11 329 110

ISW: Пригожин може да намеква, че цялостната руска офанзива в Украйна наближава кулминацията

 • евгений пригожин-
 • украйна-
 • русия-
 • намеци-
 • офанзива-
 • кулминация

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 18 март, че руската Държавна дума е внесла законопроект за промяна на възрастовата група за наборна служба на мъже на възраст 21-30 години от сегашната възрастова група 18-27 години. Повишената максимална възраст за набор вероятно ще позволи на руските власти да набират по-голям набор от руснаци поради разделението на руската демография

ISW: Пригожин може да намеква, че цялостната руска офанзива в Украйна наближава кулминацията - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Руските сили атакуваха Украйна с 16 дрона Shahed-136 през нощта на 17 срещу 18 март. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви, че украинските сили са свалили 11 от 16-те дрона и отбеляза, че за украинските мобилни огневи групи е трудно да свалят дронове през нощта поради липсата на видимост. Дроновете са насочени към обекти в Киевска, Запорожска, Днепропетровска и Лвовска области, сред които украински склад за гориво в Новомосковск, Днепропетровска област.

Това се посочва в дневната сводка за войната в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитирана от news.bg

Руски източници твърдят, че ударите на руски дронове също са били насочени към Киевска топлоелектрическа централа 5, която руските сили според съобщенията са атакували на 9 март.
Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу антивоенното несъгласие и незаконното присвояване на военни активи в Русия. На 18 март Путин подписа два законопроекта, които значително увеличават глобите и затвора за дискредитиране на руските сили в Украйна и за продажба на руско оръжие на чуждестранни купувачи.

Руски източници съобщиха, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали над 40 души при акции срещу два московски бара по подозрение за финансиране на украинските сили и са накарали покровители да участват в провоенни дейности на 17 март. Руски източници все по-често съобщават, че ФСБ задържа руски цивилни по подозрение, че подпомагат финансово украинските сили от 28 февруари, след като Путин инструктира ФСБ да засили контраразузнавателните мерки и репресиите срещу разпространението на проукраинската идеология.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин вероятно се опитва да създаде информационни условия, за да обясни кулминацията на групата около Бахмут. Свързаното с Пригожин издание RIA FAN публикува интервю с него на 17 март, в което той твърди, че украинските сили се готвят да започнат контранастъпление в пет отделни посоки: в Белгородска област, в района на Кремина, в района на Бахмут, към град Донецк и в Запорожка област.
Пригожин заяви, че украинските сили ще започнат тези операции от средата на април и призова руските сили да се подготвят за тези контранастъпления, като запазят боеприпаси и оборудване.

Пригожин описва украинските сили като разполагащи с достатъчно бойна мощ, за да започнат мащабна контранастъпление в целия театър на бойните действия, вероятно за да оправдае неспособността на групата "Вагнер" да завърши обкръжаването или обкръжаването на Бахмут. Пригожин заяви, че украинските сили се готвят да контраатакуват фланговете на "Вагнер" в района на Бахмут и че бойците на му се подготвят за тези контраатаки.

ISW по-рано предположи, че бойците на "Вагнер" вероятно провеждат опортюнистични атаки срещу по-лесни за превземане селища по на север и северозапад от Бахмут, тъй като способността им да постигнат тактически успехи в самия Бахмут намалява и Пригожин се стреми да представи тези дейности като осигуряване на флангове в подготовка за Украински контраофанзиви.

Пригожин може да намеква, че цялостната руска офанзива в Украйна наближава кулминацията, като призовава руските сили да запазят ресурси за украинските контраофанзиви. Прогнозата на Пригожин за пет отделни украински контраофанзиви е огледална - руските сили са се специализирали в извършването на множество едновременни настъпления по разминаващи се оси, които не се поддържат взаимно, което е една от причините за руските неуспехи във войната досега. Пригожин може да е прогнозирал украинска контраофанзива в пет посоки, за да засили уместността на своите призиви към руските сили да запазят боеприпаси и оборудване и поради опасения, че широко разпространеният недостиг на боеприпаси и оборудване ограничава способността на групата "Вагнер" и руската армия да поддържат настъпателни операции в Украйна. Описанието на Пригожин за предстоящи украински контраофанзиви също така предполага, че той вярва, че руските сили скоро ще загубят инициативата в полза на Украйна и ще бъдат принудени да преминат към отбрана, вместо да продължат закъсалите или неуспешни офанзиви в района на Кремина, Бахмут, Авдиевка или Въгледар.
Руските регионални власти може да прекъсват връзките си с Пригожин. Той твърди, че властите на Горячий Ключ, Краснодарски край, са се отрекли от предварителното споразумение за погребване на починалите наемници от групата Вагнер в града. Ръководителят на Горячий Ключ Сергей Белополски заяви, че местните жители не смятат, че курортният град Горячий Ключ е подходящо място за погребване на бойци на "Вагнер".

Пригожин също публикува телефонно обаждане, в което служител на Горячий Ключ казва на представител на "Вагнер", че губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратьев го е лишил от правомощията да си сътрудничи с тях. Военнослужещите на "Вагнер" пуснаха и заплашително видеообръщение към местната администрация, в което твърдят, че ще "решат лично проблема" с администрацията, ако не отговорят на призивите.

Групата "Вагнер" е използвала тренировки и гробища в Краснодарски край в миналото, което показва, че Пригожин вероятно има широки, дългосрочни връзки с регионалните власти, които сега може да отслабват.

Преди това Пригожин се бори с властите в Санкт Петербург заради отказа им да погребат починалите наемници на Вагнер в същото гробище като обикновените руски войници, както ISW съобщи по-рано.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова повтори на 18 март, че Кремъл не се е отказал от максималистичните си цели в Украйна. Захарова заяви, че Русия е готова да чуе западните и украинските предложения за дипломатическо уреждане на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но отбеляза, че Западът ще трябва да премахне всички санкции и съдебни дела от Русия.

Захарова отхвърля условията на украинския президент Володимир Зеленски за мирни преговори, като отбеляза, че изтеглянето на руските сили от окупираните украински територии, задълженията за репарации и участието в международни трибунали, са "несвързани" с установяването на мир в Украйна. Вместо това Захарова заяви, че мирът в Украйна зависи от това Западът да спре доставките на оръжие за Украйна, международното признаване на "новите териториални реалности" и демилитаризацията и "денацификацията" на Украйна. Исканията на Захарова отразяват максималистичните цели на руския президент Владимир Путин, обявени на 24 февруари 2022 г., и са продължение на продължаващата информационна операция на Кремъл, за да подтикне Запада да предложи превантивни отстъпки и да принуди Украйна към преговори при по-благоприятни за Русия условия.
BBC и руският опозиционен информационен бюлетин Mediazona съобщиха на 17 март, че руските сили (с изключение на бойците на Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) са претърпели потвърдени 17 375 смъртни случая. BBC твърди, че общите загуби на проруските сили може да надхвърлят 211 500 души. BBC отбеляза, че 1304 от мъртвите, за които потвърди, са загинали през последните две седмици, което показва, че скорошните жертви са значително по-високи от средните за 2022 г. Съобщава се, че по-голямата част от руските войници, убити в Украйна, идват извън големите градски центрове на Русия. Москва, която съставлява 9% от цялото руско население, е претърпяла само 107 потвърдени смъртни случая, докато Краснодарският край е претърпял 714, Свердловска област е претърпяла 664, а Бурятия е претърпяла 567.

Конвенционалните руски власти и групата "Вагнер" продължават да инвестират значителни ресурси, за да въвлекат младежите във военните усилия и да ги подготвят психически и физически за военна служба. Финансистът на Вагнер Евгений Пригожин на 18 март отговори на въпрос относно центровете за набиране на Вагнер в младежките спортни клубове, заявявайки, че планира да наеме 30 000 нови наемници до средата на май 2023 г. Пригожин твърди, че групата в момента набира около 500-800 наемници всеки ден, въпреки че Пригожин не уточни какъв дял от това идва от центровете за набиране на спортни клубове.

Независимият руски информационен бюлетин "Верстка" оцени на 17 март, че властите на поне 16 руски федерални субекта са похарчили близо 200 милиона рубли (около 2,598 милиона долара) за търгове за младежки военни, патриотични и исторически тренировъчни лагери. Идентифицираният списък от лагери има за цел да научи над 19 770 ученици от различни възрасти на умения, включително стрелба, хвърляне на ръчни гранати и маршируване. Те също така изглежда имат силен компонент на идеологическа индоктринация.

Руски блогър заяви на 18 март, че руски войници и доброволци, които поръчват електроника за сглобяване на дронове от Китай, редовно се сблъскват със закъснения или загуби на определени компоненти, докато пратките преминават през руската митница. Такива закъснения и изчезване на компоненти може да са резултат или от голяма неефективност и корупция в руската митническа система, или от умишлена конфискация от правителството на ценни електронни компоненти.

Руските власти продължават да увеличават силите си, но без официално разширяване на мобилизацията. Голям руски новинарски портал заяви на 18 март, че Уфа, Башкирия, е създала доброволческия батальон "Ватан" и вече е набрал 80 членове.

Руските власти прекратиха големите покани за набиране на съществуващи доброволчески батальони през септември 2022 г. с началото на принудителната мобилизация след формирането на доброволчески батальони през лятото на 2022 г.

Създаването на батальона "Ватан" предполага руско усилие да съживи доброволческите батальони като алтернатива на засилването на усилията за мобилизация. Руските власти също така продължават да стартират национални кампании за набиране на военнослужещи на договор.

Някои руски източници съобщават, че руските власти оказват натиск или подмамват мъжете (особено резервистите) да подпишат военни договори, включително като ги викат във военните комисариати, за да проверят информацията им.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 18 март, че руската Държавна дума е внесла законопроект за промяна на възрастовата група за наборна служба на мъже на възраст 21-30 години от сегашната възрастова група 18-27 години. Повишената максимална възраст за набор вероятно ще позволи на руските власти да набират по-голям набор от руснаци поради разделението на руската демография. Не са ясни мотивите за повишаване на минималната наборна възраст. Министерството на отбраната на Обединеното кралство прецени, че тази промяна ще позволи на руските власти да гарантират, че руските студенти (които обикновено искат освобождаване, докато учат на възраст от 18 до 21 години) ще служат в руските въоръжени сили.
Тази промяна в наборната възраст обаче е малко вероятно да окаже влияние върху капацитета за генериране на руски сили в близко бъдеще. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че този законопроект вероятно ще бъде приет и ще влезе в сила през януари 2024 г.

Украинският генерален щаб заяви на 18 март, че руските окупационни власти в Донецка и Луганска области са обявили началото на широкомащабни военни учения, включващи цялото мъжко наборно население в няколко града, за да скрият мобилизацията в тези градове.

Руските официални лица продължават да потискат всички потенциални вътрешни признаци на съпротива срещу войната в Украйна. Два руски новинарски източника съобщиха на 18 март, че Руският университет за приятелство на народите смени своя заместник-ректор по студентските въпроси, след като той защити разширяването на мисията на университета да обединява хора от различни националности, за да включи украинци, и заяви, че университетът трябва да подкрепи украински студенти в Русия.

Руски опозиционен източник на новини съобщи на 17 март, че руските власти са арестували 16-годишен студент от Санкт Петербург за неуспешен палеж на военен наборен център в Кировск, Мурманска област.

Руските окупационни власти продължават усилията си да русифицират украинците в окупираните територии. Руският президент Владимир Путин подписа закон на 18 март, който подкрепя незабавното формално отнемане на украинско гражданство, когато руско/украински двоен гражданин подаде заявление за отказ от украинско гражданство.

Украинският генерален щаб заяви на 18 март, че руските власти в окупираното Рубижне, Луганска област принуждават жителите да получат руско гражданство и паспорти, за да си намерят работа. Окупационните власти в Рубижне не са конфискували украинските паспорти на жителите.

Руският президент Владимир Путин посети Крим на 18 март, за да отпразнува 9-ата годишнина от руската окупация на Крим. Преди това Путин се срещна с ученици и посети кримски детски лагер в Севастопол, ден след като Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин за извършване на предполагаеми военни престъпления, включващи депортиране на украински деца в Русия.
Руските власти продължават да конфискуват зърно от окупирани украински територии. Съветникът на кмета на украинския Мариупол, Донецка област Петро Андрюшченко заяви на 18 март, че руски цивилни и руски камиони, превозващи украинска пшеница, заминават за Русия от окупираните територии.

Андрюшченко също така публикува видео, показващо предполагаеми 20 тона украинска пшеница, изхвърлени по пътя от Мариупол до Сопине (на по-малко от 15 км източно от Мариупол). Причината за разхищението на тази пшеница е неясна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Анти-маймуна

  37 103 Отговор
  Да отведат евменяемия селски бек "Путин" в Хага устройва и Русия и САЩ и Ротшилдите и Сорос и всички евроатлантически нпо-та, които ръководят политическите лидери на запад.
  Въпрос на време е Пригожин, ФСБ или националисти да го пратят на последното му пътуване зад граница, понеже се превърна в колосален проблем за всички. Затова се крие от всички - и от народа си и от останалия свят.
  Дано не пратят някой от дубльорите му.

  Коментиран от #93, #104

 • 2 🇧🇬🇪🇺💯

  74 27 Отговор
  Президентът
  на Украйна В. Зеленски е украинският “Багдад Боб” тотално абсурдни твърдения, докато в това време украински военни Окръзи товарят в автобуси жители на Одеса под дулото на АК47, младежи на възраст 16/18 , жени и мъже до 60 години, изпращат ги на фронтовата линия в Бахмут.
  Новобранци макс със три седмици стрелкова подготовка заминават за Бахмут където продължителноста на живота на новаците е
  м/у 3 до 4 часа.

  Коментиран от #82

 • 3 да бе

  46 81 Отговор
  Капитулация и унижение за московските мочурища
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Русия в 21ви век

  37 78 Отговор
  "Идентифицираният списък от лагери има за цел да научи над 19 770 ученици от различни възрасти на умения, включително стрелба, хвърляне на ръчни гранати и маршируване" Ето ги руските "ценности". Ето го светогледа, който Путлин иска от руските деца.

  Коментиран от #65, #94

 • 6 Хахахаха

  30 85 Отговор
  Забранено в Русия проукраинското??? Е още един фашизъм за русофилите! Това се знае отдавна, но те много скачат, като е забранено нещо руско в Украйна, като например руски партии в парламента, или пък руски паметници! А сега Путиня забранява всичко проукраинско? А знаете ли русофили, че всички проукраински настроени от Крим отдавна са по затворите? Още от окупацията там?

  Коментиран от #25

 • 7 Руски цървул

  41 76 Отговор
  В 21 век гладните кучета раша крадат зърно,Путин сам си го сложи отзад,вече е издирван военнопрестъпник

  Коментиран от #21, #24

 • 8 Пирожкин

  30 70 Отговор
  Целта на всеки готвач е да не пресоли манджата...ама нещо с Бахмут май обърках и прекалих..
 • 9 Като чета

  82 18 Отговор
  Този материал оставам с впечатлението че русия най-много след една седмица ще рухне

  Коментиран от #29

 • 10 Аспарух

  36 70 Отговор
  Кошмарния руски свят.Да те моГилизират и да ти отнемат живота ,заради някакви болни имперски амбиции на някакъв психично болен политик.

  Коментиран от #17

 • 11 арабски фронт

  97 14 Отговор
  Тоя дълъг памфлет успя ли някой да го прочете до края ?

  Коментиран от #13

 • 12 🇧🇬🇪🇺💯

  66 6 Отговор
  Коментар за войната в Украйна, perfectly accurate:

  “Точно както съветската победа над Хитлерова Германия е все още две години след победата на СССР при Сталинград, тази война ще продължи и след като бъде решена съдбата на Бахмут. Но цената, платена от губещата страна, може, подобно на битката при Сталинград преди 80 години, да наклони конфликта в полза на победителя, създавайки дефицит в счетоводната книга на губещия, който никога не може да бъде напълно обърнат. Само времето ще покаже, но залозите в битката при Бахмут не биха могли да бъдат по-високи.”
 • 13 Аз не го

  47 6 Отговор

  До коментар #11 от "арабски фронт":

  Прочетох докрай

  Коментиран от #18

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Тик так тик так

  22 41 Отговор
  Хаймарса мълчи напоследък..аз ако бях руски туземец силно щях да се притеснявам къде битувам и да избягвам места в близост до складове и щабове
 • 16 Джеймс

  76 17 Отговор
  Чакат чисто новата скрап от Германия, Англия, Полша и Словакия. Тази година няма да се събира зърно по долината на Днепър- ще се събира желязо.
 • 17 хайде моля

  42 40 Отговор

  До коментар #10 от "Аспарух":

  А да отнемат живота на стотици хиляди украинци заради въжделенията на един изкукуригал дядка и луд наркос ?

  Коментиран от #22, #27

 • 18 Един българин

  17 64 Отговор

  До коментар #13 от "Аз не го":

  Русороба може ли да чете??? НЕ той наведена само слуша

  Коментиран от #20, #96

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 луда крава

  63 14 Отговор

  До коментар #18 от "Един българин":

  Русороба може да чете и пише , обаче за ковороба не съм твърде сигурен .
 • 21 Тики Тики ТАК

  15 50 Отговор

  До коментар #7 от "Руски цървул":

  Путин чака да стане машината на времето за да се върне 24//02/2022 за да каже МАЙТАПЯ СЕ БЕ УЙЛИИ🤭
 • 22 Айде стига

  25 70 Отговор

  До коментар #17 от "хайде моля":

  Хиляди защитават своята Родина, домове и семейства.Голяма разлика от това да те пратят под Бахмут в чужда земя и .....Груз 200.И за кого е тази глупава смърт????За болното жуже и отвратителния руски свят

  Коментиран от #45

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Ушeв

  71 21 Отговор

  До коментар #7 от "Руски цървул":

  Нещаcтна козeшка yтaйко, кой е гладен, бе? Всеки пети хляб на света, е произведен от руска пшеница !!!

  Коментиран от #26, #33, #62

 • 25 Ушeв

  60 16 Отговор

  До коментар #6 от "Хахахаха":

  Безмoзъчни ykропитeшки лъжи. В Русия над 2 милиона граждани се самоопределят като украинци и никой никога не ги е преследвал или притеснявал !!!!

