Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Май, 2023 22:00 3 712 140

Историк: "Украйна си заслужи място в световната история"

  • война-
  • историк-
  • история-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • украинци-
  • серхий плохий

Съпротивата ѝ срещу агресора Русия доказа, че си е заслужила независимостта

Историк: "Украйна си заслужи място в световната история" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Серхий Плохий е професор в катедрата по украинска история в Харвард и е автор на книги, посветени на Украйна и на нейното минало. Последната от тях - „Нападение“ - е посветена на периода след нахлуването на Русия през 2022 година.

ДВ: Как се отразява на световния ред водената от Русия война срещу Украйна?

С. Плохий: Това е най-голямата война в Европа от Втората световна война насам. Тази война влияе не само на Украйна и на украинско-руските отношения, но и на Европа и целия свят.

Виждаме връщане назад на трансатлантическия американско-европейски съюз на ниво, каквото не е имало от Студената война насам. Фактически тази война слага край на „сивите“ зони в Европа, появили се след разпадането на Съветския съюз. Виждаме как Русия се преориентира не само в политически, но и в икономически план от Европа към Изтока. Почти съм убеден, че ще видим и други промени, които все още не откриваме.

ДВ: Нападението на Русия срещу Украйна промени възприятието на Запада и към двете страни. Кои са основните промени?

С. Плохий: Наистина Украйна днес фактически извоюва своето място на картата на Европа. Войната, започната от Русия, е непровокирана война. Но Украйна отказа да бъде жертва, тоест тя се съпротивлява и то много ефективно. Именно по този начин получава паспорт в историческия смисъл на думата – паспорт за членство както в ЕС, така и в световната общност. Украйна доказва на света, че независимостта от 1991 година не е случайност. Украйна още в първите седмици на войната показа и доказа, че остава на картата на Европа.

ДВ: А Русия?

С. Плохий: Русия определено отслабва. В Украйна се шегуват, че Русия, която се хвалеше, че има втората армия в света, се оказа втората армия в Украйна. Тоест упадъкът на военна мощ и на престиж е напълно очевиден. А сериозните икономически последствия са свързани със санкциите и с разходите за войната. Ако това продължи така, Русия най-вероятно ще излезе от тази война много по-слаба.

Преди войната Русия се възприемаше от Запада предимно като страна с авторитарни тенденции, но с която все пак могат да се поддържат отношения, да се търгува, да се осъществяват политически проекти. Докато сега Русия се възприема единствено като агресор и аутсайдер, начело с лидер, издирван от международните правови структури. Екстрадицията на руски дипломати и шпиони е само малък признак за това доколко токсичен елемент е станала Русия в международната общност.

ДВ: Върховната рада на Украйна вписа понятието „рашизъм“ в законодателството като определение за идеологията, на която се опират руските власти. Как оценявате тази стъпка?

С. Плохий: Терминът „рашизъм“ определя някои реалии от днешния руски политически живот. Изследователи като Тимъти Снайдър говорят за елементи на фашизъм в руската политическа система днес. Мисля, че в термина „рашизъм“ има отзвук на точно този вид интерпретация на руската политика. Но същевременно има признание на това, че историята не се повтаря – т.е. има елементи на фашистка идеология, но има и елементи, присъщи на чистия руски империализъм. Когато говорим за „рашизъм“, това в известна степен е и отговор на напълно абсурдните обвинения по адрес на Украйна, че е в плен на нацисти и националисти, заради което трябвало да бъде „денацифицирана“.

ДВ: Бихте ли пояснили – къде виждат отправката към фашизма и кои са, според вас, елементите, присъщи на днешна Русия?

С. Плохий: Мисля, че паралелите с фашистките режими са свързани предимно с нивото на контрол над общественото пространство, над медиите, с култа към лидера. А ако става дума за елементите, свързани с руската политика, войната започна и продължава фактически под мотото за това, че украинците не съществували като отделна нация. Това са елементи, свързани със спецификата на руското имперско мислене - в това има традиция от имперските времена, от 19 век.

ДВ: Как се промени в Украйна възприятието на Деня на победата във Втората световна война на фона на сегашната война в Украйна?

С. Плохий: Броят на почитателите на празнуването на Деня на победата и то точно на 9 май спадна до рекордно ниски показатели – сега това са 13 процента. Нещо повече, в украинските медии наричат победата „победобесие“, което се дължи и на факта, че руската пропаганда използваше и използва този много политизиран мит за Великата отечествена война за воденето на сегашната война.

ДВ: В едно свое интервю неотдавна Вие казахте, че сте „изключителен оптимист“ за бъдещето на Украйна. Какво имате предвид?

