Last news in Fakti

20 Март, 2023 12:37 992 6

Бивш тайвански президент ще посети Китай

  • тайван-
  • президент-
  • китай-
  • посещение

Tова го прави първия бивш или настоящ тайвански лидер, който ще отиде в КНР

Бивш тайвански президент ще посети Китай - 1
Източник: Shutterstock

Бившият тайвански президент Ма Инцзоу ще посети Китай следващата седмица, като това ще го направи първия бивш или настоящ тайвански лидер, който ще отиде в КНР, предаде ДПА.

Пътуването на Ма беше обявено на фона на нарасналото напрежение между Китай и самоуправляващия се остров. От 1949 г. в Тайван управлява независимо правителство, но въпреки това Пекин смята Тайпе за своя територия.

Сяо Суцен - директор на Фондацията за култура и образование "Ма Инцзоу" заяви на пресконференция, че Ма няма планове да посети Пекин. Ма ще бъде ръководител на делегация, сформирана от бивши правителствени служители и студенти, и ще посети няколко китайски града, сред които Нанкин, Ухан, Чанша, Чунцин и Шанхай. Освен това той ще отдаде почит на предците в Хунан по време на традиционните за китайците дни за възпоменаване на починалите.

Управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия (ДПП) отправи критики към плановете на Ма, и заяви, че този негов ход не зачита обществената воля и националните интереси на Тайван. В изявление на президентската канцелария на Тайван се казва, че по време на визитата си Ма трябва не само да се придържа към националните интереси на Тайван, но и да бъде изразител на чувствата на тайванския народ.

Ма е член на опозиционната партия Гоминдан и заемаше президентския пост от 2008 до 2016 г. При неговото управление двете страни, разположени на Тайванския проток, имаха сравнително гладки отношения.

В края на 2015 г. Ма се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Сингапур, като срещата беше отличителен момент в отношенията им. Китай прекъсна всякаква комуникация с ръководството на Тайван през юни 2016 г., месец след като Цай Ингвен от ДПП встъпи в длъжност като президент.

Китайското посолство във Великобритания вчера осъди предстоящото посещение на британски законодатели в Тайван, като заяви, че са настоявали да посетят острова въпреки строгото противопоставяне на КНР. Шестима законодатели от Британско-тайванската общопартийна парламентарна група ще се срещнат днес с тайванската президентка Цай Ингвен в Тайпе.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    8 0 Отговор
    Посещението на другаря Си в Москва напомня американското кацане на Луната. Целият свят затаи дъх.
  • 2 Германов

    8 0 Отговор
    ВЪВЕДЕТЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЕДНАГА!
    ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ ИЗПОЛЗВА НАЗЪБЕНИ ПОЛИЦАИ, РОМИ И МУТРИ ЗА ИЗТЕЗАНИЯ И УБИЙСТВА СРЕЩУ НЕУДОБНИ БЪЛГАРИ! РАЗСЛЕДВАЙТЕ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!
  • 3 Дядо Петко

    9 0 Отговор
    Абе , какво става във Францията бе? Никой нищо не пише, а там ври и кипи.

    Коментиран от #6

  • 4 Астроном

    6 0 Отговор
    Нещата се обръщат,дами и господа,или с една дума - Планетата ни се върти,както Винаги се е въртяла.Ако "новите астрономи" мислят да я завъртят Наобратно,тоест Петър да се ожени/омъжи за Петьо и да си родят ТО,няма как да се получи..
  • 5 Гориил

    7 0 Отговор
    Китай не харчи стотици милиарди долари за предизборни кампании, корумпиращи китайците.
  • 6 Така така

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо Петко":

    Политкорет о е докато полицаите демократично пребиват трудещите се да се мълчи все пак диктаторите са на Изток, а тук едни ангелчета ни управляват ама в кавички