Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 15:00 3 617 62

The New York Times: Български заводи и секретни оперативни групи - Как Западът търси съветско оръжие

  • българия-
  • български заводи -
  • секретни оперативни групи-
  • оръжие-
  • украйна-
  • съветско оръжие-
  • източна европа-
  • западна българия-
  • the new york times

Украйна отдавна разчита на руското оръжие за своите въоръжени сили. Сега се бори да се снабди с боеприпаси от съветската епоха за тези оръжия, с помощта на производители дори в селските кътчета на Източна Европа

The New York Times: Български заводи и секретни оперативни групи - Как Западът търси съветско оръжие - 1
Снимка: Туитър

КОСТЕНЕЦ, България — Работата е проста, опасна и скоро ще бъде отворена за кандидати: пълнене на 122-милиметров артилерийски снаряд от съветски тип с експлозиви, които ще го превърнат в смъртоносен снаряд.

За жителите на Костенец, умиращ планински град в Западна България, това е добре дошла възможност въпреки риска от смърт. Това означава повече работни места в завода за боеприпаси Терем в покрайнините на града.

Фабриката спря производството на 122-милиметровите снаряди през 1988 г., когато Студената война наближи края си. Но скоро поточните линии ще заработят отново. Руската инвазия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветската ера в критично важни материали, докато западните нации се стремят да доставят на Украйна боеприпасите, от които се нуждае, за да осуети нападението на Москва.

И така, през януари, 35 години след като последните 122-милиметрови снаряди напуснаха завода в Терем, компанията възобнови производството.

Малките градове в България, с голямото си проруско население, може да изглеждат малко вероятни опорни точки на военните усилия на Украйна. Но една година след началото на войната, въпреки притока на сложни западни оръжия, украинската армия все още разчита предимно на оръжия, които стрелят със съветски стандартни боеприпаси. Съединените щати и техните съюзници в НАТО не произвеждат тези боеприпаси, а малкото страни извън Русия, които го правят, са предимно в бивша съветска орбита.

Това кара западните държави да се борят да намерят алтернативни източници, наливайки милиони долари в заобиколни решения, които пазят транзакциите тихи и избягват политически последствия и руски ответни действия. И това ги отвежда в някои от по-отдалечените райони на Източна Европа, като Костенец и малкото градче Сопот, на около 50 мили на североизток, където се намира друга държавна оръжейна фабрика.

Представители на посолството на САЩ присъстваха тихомълком на прерязването на лентата миналия месец за новата производствена линия в Костенец - събитие, което се проведе извън завода, в порутена ниска сграда в края на града. С новите работни места, които добавя, заводът може да се превърне в един от най-големите работодатели в Костенец.

„Това е голяма работа за града“, каза зам.-кметът Маргарита Минчева.

Състоянието на Сопот също се подобрява след инвазията. Тук се намира ВМЗ, оръжейна компания, която наема голяма част от местната работна сила. В неотдавнашен петък глухият тропот от експлозии издрънча по прозорците - това вероятно са тестове на прясно направени боеприпаси, каза кметът на града.

През годините ВМЗ е основен източник на доходи за жителите на Сопот, каза още кметът Деян Дойнов. „Вероятно няма нито едно семейство в града, чиито членове да не са работили или не работят в завода“, допълни той. „На практика нямаме безработица – само тези, които не искат да работят, са безработни.“

България има исторически близки връзки с Москва, въпреки, че е част от Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия пакт от началото на 2000-те години. Миналото лято разкритията, че България е доставяла оръжия на Украйна, въпреки силната опозиция срещу въоръжаването на Киев, предизвикаха фурор в политиката на страната.

Прогнозираният износ на оръжие на България през миналата година скочи, надхвърляйки 3 милиарда долара, около пет пъти повече от продажбите в чужбина през 2019 г., според правителствени оценки от данни, събрани през октомври.

Но това едва ли е единствената страна, която тихо допринася за военните усилия на Украйна. Люксембург доставя на Украйна оръжие с произход от Чехия. Брокери с пари в брой от Съединените щати претърсват фабрики в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния за части. А Великобритания е сформирала тайна работна група за въоръжаване на Украйна, според документ, с който New York Times се е сдобил и служители, запознати с работата на работната група.

Значението на такива източници нараства, тъй като Украйна изгаря боеприпаси с неустойчива скорост – тази, която Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО каза миналата седмица, е „многократно по-висока от сегашната ни скорост на производство“.

„Това поставя нашата отбранителна индустрия под напрежение“, добави той.

През последните месеци Украйна е изстреляла между 2000 и 4000 артилерийски снаряда дневно, но би искала да стреля повече, за да може да си върне територията, превзета от Русия. В един момент миналото лято Русия изстрелваше по 50 000 снаряда на ден. Но този брой е намалял оттогава и Русия също страда от недостиг на боеприпаси.

Съединените щати увеличават собственото си производство на артилерийски снаряди шест пъти, за да запълнят празнините. Но произвеждат най-вече боеприпаси за стандартните гаубици на НАТО, които са изпратили в Украйна.

След като инвазията започна миналата година, Украйна и нейните съюзници започнаха да купуват съветски оръжия, където могат да ги намерят. Държавни украински компании са искали от брокери в Америка и другаде танкове, хеликоптери, самолети и минохвъргачки, според документи, получени от The Times.

Бъдещите доставчици излязоха от дълбините на световната търговия с оръжия, за да отговорят на търсенето. Миналия юни чешки продавач на оръжия е предложил на Украйна боеприпаси и дузина съветски модели наземни самолети, произведени между 1984 и 1990 г., за около 185 милиона долара, показват документите.

Както Великобритания, така и Съединените щати са финансирали сделки с помощта на трети страни и брокери в случаите, когато страните производителки не искат да бъдат публично идентифицирани като предоставящи оръжия на Украйна, казват хора, запознати с казуса.

Тайната работна група, създадена от британското министерство на отбраната, се съсредоточи върху получаването на боеприпаси в съветски стил, казват хора, запознати със случая. Задача, която стана по-трудна от напредването във войната и големите доставчици изчерпаха запасите си.

Миналия юни Великобритания сключи сделка с Пакистан за закупуване на 40 000 артилерийски снаряда и ракети, произведени от притежаваните от правителството Pakistan Ordnance Factories. Съгласно условията на сделката Великобритания ще плати на румънски посредник да купи пакистанските оръжия, показват документи. В официалните документи на сделката се казва, че оръжията ще бъдат прехвърлени от Пакистан във Великобритания, без да се споменава Украйна, показва документ, получен от The Times.

Сделката се разпадна, след като пакистанският доставчик не успя да достави боеприпасите, каза Мариус Росу, експортен директор на румънския брокер Romtehnica.

Такива проблеми са често срещани при сделки, разчитащи на брокери и далечни производители. Г-н Росу каза, че неговата компания не изпраща оръжия в Украйна. Той каза, че клиентите на други места могат да купуват оръжия от Romtehnica и по-късно да ги изпращат в Украйна.

„Това не е наш проблем“, каза той.

Служители от правителственото министерство, което контролира Pakistan Ordnance, не отговориха на въпроси относно предложената сделка.

Бюрократичните вратички и договореностите за преминаване дават на българските служители политическо прикритие, като същевременно подхранват военните усилия на Украйна - въпреки че прикритието е слабо завоалирано.

„Като се има предвид, че войната в Украйна все още бушува, къде смятаме, че ще бъдат изнесени снарядите?“ каза Люба, 41-годишна продавачка в магазин за хранителни стоки в Костенец, която отказа да назове фамилията си. „Не е ракетна наука да разберем, че производството му отива в Украйна.“

Българската оръжейна промишленост заемаше особена роля от края на Съветския съюз. Тя доставя оръжие и на двете страни във войната между Иран и Ирак и на Либия, наред с други клиенти, а след падането на Съветския съюз доставя на бунтовниците в Ангола и "тамилските тигри" в Шри Ланка.

