Last news in Fakti

1 Май, 2023 19:49 32 047 46

Германски топ шпионин за България и тайните служби

  • германия-
  • русия-
  • кгб-
  • тайни служби

Когато чуя "България", първо се сещам за тогавашните български тайни служби, които са се били профилирали в специални убийства по поръчение на КГБ

Германски топ шпионин за България и тайните служби - 1
Снимка: Shutterstock

Герхард Шиндлер е шеф на германското външно разузнаване между 2011 и 2016. "Когато чуя "България", първо се сещам за тогавашните български тайни служби, които са се били профилирали в специални убийства по поръчение на КГБ."

Герхард Шиндлер е президент на германското външно разузнаване BND в периода 2011-2016 година. Навремето той привлече внимание със стъпките, които предприе за отваряне на службата към обществото и медиите, както и с критиката си срещу миграционната политика на Ангела Меркел. След като напусна поста си, Шиндлер написа автобиография, но не получи одобрение от канцлерството за нейното публикуване. Александър Андреев разговаря с него за България и работата на тайните служби.

Когато чуете "България", за какво се сещате първо?

Герхард Шиндлер: Първо се сещам за прочетеното, свързано със следвоенната история. За тогавашните български тайни служби, които се били профилирали в различни специални типове убийства по поръчение на руския КГБ. В този смисъл България, но всъщност само българските тайни служби за мен в някаква степен предизвикват леко отрицателни асоциации.

В годините, когато сте начело на германското външно разузнаване BND, България вече членува в НАТО и в ЕС, тъй че положително сте поддържали професионални контакти със съответните български служби: В кои области, по кои въпроси си сътрудничехте със София?

Герхард Шиндлер: С българските колеги (по мои спомени колежки нямаше, тогава бяха само колеги) ние имахме един изключително добър и приятелски контакт, а сътрудничеството с българското разузнаване - това вече мога да го кажа открито - протичаше безпрепятствено. Но това бяха други времена, тогава фокусът беше повече в областта на борбата срещу тероризма и по-малко върху класическите военни действия, върху които се съсредоточаваме сега.

Точно в сегашната ситуация България се оказва източен фланг на НАТО. Дали сътрудничеството с българските служби не би трябвало да стане още по-интензивно?

Герхард Шиндлер: Абсолютно сигурен съм, че сътрудничеството с българските служби днес е много, много по-интензивно, отколкото по мое време. Просто защото общата заплаха налага да си сътрудничим още по-тясно и на базата на взаимното доверие. Не се съмнявам, че точно това се случва.

Ако в момента бяхте президент на BND, какви сведения за войната бихте очаквали и бихте изисквали от партньорските служби в съседните на конфликта държави, в това число и България? Къде бихте поставили акцента?

Герхард Шиндлер: Разбира, на преден план е военната ситуация - и в този смисъл издръжливостта на двете воюващи страни. В Украйна в момента преживяваме не само една класическа симетрична война, но и информационна война в непознати до днес мащаби. На дневен ред излязоха дезинформациите и фалшивите новини. Води се информационна война и ако искаме да имаме правилната картина за случващото се, в крайна сметка всяка информация, включително и разузнавателната, е много важна за изясняване на случващото се.

Споменахте за сътрудничеството в борбата срещу тероризма. Дори по комунистическо време българските тайни служби са си сътрудничели с ФРГ. През юни 1978 един член на Фракцията "Червена армия" беше арестуван на българското Черноморие. Как е възможно в условията на Студена война западногерманското разузнаване да си сътрудничи с българските комунистически тайни служби?

Герхард Шиндлер: Лично аз не мога да дам оценка за случилото се тогава, защото още не съм бил в тази професия. Но ще Ви кажа нещо, без да издавам особена тайна: тайните служби работят за интересите на своята страна. Тайните служби не познават понятието "приятел", те се интересуват единствено от интересите. И когато две тайни служби открият общ интерес, тогава те започват да си сътрудничат, волю-неволю. Ако погледнете картата на света днес, положително ще се учудите да научите, че такова сътрудничество практикуват помежду си служби от страни, за които едва ли бихте го допуснали. BND например поддържаше работни отношения с над 400 тайни служби по цял свят! Да, днес съществуват 192 държави, но службите са над 400, защото много държави имат по няколко. Това показва, че сътрудничеството между службите е много широко и разклонено, защото в нашия случай целта е да се защитават интересите на Германия. И поради това не се задават въпроси като "Дали това е автократичен режим? Дали е диктаторски режим?", а се гледат интересите на страната и се практикува целево сътрудничество. Представям си, че точно това се е случило и през 1978 година, когато е бил потърсен контакт и сътрудничество с България. А и българите със сигурност са имали свой собствен, национален интерес да влязат в такова сътрудничество.

Днес разследваща дейност се извършва не само от тайните служби. Екипът на "Белингкат" например се добира до тайни, каквито човек не може да си представи, че са достъпни за журналисти. Как е възможно това в днешно време?

Герхард Шиндлер: Възможно е просто защото "Белингкат" с основание и много добре са развили определени методи, които тайните служби не биха могли да практикуват. Вземете например свалянето на малайзийския Боинг МН17 над Източна Украйна. "Белингкат" призова хората да изпращат заснетото със смартфон, когато то показва руски военни транспорти или платформи за пренасяне на ракети - независимо дали е заснето нарочно или случайно. И когато се съберат стотици такива снимки и видеа, тогава вече е възможно да се проведе детайлирано разследване с помощта на изкуствен интелект и да се стигне до извода: "Аха, ето тук една руска ракетна платформа, която се движи из страната и чийто маршрут може да бъде проследен." Тайните служби не могат да направят такова нещо, те не могат да призоват хората "Пращайте ни снимките от телефоните си!". Но "Белингкат" може да го направи - и резултатите са добри, установяваме го недвусмислено, няма никакви фалшификати. Със средствата, с които разполага, "Белингкат" умее много добре да върши именно това. В обобщение бих казал: Всеки използва своите средства, важното е накрая да стигнем до констатации, които можем да използваме, за да си създадем по-добра обща картина.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ген. Шебеков

    105 28 Отговор
    Всички бг генерали и полковници са завършили школи на КГБ в Москва!

    Коментиран от #3, #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коко

    98 44 Отговор

    До коментар #1 от "Ген. Шебеков":

    Нещо лошо има ли в това?

    Коментиран от #13, #35, #36, #39

  • 4 Тошо

    163 38 Отговор
    ГЕРМАНИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ДОБРИ ТАЙНИ СЛУЖБИ,АКО ИЗКЛЮЧИМ ЩАЗО НА ГДР.ТЪЙ ЧЕ ТОЗИ АМТЬОР СИ ПРАВИ ВЯТЪР НА УСТАТА. ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА КАТО ГЕРМАНИЯ НЯМА КОЙ ДА И ПОЗВОЛИ СИЛНИ СЛУЖБИ.

    Коментиран от #14

  • 5 честен ционист

    55 46 Отговор
    България е просто име на папка в архива на Любянка 2.
  • 6 НАТО и ЕС не са в час!

    56 62 Отговор
    Територията е " Троянският кон" на кремъл в НАТО!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 9689

    113 18 Отговор
    Този не може да стигне тайните ни служби и със скоростта на светлината.Разбира се не сегашните слуги на мафията.
  • 8 Ако НАТО и ЕС бяха в час,

    45 53 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО и ЕС не са в час!":

    щяха ли 20 години да пълнят гушата на Путин с технологии и пари?
  • 9 честен ционист

    30 16 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО и ЕС не са в час!":

    Преди 15 год като му го казах това на Шаламанката и гледаше опулен.

    Коментиран от #40

  • 10 масови театрални постановки...

    57 7 Отговор
    Този материал от AI ли е написан-по сценарии?
  • 11 Полк.Марков

    11 30 Отговор
    А! Това е по моята част.Като ми дойде нещо в празната тиква,ще го напиша веднага.

    Коментиран от #12

  • 12 честен ционист

    25 40 Отговор

    До коментар #11 от "Полк.Марков":

    На Полк. Марков нищо не може да му дойде от самосебе си в тиквата. Трябва да иде да му го налят първо. Включват го в сървис режим и инсталират репертоара.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Коко

    51 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хм Хм":

    Ти вярваш ли си ? За вас всеки е предател и шпионин щом не мисли като мисирките!

    Коментиран от #26

  • 16 Дойче ВеЦ ееее

    84 15 Отговор
    Пак поредната помия от дойчовците, целяща да ни втълпи вина за мнимото покушение по папата, дисидента георги марков и т.н. Доказателства никакви, ама вие си плюете по поръчка. Ако слушаме лъжите ви, излиза че в България преди 89-та е имало само ДС и дисиденти.
  • 17 ха ха

    41 2 Отговор
    планетата на службите , слушалките , камерите , доносите и тиранията по ;закон ; и все от грижи за обществото на бандитите
  • 18 Aлфа Bълкът

    24 28 Отговор
    ЗА ТУЙ ЕДНО ВРЕМЕ УБИЙСТВАТА СТАВАЛИ ОТ РАЗ С ЕДИН ИЗСТРЕЛ.
    А СЕГА РАШНЯЦИТЕ СЕ ТРОВЯТ С МИША ОТРОВА И НОВИЧОК. ИЛИ ПЪК СЕ ПРАВЯТ НА РЕШЕТО САМИ С 5-6 ИЗСТРЕЛА В ГЛАВАТА.

    Коментиран от #21, #22, #24, #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жорж

    52 9 Отговор
    Да бе да
    Путин е виновен за смешния уж атентат с Пиратка.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нацито Методи Андреев

    50 16 Отговор
    Германците винаги са работили против българите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Путин е виновен за всичко!

    50 14 Отговор

    До коментар #20 от "Жорж":

    Если коти не котят, Путин виноват, казва украинката-бежанка в луксозния апартамент до нас.

    Коментиран от #42

  • 26 Хм Хм

    36 4 Отговор

    До коментар #15 от "Коко":

    Ами вярвам си. За мен всеки български офицер трябва да е готов да даде всичко от себе си, включително живота си в името на държавата, в чието знаме се е заклел. Но наистина за своята Родина. Това е чест.
    Отделно от това знаем, че военните имат доста социални придобивки и привилегии, включително ранно пенсиониране, защото от тях се очакват точно тези неща, за които пиша. Това им е работата и те са се съгласили с тези условия.
  • 27 Тия на децата от 3-ти клас няма даминат

    41 11 Отговор
    Герхард Шиндлер: Абсолютно сигурен съм, че сътрудничеството с българските служби днес е много, много по-интензивно, отколкото по мое време. Просто защото общата заплаха налага да си сътрудничим още по-тясно и на базата на взаимното доверие. Не се съмнявам, че точно това се случва.
    Само дето "общата заплаха " за нас не е заплаха а за тях и излиза че под натиск ни се налага кое ни е заплаха и кое не като държава . Тогава суверенитет ? Къде и какво е това ?
  • 28 Московски

    7 27 Отговор
    Прекрасна статия самата истина. Възхитени сме
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ундердог

    18 1 Отговор
    Информацията е стока, която се търгува или в пари или услуга за услуга. Естествено е да се търгува независимо от къде е извора. Важното е да е ценна и вярна.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ПУТИН Е БЕСЕН

    29 3 Отговор
    ДНЕС ТОЙ НАУЧИ ЧЕ ВСЕКИ БЪЛГАРИН ИМА ПО 3 КИЛА ТРОТИЛ В ДЖОБА СИ !
  • 33 М3 голд

    27 5 Отговор
    И този немски мушморок политиканства. Защото мисли, че държи с ръцете си и ножа и хляба. Всички знаем кой свали този самолет, но неговото изказване е "правилното".
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Милена

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    До Коко
    ПО ЛОШО ОТ ТОВА НЯМА!
    ЗА ТОВА НЕ МОЖЕМ 40 ГОДИНИ ДА СЕ ОПРАВИМ!
    МНОГО ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ИМА И БОЛ ДОНОСНИЦИ!
  • 36 СЗО

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Доста лошо.
  • 37 Скот Ритър

    12 7 Отговор
    За какви служби говори като Меркел я подслушваха американците. Явно немските служби не струват. Българските са американски
  • 38 ОТКЪДЕ ЗНАЕТЕ КОЙ Е ШПИОНИН

    3 3 Отговор
    ТОЙ ЛИ ВИ КАЗА ?
  • 39 Поп Дъньо

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Нищо лошо, само дето ще си останат на служба към тях! Поне 50% от завършилите!
  • 40 българин

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Няма "честен ционист", но може да има "открит сатанист".
  • 41 Гост

    19 3 Отговор
    Да ме прощава бившия на BND, ма Германия е все още окупирана територия. И ще бъде такава до 2044 г. Така, че да ми обяснява кой на кого е работник, просто не му приляга! Но те са си двуличници по природа.
  • 42 Мухаха

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Путин е виновен за всичко!":

    На чист руски, нали? И що стои тук, при враговете, а не припне към Москва, дето е истинското православие и текат мед и масло?
  • 43 Завършилите

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ген. Шебеков":

    в Москва отдавна са пенсионери.
  • 44 Перо

    8 2 Отговор
    На времето Маркус Волф направи BND филиал на Щази, защото всички ръководни служители на средно ниво бяха негови агенти! Щази беше всемогъща служба и нямаше тайни за нея във ФРГ и всички ръководители на BND, още от времето на Гелен, бяха прочетен вестник и се крепяха само на ЦРУ! За ДС, немските служби се приемаха за американски териториален придатък и никой не ги взимаше на сериозно! Ако им трябваше нещо се обръщаха към Щази и получаваха всичко, защото те отговаряха за ФРГ, а нашите за Южния фланг на НАТО Гърция и Турция! Шефът на кабинета на Вили Бранд беше от Щази! Тоя, явно е бил случайник в BND!
  • 45 мдаа

    2 1 Отговор
    БНД са аматьори, професионалистите бяха в ЩАЗИ и бяха оплели цялото БНД със свои агенти.

    Така че не ни го лансирайте този клоун.
  • 46 ИНТЕРЕСИ

    0 0 Отговор
    Службите работели за интересите на своята страна ?! Тъй кат гледам, много са палави нашите Национални интереси. Онзи ден маршируваха “рап рап” в “ Третия райх’, вчера пълзяха пред Кремъл за “16-та республика” , днес са плеснали с ръце и са се прегърнали крепко с църни Натовски солджърси. Напоследък, май “ интереса клати…….” на националните интереси.