Last news in Fakti

19 Септември, 2013 12:20 1 463 0

Берлускони изгуби първия вот за сенаторското си място

  • силвио берлускони-
  • сената-
  • гласуване-
  • изключване

Бившият премиер обеща да не клати правителството

Берлускони изгуби първия вот за сенаторското си място - 1
Снимка: Скай нюз

Специалната комисия на италианския Сенат проведе първото си гласуване по въпроса за изключването от неговия състав на бившия премиер на страната Силвио Берлускони, съобщи агенция АНСА. „Против“ запазването на неговото място в Сената, където той бе избран през февруари, се изказаха 15 членове на комисията.

Осем поддръжници на Берлускони в знак на протест бойкотираха вота, а един сенатор гласува в полза. Въпросът за изключването на Берлускони дойде на дневен ред, след като на 1 август той бе окончателно осъден на четири години лишаване от свобода заради финансови измами от страна на неговата компания Mediaset.

Комисията, в чиито компетенции влиза вземането на решения за лишаване на сенатори от имунитет, трябва да се ръководи от законите, приети от предишното технократско правителство на Марио Монти. Този закон, който влиза в големия пакет от мерки в борбата с корупцията, предвижда невъзможност за участие в изборите на хора, които са получили присъди за срок, по-голям от две години.

Процедурата при разглеждането на въпрос за изключването на народен представител от парламента е много сложна и многостепенна. Досега изказалите се в полза на Берлускони сенатори от неговата партия „Народ на свободата“ се опитваха да убедят колегите си в незаконността на изключването на бившия премиер, поставяйки под съмнение конституционността на новия закон.

Адвокатите на медийния магнат се обърнаха към Европейския съд по правата на човека, за да обжалват този законодателен акт, изтъквайки, че той нарушава редица точки, залегнали в Европейската конвенция за човешки права.

На един следващ етап трябва да се проведе заседание на специалната комисия, на което ще бъдат представени аргументите в полза на изключването на Берлускони от Сената и ще се състои още едно гласуване. След това трябва да се изкажат всички членове на Сената.

По-нататъшната политическа съдба на Кавалера може да вбие клин и да раздели дясноценристите и лявоцентристите, които сега са принудени да поддържат коалиция заради крехката жизнеспособност на кабинета на Енрико Лета.

Самият Берлускони около средата на октомври трябва да избере форма, под която да „отбие“ наказанието си – домашен арест или надзор от социалните служби.

Вчера, в навечерието на първото гласуване, бившият премиер разпространи телевизионно видео обръщение, в което даде да се разбере, че не се готви да съдейства за начало на поредна политическа криза в страната и за падането на правителството. В същото време обаче заяви, че няма да излезе от политиката, дори и да бъде изключен от парламента. Берлускони обвини съдебната система, че го преследва по политически причини и подлага на изпитание демокрацията в страната.

В продължение на 16 минути в своето послание лидерът на „Народ на свободата“ говори за своето политическо бъдеще, изтъквайки, че „изключен или не“, ще продължи да изпълнява своята роля“. Той отправи апел към италианците „да реагират, да направят нещо голямо“ и атакува магистратурата, че работи срещу държавата. Като фон във видеото нямаше никакви политически символи, а само бяла библиотека с две семейни снимки - с децата и с внуците.

Представители на Националната асоциация на съдиите пък върнаха топката, като уличиха бившия министър-председател в обида към принципите на правовата държава.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: