Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2023 22:00 3 720 74

Потайностите на Кремъл! Eдна успешна украинска контраофанзива може да бутне Путин и да издигне Пригожин

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • бахмут

Бившият затворник, ресторантьор, олигарх и финансист на Вагнер може да организира собственото си издигане до президентския кабинет, който заема неговият бивш приятел

Потайностите на Кремъл! Eдна успешна украинска контраофанзива може да бутне Путин и да издигне Пригожин - 1
Снимка: DW

Евгений Пригожин извървя дълъг път след десетилетието си в съветските затвори за грабежи и други престъпления и ролята си на кетъринг и близък приятел на съгражданина от Санкт Петербург Владимир Путин. Благодарение на връзката си с руския президент Пригожин успя да влезе в редиците на баснословно богатите руски олигарси. А през 2014 г. той основа Wagner Group, която изигра ключова роля в анексирането на Крим от Русия, пише The Hill.

През следващите години групата Вагнер изигра водеща роля в осигуряването на оцеляването на режима на Асад в Сирия и установяването на основна опора в няколко бивши френски колонии, по-специално Централноафриканската република и Мали, като същевременно активно работи с антиправителствените сили в Кот д'Ивоар.

Още новини от Украйна

Вечно търсейки нови възможности за разширяване на руското и собственото си влияние в Африка, през 2023 г. силите на Вагнер подкрепяха паравоенните формирования на Суданските сили за бърза подкрепа, водени от генерал-лейтенант Мохамед Хамдан, които се биеха с правителствените сили в нещо, което се превръщаше в друго-извън гражданска война в тази страна.

Групата Вагнер първоначално имаше относително строги стандарти за набиране на персонал. Въпреки това неговият персонал не можеше да се мери с много малките сили на американските морски пехотинци и зелените барети, подкрепени от бойна авиация и безпилотни самолети, които напълно смазаха бронирана атака на силите на сирийския президент Башар ал-Асад и наемниците на Вагнер. Когато битката приключи, около 300 от нападателите лежаха мъртви на сирийското бойно поле; нито един американец не е пострадал.

Най-важната роля на групата Вагнер обаче е подкрепата за нахлуването на Русия в Украйна. Наистина, каквито и стандарти да е поставил Вагнер за своите новобранци, изчезнаха, когато Русия започна инвазията си на 24 февруари 2022 г. Пригожин получи разрешение да наеме затворници, които да служат като пушечно месо за офанзивните операции на Вагнер. Частите на групата допринесоха за руските успехи по-рано във войната, въпреки че се съобщава, че не са успели многократно да убият украинския президент Володимир Зеленски.

Известни с бруталността си във всичките си предишни операции, частите на Вагнер стигнаха дори по-далеч в Украйна. Те не вземаха пленници, убиха всички, които хванаха. Прибягвайки до практики, практически нечувани от Средновековието, персоналът на Вагнер обезглавява украински войници и други и ги закача на шипове - в истинския дух на друг Владимир, от 15-ти век, Владимир III от Влашко, по-известен като Влад Цепеш.

Нарастването на известността на групата Вагнер е успоредно с все по-публичната личност на Пригожин. След години на отричане на всякаква връзка с Групата, в края на септември 2022 г. Пригожин най-накрая си приписа заслугите за участие в нейното създаване и финансиране на нейните операции. Той откри нова централа на Wagner Group в Санкт Петербург. Когато му беше попречено да продължи да набира нови тела в руските затвори, решение, срещу което той яростно протестира и обвини руските военни, Пригожин създаде три нови центъра за набиране на персонал в спортни клубове в три руски града.

Пригожин има процъфтяваща дейност по връзки с обществеността, която е активна в социалните медии. Нещо повече, той се превърна в остър критик на министъра на отбраната Сергей Шойгу и водещите руски генерали, твърдейки, че те са некомпетентни и че неговите сили на Вагнер са причината Русия да постигна някакъв напредък в Украйна.

Всъщност той твърди, че министерството на отбраната е задържало боеприпаси, необходими на неговите сили, за да завършат работата в Бахрушина, където са служили като авангард на руските усилия за превземане на града. Той също така твърди, че щабът на руското военно командване в Украйна е глух за неговите нужди.

Съвсем наскоро, на 14 април, Пригожин заклейми руската "дълбока държава" и призова за прекратяване на руската операция, заявявайки, че Москва трябва да консолидира печалбите, които вече е постигнала. Изобщо не е ясно как Путин, който не показа никакви признаци на желание да спре своята "специална военна операция", е реагирал на забележките на предполагаемия си довереник.

Не е ясно и как Путин реагира на планираното от Пригожин създаване на ново "консервативно политическо движение", което, въпреки че той ръководи заедно с ключови поддръжници на президента, все пак може да бъде трамплин за това, което все повече се смята за амбициите на Пригожин за висок пост .

Пригожин все още се смята за близък съюзник на Путин. Но това може да се промени, ако очакваната украинска пролетна контраофанзива се окаже успешна. В такъв случай Пригожин може да изглади различията си с многобройните недоволни генерали, които Путин уволни. И тогава бившият затворник, ресторантьор, олигарх и финансист на Вагнер може да организира собственото си издигане до президентския кабинет, който заема неговият бивш приятел.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    37 61 Отговор
    Eдна успешна украинска контраофанзива определено ще доведе до разпада
    на русията.

    Коментиран от #5, #52

  • 2 Баба Вангя

    62 23 Отговор
    Стига сте мечтали сор.сня
  • 3 12345

    65 20 Отговор
    От сутрин до вечер пускате само пропагандни помии, вземете се в ръце.

    Копаете дъното ФАКТИ.

    Коментиран от #37

  • 4 Браво Вова

    37 19 Отговор
    Воят на с@т@нистките гл@ш@т@и
    е музика за ушите
  • 5 Иисус

    46 26 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Окрайна няма да възкръсне никога
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    43 21 Отговор
    Мечтите на ,,сатанистите,, ха ха ха..
    Русия посредничи за възстановяването на отношенията между Сирия, Турция ,Иран, Саудитска Арабия...
    Свършено е с ,,ционистите,, ,квичат и в Израел..
    Напоследък се зареждам със шампанско
    Ще имаме поводи
    Сигурен съм

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Станислав

    16 10 Отговор
    Е това ако стане цял свят ще загуби много!
    Само Русия на фона на загубата единствена ще има печалба!
    Даже си мисля дано така се случи та да истрезнее малко тоя свят!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Софиянеца

    20 3 Отговор
    Пафката лудия ги говори такива неща по кв Свобода гр София
  • 15 Никой

    14 4 Отговор
    А една неуспешна???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сибирски крепостен

    14 21 Отговор
    Единпрестъпник заменя друг, разлика никаква. Пирожката обаче е и с диплома излежал за магистърска степен по интелигентен от милиционерчетоагент щото е от съседно ни село и повтаря първи клас само 4 пъти, във втори крадешепирожки от училищните столова и от там му е слабостта към кулинарията. Във втори го изключиха окончателно и на 19 години тръгна по банките. Те такива ни управляват татрскияткатун-кочина. Добре е само там кадето ни няма народна сибирска мъдрост от 18 век.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пригожко пирожко

    14 11 Отговор
    Е новият РАСПУТИН !
    Така и ще свърши !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Путяроб разработен

    18 25 Отговор
    Джуджак Путя е труп! И политически и физически! Роднините нс 218 хиляди денацифицирани рушняка се заканват зловещо на джуджето. Те наториха Украинските земи. Според джуджака войната била РУСИЯ -САЩ но не загива нито един американски войник а само рушняци. Джуджака го чака съдбата на дъщерята на психолога му Дария Дугина. Амин

    Коментиран от #36, #40

  • 22 Ам чи

    20 7 Отговор
    И КВА СТАНА ТЯ ЧАСТНА ФИРМА ВОЮВА С ДЪРЖАВА ПОДКРЕПЯНА ОТ ЦЯЛОТО НАТО И ПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СЕГА ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ АМИ АКО НЯКОЙ РУСНАК НАПРАЙ ОЩЕ НЯКОЕ И ДРУГО ЧВК НАПРИМЕР С КОРЕЙСКИ ИЛИ КИТАЙСКИ СЪДРУЖНИЦИ

    Коментиран от #29

  • 23 Танцувам казачок от радост и кеф

    13 21 Отговор
    Русомахите се оказаха по кухи от племето банту(Габон) които вземат минимална пенсия 200 евро, в раша е 70 евро,индианците в САЩ имат дялове в казината в Атлантик и Вегас ,само русомахите вода газят жадни ходят
  • 24 това не му..

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "Сибирски крепостен":

    Пречи.. вагнер да доминира в африка,а за да изгониш макарончо и дъртофелницата от черния континент..не трябва да си силен ученик-а ти трябва здрава ръка и силен крак.

    Коментиран от #35

  • 25 Aлфа Bълкът

    7 12 Отговор
    Ще издигне салама ми. Ми нали Пирожката води бойни действия в Украйна? За да загуби Путин, трябва първо Пирожката да загуби на фронта, което е въпрос на време. Няма да е той, някой олигарх ще се намести
    негов човек.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ццц

    10 7 Отговор
    Може, възможно, вероятно. До края на тази война ще чуем ли нещо сигурно от колективния запад? Нека първо да започне "пролетната" офанзива, после да успее, че и Путин да бутне. На Байдън ще му трябва лампата на Аладин. Може да я е виждал някъде, той вижда всичко!
  • 28 Брейндед

    9 5 Отговор
    Извънаредна глупост по приляга като заглавие
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ха ха хааа

    5 9 Отговор
    Готвача е готов ... Ше го сготви , рано или късно ..🤭😁
  • 31 Гост

    6 5 Отговор
    Ми то ако тва, па ако онва, па оня ако, па тоя ако...... Тя ако баба ти беше мъжка нямаше те има ама....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хахаха

    10 2 Отговор
    Турбо мечти
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха ха хааа

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "това не му..":

    Да бе , знаем ги "музикантите " още от 2014-та година , в Сирия ...🤭😁
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Цифровизирания ,

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Как издържаш , не знам ..🤭

    Коментиран от #49, #73

  • 38 Говорете си

    1 2 Отговор
    Може, ама нема да стане.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Живанши

    10 6 Отговор

    До коментар #21 от "Путяроб разработен":

    Кефиш ли се на убийство на цивилни? Виждам, че се. Ние с всичките ни недостатъци, не сме се кефили на убийство на невинни. Хора не се екзекутират за изразяване на мнения... Даже и най-налудничавите. Ти отдавна щеше да си фитка. Терористи, нео-нацисти - цял свят вижда, че въпреки запечените напъни на Натовските политички, те, Вие, не може да победите една Русия! Давид, срещу Голият! Даа, имат твоите лордове господари мускули! Като Голият! И главата им е голяма! Уж, даже се пишат интелигентни... Но! Давид с прашката си тича на воля! Та виждат всички, че нещо куца при вас! Тази война се е очаквала от години! Ваши протекторат продължава да е в пълна опасност за живота си и всяка спирка на жизне-спасяващите системи грози тотален колапс! Или още се радвате на "доброто утро" Русия не е 31 страни на куп нападащи племенни съюзи подкрепяни от никой откровенно!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 мдаааа

    3 7 Отговор

    До коментар #32 от "Танцувам вече не само казачок а и гопак":

    Скоро китаец ме покани да режа дръва у Сибир , ама малко рубли , обърнати в юани дават бе ... Нема и 6 $ на кубик ..
  • 44 3.14К

    10 4 Отговор
    Статия, написана и подкрепяна от душевно болни!
  • 45 Поли

    4 0 Отговор
    От трън на глог
  • 46 Хахахаха

    7 10 Отговор
    Браво. Великите рашляци ще бъдат управлявани от затворник! От диктатор, на затворник! Честито да им е.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    12 4 Отговор
    Тва минава само пред правоверни жълтопаветни амеби. Една контраофанзива и готово, войната спечелена, сатрапа застрелян в бункера. В реалният свят такива работи не съществуват за съжаление на жълтопаветният планктон, любител на еднорози и минал под дъгата

    Коментиран от #74

  • 49 12345

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "Цифровизирания ,":

    Ами дреме ми, чета го този вестник с изследователска цел, а именно какво могат да направят хората за ПАРИ и колко ниско могат да паднат.

    Отговорът засега не е оптимистичен.

    Коментиран от #54

  • 50 ха ха хааа

    5 7 Отговор

    До коментар #47 от "Бесен- _Язовец":

    Остави на нас , да преценяваме кое е пропаганда и кое не е .. А ти продължавай да гледаш Соловьов , Симонян , Скабеева и так далее ... Макар , че и те вече фърлят кръпата ..🤭😁
  • 51 Хохо Бохо

    4 8 Отговор
    Какъв Пригожин бре?
    Русия ще се разпадне.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТаУмВзе

    6 5 Отговор
    В прогнилия кремль командват гарсоните!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българин

    9 4 Отговор
    Аз не за друго, ама да попитам дали почна контраофанзиата ? Щото от тpoл-фермата нищо не ни казват, а аз вече нямам пуканки.
    Ами, някак си се чувствам измамен, дето се вика.
  • 56 Лъжи, лъжи , лъжи !

    3 1 Отговор
    Кой ли пък ви вярва ?!
  • 57 аааахахахааа

    4 3 Отговор
    Абе, тва нещо на снимката кой Путин е сега а?Путин1,Путин2,Путин3 и т.н. и т.н......аахахахааааа.
  • 58 Хохо Бохо

    8 6 Отговор
    Най-богатата част от света, колективният запад, подкрепя Украйна.
    Някой съмнява ли се, че може Путлер да го бъде?
    Могилники. Смешници. Бахмутоци....

    Коментиран от #60

  • 59 Българин

    8 4 Отговор
    Срамувам се но ще го кажа: Аз много сбърках като заложих на украинската птопаганда.
    Все пак е разбираемо- по времето на ковида изкаравх яки пари под ника Джок Съдбата. То хубаво ама Путин уби ковида за 2 дни и се оказах съвсем гладен. Даже ми спряха "Планета ТВ", щото нямах пари. И се принудих да тролействам за Украйна. Хубаво време бяха тия няколко месеца. Бая шекелчета получих, ама явно всичко свърши.
    Сега пак трябва да минавам на "коронавирус"-а. Малко плащат, но... криза е,,,,, какво да правиш?!

    Коментиран от #64

  • 60 Хохо Бохо

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Хохо Бохо":

    корекция - Бахмут..ОВЦИ
  • 61 КОТарАК

    5 5 Отговор
    Ох, леле !!! ох , не съм вярвал, ама Украйна утече в канала!
    Малеее, как све прецаках. Отново заложих на куция кон!
  • 62 Лаврентий Берия

    9 4 Отговор
    Братя! Приятели!
    Всичко свърши. Украйна се спомина и никой не може да и помогне!
    Дайте да я поменем с добро! Аз си наливам една голяма "белуга" за помен на Украйна.
    Дасведем глави!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Токсик

    5 3 Отговор
    Колкото повече шамари ядат от руснаците на фронта натовските нацисти толкова по-бездарна им става евроатлантическата пропагандата, а халюцинациите само подсказват в какъв тежък нокдаун са. Със сигурност ще се посмеем още доста на подобни материали следващите два три месеца докато паднат окончателно в нокаут.
  • 66 М Илиев

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Е хайде де. Къде и кога ще е":

    ееее ти пък , вече година и малко чакаме безаналоговата да влезе в Киев - ти за месец скимтиш като ....
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Артилерист

    1 0 Отговор
    Поправка: С извинение "Африканското такова" да се чете "Афганистанското..."
  • 69 сдфгхйхуй

    2 1 Отговор
    За не знам кой път ви го казвам:

    Молете са здравето, дългият живот и управление на Путин щото който и друг да го смени на поста ще последва употреба на ядрени оръжия насред фашингтон и лондон. Не че ще е някаква загуба за света де, но някак ми е жал за десетките милиони невинни които ще бъдат изпържени...
  • 70 фен

    0 0 Отговор
    Верно ли!? 😆
  • 71 Никола

    1 1 Отговор
    Краят на путлер наближава !!!
  • 72 Бай араб

    0 0 Отговор
    Ясно , ама ако стане така БГ комунягите ще продължат ли да получават комисионни за горивата?
  • 73 Бай араб

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Цифровизирания ,":

    Тоз и той ще е някой на комисионни от руските горива , сън не го хваща
  • 74 Бай араб

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Като пишеш,,Българин ,, слагай по едно тире / комуняга / да е всичко точно
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания