Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2023 12:25 3 092 73

НАТО е все по-смела в Украйна въпреки ядрените заплахи на Русия

  • украйна-
  • нато-
  • ядрени-
  • заплахи-
  • русия

Оръжията, доставени от Съединените щати и съюзниците от НАТО на Украйна, са все по-модерни и с по-големи възможности от началото на руската военна интервенция преди 13 месеца

НАТО е все по-смела в Украйна въпреки ядрените заплахи на Русия - 1
Източник: БГНЕС

Оръжията, доставени от Съединените щати и съюзниците от НАТО на Украйна, са все по-модерни и с по-големи възможности от началото на руската военна интервенция преди 13 месеца, пише The Times в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Политиката на президента Байдън през цялото време се ръководи от необходимостта да се избегне рискът войната да ескалира в регионален конфликт или, още по-лошо, в пряка конфронтация между Русия и НАТО.

"Руското нахлуване в Украйна беше стратегически провал, но тук имаме работа с ядрена сила и трябва да имаме това предвид“, заяви високопоставен служител на американската администрация.

Изявлението на президента Путин през почивните дни, в което той обяви, че ще се разположат тактически ядрени оръжия, изстрелвани от въздуха в Беларус, подчерта потенциалните опасности.

Но въпреки тревожните ядрени заплахи от страна на Москва, НАТО стана по-смела. Прагът на ескалация беше значително повишен, което предполага, че Вашингтон е готов да хване блъфа на Путин.

След като Украйна поиска ракети с по-голям обсег, модерни танкове, модерни системи за противовъздушна отбрана и изтребители, Алиансът се съгласи, макар и премерено и, в очите на Киев, бавно.

Само от 24 февруари миналата година от САЩ са доставени оръжия за над 32 милиарда долара. Най-мощното беше високомобилната артилерийска ракетна система (HIMARS), която удвои обсега на обстрел на руски цели.

Доминираната от САЩ коалиция от 54 държави е доставила или обещала повече от 1000 танка и други бронирани превозни средства, 800 гаубици, 50 РСЗО и два милиона артилерийски снаряда.

Ключовите въпроси сега са: промени ли се крайната цел на алианса и дали военните цели станаха по-амбициозни?

Публично заявената цел не е поражението на Русия сама по себе си. Стратегията, очертана многократно от Байдън, е да се помогне на Украйна да се защити срещу руската агресия и да се гарантира, че Киев е във възможно най-силна военна позиция, когато настъпи моментът за уреждане на конфликта чрез преговори.

Тази стратегия сега изглежда има по-твърдо предимство.

"Искаме да Украйна да спечели и да запази цялата си територия“, заяви високопоставеният представител на американската администрация. "Целта е да се гарантира, че суверенитетът и независимостта на Украйна са осигурени и това би означавало възстановяване на територията, окупирана от руснаците.

"Ако руснаците се оттеглят, това ще се разглежда като поражение и това би било добре дошло.

"Реално погледнато, това няма да се случи [в близко бъдеще]. Видяхме нови ужасяващи удари срещу украинския народ, а Русия не проявява интерес към преговорите. Така че нашата позиция е, че ще продължим да правим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да оцелее като независима, демократична страна“.

До есента украинската армия ще разполага с американски танкове Abrams M1A1, които да придружат германските Leopard и британските Challenger, както и напълно работеща противоракетна батарея Patriot, способна да сваля руски балистични и крилати ракети.

Украинските военновъздушни сили няма да разполагат с американски F-16, защото Вашингтон все още се притеснява да не премине линията на ескалация. Но ще има повече МиГ-29, изпратени от Полша и Словакия и може би САЩ ще позволят на други членове на НАТО да доставят F-16. Това все още предстои да бъде решено.

Това натрупване на съвременни западни оръжия на бойното поле, заедно с продължаващата борба на Русия за завземане на повече територии и ужасяващия брой убити и ранени, може да са решаващите фактори, които ще доведат до края на тази война.

Има обаче един въпрос, на който никой на Запад не може да отговори: ако руските войски се изтеглят с унизително поражение към родните си гарнизони, какво ще направи Путин след това?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    26 44 Отговор
    Добре де, две седмици забрана за писане в този форум, където се сипят обиди и заплахи, заради едно пожелание което няма да спря да повтарям! Това е повече от Цинизъм!!!


    Да пожелаем на всички русофили у нас, крепко здраве и дълъг живот, за да се наслаждават на Свободна и Независима от русия България!!! Да живее България!!!

    Готов съм за още две седмици забрана.

    Коментиран от #10, #12, #13, #16, #47, #56

  • 2 Дедо ви

    58 11 Отговор
    Много смели с подвити опашки
  • 3 Лошо

    74 18 Отговор
    НАТО са безумци, които най-накрая, ще подпалят света!
  • 4 СССРБарета

    64 8 Отговор
    Коя част на нато? Смелата част на нато е от другата страна на земята! И ако нещо се случи Ганьо ще отнесе боя и ще плати сметката!
  • 5 Бай Джон

    17 55 Отговор
    Напред братя, всички сме с вас. Да върнем орките там от където са излезли.🇺🇲🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇪🇺🇧🇬🇺🇲

    Коментиран от #27

  • 6 Колатерaл дамидж

    32 2 Отговор
    Държави които са от НАТО продават оръжие ,а не НАТО ,сега цял свят продават на Украйна и Русия ,това е далаверата за момента
  • 7 Майка ли си търси И

    55 12 Отговор
    КАКВО ПРАВИ нато В УКРАЙНА ???

    Коментиран от #53, #55

  • 8 Жо бай Гън

    13 50 Отговор
    Време е да приключваме руската к.очина!
  • 9 Мдам

    18 3 Отговор
    БудалаТочкаКом с поредна доза "информация"
  • 10 Хахаха

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    И кокошката в кокошарника си мисли че е независима!
  • 11 ГОЛЯМ СМЯХ

    38 2 Отговор
    ПОДАРЕТЕ ИМ НАШИТЕ F16 нека да летят на тях
  • 12 ПутИн

    40 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Да пожелаем на всички сащфили у нас, крепко здраве и дълъг живот, за да видят Свободна и Независима от сащ България!!! Да живее България!!!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    ползвайте VPNa господине и аминистрацията става безсилна
  • 14 ТрампЛин

    14 39 Отговор
    Когато Хитлер и Сталин подпалиха Европа, никой не ревеше от помоща която оказваше САЩ за русия, защото без тази помощ Хитлер щеше да спре на Тихия океан! Сега ситуацията е идентична!

    Коментиран от #20

  • 15 реру

    11 5 Отговор
    :.. които да придружат германските Leopard и британските Challenger..."

    Те Challenger май вече се разхождат и имат близки срещи с Т-55...

  • 16 В мозъка

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Ти май има забрана.. Забрана за функциониране
  • 17 Дрън дрън та пляс

    31 5 Отговор
    Нато се бута кудето не му е работа и ще ни уреди с трета световна
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 2 Отговор
    Значи поведението на тези които си пазят къщата било агресивно, а тези които ги шпионирали и насочвали военни удари били от някаква благотворителна организация. Това е върховно лицемерие!

    Коментиран от #28

  • 19 ТаУмВзе

    13 8 Отговор
    Zа тва моргите в Авдеевка за пълни!

    Коментиран от #43

  • 20 Еми

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "ТрампЛин":

    Нищо не разбираш. Довиждане
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 8 Отговор
    Путин е напълно прав за всичко. Русия може да победи, Русия трябван да победи, Русия ще победи в тая война срещу САЩ и слугинажния му Запад.
    Сороските кучки нека си джафкат, керванът Русия ще си върви.
  • 22 Хахаха

    12 3 Отговор
    Путин и Байдан работят в съглашение и предстои да ударят една ядрена бомба за да стресират мишките и да утвърдят световното господство на великите сили! Защото светът много си повярва че може да е независим от великите сили! Някакви афганистански талибани за 20 години не можаха да бъдат победени от армията номер едно!
  • 23 Хахахаха

    11 27 Отговор
    В същото време Русия се стяга да сваля от паметниците и да изпраща на фронта Т34! А русофилите у нас чакат победа. Хахахаха.
  • 24 И така

    35 8 Отговор
    Малко по малко, НАТО напредва към Львов. А страхливият Путин отстъпва към Берлин. Вече не ми се четат смешки -не разбрахте ли? И със, и без НАТО, Зеленски си е изпял песента.

    Коментиран от #26

  • 25 НЕкъпан воняшт СОРОСОИДд

    30 7 Отговор
    на НАТО бомбите са демократични и носят европейски ценности и трябва да им се радваме, а на другите бомбите cа недемократични и носят изостаналост и трябва да недоволстваме.
  • 26 НЕ къпан воняшт CОРОСОИД

    20 7 Отговор

    До коментар #24 от "И така":

    Ситуация в окрайна, е като да си чистиш кучето от бълхи - за теб е специална операция, за кучето е освобождение, а за бълхите е пълномащабна война! ??
  • 27 Левски

    24 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Джон":

    И като се огледаш и сте само ти, Паси и Плевналиев. А до вас Иво Инджев само ви нахъсва!
  • 28 ТрампЛин

    11 26 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз виждам Украйна да си защитава къщата, а САЩ им помагат в тази борба. Не знам ти какво виждаш.

    Коментиран от #32

  • 29 Хихихи..

    25 6 Отговор
    НАТО и Смелост - разбирай украински глупаци + западна железария.Местим..
  • 30 Хахахаха

    12 17 Отговор
    Русофили, превзехте ли Бахмут?
  • 31 ТрампЛин

    9 19 Отговор
    Путин може да плаши само гаргите!



    Да пожелаем на всички русофили у нас, крепко здраве и дълъг живот, за да се наслаждават на Свободна и Независима от русия България!!! Да живее България!!!
  • 32 ъхъ

    16 7 Отговор

    До коментар #28 от "ТрампЛин":

    от преврата 2014 сащ зорлем накараха Окраина да защитава къщата си..

    Коментиран от #36, #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 нали

    19 3 Отговор
    това била измислица на Русия, че воюва с НАТО в Украйна, сега НАТО била смела в Украйна, а между другото НАТО женска ли е, че я описвате в женски род, и ако е женска, нали знаете какво може да изяде в Украйна.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТрампЛин

    7 15 Отговор

    До коментар #32 от "ъхъ":

    Много скоро Путин ще трябва да воюва във всички бивши Съветски републики, защото пожара се разгаря?

    Да пожелаем на всички русофили у нас, крепко здраве и дълъг живот, за да се наслаждават на Свободна и Независима от русия България!!! Да живее България!!!
  • 37 Хахахаха

    8 16 Отговор

    До коментар #32 от "ъхъ":

    Мнее. Украинците никога не са харесали Путин! НИКОГА! Винаги са го смятали за диктатор, такъв какъвто е!

    Коментиран от #66

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 антипутинист

    11 15 Отговор
    Най добре за Путин е да си тегли куршума, както направил Хитлер.

    Коментиран от #48

  • 40 Щурчо

    4 6 Отговор
    Ами то стана като в приказката за лъжливото овчарче на Путин - Една червена линия - ще ви спукам, две червени линии - ще видите какво ще ви направя, n червени линии. И все не изпълнява никаква от заканите си. Вече не му вярват.
  • 41 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    Ако,ако,ако то цапа и ми ри ше. На мен от малък много пъти са ми го казвали ,но не вярвах,мислех си само ,че държи топло,но след няколко пъти се убедих,че е вярно.Та така и Обединеният Въздух под Налягане ще разберат ,но по трудния и болезнен начин.
  • 42 ХайлХимарс

    3 0 Отговор
    НАТО обича Блондинки.
  • 43 Мишел

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "ТаУмВзе":

    Моргите в и около Авдеевка са празни. Русия ползва там масово ПФАБ- 500,- 1500,- 2500 и Солнцепек. След удари с тези оръжия за моргите не остава нищо.

    Коментиран от #70

  • 44 Коиловци брадърс

    6 4 Отговор
    Все по-смело пълнят гащите натовци.
  • 45 ТрампЛин

    6 10 Отговор
    Путин още не е разбрал че е “сготвен”. Пожара на Бунта гори! Казахстан, Узбекистан, Туркменистан…..всичко ще гори! Къде по-напред ще изпраща зелени човечета?

    Да пожелаем на всички русофили у нас, крепко здраве и дълъг живот, за да се наслаждават на Свободна и Независима от русия България!!! Да живее България!!!
  • 46 Някой

    6 4 Отговор
    А какво стана с мантрата, че батути не е участник в конфликта между Русия и Украйна?
    Май взеха да си признават вече публично. Е, от такова участие нищо добро не могат да очакват народите от държавите в НАТО. Общоевропейска война се задава, за радост на краварите.

    Коментиран от #49, #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Прокопий

    4 7 Отговор

    До коментар #39 от "антипутинист":

    Хитлер е определно по-сбърканият от двамата, но и определено по-мъжа - бункернитя "самой могучии в мире" винаги ще си остане дребен кръвожаден самовлюбен плъх...
  • 49 Прокопий

    4 7 Отговор

    До коментар #46 от "Някой":

    Ей, тоя ник от няколко дни не сте го ползвали във фабриаката, браво!
    Иначе гледам за една година все на тая мантра си се закотвил - запомни, НАТО НЕ ВОЛЮВА в Урайна, иначе всичкото кораб и самолет на Просия щеше да е падводница и метал в полетата, дрончо!

    Коментиран от #65

  • 50 НЯКОЙ

    6 10 Отговор
    Докато Русия не се прибере в предишните си граници С ПОДВИТА ОПАШКА, няма да има спокойствие и нармален живот и у нас ! Русофилите в България и руските тролове в мрежата няма да мирясат, докато не бъдат поставени където им се полага, започвайки от върха на държавата ! Дръж се български народе, видял си и по лошо - например 5 века турско иго и 45 години комунистическо !

    Коментиран от #71

  • 51 Смелото нато

    6 4 Отговор
    Укри, умирайте още по-смело за нас и фащ!
  • 52 Шаро

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Някой":

    Що европейска? Кими де го забравяш? Ами Китй-Тайван? И още и още... Много яко мирише света.
  • 53 Нормален

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Майка ли си търси И":

    Какво прави рашка в Украйна?

    Коментиран от #59

  • 54 Мишел

    10 7 Отговор
    В Украйна НатО прилага познатата тактика на напредване пълзешком. Така, както стигна от Берлин до Украйна.
    Същото не може да се каже за натовските наемници, които воюват в редиците на ВСУ. От началото на годината те са намалели от 24 000 на 1 500. Част от тях не харесаха службата в Бахмут Артьомовск и избягаха от Украйна, другата част загинаха в този град.

    Коментиран от #58

  • 55 ха ха

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Майка ли си търси И":

    Точно, де! Майка си търси НАТО. И тя матушката там избива украинци... Все па НАТо е създасено да държи американците в Европа, руснаците въ и германците кротки... Върши си работата идеално.
  • 56 Не знам

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Трамп Лин ли си, траВе. рс ли си или просто тра Ла Ла, ама да не те спират, че ми е весело с тебе. 😂🤣😅
  • 57 Болна подлога(русфилтак)

    1 4 Отговор
    Фащ треперят бря от могучая пРосия,братски Китай е изпратил 6000 без аналогови балона на Путканин,Венецуела също ще изпрати мортири!!
  • 58 Прокопий

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "Мишел":

    Ти па даже вече не си и забавен! Виж други тролове какви коментари, какво въображение - ти от март 23 г. само три опорки въртиш, срамота, дрОгарю дрон!
  • 59 Шаро

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Нормален":

    Много просто, ти си му подарил нещо, то не да ти благодари, ами иска да го счупи. Кво правиш? Прибираш си подаръка!

    Коментиран от #60

  • 60 Прокопий

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "Шаро":

    Никой не обича да му подаряваш зависимост - като ти харесва, дръж си я за себе си!
    Дори и крепостните не я обичат, ама са търпеливи орките, та трят - затова са нация от кисели алкохолици - вече 6 века...

    Коментиран от #61, #62

  • 61 Шаро

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Прокопий":

    Говоря, че както са ги създали и са им дали тази огромна територия, така имат право да си я вземат, щом се обърнат укритие срещу тях. Нато какво добро са направили за тази територия?
  • 62 ТръмпЛин

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Прокопий":

    Укропей,Натю пристигнаха като арслани,а започват да се изнасят нас1ани.Някои от тях нямаха даже и физическата възможност,но станаха на подобрители за поч ва.Както се казва едно полезно дело сториха в живота си.

    Коментиран от #72

  • 63 Мето

    0 2 Отговор
    САЩ си мечтаят за конфликт с Русия.
  • 64 фбр

    1 2 Отговор
    Украйна и демокрация!? Този кравар е абсолютно луд! Явно според него от най-корумпираната държава в Европа , Украйна с чудодейна сила се е превърнала в демократична!?
  • 65 Ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Прокопий":

    Ами горе в статията пише друго :)) Нато вече е по смело в Украйна.... :))))
  • 66 Ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    Бъркаш Зеленски, Кулеба и компания с украинците.
  • 67 Жоро

    3 1 Отговор
    От Кочината само квичане ще има..И накрая Сатъра от НАТО ще "играе"....Само САЩ ще им подпалят въшлясалите "З"...Няма да има нужда от НАТО...То Украинците ги попиляват от бой,та НАТО ще ги довърши :D :D
  • 68 Лаврентий Берия

    3 1 Отговор
    Е как какво ще направи Путин?! Ще каже предсмъртните си думи преди да се самоубие драматично - а именно: "..не стреляйте момчета.."! Един жив Путин е просто Император. Един "самоубит" Путин - полезно гърненце за заобикалящия го руски елит, който с радост ще му препише всичките си грехове.
  • 69 Коментатор

    0 0 Отговор
    "Ами този сайт трябва да публикува фактите" , а не мненията на безгласните букви от фалшивите издания ако съществуват такива.
    Името на този сайт предполага да се публикуват факти а не мнения.
  • 70 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мишел":

    До 43 ком - мишелчо -ти от къде имаш тая информация - от кокошинкоф ли - Авдеевка все още е украинска и не пущат путинофили да ходят по моргите
  • 71 Лаврентий Берия

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "НЯКОЙ":

    След 5 дни ще получат своето - 12 % пенсионирани оZлобени нихилисти и шепа платени маргинали на Костадинов!
  • 72 Лаврентий Берия

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "ТръмпЛин":

    Затова пък руските аслани лъвски копат вече пет месеца около Бахмут в украинската кал. Ден 390-ти от "двудневната" руска разходка до Киев! Колко величествено. От тях колко "подобриха украинската почва" - казва ли радио "Гаварит Масква"? Какво гласи напоследък официалната пропаганда на руския Гьобелс? Днес украинците какви са - нацисти, фашисти, сатанисти или не съществуват? При толкова противоречиви опорки от Майчица Русия човек се обърква?!
  • 73 СВОБОДЕН

    1 1 Отговор
    Страните от НАТО не е редно да се намесват в конфликти между страни, които не са им членки, а те постоянно вършат нарушения и се преместват на изток. Украйна водеше и води провокативна политика, която доведе до сблъсъка, защото зад нея стои НАТО, макар и да е само кандидат член на алианса, с цел да го доближи до Русия. Тя служи като капан за залавяне, изтощаване и унищожаване на Русия от САЩ и останалите членове на организацията, защото е "подходяща" по територия и демография за политиката на
    НАТО и затова си получава заслуженото, но с цената на мирното население, което използва като заложник в конфликта и подмолната си политика. Ситуацията е много сложна и опасна, защото както зад Украйна стоят несправедливо всички от алианса, така могат да застанат и зад Русия, но справедливо всички, които са срещу него, макар че Русия все още се справя успешно сама и това, че не намесва други държави показва, че тя не желае разрастване на конфликта, за разлика от Украйна. От всичко това, много добре се вижда кой се стреми към агресия и хегемония и каква е задкулисната цел на конфликта, който прераства в ТСВ.
Новини по държави: