните удари срещу нейни оръжейни складове забавяха напредването ѝ на запад. И двете страни имат стимули да седнат на масата за преговори, пише още Колдуел.



Правителството на Байдън обаче има други планове. То залага на идеята, че би могло увеличи шансовете на Украйна за спечелване на войната, предоставяйки танкове на Киев. В известен смисъл целта е да се ускори историята, да се извърши преход от позиционните битки през Първата световна война до битките в движение от Втората световна война. Това е правдоподобна стратегия. Преди осемдесет години танковете на Хитлер и Сталин революционизират войната недалеч от територията, за която се водят днешните боеве, отбелязва американският журналист.

Но стратегията на Байдън има лошо название: ескалация. От определен момент нататък САЩ вече не "помагат", не "съветват" и не "снабдяват" украинците, както правеха, да речем, с афганистанските муджахидини по време на Студената война. Те застават на мястото на Украйна на бойното поле като основен противник на Русия. Трудно е да се каже кога ще се стигне до този момент и дали той вече е настъпил. С кого воюва Русия - с Украйна или със САЩ? В началото Русия започна война с Украйна. Кой започна войната между Русия и САЩ, пита се американският журналист.

Високопоставен американски представител, пожелал на анонимност, призна ключовата роля на САЩ в кампанията в Украйна, пише в днешния си брой в "Вашингтон пост". Източникът на изданието посочва, че Киев не търси одобрение от Вашингтон за това какви обекти да удари и редовно сама насочва ударите си срещу руските сили. САЩ предоставят координати и точна информация за насочване единствено в качеството на консултант.

При посещението си в Белия дом през декември украинският президент Володимир Зеленски връчи на Байдън военен медал на украински командир на батарея "Хаймарс", който е помолил да бъде предаден на американския президент.

Доставените от САЩ артилерийски системи "Хаймарс" променят сметките на украинската фронтова линия.

Въпросът обаче е деликатен за американското правителство, което се представя като невоюващ приятел на властите в Киев, а Кремъл неведнъж е обвинявал САЩ и техните съюзници от НАТО, че водят прокси война в Украйна.

Тя би могла да нанася удари и без помощта на САЩ, но тъй като Киев не иска да хаби ценни боеприпаси, пропускайки мишени, обикновено предпочита да не атакува без потвърждение от американска страна, казва източникът на "Вашингтон пост".

Посещението на Зеленски във Великобритания в сряда беше внимателно подготвено, за да се смекчи общественото мнение за ескалацията на войната на НАТО с Русия за Украйна, пише в днешния си брой британският в. "Морнинг стар". Очевидно пътуването е било планирано тайно в продължение на седмици.

Зеленски, бивш актьор и комик, станал и президент, знае как да работи с тълпата и речта му в парламентарната зала "Уестминстър" не беше изключение.

Споменаването на крал Чарлз като пилот от военновъздушните сили и сценичното използване на пилотска каска с надпис: "Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим", очевидно имаше за цел да предизвика подкрепа за доставката на британски изтребители за Украйна.

Освен това се видя, че Зеленски очаква да получи самолетите, тъй като в края на речта си благодари за тях предварително.

Той завърши обръщението си към депутатите, показвайки с два пръста знака на победата, използван от Чърчил (латинската буква "V"), а на заден план звучеше украинският национален химн и през витражите струеше светлина в памет на длъжностните лица и парламентаристите, загинали през Втората световна война. Целта на всичко това бе да внуши идеята, че Великобритания е останала сама по време на този ужасяващ конфликт.

Разбира се през по-голямата част от войната Великобритания не е била сама, тъй като народът на Съветския съюз понася огромната част от загубите, а Червената армия дава огромни жертви при освобождаването на Украйна от нацистите и техните бандеровски поддръжници, отбелязва британското издание.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    44 3 Отговор
    За да видим нищожността на такива медии , трябва да поговорим за убеждаващата комуникация. Великите " корифеи " от Харвард , Оксфорд и подобни, са потресаващо нищожни! Тези които сте ги виждали , да кажем в някоя банка , знаете как малоумно работят! Примерно:
    Крещят - Коя е най добрата банка ?
    Всички трябва да изкрещят - Нашата !
    Крещят - Кой ще има най добрите резултати ?
    Всички трябва да изкрещят - Ние!
    И така нататък..... А вие не само , че не сте убедени , ами се чудите , дали не ви се налага да работите в някаква извратена секта ! Да бяха учили Теология , и Църковна апологетика , така щяха да ви убедят , че нямаше да разберете , как върху вас се оказва влияние , и щяхте да си въобразявате , че сами сте достигнали до определено решение ! Та , това е накратко , разликата в нивото , и глупаците от " запада " упорито не разбират , че българите не са на тяхното ниско ниво !!!

    Коментиран от #23

  • 2 Българин

    8 53 Отговор
    никакви преговори с руската ко...на-пълна капитулация

    Коментиран от #15, #17, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    9 46 Отговор
    Путин разруши Русия
  • 5 Българин

    6 46 Отговор
    Русия загуби войната и стана за посмешище

    Коментиран от #10

  • 6 джейсън ангелов ал хабиб гюнтер

    19 6 Отговор
    абе какво ства днес втора статия срещу началството потурчената руско-окраинка нещо се е запалила да обслужва новите въздушни течения…
  • 7 Теле

    21 5 Отговор
    Да пускат ядрото че че вече не се издържа от това прокиснало зеле
  • 8 Иван

    7 40 Отговор
    Разбира се че Украйна иска да преговаря когато фашистите излязат от нейната територия и върнат Крим
  • 9 Демек

    39 3 Отговор
    САЩ не иска да има мир на света ли? Гадничко звучи.

    Коментиран от #12

  • 10 не се ли чувстваш

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    неудобно когато сам си слагаш плюсчета ??? знаеш ли какво означава това за теб ?

    Коментиран от #13

  • 11 Летописец

    43 1 Отговор
    „Украинските официални лица казват, че почти никога не изстрелват ракети HIMARS без подробни координати, предоставени от американски военен персонал, разположен другаде в Европа“, каза The Washington Post.

    Отбелязва се, че подобна информация се потвърждава от трима високопоставени украински служители и високопоставен източник в САЩ.----- Та да сте на ясно , когато Киев бомбардира цивилни градове в Източна Украйна , с чие одобрение , и с чие оръжие се прави !
  • 12 Теле

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Демек":

    Преглътни истината
  • 13 Българин

    2 25 Отговор

    До коментар #10 от "не се ли чувстваш":

    мислиш ли,че ми трябва мнение на пишман психолог-лаик-любител......?????скрий се някъде,тавариш копейка
  • 14 българина

    34 1 Отговор
    плана на сащ от 80 г е един и същ, да има война навсякъде само не до вкъщи..... а парите не са проблем, печатат си ги

    Коментиран от #26

  • 15 Българин 🇧🇬

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Неприятно е да гледам как използваш стария ми ник за злобни русофобски коментари !

    Коментиран от #18

  • 16 ДДРОнег

    3 21 Отговор
    И как се преговаря с някой, който ти е заграбил дома и не иска да си ходи ?!
    Че дори е потрошил и почти всичко ...
    За един прЕател питам ...

    Коментиран от #31

  • 17 Тодор Живков

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Смешник гледай спокойно и се наслаждавай!

    Коментиран от #21

  • 18 Българин

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Българин 🇧🇬":

    сори-да го беше регистрирал-да имаш права в/у него ......сигурно не може да спиш сега -отиди на психолог-да си изплачеш болката
  • 19 Знаем ги

    26 2 Отговор
    ФАЩ как преговарят. Идват и викат:
    - Дайте да заживеем в мир. Ние във вашатакъща, вие на улицата.
    - Чакайте, така не става.
    - А, значи вие не искате мир.

    И после по всички соросоподвластни медии бълват как те са ти предложили мир, а ти си диктатор и военолюбец, и трябва да бъдеш унищожен в името на всички цивилизационни ценности. Включително и в името на всичките на брой дж.е.н.дърски ценности.
  • 20 Честито

    4 15 Отговор
    Пуснаха и радевистките "държавни" агенции да си "кажат" за това колко добър и внимателен демократ е Путлер :))))
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    15 5 Отговор
    Двама се бият, Сащ печели, от ясно по ясно.
  • 23 😂.....

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    А какво е високото ниво на българите бе?😂

    Коментиран от #28

  • 24 мда

    8 14 Отговор
    Русия има непокътната икономика и превъзходни военни технологии

    Ахаха,смях

    Коментиран от #30

  • 25 Българин

    17 2 Отговор
    И какво излиза? Путин това го говори от доста време. Западните медии са ни лъгали? Политиците са ни лъгали?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русия трябва да бъде разрушена!

    3 14 Отговор
    Мръсните и подли руски агенти са активирани пак Путята, драскат пропаганда, която се използва от руските мрши за заблуда на света.
  • 28 Пич

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "😂.....":

    За вас подрастващите , облъчени от " запада " , високото ниво не се отнася !
  • 29 Той

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    т.е. да продължават да мрът, така ли? Така ли, каква изкилиферчена логига, повръща ми се от такива глупаци.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чик дом е разрушил

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "ДДРОнег":

    на тези дето не искат да живеят с името Украйна ли, ами имат свобода да искат да живеят с флага на Русия, какъв дом е разрушен. Западна Украйна са католици, защо трябва да им пука за "дома" на източна Украйна, които са православни християни, все едно на мене да ми пука за Кърджали и региона, като живея във Видин, пълна боза си.

    Коментиран от #37

  • 32 Гюнтер

    4 11 Отговор
    Русия ще умре, лилиПутин - също ...
    Другото е общи приказки на кремълските подлъгани.
  • 33 Електричка

    2 8 Отговор
    Украйна е по - малка от Русия, няма как да се защити ако не и помогнат. Инвазията е трансграничен акт на тероризъм с цел овладяване на територия, ресурси. Няма нишо повече или по- малко зад тази инвазия. Политически е облечена в патриотизъм, доблест и изкряща чест- както и всеки военен и терористичен акт. Представете си Украйна да преговаря и да даде половината си територия на терористите! ок, след това кой е следващият? Румъния, България, Финландия и тнт. Ако зависи от русофилите у нас веднага мажат с ваз@линче и се нав@жд@т. Но, не всички са отпадък като тях, не всички не успяха, не всички се продадоха за някоя рубла.

    Коментиран от #40

  • 34 Перо

    7 2 Отговор
    Воювайки с превратаджийския режим в Украйна, Русия воюва със световния ционизъм, не директно със САЩ!
  • 35 Моде

    4 0 Отговор
    раторите са продажници!!!
  • 36 Мдааа Дааа ... думи не са нужни

    4 1 Отговор
    "Червената армия дава огромни жертви при освобождаването на Украйна от нацистите и техните бандеровски поддръжници, отбелязва британското издание."
  • 37 опълченец

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Чик дом е разрушил":

    Като не ти пука за Кърджали, дай да го подарим на една съседна нам държава
  • 38 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Поредните журналистически брътвежи и глупости ,съшити с бели конци , ама така е с платените драскачи на псевдоистини и фалшива белетристика ......
  • 39 Радио Ереван

    1 0 Отговор
    Ядрено слънце над "Белия дом". Пуст всегда будет солнце.
  • 40 ссс

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Електричка":

    "...не всички се продадоха за някоя рубла."
    Продадохте се за няколко цента. Крайния резултат е същия. Онова за вазелина - също, да не те цитирам.