Дори след като България се присъедини към Европейския съюз и НАТО, нейната оръжейна индустрия продължи да изпомпва боеприпаси от съветски калибър. Това създаде възможност, след като Съединените щати изпратиха войски в Афганистан и Ирак. Американските съюзници в тези страни използваха оръжия от съветската епоха, а Съединените щати купуваха боеприпаси от България, за да ги доставят.

След началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. там се появиха български боеприпаси - вероятно част от кампанията за въоръжаване на групировки, борещи се срещу сирийския режим.

Това постави България в противоречие с Русия, която подкрепи правителството на сирийския президент Башар Ал-Асад. Руски убийци отровиха български търговец на оръжие през 2015 г. и оттогава поредица от необясними експлозии разтърсиха български оръжейни компании.

Продавачката Люба каза, че присъствието на оръжейния завод Терем, който беше разтърсен от случайна експлозия през 2014 г., прави Костенец руска цел.

„Ние сме обикновени хора; вероятно никога няма да разберем какво точно правят там“, каза тя.

Случайно насрочени избори помогнаха да се улесни пътя на България да стане основен доставчик за Украйна. През есента на 2021 г., по време на подготовката на Русия за нахлуването, нова партия пое властта и Кирил Петков, дипломираният в Харвард министър-председател, реши, че е моментът, в който България може да се отвърне от Русия и да се обърне към Запада.

„Искахме да бъдем от правилната страна на историята“, каза той в интервю този месец.

Управляващата коалиция на г-н Петков включваше исторически приятелски настроена към Русия партия, която се противопоставяше на изпращането на оръжия за Украйна, така че те измислиха решение, което щеше да позволи на България да отрече официално, че въоръжава Украйна: Правителството ще одобри износа за други страни от Европейския съюз, включително Полша. Веднъж стигнали там, оръжията можели да пътуват до Украйна, без България да е намесена.

Продажбите се повишиха и фабриките увеличиха производството си. Скоро българските боеприпаси ще представляват една трета от доставките за Украйна, каза г-н Петков.

Правителството на г-н Петков падна няколко месеца по-късно, когато друга партия напусна коалицията му. Но дотогава имаше достатъчно импулс, за да продължи износът, въпреки, че други политици в България критикуваха решението да се помогне в борбата с Русия.

От другата страна на жителите по високите заснежени планини в Сопот, които работеха там, им казаха, че ВМЗ е увеличил производството, след като Русия нахлула в Украйна, и сега заводът работи от понеделник до събота.

„ВМЗ е бил и е неразделна част от живота на града“, каза 63-годишен служител, който работи там повече от четири десетилетия и който отказа да назове името си от страх от възмездие. След цялото това време, каза той, тялото му все още е напрегнато в дните, когато компанията тества експлозивите.

И подобно на ВМЗ, независимо дали жителите на Сопот решат да го признаят или не, войната в Украйна се превърна в част от ежедневието им.

„Ще прозвучи цинично, ако ви кажа, че искам мир“, каза мъжът тържествено. "И в същото време работя в оръжеен завод,“ добави той.

Източник: The New York Times

От Томас Гибънс-Неф, Джъстин Шек и Боряна Джамбазова


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    26 78 Отговор
    българите подкрепяме Украйна

    Коментиран от #15, #30, #48

  • 2 Българин

    27 70 Отговор
    българската индустрия работи на 3 смени да помогне смелите украинци да отблъснат ордите на Путин

    Коментиран от #7, #32, #37, #46

  • 3 Българин

    34 11 Отговор
    да живее България

    Коментиран от #10

  • 4 Теле

    24 9 Отговор
    Не може така,бали сороси ссср оръжието е скраб бе разбирачи
  • 5 да де

    65 10 Отговор
    Политиците у нас са заплаха за България.
  • 6 Как се кефят

    56 12 Отговор
    англосаксите че сме балъци и ни вързаха на мръсната си игра.
    Всъщност, те не са виновни, всеки има правото да излъже по-простия.
  • 7 Турчин

    13 25 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Българете трябва да мислят за оцеляването си ако турците решат да се върнат по родните си земи отнети от Украинците през 1878 год.

    Коментиран от #53

  • 8 Бясното американско куче,

    40 13 Отговор
    Докато не си счупи зъбите, няма да миряса...
  • 9 а като

    31 5 Отговор
    дойдат петров и баширов ще има вой до небето, а нас защо?!?
  • 10 Коя България

    41 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    колонията на Сащ или суверенна България отпреди десетилетия?!
  • 11 Точка.

    39 13 Отговор
    Все за съветското реват. ССССР им даде всичко, но тез неблагодарници не се посвиниха да ги предадат. Сега Русия ще си вземе всичко свое от предателите.

    Коментиран от #18, #27

  • 12 Истината

    10 21 Отговор
    Бай Тошо произвеждаше оръжие и го подаряваше на арабите.Само Ирак ни завлече с 2 милр. долара.Сега всичко се предплаща на международни цени.Десетки хиляди работят на високи заплати.

    Коментиран от #23, #26, #60, #61

  • 13 виетнамче

    26 7 Отговор
    как се използват трети страни и бедни, прости народи за
    милитаристичните интереси на световните терористи САЩ.
  • 14 стоян георгиев

    25 4 Отговор
    Ами ако се окаже след време ,че има експлозия в една от тези фабрики от незагасена цигара...
  • 15 зарусия

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    всички български хомосексуалисти подкрепяте украйна
  • 16 антинато

    24 4 Отговор
    прочетете добре статията и си правете сметката за кого трябва да гласувате на изборите

    Коментиран от #31

  • 17 Военен

    28 5 Отговор
    "украинската армия все още разчита предимно на оръжия, които стрелят със съветски стандартни боеприпаси"

    И защо така бе соросоиди - къде отиде опорката че всичко руско било "скрап". Защо ли "великото" НАТО с военен бюджет надвишаващ 20 пъти всички останали не може да осигури оръжия и боеприпаси на Украйна. Само военния бюджет на САЩ надвишава 10 пъти този на Русия но руската армия има достатъчно боеприпаси и оръжия а "великото" НАТО няма.

    Коментиран от #21

  • 18 Стига лъжи

    6 18 Отговор

    До коментар #11 от "Точка.":

    какво е дала СССР и още по-вече какво общо има Русия със СССР.

    Коментиран от #25, #36

  • 19 Рошко

    16 5 Отговор
    Ще прозвучи цинично ако искам мир, края на изречението обяснява всичко до каква степен е стигнала алчността у човека в днешно време, и това го казва бугарин, а сега го умножете по 1мил за англо саксонци
  • 20 Пешо

    24 3 Отговор
    За жителите на Костенец, умиращ планински град в Западна България, това е добре дошла възможност въпреки риска от смърт.
    Държавата ще подсигури допълнителен гробищен терен. Експресно построяване на църква и обреден дом с финансова подкрепа от Фащ . Най-после нещо радостно за жителите на селището. Ще цъфне и върже.

    Коментиран от #35

  • 21 Калпазанин

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Военен":

    Сигурно защото ротшилд може да печата само хартия, но не и боеприпаси да по траем още малко то и доста там се дърпат да стават вече военни щото материала им вече е м ооого зле, без майтап но дрогата им е влязла в днк то. Дотам води либерастията

    Коментиран от #24

  • 22 Не дробете, подобни Каши, заради

    24 4 Отговор
    Някой си ще страда цялия Български народ! НЕ ВКАРВАЙТЕ, народ и Държава в тази чужда война!! Идва време да се плаща за такава намеса!! Не ние мястото там, Народа иска Неутралитет!
  • 23 Антитрол

    15 5 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Предплаща се ама друг път - ние трябва да сме най-богатата нация в Европа. Общо взето "западните ни партньори" ограбват без пари всичко което може да се продаде а после за да се скрие далаверата някой склад гръмва от "незагасена цигара" а пък ние пием по една студена война.

    Колко оръжия отидоха за въоръжаване на ИДИЛ чрез американците - българите да са станали богати.
  • 24 За Русия

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "Калпазанин":

    ако говориш си прав. Руснаците дори си изобретиха нова дрога на основата на бензин, за 6 месеца си аут.
  • 25 Калпазанин

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Стига лъжи":

    Ами например, език религия култура. Или искаш повече. Нито в ссср нито в Русия например не се разрешава лбгт гмо дрога гей паради, държи се малко или много на семейството и не се дава на чакали и вълци собствеността ей така щото нвйой например взели да му намаляват ресурсите

    Коментиран от #28, #34, #55

  • 26 Пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Предплащаш и те завличат. Не мога да дам пример , защото има и точни доставчици , като тези от Фащ. Платихме и до 5 дни получихме уникални самолети Ф16. Дори доставиха повече бройки от предвиденото, но мъжки казаха ,, имали сме , дали сме".
    Много е коректно , ама Поляците нещо реват , че дали , ама не получили....
  • 27 Мда

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Точка.":

    Да уточним само, значи вие сте СССР, а българите са предателите, така ли?

    Коментиран от #38, #42

  • 28 Глупости

    7 12 Отговор

    До коментар #25 от "Калпазанин":

    езикът и религията са от България. А социализма и комунизма са люлката на либералите, а най-големия в света гей клуб е в Москва.
  • 29 не е ок

    1 0 Отговор
    защо давате локация
  • 30 от Паисий

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Българино, знай своя род и език.....
  • 31 Мда

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "антинато":

    За този, който налива пари в България и осигурява работни места, нали?

    Коментиран от #44

  • 32 кога ще ги стигнем...

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Американски LNG доставчици използват войната в Украйна, за да "заключат" ЕС с дългосрочни договори...
  • 33 Изненада

    3 5 Отговор
    Заради голямата уста на Путин че искал да води дълга война..какво мислите че не отварят нови заводи на запад от Украйна ли?
  • 34 Държали

    4 10 Отговор

    До коментар #25 от "Калпазанин":

    Руснаците са най-големите потребители на хероин в света бе неразбрал такъв..в Русия държат само на путин защото ги е стиснал за гушите другото са лъжи
  • 35 Костенец

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пешо":

    не е толкова зле. Работа в града наистина няма, но е близо до идустриалните зони на София и който иска има работа.

    Коментиран от #57

  • 36 Точка.

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "Стига лъжи":

    Русия е ПРАВОПРИЕМНИК НА СССР. При отделянето от СССР на републиките, Русия прие активите и пасивите им. Плати всички им задължения/дългове/, като най голям беше на Украйна. Отделно ги финансира да стъпят на крака , като най- голям дял е за Украйна. Има фин отчети, баланси и икон анализи от него време. Това че , не си запознат и никой не ти го казва, не променя този факт и слабо ме интересува.
  • 37 Българската индустрия

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    работи за да извлече максимална печлба от войната в Украйна

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аршлох

    15 3 Отговор
    Не ви ли напомня малко времето1941-1944г.Заложихме на победоносната германска армия,само осигурявахме суровини и тук там тилова дейност в Гърция и Македония и после какво се случи.Даже някой господа още реват за 1944г. Каквото търсиш,намираш.Ако сам се навреш между шамарите, няма как да не го отнесешОтговорният човек застава зад постъпките си.Не знам дали винаги руснаците ще бъдат добронамерени и блгосклонни.

    Коментиран от #43

  • 40 Роки

    13 2 Отговор
    Гладни българи от едно от буренясалите кюшета на ЕС произвеждат боеприпаси с риск за живота си,за да могат агентите на ЦРУ и ми6 да ги прехвърлят на Украйна и да бомбят здраво руснаците, които са построили преди доста години същите тези заводи, дори хората, които не работят там не си казват имената, не защото ги е страх от отмъщение,а ги е страх от съвестта им,и съвестта на работещите борещи се за хляба, не за друго, просто знаят колко цинично е всичко това.
  • 41 Перо

    10 1 Отговор
    Фабриката в Костенец се занимава само с възстановяване и рециклиране на артилерийски гилзи за повторна употреба, поради високото съдържание на селен, което ги оскъпява много! Иначе правителството в БГ допуска скандално нарушение на международните правила в търговията с оръжие, като не контролира доставките, съгласно сертификата за краен получател!
  • 42 Мдааа, ама нееее

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мда":

    Краварските си импретации си ги дръж за пред себеподобните, където изкривяването на думите не е подложено на критичен анализ.

    Коментиран от #51

  • 43 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Аршлох":

    Всичко е до време!
  • 44 антинато

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мда":

    който мисли със задника и стомаха си дава предимство на материалните облаги,а който разсъждава с ума и сърцето си цени свободата и достойнството ти прецени кое е по-добре да живееш по-бедно и по-достойно или да благоденстваш вършейки мерзости аз бих избрал първото,а тези които доставят оръжие на украйна са мерзавци и надупеняци без достойнство
  • 45 да да

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Българската индустрия":

    очаква се милиони да влязат в домовете на хората в Костенец
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Съдията Дред

    6 3 Отговор
    122 мм гаубица е модел преди Втората световна война. Цевта издържа 500 изстрела. Дори и всичките им гаубици да са с нови цеви/а едва ли е така/, твърде бързо ще се износят, а нови цеви няма отдавна. Производството им е по сложно от производството на снаряди.

    Коментиран от #49

  • 48 Боруна Лом

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    МАЙ. НАТА ТИ!
  • 49 Тъщата

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Съдията Дред":

    Компетентния, ти за коя 122 мм гаубица говориш? Това е калибър, не е модел. Има и от преди втората има и от преди 10 години. Същото се отнася за другите калибри. Такива като теб цапат ефира с глупавите си драсканици. Марш.
  • 50 веселба

    5 0 Отговор
    Продавачката Люба не каза ли още нещо.

    Коментиран от #59

  • 51 Мдааааа, а ама неее автокоректор зелен

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Мдааа, ама нееее":

    интерпретации
  • 52 Сократ

    6 0 Отговор
    Укритие да си произвеждат. Нали са голяма работа.
  • 53 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Турчин":

    Родните места на турците са в Анадола!
  • 54 Изгубени в превода

    7 0 Отговор
    "съветски модели наземни самолети" - що е то "наземен" самолет и има ли почва у нас?

    Коментиран от #62

  • 55 ти не си ли чувал

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Калпазанин":

    за Ежов от НКВД (и Ежовщината), или пък за неговия наследник Лаврентий Берия. Прочети им биографиите, и заниманията им, и пак говори за семейни и човешки ценности там при вас............. ЛГБТ биха се изчервили и ужасили от изстъпленията, престъпленията и заниманията им.
  • 56 Илия

    5 0 Отговор
    На Русия може да са намалели малките снаряди, но големите не е ги пипнала.
    Просто диаметъра на снаряда ще се увеличи ... и жертвите и разрушенията ще се увеличат според диаметъра.
  • 57 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Костенец":

    Има и минерални бани , дано все още се поддържат. Беше курортен град. Дали това със снарядите е най-удачно за да зарадва хората....и най-вече , че ще има смърт?!
  • 58 Работни

    1 0 Отговор
    места а после кървавица
  • 59 Каза

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "веселба":

    Каза, че ако заводчето гръмне
    в дюкяна и ще има кървавица
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Шаро

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Изгубени в превода":

    Унас почва има за всичко... Тъй казват мисирките.