  Коментиран от #28, #31, #42

 • 26 Груз

  13 45 Отговор

  До коментар #24 от "Ушeв":

  "руска пшеница " Руската пшеница е много необходима на Русия. С нея се прави благо жито.

  Коментиран от #47, #95

 • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

  57 9 Отговор

  До коментар #17 от "хайде моля":

  Извинявай, под " един изкукуригал дядка и луд наркос "
  Байдън и син
  ли имаш предвид ❓❓❓
  Уточнявайте ги тия неща 😉

  Коментиран от #48

 • 28 Уили

  22 44 Отговор

  До коментар #25 от "Ушeв":

  Маааайтапче, а? В Русия дори и руснаците са преследвани. Това е тоталитарен режим.

  Коментиран от #53, #59

 • 29 Някой

  39 1 Отговор

  До коментар #9 от "Като чета":

  Успя да прочетеш този пасквил? Шапка ти свалям на търпението.

  Коментиран от #32

 • 30 Страната на кремълското жуженце

  15 49 Отговор
  Трябва да бъде разгромена
  На всяка цена
 • 31 Хахахаха

  17 56 Отговор

  До коментар #25 от "Ушeв":

  Да ти кача ли видео, как арестуват различни хора от Крим които подкрепят Украйна? Руската пропаганда ви е промила мозъците, за да вярвате че рашките правят само добро. За това беше забранена и руската телевизия, защото там промиването на мозъци е непрестанно. А е лесно да се види от къде идва фашизма, стига човек да си отвори очите. Путин доста пъти е чел книгите на Хитлер, копира го едно към едно.

  Коментиран от #36

 • 32 Любопитен

  3 34 Отговор

  До коментар #29 от "Някой":

  Защо да е пасквил? С какво не си съгласен?

  Коментиран от #35

 • 33 Някой

  27 1 Отговор

  До коментар #24 от "Ушeв":

  И смяташ, че се е замислил? Пише опорките, които им спускат от едно посолство.

  Коментиран от #40

 • 34 Джон Ленън

  17 43 Отговор
  Без руснаци Светът ще е едно по добро място за
  живеене ! Много по добро !

  Коментиран от #61, #63

 • 35 Някой

  38 5 Отговор

  До коментар #32 от "Любопитен":

  Само като им прочетеш източниците ти става ясно колко от информацията вътре е достоверна.
 • 36 Ждко

  30 2 Отговор

  До коментар #31 от "Хахахаха":

  За Германия ли говориш? Много куци опорки
 • 37 говори радио Лондон

  55 5 Отговор
  Ефремова,гладно американско слугинче.наистина ли смяташ.че ще си направя труда да прочета тази огромна помия?И защо трябва тъпите англета да ме информират какво се случва някъде,извън микробритания?Каква е микробритания–световен информатор,световен господар?Я по-добре дрогираните англета да кажат по-колко краставици позволяват да си купи човек в инглънд маркет?

  Коментиран от #98

 • 38 Електра

  14 52 Отговор
  Вече измина една кървава година, откакто рашистките пълчища нападнаха суверенна Украйна, но бяха спрени от агитката на Динамо Киев начело със Зеленски, както навремето Леонид и неговите 300та спартански герои като Александър Мациевски, спряха много хилядните орди на Ксеркс (Путлер) . Така хиляди рашистите станаха на тор, за плодородните украински полета, заради болните амбиции на Жужето, от което и тор не става...
 • 39 Ум хладен...

  12 28 Отговор
  Пригожин дава заден....
  КОНТРАОФАНЗИВАТА започва...
 • 40 Цирк МаЦква

  6 34 Отговор

  До коментар #33 от "Някой":

  "Замислил" е дума, която путинофилите използват когато трябва да опишат умственото състояние на пълно зомбиране от путинистка пропаганда. Затова тя винаги описва съгласие с опорките на Пасоля.

  Коментиран от #56

 • 41 Путин бил в Мариупол ?!

  6 29 Отговор
  Май е бил някой от третия пол !
 • 42 Гост

  43 9 Отговор

  До коментар #25 от "Ушeв":

  Само да добавя че от 2014г до сега във Русия има около 5000000 бежанци .Има много автомобили със украински номера по пътищата иникой не ги закача,по руските радиостанции и телевизии пускат украински песни и музика и това е нещо нормално.И въобще у руснаците не се чуства никаква злоба към укринците.И това че се забранява всичко украинско е тъпа пропаганда и нищо повече.

  Коментиран от #44

 • 43 🇧🇬🇪🇺💯

  38 4 Отговор
  факти и оценки:

  На 28 февруари 2023 г. украинската армия загуби в размер на:
  ▪ 259 085 убити, починали от рани, болести;
  ▪ ранени, осакатени 246,904;
  ▪ изоставени, както и липсващи -83,952;
  ▪ заловени -28,393

  Коментиран от #46, #50

 • 44 Само

  7 32 Отговор

  До коментар #42 от "Гост":

  за последната година от Русия има над милион избягали руснаци и тях дори най-видните слуги на путлеровия режим се "наложи" да ги "притесняват". А в руските училища в "часовете по родолюбие" "учителки" казват на децата, че който не харесва чичко Путин и специалната му операция трябва и той да емигрира. Да, говорят това за/на децата.

  Коментиран от #52, #58, #97

 • 45 историята

  40 6 Отговор

  До коментар #22 от "Айде стига":

  Тая земя им я дадоха руснаците , за да живеят тия тикви там ,
  а не да я продават . Сега руснаците ще си вземат земята , а тиквите да се изнасят на прибежки .
 • 46 Кое

  4 11 Отговор

  До коментар #43 от "🇧🇬🇪🇺💯":

  от изброеното е факти, и кое - оценки? Това са две напълно различни неща.
 • 47 най готиното е..

  29 8 Отговор

  До коментар #26 от "Груз":

  Че бандерско жито се товари на руски кораби,в бандерско море в бандерски пристанища-взети със референдум.

  Коментиран от #49

 • 48 Енджъл

  28 3 Отговор

  До коментар #27 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

  То се подразбира кого имам предвид . Не забравяй и зеления наркос .
 • 49 няма време

  36 3 Отговор

  До коментар #47 от "най готиното е..":

  Скоро за бандерите морето ще е само изглед от нашите хотели .
 • 50 🇧🇬🇪🇺💯

  24 4 Отговор

  До коментар #43 от "🇧🇬🇪🇺💯":

  note:
  Това е оценка на
  украинското командване, ВСУ,
  към 28 февруари 2023 г. ❗️
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 свирчо

  34 2 Отговор

  До коментар #44 от "Само":

  А колко избягали има от България ? 30% от населението ? Едни 3 милиона дето никога няма да се върнат ? И то даже без война !
 • 53 .......

  24 0 Отговор

  До коментар #28 от "Уили":

  По голяма глупост не съм чел
 • 54 Васил

  6 25 Отговор
  Прогожин да не би да свършиха затворниците цяла година един малък град не ставате за нищо.

  Коментиран от #57

 • 55 Българин

  20 1 Отговор

  До коментар #51 от "Надя Драганчева -Тутраканл":

  Аз съм на разположение . Дедо шорос с новите ценности така ни е възпитал , да помагаме на стари жени .
 • 56 Някой

  14 1 Отговор

  До коментар #40 от "Цирк МаЦква":

  Понеже за стетсъните думата "замисля" е напълно непозната и като фонетика и като съдъжание.
 • 57 Пригожин

  27 3 Отговор

  До коментар #54 от "Васил":

  След пускането на рекламата на ЧВК Вагнер, насочена към американската аудитория, получихме повече от 10 милиона заявления от граждани на Сша , желаещи да се присъединят към ЧВК Вагнер, за да се бият срещу нато.

  Коментиран от #64, #75

 • 58 Гост

  23 4 Отговор

  До коментар #44 от "Само":

  А ти си бил във Русия и си влизал във час по родолюбие че знаеш.Не ставай смешен.

  Коментиран от #70, #99

 • 59 а в бандерия..

  24 3 Отговор

  До коментар #28 от "Уили":

  Всеки министър,генерал се уволнява..ако каже че вместо руска,..ракеттата била бандерска-полша,днипро и.т.н..резников,лозински,шаповалов и още дузина имена.
 • 60 МОСКОФИЛСКИ ТРОЛ В КУПА СЕНО

  3 20 Отговор
  ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
  НАЙ ГОЛЯМИТЕ
  ПРОМОСКОВСКИ РУПОРИ☝
 • 61 Гост

  29 2 Отговор

  До коментар #34 от "Джон Ленън":

  Да където няма да има мама и тати а родител №1 и №2 а детето ще е просто то.Благодаря не ми трябва такъв свят.
 • 62 Руски цървул

  6 26 Отговор

  До коментар #24 от "Ушeв":

  Тия измишльотини по раша тодей ли ти ги говорят,хляб ядът бедните държави ,на запад хапваме телешки стекове,има държави като Швейцария където и на животните тревопасните не дават зърно,
 • 63 Ринго стар

  21 1 Отговор

  До коментар #34 от "Джон Ленън":

  Дай и на мен от това което си пушил
 • 64 Колко

  3 6 Отговор

  До коментар #57 от "Пригожин":

  От тях идват от затворници?
 • 65 Смешник

  25 1 Отговор

  До коментар #5 от "Русия в 21ви век":

  Иди в чалга клуб някоя вечер да видиш ценностите на връсниците им от ЕС в България!

  Коментиран от #67

 • 66 За съжаление

  6 23 Отговор
  Ден след ден русиа заприличва все повече на северна кореа

  Коментиран от #69

 • 67 Русия в 21ви век

  5 17 Отговор

  До коментар #65 от "Смешник":

  Каквото и да правят в дискотеката, то не е да убиват хора, така че си загубил още преди да започнеш.

  Коментиран от #90

 • 68 Мимчят

  20 1 Отговор
  Ама ,както Мариупол и Донбас са си руски и много ясно,че и пшеницата там е руска..Укрите какво търсят от Мариупол,като той отдавана е на руснаците.Да почакат да видят нещо от там...

  Коментиран от #73, #79

 • 69 Гост

  13 1 Отговор

  До коментар #66 от "За съжаление":

  А ти от къде знаеш или си бил във Русия.Малко се съмнявам да си бил там.
 • 70 Крепост Ник

  3 8 Отговор

  До коментар #58 от "Гост":

  "А ти си бил във Русия и си влизал във час по родолюбие че знаеш." Живееш в 21ви век, има видеа как ги "възпитават".

  Коментиран от #74

 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 еее, хааа

  10 0 Отговор
  Може, намеква, ще, вероятно.. Все Факти за к0хи фоби и комплексари
 • 73 Въпроси въпроси

  4 20 Отговор

  До коментар #68 от "Мимчят":

  "Ама ,както Мариупол и Донбас са си руски " А що се наложи да сринат Мариупол със земята, нали си бил руски? Що не ги посрещнаха с хляб и сол а с яростна съпротива? И защо хората от Донбас МАСОВО бягат на ЗАПАД, вместо да се прегръщат с "асвабадителите"?
 • 74 Гост

  1 20 Отговор

  До коментар #70 от "Крепост Ник":

  Ами покажи видео дето възхваляват чичко Путин, само че се съмнявам че ще намериш такова видео и то на руски език без превод.

  Коментиран от #76

 • 75 нали сте от там

  2 18 Отговор

  До коментар #57 от "Пригожин":

  Слугите от блатната пропаганда /съвсем изтрещяхте.
 • 76 Крепост Ник

  3 23 Отговор

  До коментар #74 от "Гост":

  Отиваш в тубата и пишеш "часове по родолюбие Русия пропаганда" и се наслади как децата реват, защото бащите им са на фронта, докато ги принуждават да веят руски флагчета и да пеят "патриотични" песни (на руски е). Има и доста по-ярки клипчета за руския "патриотизъм в училищата", но знам, че никога няма да си признаеш, че си гледал такива. Единствения въпрос е, ако наистина са такива родолюбци, защо трябва НАСИЛА да организират такива часове? Защо не правят манифестации по улиците, защо няма всенароден патриотизъм, а всичко е свързано с институционалната принуда на режима на Путлер? Отговор имаш ли?

  Коментиран от #78

 • 77 ЯЗЪК ЗА ГЕ'Й -ВАГНЕРЕТЕ

  6 21 Отговор
  1 год. СЕ ..НАПИНЯТ И...АЗОВ ГИ...ЗАНУЛИ! СЕГА ТРАЖАТ ПЕДЕРАСЕ ОТ ЦЕЛ СВЕТ ЗА ДА ПРАВАТ..НОВИО ГЕЙ -ВАГНЕР!
  УКРАИНЦИТЕ ИМ СКИНАА..ГЕВРЕКО
 • 78 Гост

  26 0 Отговор

  До коментар #76 от "Крепост Ник":

  Е направих си труда да проверя.Нищо такова не намерих .Само укрински ,прибалтийски и за съжаление български лъжи.

  Коментиран от #81

 • 79 стоян георгиев

  2 23 Отговор

  До коментар #68 от "Мимчят":

  Мариопул е напълно разрушен от руснаците.июа.сигурно двадесетина нови панелки пред които се снимат руските пропагандисти и това е.имтересно като е руски що го подложиха на подобно разрушение?

  Коментиран от #80

 • 80 Гост

  21 1 Отговор

  До коментар #79 от "стоян георгиев":

  Ти това иди го кажи на местните ,само не зная можеш ли да бягаш бързо.Те много добре кой им разруши града.

  Коментиран от #84, #107

 • 81 Крепост Ник

  0 17 Отговор

  До коментар #78 от "Гост":

  "Е направих си труда да проверя.Нищо такова не намерих " Знам. Ти не си успял да намериш и "такова", което да показва, че режима в Кремъл е фашистки. Наистина, за да не намериш се иска старание.
 • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 83 Мишел

  13 1 Отговор
  Новини от последните часове:
  Нощес мотопехота и бронирани части на ВСУ са атакували фронтана руските части в Запорожие, направление Токмак . Концентрирането на украинските части преди атаката е следено от руското разузнаване и атаката е посрещната с артилерииски огън. Сраженията продължават.
  В Запорожието ВСУ бяха концентрирали за провеждане на контраофанзива около 40 000 бойци.

  Коментиран от #85

 • 84 стоян георгиев

  2 20 Отговор

  До коментар #80 от "Гост":

  Местните ги няма в мариопул.от град колкото варна преди нападението днес е по малък от благоевград.всичко друго избяга в украина.местните са най жестоките бойци на азов.та глупостите дето ги пишат руските лъжци са си глупости.града бе обкръжен от руската армия и дори да искаха украинците нямаше как да го разрушат.руснаците удряха града с всичко дето имат.с артилерия,реактивна артилерия,самолети,корабна артилерия,с танкове и квото се сетиш даже и с крилати ракети.сега на баламурниците като теб им разказват истории от маша и мечока и ти лапаш мухите в движение.

  Коментиран от #87, #102

 • 85 стоян георгиев

  1 18 Отговор

  До коментар #83 от "Мишел":

  Мише пак лъжеш.и само да ти кажа украинското настъпление няма да протече така.първо ще има огромна артелирииска подготовка която ще е по определени и конкретни цели.ще.бъдат унищожени поне 90%от руските артилерииски батареи в района на нападението.украинците вече воюват като нато частите а не като руските леваци.

  Коментиран от #88

 • 86 Брей ама па брей

  15 0 Отговор
  Много дълго бе... нема кой да го чете...
  А иначе друг път пишете по нощно, че укрите свалят 16 от 11 възможни...
 • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 88 Матей

  11 1 Отговор

  До коментар #85 от "стоян георгиев":

  Стоенчо,добре ли спа? Гледам сънищата си разказваш:)

  Коментиран от #91

 • 89 хммм

  3 9 Отговор
  Е кога ще го превземате Бахмут???!?

  Коментиран от #101

 • 90 Смешко

  13 0 Отговор

  До коментар #67 от "Русия в 21ви век":

  Един човек може да е умрял за света, но да не знае,че е такъв! Много е тъжно когато става въпрос за млади хора и пропилян живот,наркотици,алкохол,пушене,безразборен секс,липса на адекватно образование! Но като чета нивото Ви се вписвате идеално в профила на чернокож 45+ от Харлем!
 • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 93 Дянков

  9 0 Отговор

  До коментар #1 от "Анти-маймуна":

  А в Крим а в Мариопул яко криене . Да не е Х. Грозев та да се крие .
 • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 95 Защо

  7 0 Отговор

  До коментар #26 от "Груз":

  Твоето няма да е такова . За теб ще са благи щурци и червеи .
 • 96 Бил Гет

  3 0 Отговор

  До коментар #18 от "Един българин":

  Той наведен , ти разкрачен .
 • 97 Защо

  0 4 Отговор

  До коментар #44 от "Само":

  То да сме обективни . От Украйна вече са 12 000 000.
 • 98 Щот онзи

  3 0 Отговор

  До коментар #37 от "говори радио Лондон":

  По две домъдета. И един крастафуй им стигат.
 • 99 Щот онзи

  7 0 Отговор

  До коментар #58 от "Гост":

  То половината ни депутати там са завършили партийната школа бе , начело с Иван Костов.
 • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 101 Когато

  4 1 Отговор

  До коментар #89 от "хммм":

  Искаме!
 • 102 Украинка

  5 1 Отговор

  До коментар #84 от "стоян георгиев":

  Ти да не си бил там, да знаеш

  Коментиран от #108

 • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 107 Жена хайде да си лягаме че костите трябв

  0 2 Отговор

  До коментар #80 от "Гост":

  Пугин що не каза един ден по рано че ще ходи там.
 • 108 Украйнец

  1 0 Отговор

  До коментар #102 от "Украинка":

  Ти да неси му жена че трябва да ти обяснява?
  Или можеби си.
 • 109 Гражданин

  1 0 Отговор
  Статия 6 страници пълни глупости !
 • 110 Жоро

  1 1 Отговор
  Квичането на Пригожин започна :D Това си е ясен признак че на Вагнер и Матушка ще и Наместят седалищния и безгръбначен нерв :D :D
Новини по държави: