Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Февруари, 2023 12:18 4 305 73

Руската армия е извършила военно престъпление в Краматорск

  • военни престъпления-
  • краматорск-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • гара

Доказателствата ясно сочат, че ракетата е била изстреляна от територия под руски контрол

Руската армия е извършила военно престъпление в Краматорск - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Неправителствената организация "Хюман райтс уоч" обвини днес руската армия във военно престъпление за ракетната атака срещу гарата в Краматорск, Източна Украйна, през април 2022 г., когато бяха убити близо 60 цивилни, опитали се да напуснат района, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Доказателствата ясно сочат, че ракетата, убила и ранила цивилни на гарата в Краматорск, е била изстреляна от територията под руски контрол в Източна Украйна. Тази атака представлява нарушение на законите на войната и очевидно военно престъпление", посочиха правозащитниците след разследване, осъществено съвместно с агенция "СИТУ рисърч".

"Хюман райтс уоч" допълва, че е "възможно" ракетата да е била изстреляна от село Куние в Харковска област, контролирано тогава от руските сили. На 8 април 2022 г. сутринта, когато хиляди цивилни бързаха да напуснат района, застрашен от мащабно нападение на руски войски, ракета "Точка-У" с касетъчна бойна глава удари гарата в Краматорск, основен център за евакуация от района. Убити бяха 61 души, а над 160 – ранени, сочат данни на градската управа. "Хюман райтс уоч" говори за най-малко 58 убити мирни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    33 79 Отговор
    Тя руссата армия друго неможе.За война не става.

    Коментиран от #20, #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не ви вярва ме

    76 20 Отговор
    Не ВИ ВЯРВАМЕ!!!!!

    Коментиран от #29

  • 5 АРЕС

    77 21 Отговор
    Мара и днес си изкара надницата от Козяк,добре се справя за психично болна.

    Коментиран от #11, #16, #41

  • 6 Олег на 60 год от Москва

    77 22 Отговор
    Типична украинска работа това е украинското дело те са майстори в това отношение.
  • 7 ДДРОнег

    21 76 Отговор
    рузия е извършвала, извършва и ще извършва още много военни и други престъпления , докато не бъде пречупена !!!
    И не само в Украйна
  • 8 Захари Стоянов

    20 71 Отговор
    Престъпна държава номер 1 рашастан

    Коментиран от #22

  • 9 Българин

    73 15 Отговор
    Укритие редовно обстрелват пазари и болници в Донецк със стотици жертви. Райт и Лефтеров ресърч углошително мълчат. Още тогава по серийният номер на ракетата се установи, че е украинска, даже и в кой склад е била, Райтс и Лефтеров пак мълчат. Явно правата вяра в демокрацията им затваря очите
  • 10 Сократ

    79 9 Отговор
    Марче, снимката е от миналата година, когато укритие обстреляха гарата с точка у и се опитаха да го припишат на руснаците. Та така и с "информацията" за военните престъпления на руснаците. Източника е бесарабски фронт или dw, нали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДДРОнег

    12 40 Отговор
    Как са търгували с хора в Петербург

    Вестниците от края на XVIII век и началото на XIX век са били изпъстрени с обяви с "хора за продан". В обява в един от вестниците помешчикът разпродава "имуществото" си: "Вече всичко е продадено, останаха само дойна крава и момче, умеещо да реши". В съседна обява се продава "момче на 17 години и комплект мебели". В друг брой на вестника се съобщава, че се продава "мома на 30 г. и млад кафяв кон". Във вестник от 1800 г. се продават "мъж с жена му, на 40-45 години, с добро поведение, и млад кон, шоколадов на цвят". Продавачите без притеснения дават цветисти описания на "стоката" си: "девойката е с хубаво лице и е снажна", "момчето работи изкусно, умее да прави ботуши", "жена на 40 години, не отстъпва на придворен готвач в приготвянето на храна".

    Наред с продажбите на селяни по обяви са съществували и истински пазари за роби — организирали са ги предприемчиви хора, по подобие на източните пазари. Те са се разполагани на видни и оживели места в руската столица — например, при Поцелуевия мост или на Лиговския канал. Купувачите са идвали, избирали са си "стока", при което са се държали като при покупка на кон — смятало се е за задължително крепостният да бъде опипан, за да се види дали няма телесни повреди, както и да се огледат зъбите му.

    Каква е била цената на крепостните? През различните десетилетия тя се е променяла. Най-скъпо са стрували майсторите в някакъв занаят, фризьорите, а най-евтини са били немощните селя

    Коментиран от #24, #26, #33, #34, #36, #49, #50

  • 13 Другарят

    62 14 Отговор
    Ракетата беше украинска изроди долни Попитайте италианският журналист който беше снимал останките.
  • 14 НИЩО НОВО

    12 46 Отговор
    Тя руЦЦката армия, където отиде друго не може , освен да извършва ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.
  • 15 ДДРОнег

    12 33 Отговор
    рузнаците си остават крепостници и като такива са изпълнени с жестокост към останалите !!!

    Коментиран от #53

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 14 Отговор

    До коментар #5 от "АРЕС":

    МОЛЯ неубиждайте КОЛЕЖКАТА МАРИЯ АТАНАСОВА моля
  • 17 Амет

    39 11 Отговор
    Най опасното нещо за населението на Украйна и полските трактористи е украинското ПВО, използващо 50 годишни ракети от съветско време, или от натовски складове
  • 18 Райдс

    42 5 Отговор
    Формулировка 1 към 1 съвпадаща с тази за малайзиския самолет, на едно бюро са писани от един и същ ограничен мозък.
  • 19 Мари Фейк

    28 8 Отговор
    Повервах.
  • 20 Сократ

    28 10 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Като не става къде е великото НАТО? А да крие се зад гърба на изловени по украинските градове хора. Много е смешно нато-то пред цивилни.
  • 21 ДДРОнег

    5 29 Отговор
    Наред с продажбите на селяни по обяви са съществували и истински пазари за роби — организирали са ги предприемчиви хора, по подобие на източните пазари. Те са се разполагани на видни и оживели места в руската столица — например, при Поцелуевия мост или на Лиговския канал. Купувачите са идвали, избирали са си "стока", при което са се държали като при покупка на кон — смятало се е за задължително крепостният да бъде опипан, за да се види дали няма телесни повреди, както и да се огледат зъбите му.

    Каква е била цената на крепостните? През различните десетилетия тя се е променяла. Най-скъпо са стрували майсторите в някакъв занаят, фризьорите, а най-евтини са били немощните селяни, "не можещи да работят". В края на XVIII век крепостните са стрували по няколко десетки рубли — през 1782 г. е направен опис на имуществото на капитан Зиновиев, в който са включени и селяни: "Леонтий Никитин, 40 години, оценен на 30 рубли. Има жена - Мария Степанова, на 25 години, оценена на 10 рубли. Ефим Осипов, на 23 години, оценен на 40 рубли. Той има жена - Мария Дементева, на 30 години, оценена на 8 рубли".

    Коментиран от #27, #60

  • 22 бандерия..

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "Захари Стоянов":

    Изкуствена,ГМО държава номер едно..
  • 23 Бивш канадец

    39 4 Отговор
    Странно...самите украинци по друг повод казаха, че руснаците нямат Точка-У повече от 20 години. Италиански и френски журналисти търсиха тогава останки от касетъчни бомби и, представете си - намериха. Но се получи конфуз - бомбите се оказаха...френски...
  • 24 Сократ

    27 5 Отговор

    До коментар #12 от "ДДРОнег":

    Знаеш ли от къде идва името на "женски пазар" в София. Намери си инфо и тогава коментирай. А това в София е било до 1944. Айде сега отивай да четеш.
  • 25 Свети Петър

    5 26 Отговор
    Това добре го знаем. От векове виждам, всеки път руската армия извършва военни престъпления, и е най крадливата татарохунска орда в света, затова всички са в казана долу при рогатия колега за вечни времена.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Статистик

    27 6 Отговор

    До коментар #21 от "ДДРОнег":

    Добре, олекна ли ти? Хайде сега напиши нещо за робите в САЩ, и сегрегацията, продължила до 1980?

    Коментиран от #46

  • 28 Той

    28 5 Отговор
    Нали още тогава се разбра че ракетата е украинска и такива ракети няма на въоражение в руската армия!!!
  • 29 кнаус 485

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Не ви вярва ме":

    Е как да вярвам като "Хюман Райтс Уоч" е неправителствена организация, която си е поставила за цел да наблюдава спазването на човешките права. Седалището на организацията е в Ню Йорк
  • 30 мара бандерката..

    29 2 Отговор
    Отивам да сменя снимката-таз много стара и се виждат части от бандерската-точка у..
  • 31 Сащ са терористична държава

    32 4 Отговор
    Всяка американска война е съпроводена с тонове лъжи и манипулативна пропаганда!

    Мислещите знаем кой превърна локалния конфликт в заплаха за целия свят, знаем и кой създаде и въоръжи неофашистите в Украйна и ги хвърли срещу всичко руско, знаем и кой прикрива престъпленията им срещу мирни граждани и военнопленници. ...

    Вече 80 г. Американският бандит носи войни и страдания навсякъде по света. Единствено за егоистичните си интереси.
  • 32 За справка

    22 1 Отговор
    А в САЩ до 1862 г. когато за да победи ЮГА президентът Линкълн отменя робството, официално, макар, че в южните щати се запазва и до по-късно. А разделното пътуване в автобус и разделните класове бяха валидни до преди 50 години.
  • 33 Българин

    29 4 Отговор

    До коментар #12 от "ДДРОнег":

    Пич объркал си континента и държавата. В Кравистан са били тези пазари, земи прочети някоя книжка от оная епоха, чичо томовата колиба е добро начало
  • 34 бай дън

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДДРОнег":

    А нещо да кажеш за памуковите плантации с черни роби в Америка или за избитото до крак местно население на същата.
  • 35 Сорос

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Хайде на грантоветееее ХАХАХА
  • 36 Свети Петър

    4 24 Отговор

    До коментар #12 от "ДДРОнег":

    Така беше, крепостен мужик срещу кана самагон, крепостна селянка срещу кофа варена ряпа. Сега живота им струват колкото един патрон. Язък за безпросветния изчезващ руски народец.
  • 37 Българин

    24 2 Отговор
    Мароооооо руснаците нямат Точка У ма, туй украинска ракета ма. Смени снимката, че се виждат части от ракетата
  • 38 Българин

    19 3 Отговор
    Русия има работа в Украйна. Да я деcатанизира и да освободи земите и хората си от силите на злото, инcталирани от дяволcкия запад.
  • 39 хммм

    2 5 Отговор
    КоССтадинов е доволен!
  • 40 Абсурдистан

    0 5 Отговор
    Направили са го, за да спрат войната!
  • 41 И запомнете

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "АРЕС":

    краварката е винаги в долния ляв ъгъл (под снимката).
  • 42 Хохо Бохо

    1 7 Отговор
    Не е нужно да си руснак за да го направиш.Загубата няма да е голяма.Закона на Дарвин.
  • 43 Мара

    10 2 Отговор
    Постоянно върши престъпления като лъже, и нейния ред идва
  • 44 @@@

    19 2 Отговор
    А касетъчната бомба дето уби над 20 души в Донецк изстрреляна от украинците , не е военно престъпление така ли . Запазих клипа зас ет от френски журналисти 2022 . Нмого лесно се забравят някои неща
  • 45 Санкт Петербург Z 🇷🇺

    15 1 Отговор
    Дура Атанасова, от години нямаме "Точка-У" в експлоатация като остаряла ракета!
  • 46 не само

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Статистик":

    робите ами индианците.ама ,,демократите"фащ не казват колко мирен народ са избили и продължават в името на ,,демокрацията".
  • 47 Усеща се лъжата

    18 0 Отговор
    Мария много се е омирисала. Усеща се чак в Украйна. Маро изкъпи се ма.

    Коментиран от #55

  • 48 От страни

    15 0 Отговор
    Доказано е вече че си я удариха укрите. Даже са струпвали насилно хората на гарата за да са повече жертвите.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А теб ако те продадат

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДДРОнег":

    какви пари ще вземат?
    "Продава се t рол, немного умен, упорит, евтино."
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ти си

    11 1 Отговор
    Да бе , щом "Бесарабски фронт " го казва е така . Те руснаците и превземат от тях АЕЦ Запорожие обстрелваха и трактористите в Полша утрепаха ...
  • 53 Ти си

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДДРОнег":

    Тебе май пиян руснак те е опъват и затова злобееш срещи тях - а грешка бил грузинец говорещт руски ама въпреки това руснака е виновен за срама и болката ти
  • 54 тоягата

    6 0 Отговор
    дааа.... това трябва да го е казал безполовия господ на запада
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 УКРАЙНА🇺🇦

    0 12 Отговор
    Боже на говедото Путлер едва ли му пука за някакви закони
  • 57 ако не знаеш във война се убива

    14 0 Отговор
    Маре , кое е престъпление във война бе , престъпление е самата война , а за нея трябват поне двама , примерно САЩ и Русия , ко ше каиш бе Маре , защо война бе Маре , САЩ не водят ли непрекъснато войни , не е ли престъпление това бе Маре ?
  • 58 Хаха

    15 1 Отговор
    Още тогава по фабричните номера на останките от ракетата стана ясно, че е точка У на въоръжение във всушансата армия, а и руснаците отдавна нямат такива ракети! То е ясно на кого прислугва тази уж "хуманитарна" организация и не очаквам от нам истината! А целия укрополк, заедно с командира избили цивилните на гарата, малко след това бяха унищожени от руската артилерия!
  • 59 Вале-каро

    4 0 Отговор
    От цялата статия единственото което прави впечатление е" че е "възможно"".
  • 60 TV Бобов дол

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДДРОнег":

    И какво искаш да кажеш с тоя урок по история ? Крепостни е имало в цяла Европа такава е била тогава системата .Крепостните е имал собственост ,земя роба не - крепостничеството е отменено 1861 а робството в САЩ 1865 .
  • 61 Айде айде

    10 0 Отговор
    хамриканската армия извърши безброй безчинства из целият свят,ама той,света,както и вие,журналята мълчите кат п....ки.Що тъй,бе?А?
  • 62 БАРС

    11 0 Отговор
    Нищо вярно ! Италиянски журналист доказа като успя да намери двигатела на ракетата и се оказа украинска.А свидетели говорят че 15 мин. ги накарали да излязат от укритията де и от гарата а там е бил евреина от франция със цял снимачен екип .който е знаел и е стоял много на страни а като думнали укрите гарата след 5 мин дошъл да снима .Същият тоя е бил и в буча.И на края работи той за жорш сорос .Така че стига сте нападали Русия.Не виждате ли че рашките бавно настъпват за да не страда мирното население.Те ако са искали не само краматорск нои всичко подред щяха думкат а не някаква си ракета на гарата .Хайде стига сте плюели по раша защо не пишите реалното.Няма логика рашките да бият по гарата те не са толкова люди както наркоманската войска на зелински
  • 63 Гост 2

    8 0 Отговор
    Абе, тия се сетиха.А знаете ли защо след толкова време?Да не би да е защото тогава се появиха снимки от ракетата,която случайно беше Точка У(леко така Украинска).Проблема е че в интернет нещата се пазят.)))
  • 64 Минувач

    10 0 Отговор
    Няма по-смешно направена статия. Заглавието - гръмко, сякаш всичко е доказано на 100%, а в статията после пише, че просто било възможно??? Еми възможно е и да е изстреляна от украинците. Особено, като се има в предвид, че Точка-У не е на въоръжение в руската армия от много години, като се има в предвид, че още тогава се триеха едни интересни снимки от останките на ракетата, на които се виждаше серийния производствен номер на ракетата, който показваше, че тя е произведена в Русия за украинската армия. Тази партида е била с предназначение - Украйна и си е била там на въоръжение от 10тки години. Та, кой лъже????
  • 65 Коментар

    9 0 Отговор
    Дебилни мисирки!
    Ракетите които убиха мирни жители в Краматорск бяха на укрохунтата.
    "Точка У" това го казаха запдни журналисти заснели останките от ракетите.
    Такива боеприпаси не са на въоръжение в руската армия.
    Аман от западни sataninski организации и НПО на Сорос.
  • 66 РуЗЗия и Путлер

    1 6 Отговор
    ... ще плащат за всичко.
  • 67 Джамбaза

    5 0 Отговор
    ...че е "възможно" ракетата да е...
    А може и да не е възможно.
    Русия няма Точка У на въоръжение.
  • 68 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Багажът стои прав , на места подреден един върху друг . Навесът на гарата , напълно запазен
    след Точка У . Има ли поражения на военни обекти и защо са в близост до цивилни ?

    Ако цивилни са били целта , има много такива в Киев и др големи градове .
    Както имаше сватби и погребения в Йемен и Сирия с по 200-300 жертви .
    И 1.5 мил загинали в Ирак и в момента над 600,000 в Тигрис , Етиопия - ООН
  • 69 Верно ли

    5 0 Отговор
    Хахаха, то още тогава стана ясно, че ракетата е на укронацките, ама тея явно ни смятат за късопаметни :))) Гледам и циркчето в Буча пак са го задъвкали...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 тц, тц,

    0 0 Отговор
    днеска втора претоплена манджа след изнасилванията! точка у е на въоръжение на украинците и си я ползват регулярно, още миналата година се доказа, че си е украинска, ама на требе да се земе некай цент!
Новини по държави: