Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2023 10:31 31 676 149

Китай може да вземе решение, което да обърне хода на войната в Украйна

  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • китай-
  • русия-
  • сащ-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Военната подкрепа на Китай за Русия може да промени хода на войната

Китай може да вземе решение, което да обърне хода на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати заявиха, че Китай "обмисля да предостави военна подкрепа" за войната на Русия в Украйна. Пекин бързо отхвърли това предположение, но експертите твърдят, че то може да има известно основание и ако Китай наистина окаже такава помощ на Москва, това би могло да "промени играта" в продължаващия вече година конфликт, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Ето някои ключови въпроси относно твърдението на Вашингтон и неговите последици:

Какво се крие зад твърдението на САЩ?

Откакто руските танкове преминаха границата с Украйна, Китай предложи на Путин дипломатическа и финансова подкрепа, но се въздържа от открито военно участие или изпращане на контейнери със смъртоносни оръжия. Китайски държавно контролирани фирми продадоха дронове и друго оборудване както на Русия, така и на Украйна, но Москва беше принудена да се обърне към Иран за така необходимите доставки, като например безпилотни летателни апарати. Съединените щати заявиха, че Северна Корея също е предоставила на Русия ракети и артилерийски снаряди.

Вашингтон вярва, че това може би ще се промени и вчера държавният секретар Антъни Блинкен оповести тези опасения. "Въз основа на информацията, с която разполагаме... те обмислят да предоставят военна подкрепа", каза той за китайците.

Блинкен не представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението - а критиците ще посочат предишни провали на американското разузнаване - но то следва модела на Вашингтон, който публикува чувствителна информация, за да изпревари и развали руските военни планове. "Фактът, че Антъни Блинкен е решил да оповести опасенията си, предполага, че САЩ разполагат с надеждна разузнавателна информация", каза Ричард Макгрегър, старши сътрудник за Източна Азия в Института Лоуи в Сидни. Пекин не коментира директно евентуалните обсъждания при закрити врата, но обвини Вашингтон в "разпространяване на невярна информация".

Какво притеснява Вашингтон?

По време на войната Русия се бори да събере достатъчно хора, боеприпаси и оръжия, за да преодолее ожесточената украинска съпротива - това принуди Путин да се обърне към масова военна повинност, наемнически групи и внос на амуниции. В същото време Украйна успя да спре руския удар и дори да спечели надмощие. Но някои експерти смятат, че войната се намира в критична точка, в която всяка от страните се бори за ресурси и се стреми към решителни успехи с оглед настъпващата пролет.

На този фон притокът на китайски оръжия би бил "промяна в играта", каза пред АФП Мик Райън, стратег и пенсиониран генерал-майор от австралийската армия. "Това е война на индустриалните системи. В момента Русия е превъзхождана от Запада. Ако се появи Китай, всяко предимство, което Украйна е имала заради индустриалния капацитет на Запада ще изчезне моментално". Китайските боеприпаси биха направили живота на украинците много труден, независимо дали става въпрос за артилерийски боеприпаси или за оръжия с по-дълъг обсег на действие, които Русия изчерпва", добави Райън.

Защо Китай би се намесил?

Китайският военен коментатор Сун Джънпин настоя, че Китай няма да изпрати оръжие, но заяви, че политическото, търговското и военното сътрудничество между Москва и Пекин се е задълбочило преди войната в Украйна и ще продължава в тази посока.

"Китай няма да се вслуша в исканията на Съединените щати. Китай ще засили сътрудничеството с Русия в съответствие със собствената си национална воля и съображения за националната си сигурност", каза той. "Войната в Украйна е време на криза за международната среда за сигурност, за световния ред", каза Алексей Муравьов, професор по сигурност и стратегически изследвания в университета "Къртин" в Пърт.

Едно китайско решение за износ на оръжия би било "огромна стъпка", която рискува западни санкции, изгаря всички мостове с Вашингтон и проваля връзките с Европа. Но Муравьов смята, че перспективата за руско поражение е поне толкова тревожна за Пекин.

"Ако Русия загуби в Украйна в политически или военен план, Китай ще остане сам", казва той. "Русия е единствената голяма сила, която подкрепя Китай."

И обратното, руска победа би означавала "нанасяне на стратегическо поражение на Съединените щати", каза той, което би спомогнало за възраждането на тезата на президента Си Дзинпин, че Западът е в упадък - идея, застрашена от слабото военно представяне на Русия в Украйна.

"За китайците неуспехът на Русия да постигне победа миналата година беше като студен душ", каза той. "Войната в Украйна показва, че може да имаш пищни военни паради, блестящи мащабни учения, но истинският тест за това дали твоята армия се справя със задачата е на бойното поле". Муравьов смята, че Китай може да се опита да намери баланса между риска и изгодата от победа на Русия в Украйна, като доставя оръжия чрез контролирани от държавата компании, Северна Корея или групата "Вагнер", а не директно на руската армия. "Мисля, че подходът им ще бъде по-прикрит", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    164 22 Отговор
    САЩ се въоръжават от Борунди и Сомалия с ракети

    Коментиран от #27, #88

  • 2 Путлер

    54 294 Отговор
    ще бъде похарчен, защото вкара Китай в ситуация, в която той не е искал да бъде. Китай има решение и то се нарича, смяна на диктаторчето в Кремъл с по-сговорчиво и изтегляне от Украйна. Иначе ТРЯБВА да се конфронтира военно със Запада.

    Коментиран от #23, #25, #65, #124

  • 3 Окраин4е

    287 59 Отговор
    Говдарите са на колене останаха им само лъжите

    Коментиран от #14, #118

  • 4 Иван

    347 58 Отговор
    Нищо не може да промени хода на войната! С Украйна е свършено!!!
  • 5 Българин

    273 48 Отговор
    Американците лужат точно като Гьобелс
  • 6 Гаглей

    51 227 Отговор
    Не може, прочетете повечко за мнението на самите китайци за техниката им, повечето им техника се тресе, изтребителите даже. Се разпадат по време на полет. Смешна история маде ин чина

    Коментиран от #12

  • 7 стоян георгиев

    49 209 Отговор
    Ако Китай се намеси ще яде сапа и той,което рано или късно ще се случи.по скоро обаче китайската тактика ще е да се подпомага Русия до пълното и изтощение за да може Китай да я налази както си трябва.жълтите обаче си правят грешно сметката ако си мислят че някой ще им пусне аванта да окупират сибир.та путлер явно има някаква китайска жилка щото всячески се опитва да предложи Русия на Китай.

    Коментиран от #16, #96

  • 8 путин бил на път да се съгласи и

    31 140 Отговор
    да плати цената на военната дружба с Китай на принципа:
    Крим ваш, Сибир наш !
  • 9 БЪЛГАРИН

    238 49 Отговор
    И все пак Русия ЩЕ ПОБЕДИ.

    Коментиран от #13

  • 10 Другарят Си е изперкал като путин !

    37 201 Отговор
    В момента, когато Китай започне да изнася оръжие за русия, ще получи такива санкционни пакети, че след 3 месеца в поднебесната ще избухне социална революция , а на север мюсюлманите ще направят национална !

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Щерев

    35 133 Отговор
    Китайската армия е по голям фейк даже и от руската

    Коментиран от #85

  • 16 един от многото

    201 35 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Сояне , Стояне , защо им е на Китай Сибир , на Китай им стига Северна Америка , а Русия ще се задоволи с Европа.

    Коментиран от #21, #67, #83, #99

  • 17 Санчо

    116 21 Отговор
    Както върви работата, България може да има китаец за президент!
  • 18 Тръмп

    182 12 Отговор
    "Аз съм единственият американски президент, който не е започвал война... Не слушах плановете на Пентагона и генералите как и къде да я започнем, защото не знаеха как да я прекратим!"
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пекин

    117 4 Отговор
    Въз основа на информацията, с която разполагаме... САЩ и още 30 държави обмислят да предоставят военна подкрепа на Украйна.
  • 21 стоян георгиев

    27 118 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    Сибир е населен с около 20 млн.човека от които руснаците са под половината макар много местни вече да са приели че са руснаци въпреки дръпнатите очички.от другата страна живеят техни исторически събратя в количество милиард и половина и на долните много им трябват суровините и територията на горните.та за това на Китай му трябва сибир.сащ не е била никога китайска цел а и няма как да стане,океана е доста а и с в сащ и Канада живеят около 400 млн с които китайците няма как да се оправят,но с десет милиона руснаци в Сибир лесно биха се справили ако Русия се скапе.

    Коментиран от #24

  • 22 ССС

    19 101 Отговор
    Предвид това, съвсем скоро на Украйна ще бъдат предоставени западни изтребители и атакуващи хеликоптери.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Акоо

    143 21 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Русия никога няма да се скапе!!!!

    Коментиран от #33, #92

  • 25 Ще бъде

    130 13 Отговор

    До коментар #2 от "Путлер":

    Похарчен зеления шмъркач

    Коментиран от #62

  • 26 Вий

    81 13 Отговор
    Вече има информация от хора , живеещи на граница с Китай, че виждат влакове с танки, идващи от Китай
  • 27 Време е!!!

    110 9 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Китайците знаят че САЩ с островчето си играе против Китай и следващите ще са те с игричките за световно господство на САЩ. Подлоги както винаги дал господ!
  • 28 Мишел

    135 11 Отговор
    Както много сполучливо се изрази една западна политичка, включването на Китай направо ще обърне хода на войната на 360 градуса.😄😄😄
    Китай и Русия са в необявена публично военен и икономически съюз , от който САЩ/НатО са в ужас и нямат никакви шансове да го разбият. Никакви шансове, нито икономически, нито военни.

    Коментиран от #101

  • 29 демек

    92 13 Отговор
    покрайнината отива в киреча щот нали до днес печелеше
  • 30 Механик

    128 13 Отговор
    Малеее, как се гърчите от безпомощност! Въртите, сучете, и все се чудите как да прикриете безсилието на обединеното нато.
    Сега па китайците са ви виновни! Марсианците, дали и те няма да ви попречат? оо, сигурно ще ви попречат. Нали "сваляте ЕНЛ-та" вече.
  • 31 Реалист

    129 18 Отговор
    Руската армия бие на ред НАТО и окраинските фашисти и говедарската пропагандата се опитва да умаловажи факта, че се случва с чужда помощ. Китай е основно въоръжен с руско оръжие дори ще купуват самолети Су35.

    Коментиран от #100

  • 32 Живанши

    143 16 Отговор
    Коги Китай водеше войни... Корейска, Виетнамска... Русия и помагаше с почти всичко за да победят. В Корея не победиха, но и не загубиха. Във Виетнам - победиха! Сега миризлите сладко кисели пилета трябва да връщат услугата на Русия... без значение какво мислят по въпроса. Ако са мъже а не сладко кисели комунде-капитале - тр да взимат решения. Стига с тая фалшива Украйна. Всеки знае, че без Нато, Русия щеше да я е изяла с парцалите и да подтвърди, че е втората по сила армия на планетата! Омръзна ми да слушам за тия промити зомбита на нео фашизма и наивната вяра че ЕС ще им оправи живота.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Русия попиля НАТО

    129 14 Отговор
    Хода на войната вече е обърнат. САЩисаното НАТО вече сепочуди с какво да се оправдава.
  • 35 Слав

    15 105 Отговор
    Няма как да стане това защото ако Китай помогне на Русия директно ще и бъдат наложени санкции а Китай не иска това защото търгува с цял свят и не иска да си разваля търговските отношения заради гламавия Путин
  • 36 Източната философия е

    20 64 Отговор
    Винаги да се търси изгодата.Приятелството си е приятелство,но сиренето е с пари.Всякаква подкрепа за Русия,особено пък военна ще влоши драстично отношенията на Китай със Запада,а той е основния търговски партньор на Китай.Ако китайците решат да се самоизолират и да понижат стандарта си на живот - тяхна си работа,но едва ли!
  • 37 Защо Китай би се намесил?

    105 11 Отговор
    Защото след Русия наред е той. Инстинкт за самосъхранение.
  • 38 ами

    110 12 Отговор
    как не ги е срам китайците да предоставят смъртоносни оръжия това могат да го правят само и единствено сащ и колективния запад
  • 39 Наркос

    14 67 Отговор
    Китай не е страна, която взима решения от днес за утре. Ще си прецакат бизнеса с най-големия им клиент на всички времена заради какво точно?
  • 40 Любознателен

    120 7 Отговор
    Интересно на кой ще му стиска да наложи санкции на Китай и дали тези санкции няма да имат същия ефект за европейските икономики, като тези за Русия, амо че умножени по две. И евентуално една помощ от Китай за Русия няма да обърнат хода на военните действия, а само ще ускорят капитулацията на Украйна. Ходът отдавна вече е обърнат и без Китай.
  • 41 Ела да ти кажа

    20 100 Отговор
    Путин натисна едно копче с което пусна в действие американския план. Той е пълна изолация на Русия от Европа. Разширяване на НАТО. Унищожаване на всички руски пазари в Европа. Санкции срещу Китай. Унищожаване на всички китайски пазари в Америка и Европа. Това е отбранителна стратегия. Тя ще даде нужния резултат. Колкото по дълго продължава тази война, Толкова по голямо ще е разделението между тези лагери. Нито китайската икономика нито руската може да съществува. Без пазарите си в тези цивилизовани и богати страни. А путинофила българин,на никой изобщо не му дреме на чия страна е. Българската позиция е важна единственно и само за българските граждани.Те ще изберат от коя страна на пропастта да застанат. И от двете страни ще има мизерия. Но от едната ще има демокрация и свобода. А от другата диктатура и робство. Добре дошли в новия свят. Той е продукт от заиграването на свободните хора. Със тоталитарни държави. Този експеримент приключи. И никога повече няма да се повтори.

    Коментиран от #44

  • 42 Дааааа

    71 6 Отговор
    Китай може да вземе решение, което да обърне хода на войната в Украйна=====да подпомогне Русия с оръжия и всичко да приключи за часове

    Коментиран от #45

  • 43 Мимч

    86 7 Отговор
    Китай не трябва да се съобразява с америте,а да си гледа интереса и да помогне на руснаците,както нато на укрите.Така ще бъде от полза на целия свят и операцията до два месеца ще е приключила,а байдънчо ще е в пустоша....

    Коментиран от #46

  • 44  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    110 6 Отговор

    До коментар #41 от "Ела да ти кажа":

    По голям тоталитаризъм от Неолиберализма няма ! Дали е държавен или частен е без значение. когато 400-те най-богати американци претендират за богатство от над 3 трилиона долара, докато половината от възрастните съобщават, че биха имали трудности да покрият спешна сума от 400 долара и Социалното неравенство е до такива размери трябва сериозно да се замислиш понятието "тоталитаризъм" да осмислиш какво е ? В Съединените щати трима милиардери притежават толкова богатство, колкото долната половина на обществото или 160 милиона души. .........."тоталитаризъм" не ами тоталитаризъм, но трябва малко да се замислиш верно .....

    Коментиран от #50, #84

  • 45 окопен труп

    4 15 Отговор

    До коментар #42 от "Дааааа":

    И миналия път така каза.
  • 46 егаси вицовете

    5 39 Отговор

    До коментар #43 от "Мимч":

    АААХ На китаеца му бил интереа в Русия хаха
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Евроатлантик

    107 5 Отговор
    САЩ в стремежа си да откъснат Русия от Европа създадоха нов по-голям проблем, затова сега трескаво се формира тихоокеанско НАТО, въоръжава се отново Япония и Южна Корея.
    На украинския фронт вложените милиарди стават на скрап, а бъде ли дори само обсаден Тайван икономическата ситуация на Запад ще стане катастрофална, тъй-като стана тотално зависима от електрониката. Пък най-много се произвежда точно в Китай и региона. Предвид времето инвестирано в обучение и развой на производства определено при глобален икономически разлом Азия ще преодолее щетите пъти по-бързо от "развития" Запад, който вече изпитва недостиг на квалифицирани кадри. И въпреки това дърпат и мечката и дракона за опашката. Не са особено умни, както виждаме...

    Коментиран от #80

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ела да ти кажа

    18 46 Отговор

    До коментар #44 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    Поне можеш да го кажеш това без да те затворят. Иди в Китай и напиши нещо против патрията. Виж няма да ти отговарям. Защото като започнеш да разбираш колко си умен. Ще решиш,че аз те обиждам. Пък и не ми е интересно.

    Коментиран от #56, #61

  • 51 Пешо

    41 7 Отговор
    Интересно дали някой помни къде бяха Русия и Китай преди трийсет години и къде бяха Щатите и западна Европа?

    Коментиран от #60

  • 52 Бъдеще

    93 10 Отговор
    Коалиция от 54 държави се бие срещу Русия. Така наречения "демократичен запад" и колониалните им територии. Мисля, че е редно малко да изравнят силите... нали ни учеха като малки, че боя трябва да е честен, един срещу един...

    Коментиран от #86

  • 53 Бацай щатските кратуни

    46 6 Отговор
    с ядрени ракети.
  • 54 Следвай нишката

    18 65 Отговор
    Ако следите тоя конфликт от началото. Ще забележите че путинофилите все чакат нещо да се случи. И то все не се случва.

    Коментиран от #55

  • 55 Лапайпишката

    49 7 Отговор

    До коментар #54 от "Следвай нишката":

    То се случва по план!
  • 56 Ъхъъъ

    11 2 Отговор

    До коментар #50 от "Ела да ти кажа":

    Дооообре........
  • 57 ДДРОнег

    15 64 Отговор
    Китай може, но няма да иска !!!
    Китай разбра навреме колко зле е рузката кочина 🤣🤣🤣
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Глупаци

    8 44 Отговор
    Това означава че рузия е продадена на жълтите.
  • 60 Българин

    14 42 Отговор

    До коментар #51 от "Пешо":

    Русийката още си е там, на мястото, което беше преди 30 години, а Китай нямаше да е където е без запада.
  • 61 Си пин

    41 6 Отговор

    До коментар #50 от "Ела да ти кажа":

    Ти кога беше в Китай . Нещо няма ли да ми ажеш , че комунистите ядът хора.
  • 62 Арестолич

    51 5 Отговор

    До коментар #25 от "Ще бъде":

    Вчера с бай онзи го гледах , не е добре много кока .
  • 63 Коко

    68 11 Отговор
    Кочина-мочина или както и да я наричате, Русия просто ще победи!
  • 64 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 69 Отговор
    Всичко каквото има Китай е откраднато от Щатите!!!Какво може да има китай,което не е откраднато от щатите????Празни приказки за да повдигнете малко духа на умираща путинова русия!

    Коментиран от #68

  • 65 Тръбата

    51 2 Отговор

    До коментар #2 от "Путлер":

    Тоя има железни нерви .ако бях аз на негово място , до сега да е минала година от ядрената зима.
  • 66 Ф 16 блок

    33 3 Отговор

    До коментар #13 от "Шелф БЕ,":

    Битивито Фил , Тея Мисирки пискат повече от сащ , ФРГ, Франция , Абе от целия кол. Запад.
  • 67 До червения

    7 20 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    Един от многото глупави червени тиквеници.На тези Европа им се привижда.
  • 68 Осата

    43 2 Отговор

    До коментар #64 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ,,Поднебесната империя" 5000 години Империя , САЩ??

    Коментиран от #77, #95

  • 69 Какво притеснява Вашингтон?

    50 6 Отговор
    Най малко нас трябва да ни интересува. САЩ и балони даже ги притесняват. Те са си такива, притеснителни с ценности и пръдни.
  • 70 САЩ са терористи !

    58 7 Отговор
    Китай настоява за обективно, безпристрастно и професионално разследване на експлозията на газопровода "Северен поток" (China urges objective, impartial and professional investigation into Nord Stream pipeline explosion)
  • 71 САЩ са терористи

    59 5 Отговор
    Китай настоява за обективно, безпристрастно и професионално разследване на експлозията на тръбопровода "Северен поток", който е наричан енергийната спасителна линия на Европа, каза на пресконференция в понеделник Уан Уенбинг, говорител на китайското външно министерство.Уанг каза, че експлозията е имала значително отрицателно въздействие върху световния енергиен пазар и глобалната екологична среда и дори е изпратила Европа в зимна енергийна криза. Като се има предвид вредата от увреждането на голяма транснационална инфраструктура и сериозните последици, международната общност има правото да изиска задълбочено разследване.
  • 72 САЩ са терористи !

    57 6 Отговор
    След експлозията САЩ, ЕС, НАТО и Русия заявиха, че взривът е причинен от саботаж. Освен това руският президент Владимир Путин посочи, че газопроводът "Северен поток" е претърпял безпрецедентна международна терористична атака в разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.Шокиращ доклад на американския разследващ журналист Сиймор Херш беше публикуван на 8 февруари, обвинявайки САЩ, че са виновниците за взривовете, като отново разпали международния обществен дебат.Джон Дъгън, друг американски журналист, който предостави доказателства за участието на Америка в саботажа на Северни потоци в Балтийско море, каза пред руската медия Sputnik, че е получил анонимно писмо от участник в ученията на НАТО BALTOPS 22, по време на които се твърди, че са били поставени експлозиви по руските газопроводи.„Това не беше лесна операция за извършване. Това е вид операция, която ЦРУ и други тайни части на правителството на САЩ извършват доста рутинно и САЩ всъщност бяха единствената страна с мотива, средствата“, каза Джефри Сакс, световноизвестен икономист, професор по публична политика в Колумбийския университет и бивш специален съветник на генералния секретар на ООН.
  • 73 Ххс

    49 5 Отговор
    Уркистан пак ли нанася тежки загуби на окупатори, че днес май Бахмут бил изцяло обкръжен
  • 74 Иванов

    70 6 Отговор
    След като Европа и щатите дават оръжия на Украйна защо Китай да не даде на Русия.

    Коментиран от #75

  • 75 тия даже не знаят какво се случва ахаха

    33 3 Отговор

    До коментар #74 от "Иванов":

    Аз съм за. Трябва Китай да дава оръжие. Иначе как сами ще си правим мартениците :D
  • 76 Шкембе Войвода

    57 6 Отговор
    Китай, Русия и Иран винаги са биле дупе и гащи бе малоуми, при ескалация те ще са ядрото заедно със Северна Корея, на която се смеете...., ама да видим кой ще се смее последен....малоуми кви ги разсъждавате и на малките деца им е ясно това....

    Коментиран от #131

  • 77 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 47 Отговор

    До коментар #68 от "Осата":

    Не живей с миналото.Едно време преди 5000 години е нямало ротшилд и америка.За 400г и с помоща на $$$,америка е СТО ГОДИНИ пред такива държави ,като китай и русия.Не разбра,ли???Те още от 3ден когато глупаците от кремъл ,се набутаха в капана чакат и китайците....Китай засега се държи много умно и с това поведение ще се разшири в сибир!

    Коментиран от #105, #112

  • 78 Ти да видиш!

    5 41 Отговор
    Тези безумци Путин и Ердоган подпалиха фитила на ядрената 3та-световна война,колкото и да убеждават децата в детската.....файда ЙОК! Самоунищожението прави ли ги силни и най-големите МИРОТВОРЦИ?!Ти да видиш,пита?!.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ССС - по ранния

    16 4 Отговор

    До коментар #48 от "Евроатлантик":

    Не си прав, умни са. Въртят се на 360 градуса, и вярват, че ще има промяна.
    До днешния ССС - дори и ник ли не може да измислиш, или досегашните ми коментари почват да дразнят слабоумните.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Само да попитам

    9 43 Отговор
    Това тук кошер със руски пропагандисти тип "жилещи стършели" ли е,или форум за обмен и мисли на разумни хора?!Хайде слагайте минусите господа Путинисти!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Роко

    10 30 Отговор

    До коментар #44 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    Гледам какъв наплив има по руските граници от американци и други.Те руснаците се чудят как да издухат от руския рай

    Коментиран от #89

  • 85 Абе "фейк" ама от над 100 млн.

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Щерев":

    Абе "фейк" ама от над 100 млн. !
  • 86 Роко

    11 36 Отговор

    До коментар #52 от "Бъдеще":

    Единствено комунистически страни помагат на агресора
  • 87 Васил

    15 19 Отговор
    На Китай не и дреме за войната е важно рашистите да са донори на евтини ресурси. За тях е по лошо ако рашистите загубят защото вятъра може да се обърне в друга посока а сега се крият зад Путлер като мишоци.
  • 88 куку

    44 6 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    украйна е бита карта..10 млн.бежанци, ще има още..колкото повече оръжие дават на зеленото.. толкова повече територии ще загуби тази страна..и това го знае най вече сащ..

    Коментиран от #94

  • 89 нпо агент

    32 7 Отговор

    До коментар #84 от "Роко":

    плямпаш ей така..от скука..а украйна изчезва г-н .диванен коментатор..

    Коментиран от #107

  • 90 Пак ще посоча

    45 5 Отговор
    Поднебесната действа по Азистски.А това означава,че никога европееца не може фа разгадае какво точно мислят за момента,както и за бъдещето.Но точно защото са азиатци, отдавна са разбрали,че не Русия,а англосакса( не са и самите европейци) е техен основен,смъртен враг.А как ще подкрепи Дракона баба Меца- те си знаят.Прекрасно са разчели още от Обама,че падне ли Русия,следващите ще бъдат те.Но тогава, англосакса ще насъска всички пудели от Европа и Азия, да му скочат едновременно.Дреме му на Дрскона от санкции,след като държи фащ за топките с 1,4 трилиона ДЦК.Пуска ги на борсата за дни,и зелендаща изпада в будна кома.За да не се срине,или ще ги изкупят обратно ,заедно с дължими лихви,или рискуват всички да хукнат ,да продават- нормална борова паника.Днес струват примерно милиард, след дни 20 милиона.Нарича се" Ефект на доминото".

    Коментиран от #93

  • 91 грухий

    42 3 Отговор
    Китай може да доставя на Иран, а Иран да доставя на Русия.
    Така Китай не доставя на Русия. както България правеше за Украйна през Полша.
  • 92 Българин

    7 42 Отговор

    До коментар #24 от "Акоо":

    Русийката винаги си е била скапана.

    Коментиран от #134

  • 93 Роко

    6 23 Отговор

    До коментар #90 от "Пак ще посоча":

    Приятелю ще ти кажа само едно което явно не знаеш другаря Си не е толкова глупав за колкото го мислиш. Но да приемем че е глупав като едно джудже което се мисли за много умно и последва примера му и пусне на пазара американските ДЦК ефекта ще е малко по-различен от този който си представя по - глупавата и необразована част от човечеството ще се срине не долара а юана защо ще разбереш ако малко се образоваш какво е това ДЦК как се оперира с тях при какви условия се получават. Картинката за която си мечтаеш се отнася за акциите които са много различен финансов инструмент от ДЦК ако днес Китай пусне на пазара ЦК на стойност 2 трилиона долара (щото Китай има толкова а може вече и да са повече защото Китай купува ежемесечно ЦК за милиарди долари) за долара няма да се промени абсолютно нищо (платежа на тези ЦК е след 40 и повече години) виж за юана ще се променят много неща от стабилна валута ще се превърне в тоалетна хартия като рублата и малко страни използващи юани ще ги продадат докато все още могат това наистина ще предизвика ефекта на доминото но за Китай. Но това е само ако приемем че другаря Си е глупак (макар че глупак трудно би се задържал на власт в Китай там за разлика от северния му съсед глупаци във власта не търпят). А да приятелю има още една причина да не го направи ако го направи западните компании ще напуснат Китай а те осигуряват 60% от приходите в китайския бюджет.
  • 94 Роко

    5 33 Отговор

    До коментар #88 от "куку":

    Приятелю единствения начин Рассия да победи е ако другаря Си изпрати 10-20 милиона китайчета да воюват за кръвожадното крадливо джудже. А това вече е в сферата на приказната фантастика.
  • 95 Роко

    7 25 Отговор

    До коментар #68 от "Осата":

    Приятелю знаеш ли кво ще стане с Китай ако американския бизнес напусне страната? Ще се върнат към корените си от преди 5000 години. Между другото държава Китай съществува от 1910 година. А съвременен Китай от 1948 година.

    Коментиран от #106

  • 96 Съгласен

    33 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Рано или късно САЩ ще тръгнат към Китай и те го знаят . Тоест интересът им е не
    да изтощават Русия и налазват Сибир а обратно, да си осигурят гърба и съюзник .

    Никсън и Кисинджер успяваха да не допуснат това . Но сегашните политици в САЩ са
    по корумпирани и алчни , смятаха че ще бъде разходка за сметка на Европа .
    Оръжие , течен газ , пшеница . Спонсорите им диктуват политиката .
  • 97 Констатираща

    31 1 Отговор
    Най-големият страх на САЩ е от Русия, Китай и Северна Корея. Затова бълнуват, а и да имат повод да "санкционират" и по този начин изключат от световния пазар тези страни, за да нямат конкуренция.
  • 98 Констатираща

    44 3 Отговор
    Русия е в неравностойна война, защото е сама срещу целия Запад и САЩ, но пак се справя. Крайно време да й помогнат независимо, че Третата световна се разраства. Тя така или иначе, вече е на лице. Важното е по-бързо и по-справедливо да завърши, за да няма повече жертви и страдания за човечеството.

    Коментиран от #132

  • 99 Защо им е на китай сибир

    6 9 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    Защото има петрол и газ
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 @@@@@@

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мишел":

    Горката е като нашите плеймейтки и не знае, че180 градуса обръщат ситуацията
  • 102 Кашчей Безсмъртни

    22 2 Отговор
    Абе я да изпратят два малки полка от по 8 млн. човека и да се приключва
  • 103 УМЕН

    23 6 Отговор
    Китай е номер едно световна икономическа сила. Следователно не може да търпи кьопавия претендент Сащ. Говеждоидните ще бъдат елиминирани

    Коментиран от #120

  • 104 нормален

    30 3 Отговор
    Дали някой си мисли наистина че на русия няма кой да помогне забравихте ли за брикс време е склеротични и старец и придворните му да седнат на масата за преговори а и да им се каже категорично че ако предизвикат трета световна война с глупавото си поведение едва ли някой българин ще даде живота си за американските интереси
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 А знаеш

    20 1 Отговор

    До коментар #95 от "Роко":

    ли какво ще стане в US ако Китай изтегли заемите си от 982 милиарда ?

    Коментиран от #125

  • 107 Един Човек

    7 0 Отговор

    До коментар #89 от "нпо агент":

    Ми нека си изчезва.То пък кога е била.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Снайпер

    18 6 Отговор
    Споко бе! Байдън ги предупреди да не се намесват. А бе, аланкоолу, как се предупреждават 1,4 млрд. мотивирани китайци? Хайде малко по-сериозно! Ха-ха-ха!
  • 110 Бате Иво

    12 0 Отговор
    Що не взема и аз да стана един експерт
    Не знам дали ме водят в запаса между другото се казва от резерва
    Ама ако плащат и по големи глупости мога да плещя
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Дълбоко

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Са ти го вкарали
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Другият един

    14 2 Отговор
    Някой май гледа да излезе що годе с някаква чест от конфликта с Русия че Китай уж виновен Да ама не!!! Русия много силна и Бисмарк бил много прав - истината тъжна!!!

    Коментиран от #128

  • 115 дядо бг

    10 6 Отговор
    браво Китай Монголия Виетнам Корея Камбоджа Бирма Индия!!!!!и други!!казах БРАВО
  • 116 Убаво, че са много,много са !

    7 6 Отговор
    Ама дека ке ги копаме ?!
  • 117 7676

    4 12 Отговор
    Москва Пекин,
    БРИКС и ШОС,
    обединились,в один колхоз.
    Ако Господ слушаше маскалите,
    от небето щяха да падат наденици.
    Но на една кола грънци, една
    сопа стига.И с Китай те така.
  • 118 Глей сеир

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Окраин4е":

    Скоро България може да има китаец за президент!
  • 119 Бойко

    4 13 Отговор
    Нищо не може да промени хода на войната! С Русия е свършено!!!
  • 120 обективно

    6 3 Отговор

    До коментар #103 от "УМЕН":

    Китай е №3 след САЩ и ЕС. Което също не е малко.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Чочо

    11 0 Отговор
    Китай може да изнася оръжие за Северна Корея и те да го дават на Русия-по схемата на Корнелка

    Коментиран от #127

  • 123 1529

    12 3 Отговор
    докато сащ не ни превърне във фронтова линия няма да се спре но ако това стане значи имаме най продажните политици на света
  • 124 Байдънеско

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Путлер":

    ще бъде похарчен, защото вкара сащ
    в ситуация, в която той не е искал да бъде...да загуби световното господство и хегемон,световен Милиционер. Русия има решение и то се нарича, смяна на алцхаймер.таторчето в Белият Дом с по-разбрано и изтегляне от уКРАЙ.на Иначе ТРЯБВА да се Не конфронтира военно със европа а Направо да им набие чум.берите и то Яката.
    Русия ще Победи в у.КРАЙНА. на , и само невежите си въртят още тяхната мантра, че ще е обратно.
    Всичко си върви по сценарий, като бивша Югославия, тригодишна война, прекъсване,пауза Още една Война и появата на Новите Стари такива на нейно място Държавици.
    Да на място, на това измислено и създадено жалко безлично творение наречено у.КРАЙ.на!

    Коментиран от #126

  • 125 Роко

    2 7 Отговор

    До коментар #106 от "А знаеш":

    Приятелю САЩ нямат задължения към Китай. Китай купува американски ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА от тях Китай има за над 2 трилиона долара. В коментар 93 съм обяснил на подобен умник какво ще се случи с Китай ако другаря Си го удари деменцията като Путин и реши да ги продаде.
  • 126 Роко

    3 7 Отговор

    До коментар #124 от "Байдънеско":

    Приятелю явно не си запознат с американската политика. Който и да е следващия президент във външната политика нищо няма да се промени. Дори така любимия ви Тръмп без да се замисля биеше по Рассия ще ти припомня ударите с ракети Томахоук по Сирия няколко дни след като Путин беше заявил че небето на Сирия е затворено за въздушни удари. Който и да стане следващия президент а той най вероятно ще е демократ (е освен ако Рассия постигне някакви велики победи в Украйна което е малко вероятно) ще продължи подкрепата за Украйна до победния край на войната.
  • 127 Роко

    2 6 Отговор

    До коментар #122 от "Чочо":

    Може ама няма да го направи. Защо ще попиташ? Защото Китай няма изгода от победата на Рассия. Виж ако Путин реши да възстанови историческата справедливост и да върне Сибир на законния му собственик Китай тогава може Китай да се намеси на страната на Рассия и евентуално да се стигне до патова ситуация в която Украйна да е принудена да отстъпи Донбас на Рассия с други думи ще стане като с Корея през 1953 година когато другаря Мао спасява съветско-корейските войски от разгром като праща 8 милиона китайчета на помощ
  • 128 Роко

    2 8 Отговор

    До коментар #114 от "Другият един":

    Да прав е бил Бисмарк като е писал за рассияните че са диво племе на което е чужда цивилизацията. От смърта на Бисмарк са минали много години а рассияните са си все същите диваци и мародери.
  • 129 Роко

    1 8 Отговор
    Другари замалко да забравя честит празник днес в Рассия честват денят на страхливия предател на отечеството.
  • 130 История

    1 8 Отговор
    Ако кЕтай помогне на Проссия - и двете ченгесарски суперсили остават в учебниците по истЕрия.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Айзенауер

    3 7 Отговор

    До коментар #98 от "Констатираща":

    само че за да завърши по-бързо, Западът трябва да изпари рушняците. А това не е добро решение - няма да има кой да плаща репарации...
  • 133 ПеУник

    2 7 Отговор
    С тия КОШНИЦИ на снимката ли ще им помагат? Да ги прашат направо в Стомана ПеУник за претопяване :)
  • 134 точно

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "Българин":

    като тебе …!
  • 135 Ех да!

    0 6 Отговор
    Много произвеждат и възнаграждават вдовиците на убитите руснаци с кожено палто, които трябвало да бъдат облечени веднага.Ха ха.

    Коментиран от #138

  • 136 ивелин

    5 1 Отговор
    За Китай не е проблем да изпрати две партизански отряда всяка от която е милиона армия само за месеци няма да остане нищо от Украйна. ивелин

    Коментиран от #137

  • 137 Роко

    1 7 Отговор

    До коментар #136 от "ивелин":

    Стига да има желание може но желание няма другаря Си не е идиот. Друг е въпроса колко ще са ефективни това не ти е 1953 когато 8 милиона китайски голодранци спасяват съветско-корейските войски от поражение. А и укрите показват изключително умение в унищожаването на щурмове на голодранци без да се напрягат много с старо подлежащо на бракуване натовско оръжие утилизираха вече над 150 000 руски голодранци.
  • 138 Роко

    0 6 Отговор

    До коментар #135 от "Ех да!":

    Дадоха им палтата само за снимките след това си ги взеха. Много ми беше забавно да гледам в телеграма как шлюхата ревеше че са й взели палтенцето
  • 139 Мей Дин Чай На

    1 6 Отговор
    Никога вече алибаба, хуавей и тик ток!!! Бойкот!
  • 140 ИНЖ

    1 7 Отговор
    КНР е следващият СССР. Ще се разпада, ще се "люспи" и т.н. А вие какво очаквахте!?
  • 141 незнайко

    5 2 Отговор
    Какво общо имат пищните паради с тази война ? Ако русия е искала да смачка Украйна щеше да го направи . Русия си иска населението което е малтретирано в Украйна заедно с земята на която живее . Какво иска НАТО е друга бира . НАТО в лицето на САЩ иска СЛАБА И РАЗПОКЪСАНА ЕВРОПА !!!

    Коментиран от #144

  • 142 Рослямист

    0 7 Отговор
    Само Йелоустоун може да ни помогне, другото е дермо и палочки!
  • 143 Човек

    6 1 Отговор
    Лека и прст на Баба Ванга тя го беше предсказал много отдавна. Русия ште влезе в връзка с жътата раса и ште завладеят света

    Коментиран от #145

  • 144 Роко

    1 6 Отговор

    До коментар #141 от "незнайко":

    Приятелю това население е малтретирано от 2014 година когато го откъснаха от нормалната държава Украйна и създадоха две бандитски образования ДНР и ЛНР в началото управлявани от руски граждани (повечето служители на ФСБ като Гиркин-Срелков) и местни криминални отрепки (педофили, крадци, убийци). А да от започването на така наречената СВО Рассия извършва геноцид над руско говорящото население на Украйна на Путин му трябват територии за населението не му пука дори ако го няма е по - добре за него. Но какво иска Путин е без значение защото няма да го получи. Дори СССР не успя да се пребори с НАТО та жалката Рассия която е бледо подобие на СССР ли ще може. Тя с една Украйна не може да се пребори. Рассия щяла да смачка Украйна ако искаше ама друг път. Това е мечтата на всички руски ура патриоти и лично на Путин но вече една година не се получава вече са дали над 150 000 само убити колко са самоварите се съмнявам че и Путин знае при това без да са постигнали нищо съществено (ако не броим че обединиха украинския народ и вече украино и руско говорящите украинци еднакво мразят Рассия и всичко руско познавам руско говорящи украинци които вече не искат дори да говорят на руски защото не искат да имат нищо общо с Рассия

    Коментиран от #146

  • 145 Роко

    1 6 Отговор

    До коментар #143 от "Човек":

    Приятелю Баба Ванга беше казала че Владимир от Русия (забележи от Русия не от Рассия разликата е малка но съществена Русия е държава съществувала някога на територията на съвременна Украйна със столица Киев а Рассия е бившата Московия която се опитва да открадне името на Русия но тъй като населението на Московията не може да говори на езика на Русия се получава Рассия или Россия) ще спаси света.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 ТТТ

    1 4 Отговор
    Рузки тъпи бръщолевения.
  • 148 Следващите 20 години ще

    1 4 Отговор
    видим как китайскота икономика тръгва бавно и сигурно надолу и как от 2ра икономика ще стоне 3та или 4та. Основните пречини са:
    1 застаряващото население
    2 огромният външен дълг от $51.9 трилиона който трябва да се връща. За сравнение дългът на САЩ е $31.4 трилона и е приблизително един исъщ през последните 70г след 2та световна война.
    3 срива на пазара за недвижими имоти след спукването на имотния балон през 2022ра и това предсталява 25% от цялата китайска икономика.
    4 нарастващото недоволство на населението от управляващата комунистическа партия. Китайците работят 6 дневна работна седмица по 12 часа на ден
    5 желанието на Китай да окупира Тайван кара много западни фирми да изнасят заводите си в съседни страни като Индия, Малайзия, Индонезия и Сингапур. Просто ще последва съдбата на Япония.
    6 ако Китай започне да помага на русия с оръжия еврейските финансови художници, за които Китай е само част от пейзажа, ще я засилят още повече по пързалката надолу. По същия начин по който я направиха 2ра икономика.
  • 149 Гошо

    1 5 Отговор
    80те години на миналия век бяхме в 10те топ икономики на Европа и после разпад. Същото ще стане и с Китай щом комунисти управляват те винагия я оплескват. Шест дневна работна седмица по 12 часа на ден, това си е трудов концлагер. Скоро очаквайте революция в Китай.
Новини по държави: