4 Май, 2023 08:30 649 4

Швеция затегна законодателството си за борба с тероризма

  • швеция-
  • нато-
  • закон-
  • кюрди-
  • терор

Законът забранява финансирането, вербуването или възхваляването на терористични организации. Ще бъде забранено и пътуването в чужбина с цел присъединяване към такава група

Швеция затегна законодателството си за борба с тероризма - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът на Швеция прие изменения, с които се затяга съществуващото законодателство за борба с тероризма. Според AP се очаква този ход да промени мнението на Турция, която досега отказваше да одобри присъединяването на Швеция към НАТО.

По-специално, срокът на лишаване от свобода се увеличава на четири години за участие в екстремистки организации, ако обвиняемият е участвал в подкрепа или пропаганда на организацията. Срокът може да бъде увеличен на осем години, ако член на организацията е обвинен в тежко престъпление.

Лидерът на терористична организация вече ще бъде осъден на доживотен затвор, което на практика означава минимум 20-25 години затвор в Швеция.

Швеция затегна законодателството си за борба с тероризма
Снимка: Shutterstock

Законът също така забранява финансирането, вербуването или възхваляването на терористични организации. Ще бъде забранено и пътуването в чужбина с цел присъединяване към такава група.

Измененията ще влязат в сила на 1 юни. В подкрепа на предложението гласуваха 268 депутати, 34 бяха против, а 47 се въздържаха.

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО през 2022 г. Турция, като член на НАТО, постави редица условия, които двете скандинавски държави трябваше да изпълнят, за да може Анкара да ратифицира присъединяването им към алианса.

По-специално от тях се изискваше да обявят кюрдските организации, че Анкара се бори с тероризма, да екстрадират обвинените в тероризъм и да отменят забраните за доставки на оръжие за Анкара.

Тогава Анкара заяви, че Швеция не е изпълнила изцяло тези условия. Преговорите за присъединяване на Швеция към НАТО бяха замразени.

В началото на април Финландия изпълни всички формалности и официално се присъедини към НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен петел

    2 1 Отговор
    Швеция затегна,а България разтегна....телените си огради.
  • 2 комунистче

    2 4 Отговор
    Швеция загина, България още повече, Швеция е социална държава, социално жилище 100 квадрата, парното платено от държавата, улиците чисти и оправени, по критериите на шведа и Швеция, България е загинала още преди 40 години, когато социаЛиЗЪма се изроди, в късните години на простака Живков

    Коментиран от #3

  • 3 Швед

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "комунистче":

    Откъде ги научи тия глупости?
    Да, Швеция беше това което казваш. Но вече не е! Barbara Spectre се е погрижила за това!
    И Швеция също върви надолу и надолу! А с НАТО ще цъфне съвсем!

    Коментиран от #4

  • 4 Финландец

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Швед":

    Да, но: Нито финландския народ, нито шведския народ са виновни за това!
Новини по държави: