Last news in Fakti

24 Март, 2023 07:45 1 080 47

Кремъл засилва репресиите срещу гражданското общество

  • русия-
  • санкции-
  • чуждестранни агенти

Списъкът на чуждестранните агенти на уебсайта на министерството беше актуализиран в четвъртък вечерта

Кремъл засилва репресиите срещу гражданското общество - 1
Снимка: Shutterstock

Руското министерство на правосъдието добави защитника на правата на човека Павел Чиков и блогъра Иля Варламов към списъка си с чуждестранни агенти.

Списъкът на чуждестранните агенти на уебсайта на министерството беше актуализиран в четвъртък вечерта.

Според министерството Чиков е разпространявал невярна информация за взетите решения и провежданата политика от властите и е "участвал в създаването и разпространението на материали за чужди агенти сред неограничен брой хора".

"Варламов е разпространявал невярна информация за решенията и политиките, приети от държавните органи, и е получавал подкрепа от чуждестранни източници", обяснява министерството в прессъобщение.

Освен това Министерството на правосъдието включи в регистъра политолога Руслан Айсин, журналиста Богдан Бакалейко и активистката Светлана Лада-Рус.

Чиков е адвокат, ръководител на сдружението за защита на правата на човека "Агора". През септември миналата година, след обявяването на мобилизацията, организацията създаде гореща телефонна линия за новобранци и военнослужещи.

Адвокатите на "Агора" помагат за оспорване на незаконни решения за мобилизация и други нарушения, извършени от властите във връзка с военни действия.

Иля Варламов е популярен блогър, с над 4 милиона абонати в YouTube. През 2017 г. на Варламов е забранено да влиза в Украйна до 2021 г. заради посещение на Крим без разрешение от украинските власти, където според съобщенията по това време живее бабата на блогъра. Варламов активно се противопоставя на войната.

В списъка попаднаха още Светлана Лада-Рус (Пеунова), политологът Руслан Айсин, бившият журналист от "Дождь" Богдан Бакалейко и сдружението "Парни плюс"/"Парни+".

В списъка са включени още икономистът Сергей Гуриев, политикът Генадий Гудков, бивш ръководител на "Яндекс нюз", Лев Гершензон, фема-активистката Ника Уадууд, журналистът Даниил Губарев, както и фондовете "Свободна Бурятия" и "Световна дива природа".

През февруари журналистът Андрей Лошак, историкът Андрей Зубов, певицата Земфира, политикът Дмитрий Гудков, блогърът Николай Соболев, ръководителят на фондация "Насилие.нет".

От 1 декември 2022 г. в Русия е в сила нов закон "За контрол на дейността на лица, намиращи се под чуждо влияние". Той позволява всеки, който от гледна точка на властите е попаднал под "чуждо влияние", да бъде признат за "чуждестранен агент".

Сега дори не е необходимо да се установява фактът на чуждестранно финансиране.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    32 7 Отговор
    Важното е че във Франция е тихо, спокойно и там репресии няма.

    Коментиран от #32, #39

  • 2 Абе май

    26 5 Отговор
    Айде пак експерти и блогери...-на фона на това което виждам в ЕС-особенно в Франция,Белгия и т.н...-в Русия май ще излезе по-спокойно ....Че Париж гори от няколко дни-ама ние спазваме политкорекност..-

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ...

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "Абе май":

    Що? Нищо ли не казват за Париж?! Аууу .. не ги е срам.
  • 5 Ауууууу

    26 8 Отговор
    Оня у Франсето ги маат демократично-с гумени куршуми,газ,палки у главите-ама ги лупат демократично!!!! За русите седнали да ми драскат тук.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Я СИ ГЛЕДАЙТЕ ФРАНЦИЯ

    19 8 Отговор
    Не се занимавайте да търсите новини със свещ поред бял ден

    Коментиран от #9

  • 7 ...

    10 16 Отговор

    До коментар #5 от "Ауууууу":

    Аууууу кам може такова нещо да споменават тероРусия с лошо. Срамота. Безсрамници. Можеха да го премълчат

    Коментиран от #23, #26, #27

  • 8 Дългият

    10 20 Отговор
    Кремълска Демокрация...и нашите проруски талибани ще ми хвалят тези тоталитаристи...Да се натоварят в конски вагони и към мечтаният Рай....нямат място в Демократични страни...

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Руснаков

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ауууууу":

    Точно..ама трудно ще го разбереш...Имат право и стачкуват и никой не ги бие за това.Бият ги защото има провокатори които палят коли...разбиват магазини...керз....

    Коментиран от #13

  • 11 МИРНИТЕ ФРАНЦУЗИ

    19 4 Отговор
    подпалиха кметството в Бордо. Но там е демокрация и не е дикатура като в Русия. Макрон е най-големия демократ, не е лъжец, не остави нашите шофьори без работа, И сигурно това са агенти на Путин. Само дето нашите самозвани демократи един не се изказа по телевизията даже да упрекне Макрон, все по Путин лаят по команда от Козяк

    Коментиран от #16

  • 12 Френските

    13 1 Отговор
    протести показват какви хора са русофобите в голямата си част фенове на
    ГЕРБ.Бойко повиши пенсионната възраст на 65 год. а феновете му продължават
    да гласуват за него той ги накара да работят с 2 год.повече а те му осигуряват
    комфорт.
  • 13 Ауууу

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Руснаков":

    вЕрно ли? От кога? Сигурно е рай там и за това не стачкуват. Огромни заплати, малко работят, свободно се диша. Свобода. А стига бе. вЕрно ли?

    Коментиран от #18, #30

  • 14 🤔🤔🤔🤔

    4 9 Отговор
    ИМПЕРИЯТА на ЗЛОТО и МРАКА не спи. Но ,скоро няма да я има.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ...

    2 11 Отговор

    До коментар #11 от "МИРНИТЕ ФРАНЦУЗИ":

    Ти от къде разбра? От ТАСС ли или от ТУКА? ШО ВИ Е КОФТИ ДА ПОКАЗВАТ НАСРАНИЯ Г... НА ГОСПОДАРЯ ВИ? ИМА 3 СТАТИ ЗА ФРАНЦИЯ, ПА ПАК ТУКА СЕ ПРОБВАТЕ ДА ТРОЛИТЕ?! Проблем ли ви е честа на джуженцето Владко Шаломов?
  • 17 ФРАНЦИЯ Е ДЕМОКРАЦИЯ

    9 4 Отговор
    Там демократите не са обезглавявали хора, д-р Гилотен е бил много състрадателен човек и и неговото изобретение е било само за да утвърди свободата, равенството,братството...Докато тиранина Путин само ги арестува, после ги пуска. Ходорковски нали беше го освободил заради болната му майка на смъртен одър...
  • 18 Руснаков

    5 12 Отговор

    До коментар #13 от "Ауууу":

    Ти ако си гледал Франция само по телевизора аз съм бил там и знам как са нещата....Там има Демокрация и не е като ПутиноКремълската...

    Коментиран от #28, #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дългият":

    И кай е демократичен? Ти май от границите на България не си стъпвал навън. Остави бунтовете в Париж. Да ти припомня ли какво беше по време на Ковид истерията точно в този прехвален запад - затворени с месеци хора и задължителни ваксинации с неясни субстнции.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 репресивна територия

    1 9 Отговор
    В главите ал ал кашите само врагове и агенти се въртят.
  • 23 Пояснител

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Те месирките под команда за Русия всичко споменават, ама за това как тебе те "проникват" обикновено мълчат
  • 24 Сорос

    1 7 Отговор
    Долу ръцете от Павел Чиков и блогъра Иля Варламов!!!
    Те не са чуждестранни агенти, а мои агенти! А аз не съм чуждестранен никъде! Аз съм човек и филантоп на целия Свят! Парите с които спонсорирам тях и гладните им последователи са народни пари за благото на народите! И не ги храня всичките само с две риби! Аз съм и пътят, и истината и животът!
  • 25 Варламов

    1 4 Отговор
    ... ми е един от любимите блогъри, но щом и до него опряха, значи са много отчяни. Тоя буквално освен да си коментира какво вижда, никога не е имал никакви аспирации за власт или участие в обществения живот по друг начин.
  • 26 Напротив

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Пишат за петата колона в Русия..
  • 27 Напротив

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Пишат за петата колона в Русия..
  • 28 Аха

    2 8 Отговор

    До коментар #18 от "Руснаков":

    Значи не е проблем ТУКА да се пише за Франция и то 3 статии за едно и също, но ти е проблем да се покаже гнусното джудже как реприсира и пак за Франция ни обръщате главата. А стига бе? Толкова ли ви е гадно?
  • 29 Стреснат

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Коляча на рашки":

    Ти масов "обиец" ли си или си просто поредния БГ психясал?
  • 30 Амии

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ауууу":

    "Огромни заплати, малко работят". Във Франция работната седмица официално е 35 часа :))) А за заплатите, всички знаят :)
  • 31 някой

    9 1 Отговор
    Добавили са двама човека, работещи с финансиране от чужбина в списъка с чуждестранните агенти. Голяма драма. Що не видите американския списък с чужди агенти? И там не ги галят с перце.
    Статията е тенденциозна.
  • 32 Лудия касапин

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бонев":

    Няма,там хората са на улицата,за да се борят за правата си,а в Русия си мълчат,докато ги лишават от такива. И това е разликата,между цивилизацията и Русия. Правото на избор и свободата да изразяваш мнението си,неща които ще стават все по не понятни и нидостижими за обикновения руснак.
  • 33 Нескитал по Европа

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Руснаков":

    А Демокрацията е Демо(н)крация като у нас или по я бива?
  • 34 Перо

    3 0 Отговор
    На същите длъжности са и чуждестранните агенти от джендърията в БГ! Всички медии са под чужд контрол и политики, собственост на чуждестранни агенти. Проблемът е в липсата на държава и държавност. Имаме най-некадърното ръководство на МВР от създаването му, до сега. Кога най-после ще се закрие гранична полиция, чиято дейност е не само безполезна, но генерира корупция, престъпност, смърт на полицаи и мигранти, бреме за бюджета и риск за националната сигурност! Единствената работа на гранична полиция е да заведе предали се мигранти, на държавна издръжка /Ол инклузив/, в центровете за мигранти!
  • 35 Сащ са зло

    6 1 Отговор
    Вярвам на руските СМИ, не на зловещите американски лъжи!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Истината

    5 1 Отговор
    Соросите в Русия не виреят
  • 39 Защо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бонев":

    ли няма тук закон за чуждо влияние, да те видим тогава - чимадан, вокзал
  • 40 Политически репресии в САЩ

    3 0 Отговор
    САЩ пускат доклади за корупцията в други страни, странно нищо не казват за себе си, а трябва да са на първо място по корупция и беззаконие: "демократите" в САЩ искат да вкарат в затвора още 1200 души понеже само са били в района на Белия Дом на 6 Януари, без да са влизали или правели золуми. Щели да ги хващат по телефонните сигнали. И през комунизма не е имал такъм тоталитаризъм и беззаконие както в САЩ. Русия просто бледнее пред тях.
  • 41 Хахаха

    4 0 Отговор
    На фона на ставащото във Франция Путин прилича на ангел демократ в сравнение с макарона:)
  • 42 Тръмп 2024

    6 1 Отговор
    За какви репресии в Русия ни говорите, след като в САЩ се опитват да осъдят Тръмп по напълни измислени смехотворни обвинения, само за да не може да ги помете на изборите през 2024г. Ако това не е политическа репресия, не знам какво е? Може би черта на бленуваната "демокрация" ?
  • 43 Демократ

    2 3 Отговор
    Това е модела на управление на България за Копейкин, който гордо се пъчи по тв екраните и според продажните социолози има все повече поддръжници. България обаче не е държава с много малоумници, любители на диктатурата, има ги, но са малко и се излагат непрекъснато,обществото ги отхвърля. Кремълските управляващи ги превърнат.
  • 44 Братята Кабабик

    2 0 Отговор
    а във Франция боят на протестиращи е апотеоз на демокрацията вероятно?
  • 45 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    Тия са свикнали да ги мачкат и това е обичайното им състояние. Ако останат без бащица и господар, те си го търсят и намират.
  • 46 НЯКОЙ

    2 2 Отговор
    Болшевиките си остават болшевики - арестуват и убиват всеки, който не говори техните "истини" ! Това напомня т.н. "Народен съд" у нас след 09.09.1944 г. ! И това, че комунистическият режим у нас е обявен със закон за престъпен, това на пречи на днешните "комунисти" да развяват червени знамена по българската земя ! Имаме недовършена работа !

    Коментиран от #47

  • 47 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "НЯКОЙ":

    САЩ забрани тик ток.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания