Last news in Fakti

11 Април, 2023 07:50 1 131 22

САЩ: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • секретни документи

Крис Мийгър, помощник на министъра на отбраната по обществените въпроси, каза пред репортери, че министърът на отбраната Лойд Остин за първи път е разбрал в четвъртък, че са изтекли редица класифицирани брифинги, описващи военните усилия на САЩ във войната в Украйна и разузнаване, включващо други нации

САЩ: Изтеклите секретни документи са сериозен риск за сигурността  - 1
Снимка: Shutterstock

Изтичането онлайн на десетки строго поверителни документи за войната в Украйна представлява "много сериозен" риск за националната сигурност и лидерите бързо предприемат стъпки за смекчаване на щетите. Това съобщи в понеделник АП, като цитира висш говорител на Пентагона. Тъй като публичното излъчване на данните предизвиква шок в правителството на САЩ, Белият дом каза, че има опасения, че може да има допълнителни течове.

Крис Мийгър, помощник на министъра на отбраната по обществените въпроси, каза пред репортери, че министърът на отбраната Лойд Остин за първи път е разбрал в четвъртък, че са изтекли редица класифицирани брифинги, описващи военните усилия на САЩ във войната в Украйна и разузнаване, включващо други нации.

В дните след това Остин се свърза със съюзниците, проведе ежедневни срещи за оценка на щетите и създаде група не само за оценка на обхвата на изгубената информация, но и за преглед кой има достъп до тези брифинги. Отделът следи отблизо "как този тип информация се разпространява и на кого", каза Мийгър. Но не каза дали вече са предприети стъпки за затягане на контрола върху това кой има достъп до нея.

В Белия дом говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби беше попитан дали САЩ се подготвят за повече онлайн съобщения.

"Истината и честният отговор на въпроса е: Не знаем, призна той. И това тревожи ли ни? Така е. Не знаем кой стои зад това, не знаем какъв е мотивът."

Докато американските власти преглеждат документите, публикувани онлайн, те все още се опитват да определят тяхната валидност, но са установили, че поне някои от документите "са били подправени".

Той и други не навлизат в подробности, но поне един от документите показва статистика за смъртните случаи на руските войски във войната в Украйна, която е значително по-различна от данните, публично заявени от официални лица на САЩ. Под раздел, озаглавен "Общо оценени загуби", един документ изброява 16 000-17 500 руски жертви и до 71 000 украински жертви. Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза публично миналия ноември, че Русия е загубила "много над" 100 000 войници, а Украйна също е загубила приблизително толкова. Тези данни продължиха да се покачват през последните месеци, въпреки че официалните лица спряха да предоставят по-точни числа.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател каза пред репортери в понеделник, че официалните лица на САЩ се ангажират със съюзниците и партньорите на високо ниво по този въпрос.

Американските служители отказаха да предоставят каквито и да е подробности, включително за обхвата на освобождаването, как се е случило и с лидерите на кои страни са говорили САЩ. Пател добави, че "няма съмнение", че публикуваните документи представляват риск за националната сигурност.

Разследващите, които са специализирани в проследяването на социалните медии, включително в журналистическата организация Bellingcat, казват, че документите може да са циркулирали месеци в частни интернет чатове на дискусионната платформа Discord. Попитан дали Пентагонът се е свързал с Discord, Мийгър препрати въпроси към Министерството на правосъдието, което започна наказателно разследване на изтичането на информация.

Слайдовете, които в крайна сметка бяха разпространени в по-популярни сайтове като Twitter, подробно описват графици за обучение и оборудване на САЩ за подкрепа на Украйна, оценки на загубите, какво наблюдават САЩ по отношение на ключови съюзници и стратегически партньори и какви ходове може да предприеме Русия, за да подкопае тези отношения.

Въпреки че Пентагонът внимава да не удостовери автентичността на информацията, съдържаща се в конкретен документ, като цяло "те представляват много сериозен риск за националната сигурност и имат потенциала да разпространяват дезинформация", каза Мийгър. "Ние сме много внимателни и гледайки къде това се публикува и допълва."

Документите са с гриф "Секретно" и "Строго секретно" и в някои случаи приличат на рутинни актуализации, които Съвместният щаб на американската армия би произвеждал ежедневно, но не и да разпространява публично.

Москва отхвърли твърденията, че може да стои зад изтичането на документи от разузнаването на САЩ за редица страни, включително Украйна. От Кремъл съобщиха, че има обща тенденция винаги да се обвинява Русия за всичко.

Бивш служител на ЦРУ посочи, че е много вероятно Москва да е организирала изтичането, за да посее объркване и потенциални разделения между Вашингтон и неговите съюзници.

Полковник Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, не коментира конкретно информацията в документите, но призна, че Украйна е изправена пред сериозни предизвикателства за осигуряване на боеприпасите, проектирани от Съветския съюз за нейните ключови системи С-300 и "Бук".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    18 0 Отговор
    всяка държава има разузнаване.то сащ не бива да имат илюзиите,че на най-по.играта е такава,а като гледам има от какво да се страхуват,пък и срамуват пред света за това осветяване.
  • 2 Теле

    8 4 Отговор
    Лъжат нищо не е иизтекло, туй е дезинформация
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ццц

    18 1 Отговор
    Кърлежите в шаш, маймуната нервна от четвъртък, дори Байдън е схванал, че има проблем. Но Михайло Подоляк все още веселяк. Руското разузнаване се излагало, като пуска фалшификации по интернет. Естествено, че се набляга на "фалшификацията" на броя на жертвите. По това можете да съдите какви жалки лъжци са наркоманите и дилърите им. ОТВРАТ! Но все ми се струва, че не руснаците го направиха. По-скоро мина един балон и събра всякаква информация. От дозите на Зеленски до размера на килотите на Джил и Джо Байдънови.
  • 5 Боруна Лом

    13 0 Отговор
    Е, НАЛИ НЕ БЯХА ИСТИНСКИ, БЕ? МАЙ И НАШИТЕ ЗА БГ СА?
  • 6 И за какво

    22 0 Отговор
    Русия ще ги "изтича" тия документи ? Някой журналист може ли да ми обясни? Не е ли по-добре да си ползва само?

    По-скоро САЩ си търсят оправдание за колапса и унижението. "Щяхме да победим, ама на"
    Почти всичко от тия документи се знаеше.
    Че се хвърлят милиарди народни пари в загубена кауза и за иконолически колапс на ЕС, Че Зеленски разоръжи тотално НАТО и запада без да му мигне окото за унищожениенито на Украйна и мъжкото и население.
  • 7 Дааа

    18 0 Отговор
    Много несигурен се чувствам с такива загубени съюзници !
  • 8 Лост

    10 0 Отговор
    От статията поне се разбират числата за украинските загуби,но за руските може и американците да са ги подправили.
  • 9 Превантивен ядрен удар

    14 0 Отговор
    Осъществяването на преврат в държава на границата на РФ и въоръжаване на терористични групировки, също.
  • 10 Бай Лисан

    11 0 Отговор
    Само Хр. Грозев е хакнал кравичките, даааа.....
  • 11 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Деменция за напреднали кравари!
  • 12 Британското разузнаване

    12 0 Отговор
    Няма страшно. Ние ще оправим нещата поне медийно. Имаме страхотни журналисти на които ще подхвърлим едно друго!
    Може да загубим войната, но моралната победа ще е наша!
    И хората няма да питат - "къде са ни парите?" и "за какво ручахме жабетатата?"
    А Украйна- на кой ще му пука. Те и преди не можеха да я намерят на картата, та ако изчезне от там- голям праз.
  • 13 Военен

    11 0 Отговор
    "Под раздел, озаглавен "Общо оценени загуби", един документ изброява 16 000-17 500 руски жертви и до 71 000 украински жертви"

    "лидерите бързо предприемат стъпки за смекчаване на щетите"

    Така е "лидерите" веднага обявиха че са били "подправени" изтеклите документи - не става да признаят че укрите са пращани в месомелачката и губят 5 човека срещу всеки руснак. То и за това е бързането със "пролетното контранастъпление" че не остана украинска армия въпреки многобройните мобилизации и въпреки че се хвалеха в началото че имали един милион армия а сега се жалват че руснаците имали числено превъзходство. Колко месеца минаха откакто Урсула се изтърва че укрите имали над 100 000 загинали а "безследно изчезналите" по тяхна статистика са поне 3 пъти повече.
  • 14 Механик

    11 0 Отговор
    Самите САЩ си признават, че теча на информация представлява сериозен гаф, а малко по-горе, Ленчето с Кремчето ни обяснява, как тоя теч бил победа на американското разузнаване?!?!
    А сега де?
  • 15 Дедо ви ....

    9 0 Отговор
    САЩ включиха дезинформацията преди голямото настъпление на ВСУ. Това говори колко са намесени САЩ в тази война.
  • 16 Краварите пак лъснаха

    14 0 Отговор
    Със сигурност документите са автентични и като ги сравним с публичните изказвания на Краваристан, ще намерим много повече от 7 разлики. Американското лицемерие рано или късно лъсва наяве. Затова искаха да затрият Асанж.
  • 17 господарите

    9 0 Отговор
    Поредното доказателство, че американските управници смятат че светът се върти около тях! И че целкият свят трябва да работят за техните интереси! Това на "демокрация" ли ви прилича?
  • 18 ........

    4 0 Отговор
    Вчера мернах един коментар на Мишел,в който обясняваше как на Запад имало теория за някакъв геймър на Minecraft как пуснал документите по Discord ,за да се докаже на приятелчетата си,че е СеРеУ агент наистина.Може и да е вярно.Като гледам от укро пропагандата говорят за човешки жертви все едно е онлайн игра ...обаче войната не е онлайн игричка и Game Over може да означава край на света.
    Да спират тази война най-добре ще е.
  • 19 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Според изтекли данни,за последната година в Украйна са произведени 350000 траурни жълто сини байряци.очаква се производството да се засили.
  • 20 Даа!

    1 0 Отговор
    Нашите джуджета са най високи! Руснаците манипулирали и осъществили теч,в щатска медия? Но под сурдинка имало и топ секретна информация.Е, във задачката се пита: Как ще " манипулираш " свръх секретна информация, до която нямаш по презумпция достъп? Не им пука за онази част,касаеща Украйна.Но огромния гаф е че са подслушвали сериозни партньори от Отанчо.А това е много опасно в дългосрочен план, защото доверието на същите ще ерозира много.Хубавото е,че изплува тяхната наглост,и гонене единствено на техен интерес,дори към онези който наричат верни съюзници.
  • 21 Александър

    0 0 Отговор
    Wowmao gang, тука ли смее
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.