Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Април, 2023 09:50 873 24

ФБР събира доказателства за извършени военни престъпления в Украйна

  • сащ-
  • фбр-
  • американски компании-
  • доказателства-
  • извършени военни престъпления -
  • украйна

Украинските власти събират дигитална информация от бойното поле и от градовете в Украйна, опустошени от войната, която започна миналия февруари, каза Алекс Кобзанец - специален агент на ФБР, който по-рано е работил като юридически аташе на бюрото в Украйна

ФБР събира доказателства за извършени военни престъпления в Украйна  - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна работи с Федералното бюро за разследване на САЩ и американски компании за събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руснаци, като например геолокационни данни и информация от мобилни телефони, заявиха днес високопоставени лица, цитирани от Ройтерс.

Украинските власти събират дигитална информация от бойното поле и от градовете в Украйна, опустошени от войната, която започна миналия февруари, каза Алекс Кобзанец - специален агент на ФБР, който по-рано е работил като юридически аташе на бюрото в Украйна.

Още новини от Украйна

"Събирането на такива данни, анализът им и обработването е нещо, с което ФБР има опит в дейността си", каза Кобзанец на конференция в Сан Франциско, свързана с киберсигурността.

Работата включва анализиране на информация от мобилни телефони, криминологични анализи на ДНК проби, както и изследване на части от тела, взети от бойното поле, каза той.

"Следващата стъпка е работата с националните американски оператори и трансфериране на информацията, получаване на информация за геолокацията, когато това е възможно", допълни Кобзанец.

Работата отразява задълбочаващото се сътрудничество между САЩ и Украйна на киберфронта, където Русия често е противник и на двете страни.

Руското правителство за момента не е коментирало въпроса.

Агентът добави, че през последната година и половина ФБР е работило с Украйна за разпознаване на колаборационисти и руски шпиони в Украйна, както и на представителите на руските сили, които са действали в околностите на Киев в момента на инвазията.

Длъжностните лица и компаниите за сигурност в САЩ са главен партньор на Украйна в опитите ѝ да се справи с руските кибератаки, с които се бори поне от 2015 г.

Иля Витюк, ръководител на отдела за киберинформация и киберзащита към Службата за сигурност на Украйна, каза, че освен че броят на руските атаки срещу Украйна се е увеличил през последните няколко години, през последните месеци те са станали по-целенасочени.

"Много е трудно да докажем кой е отговорен за някое престъпление", каза Виктюк. "За нас е много е важно да получим колкото се може повече информация за руските киберпрестъпления, защото събираме всички тези данни и ги включваме в криминалните досиета".

"Вярваме, че този случай за кибервоенните престъпления е нещо ново", допълни той. "За пръв път си имаме работа с пълномащабна кибервойна".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    49 1 Отговор
    Защо не събират в Афганистан!!!
  • 2 Реалист

    54 1 Отговор
    "Къде бяхте, когато

    САЩ организираха Майдана и смениха властта с въоръжен преврат в Киев с техни хора? Къде бяхте на 2 май 2014-та г., когато фашагите-майдановци изгориха живи хора в Одеса? Къде бяхте, когато олигархът Игор Коломойски и фашагите му свалиха МН-17, пътнически самолет? Къде бяхте, когато киевската хунта започна гражданска война в Източна Украйна и армията и полицията убиваха руснаци, жени и деца, стреляха по градовете? Къде бяхте, когато фашистката хунта забрани руския език в страната? Мова почти никой не можеше да говори, ако родният ти език е руски? Къде бяхте, когато фашагите години не искаха да спазят подписаните от тях Мински договори и да престанат да убиват цивилото население на ДНР и ЛНР? Даже хазарката Виктория Нюланд напсува ЕС, като им каза: "Не се намесвайте, това тука е наш (на САЩ) проект? Пък сега само Русия била виновна? "С нищо не предизвикана война!"????
    ЕС са тъпи тикви! Марионетки на ФАЩ!"

    Коментиран от #12

  • 3 АРЕС

    47 1 Отговор
    КГБ е СЪБРАЛО доказателства за престъпления на ФАЩ в Сърбия,Ирак,Либия,Афганистан ,България и още много.
  • 4 Пич

    33 2 Отговор
    Абе , тъпаците да правят безмислици , е нормално ! Но ФБР да прави безмислици - значи ли това , че са тъпаци ?!
  • 5 ТтттТ

    42 1 Отговор
    А за техните био лаборатории дали ще кажат нещо? А за изгорените в Одеса от укро нацистите? А за Алеята на Ангелите в Донбас...?
  • 6 дядо поп

    32 1 Отговор
    Явно , че ще е все така докато света се управлява от хора с единия крак в гроба. Хора на които им остава малко живот и не им пука какво ще е след тях. Затова хора управляващи и с големи правомощия не трябва да са по млади от 35 и по възрастни от 60!
  • 7 Мдааа Дааа

    35 1 Отговор
    Ами направо да си ги прибират бандери, азовци, фашеги начело със зеленчука и направо на Трибунала в Мариопул ....
  • 8 Има ли

    35 1 Отговор
    някой, който да не е наясно, че ФБР няма никакви компртенции извън оградата на обора? Не ги знам какво събират, но извън фермата си нямат думата.
  • 9 "Втора армия в Света"

    2 30 Отговор
    Рашистките монголоиди изнасилиха, убиха и изтормозиха хиляди жени, деца и баби. Самите те си признаха и се хвалеха с това!!! Това не са хора, това са долна сган от орки който само хабят въздуха на планетата.СГАН!!!
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 1 Отговор
    Зеленски е психопат манипулатор

    Коментиран от #13

  • 11 канибал

    29 1 Отговор
    МА ТО ФБР Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  • 12 Къде са били

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Ами ръководеха Майдана ...
  • 13 Пропусна...

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ....и наркоман.
  • 14 Нон сенс

    19 2 Отговор
    ФБР събира доказателства за извършени военни престъпления в Украйна..... Пълен абсурд е това
  • 15 Даааа

    19 1 Отговор
    ФБР няма никакви подобни правомощия. Абсурдно е
  • 16 Баце ЕООД

    10 1 Отговор
    Забележете, Тръмп измисли "фейк нюз" сега ФБР изисква точно това, за да го узакони чрез демократите.
    През това време някви заблудени хора гласуват точно за същия сеир в България. ЗАКРИВАЙ!
  • 17 Престъпления

    9 2 Отговор
    Щом и ФБР ги търсят, значи няма - трудно ще е да се изфабрикуват
  • 18 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Вярвам че ФБР ще стигне до престъпника Байдън.
  • 19 Сто34

    13 1 Отговор
    То и цру и м6 така събраха много достоверна и проверена информация за Саддам и биографията му, нападнаха и съсипаха Ирак и после.....ма сори, тайните служби ни поведоха. Филма Официални тайни с Кийра Найтли. Всичко беше изфабрикувано.
  • 20 Конник

    9 1 Отговор
    ФБР е вътрешна организация на САЩ!чий готърсят извън щатите?
    Престъпления има и от украйнска страна още от 2014 г.
  • 21 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    ФБР има юрисдикция само на територията на САЩ!
    Смешници!
  • 22 Анонимус

    8 1 Отговор
    Еф Би Ай да отиде до Виетнам,до Сирия,Либия,Ирак...Па да видим какви сведения ще събере.Или там не е имало войни с намесата на Кра вар ника?
  • 23 любопитен

    7 1 Отговор
    На ФБР не му ли е работата да разследва що бъхтяха афрото и що утепаха червенокожите?
  • 24 стоян гейоргиев

    4 1 Отговор
    да разследва престъпленията на сша към човечеството така ще имат доста работа и няма да мислят за глупости