С. Плохий: В по-дългосрочна перспектива големият ми оптимизъм е свързан с нивото на мобилизация на украинското общество, с нивото на взаимодействие между обществото и държавата, което е било традиционно слабо звено в украинската история, възприемало се е като нещо чуждо. Също така – и с нивото на оптимизма, който съществува днес в украинското общество. Моят оптимизъм в известна степен е отражение на тези оптимистични настроения, които съществуват в Украйна независимо от ужаса на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Естествен Интелект

    80 27 Отговор
    Заслужи си всичко....Сега плаща...

    Коментиран от #38, #41, #57

  • 2 Друг Историк:

    84 33 Отговор
    "Украйна си заслужи място в световната история преди разпада си"

    Коментиран от #43

  • 3 Майна

    76 22 Отговор
    Да- Четвъртия райх.., и зад него пак ,,ционистите,,..
    И ще свърши като Третия..
    Само че, тоя път ,,ционистите,, сами ще се унищожат..
    Ние сме свидетели, случва се пред очите на виждащите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    74 29 Отговор
    Окраина е свършена Както и Зеления..
    Наистина, съдбата на режима на Зеленски изглежда решена. Зеленски ни напомня за митичния Скитащ евреин, който се подигра с Исус по пътя към Разпятието и след това беше прокълнат да ходи по земята до Второто пришествие.

    Коментиран от #81, #93

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    29 68 Отговор
    Зеленски унищожи алкохолния султанат за няма и година, капитулацията и разпада на могучая предстои!

    Коментиран от #12

  • 10 Да, бе

    74 25 Отговор
    Историята, ако има дъно Украйна ще е доста под него... Никой няма да копае толкова.
  • 11 Гого

    14 8 Отговор

    До коментар #6 от "Голата истина":

    Що,ти завиждаш,ли?
  • 12 Това е неоспорим

    15 14 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Факт
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    65 20 Отговор
    Абе аз да питам за контраофанзивата. Почна ли? Щото пролетта свърши.
    Може да е трансформираме в зимна. Тогава пътищата ще замръзнат и леопардите ще могат някак си да се влачат.
    п.п.
    Оф, то па като замръзне, абрамсите ще се хлъзгат. Оф пак не става.
    Дай да отложим за 2239-та година, а ?

    Коментиран от #33

  • 15 Знамето на победата

    46 19 Отговор
    Отново се развя в Берлин.
    А Дойче велд не е никаква немска медия, само името И е немско.

    Коментиран от #22

  • 16 СССР

    42 25 Отговор
    с Украйна е свършено

    Коментиран от #20

  • 17 ФАКТ

    54 24 Отговор
    ДА, ЗАСЛУЖИ СИ МЯСТОТО В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ, НО КАТО НЕОНАЦИСТИ, КОИТО УБИХА ДО М.02.2022 г. НАД 14 000 РУСКОГОВОРЯЩИ - МИРНИ ХОРА, В Т.Ч. ДЕЦА И СТАРЦИ!

    Коментиран от #134

  • 18 Механик

    22 38 Отговор
    Няма по пропаднали и страхливи от блатната вата!

    Коментиран от #23

  • 19 С Радев, Боко и Шиши,

    19 21 Отговор
    България също ще влезе в.световната история, само че.в отрицателната графа. В Европенсмата, ще влезем в графа "Грешки"!

    Коментиран от #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Естествен Интелект

    10 15 Отговор

    До коментар #15 от "Знамето на победата":

    Взимат такса ТВ от германчетата- с чужда пита помен....
  • 23 Това е неоспорим

    13 9 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Факт.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Майна

    31 20 Отговор
    Ето какво направи ОКРАИНА , наистина ИСТОРИЧЕСКО писмо в Германия, написано от водещи политици, /не глобални/ , и внука на Бимарк, дълъг е списъка..
    ,,В миналото Германия се остави да бъде въвлечена в Първата световна война и причини неизмерими страдания на руския народ по време на Втората световна война.

    Няма да позволим подобно престъпление да се повтори!

    Ако германското васално правителство, в съучастие с войнолюбците във Великобритания и Франция под ръководството на САЩ и НАТО, планира нова агресивна война срещу Русия, то те няма да го направят от наше име!

    За войната и мира последната дума имаме ние, гражданите!

    Ние казваме НЕ на войната и насилието в международните отношения и осъждаме продължаващото войнолюбие, превъоръжаване и милитаризация!

  • 28 Да Вярно е

    24 17 Отговор
    Наравно със хитлериска Германия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Механик

    37 22 Отговор
    Да, Украйна си залужи да бъде в историта. Тя даже вече си е направо история.
    Лека и пръст, дето се вика.
  • 31 А заради Копейкин

    18 8 Отговор

    До коментар #19 от "С Радев, Боко и Шиши,":

    в графа терористи и паразити.
  • 32 А50

    22 18 Отговор
    Украйна е същия случай като Македония, топидио.ти в историята
  • 33 555555

    21 32 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    А в това време руснаците още ще тъпчат калта край Бахмут,нейстово опитвайки да го превземат.

    Коментиран от #45

  • 34 И тъпи

    7 13 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    механици
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 А бе ти

    8 15 Отговор

    До коментар #25 от "Хан Ювиги":

    Можеш да си казваш колкото изкаш,а ма кой ли те слуша
  • 37 А50

    21 27 Отговор
    Украина млати ватите как си иска, всичко е по чували!

    Коментиран от #44

  • 38 Ползите на есен се броят

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Естествен Интелект":

    Да видим кой ще плаща.Ама има с какво да плаща-износ на енергия и суровини.Само дето новото правителство ще поиска и по-всеобхватна индустриализация.И...те ти Русия в наподобяващо то й място в света.Хората ще почнат да изучават руски,ще търсят руско поданство.Ама не кат оня,лудия "я гражданин саветсскава са.за-Маяковски,нали?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Помак

    17 21 Отговор

    До коментар #1 от "Естествен Интелект":

    ...укро-нациста от харват прави типично македонско изказване ...как са си плули в устите
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А защо тия

    17 16 Отговор

    До коментар #37 от "А50":

    Чували ги изпращат в западна Украйна и ги погребват като укронацисти.

    Коментиран от #51

  • 45 666666

    30 15 Отговор

    До коментар #33 от "555555":

    8 год. се мъчиха нацистите с тоз Донбас, окопи си правиха, неистови мъки да се окопаят и като плъхове накрая измряха.
  • 46 Голем рев

    24 21 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смях":

    ми 1/3 от окраина вече даде фира..

    Коментиран от #110

  • 47 Сечко

    18 22 Отговор
    ‘… Войната, започната от Русия, е непровокирана война…’ - непровокирана нанай!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 нннн

    20 14 Отговор
    И Юда си е заслужил място в световната история. Херострат, Брут и много други - също...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 12345

    22 17 Отговор
    Войнстващият украински национализъм сред цивилните прераства в неонацизъм при военните.

    Негови последователи са добре познатите батальони „Азов“, „Айдар“, „Донбас“, „Торнадо“ и много други.

    Питайте господина за Бандера и Шукевич!? Национални герой?

    Понастоящем тези ултранационалисти са изцяло абсорбирани в украинската армия и се сражават наравно с наборниците и контрактните войници.

    Навярно затова и в месеците, в които следя войната, видях повече нацистка символика отколкото човек може да види в епизод на History Channel. 

    Поредната пропагандна статия на Факти.

    Коментиран от #63

  • 59 Сибирски крепостен

    18 23 Отговор
    Другаре и другарки кремълскипапагале наесен да няма Украино-Китайска граница на Урал, че требе да минавате на ориз.

    Коментиран от #66, #67, #75, #78, #86

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Taka така

    16 16 Отговор
    Така е и там ще си и пстане в историята, защото бъдеще няма.....украйна де
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Робе,

    22 17 Отговор

    До коментар #59 от "Сибирски крепостен":

    Китай гледа към Калифорния. Нали разбра. Не мисли за Русия. Те в комбина ще изработят янките.

    Коментиран от #77

  • 68 ммм

    22 13 Отговор
    така е, Украйна ще влезе в историята с лого от типа "не правете това, ако искате да имате държава". Когато наглостта и арогантността на марионетните режими премине границите, то държавата си отива.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Укро историчар????

    21 15 Отговор
    Укриисторицие ги знаем. Според тях Адам и Ева укри.

    Коментиран от #100

  • 71 Пищовя

    8 9 Отговор
    Зеле не ям. ...феййкнуз
  • 72 Реплика

    17 11 Отговор
    ,,Сергий Плохий е професор по украинска история на Михаил Груевски в Харвардския университет,където той също така служи като директор на Харвардския украински институт."- от Уикипедия.Изглежда,че интересът на САЩ към украинците и Украина не е от вчера.
  • 73 гого

    8 8 Отговор
    :))))))))))) хахахахахахахаха
  • 74 стоян георгиев

    17 29 Отговор
    Руският Фашизъм се отличава с тоталитарен режим расиска идеология,култ към личността нападение и анексиране на територии,избиване на инакомислещите и репресии срещу населението недоволно от политиката ма вожда.всичко това се прикрива с плоското оправдание че се борели срещу...фашизма.,..смях!

    Коментиран от #119, #125

  • 75 Хахаха

    15 15 Отговор

    До коментар #59 от "Сибирски крепостен":

    Иди в някой щат на ФСШ и виж какви се разкарват там. А може у в китайския квартал да идеш. Те са завладели всичко. Частни полиции, болници, магазини всичко е Китай
  • 76 Рик

    5 12 Отговор
    Мястото ѝ е точно до Картаген.
  • 77 Сибирски крепостен

    16 19 Отговор

    До коментар #67 от "Робе,":

    Чада Китай има да си гледа Калифорния през крив макарон още векове, но богатия Сибир и Централна Азия им са в кърпа вързани, ето защо шапкарне требе да е президент, поне водопроводчик да беше немаше да направи такива зулуми, а може и да Е най успешният агентна наЦРУ резултатитеса уникални.

    Коментиран от #82

  • 78 Голям праз

    8 9 Отговор

    До коментар #59 от "Сибирски крепостен":

    Беше хубав виц ,ама ти едва ли го знаеш целия.
  • 79 дада

    18 13 Отговор
    Като държава с президент ревльо,продажник,и избил собственият си народ.
  • 80 От страни

    15 9 Отговор
    Ми то и Юда е в историята ама като какъв? Така и тия.
  • 81 От страни

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Агасфер.
  • 82 Мдааа

    15 7 Отговор

    До коментар #77 от "Сибирски крепостен":

    ССЩ е Китайски бе ох...в.Там само жълти се разкарват. Завладели са бизнеса , парата и мафията. Врага от вътре завладя държавата им скапана.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Уенин

    5 21 Отговор
    Може ли 9 май да стане ден на победата над руския фашизъм?

    Коментиран от #94, #107

  • 85 Тооо...и национал-социалистическия

    16 3 Отговор
    3-ти райх има с своето място в историята.

    В кюшето на позора и презрението.
  • 86 Мунзафер

    15 3 Отговор

    До коментар #59 от "Сибирски крепостен":

    Ти за руско китайската граница гайле не бери,ами какво става с българотурската граница.Кога Султанът ще си ни вземе обратно под негова закрила.
  • 87 Леличката

    16 2 Отговор
    ВСИЧКИ ДВОЙКАДЖИИ СА ПРОЗАПАДНИ ИСТОРИЦИ.
  • 88 Жребец под наем

    15 3 Отговор
    ЗООкрайна ще остане в историята като измаменото камилче.Америте я прилъгаха и я хвърлиха на мечката.Изкараш ли мечката от бърлогата не очаквай да ти носи мед.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 стоян георгиев

    5 22 Отговор
    Украйна е чака сериозно бъдеще.тя показа че може да се справя с тежки проблеми от вътрешно и външно естество.след войната я чакат огромни инвестиции и уважение.офпрмя се геополитически съюз нещо като мини нато в което тя е на ключова позиция заедно с полша англия скандинавието и балтика.ние както обикновенно отново изпуснахме влака.

    Коментиран от #98

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Тиберий

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    А покварени йезуити като теб ще му правят компания .
  • 94 Радио Ереван

    6 2 Отговор

    До коментар #84 от "Уенин":

    Може,когато навахо или чероки управляват САЩ.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Тодоров

    18 8 Отговор
    Що за простотии. Някакъв самозван професор Плохий (от превод буквално ЛОШ), като нашите харвардски посер... ци, се опитват да променят историята. Истината е една - ако нямаше 9 май и Съветската армия, нямаше да има и Европа, и Европейски съюз. Жалко европейско лицемерие. Украйна ще бъде това, което си заслужава - покрайнините на Русия и евентуално Полша.

    Коментиран от #106

  • 97 ☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    5 10 Отговор
    Яко гнила вата в чували!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Така е

    9 17 Отговор
    Украйна ще остане в историята като странната победила империята на злото. А Русия като агресор който дълго време ще носи петното на този срам

    Коментиран от #105

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Историк

    7 3 Отговор
    "Украйна си заслужи място в световната история, също както Германия на Адолф Плохий си го заслужи"
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 запомни ми думите

    6 8 Отговор
    Имаше един дето раих прави. Сега па друг ще възражда чучелото ссср. Ще му гледам резила и на тоя. Ама не по документалните филми. Ами на живо.

    Коментиран от #118

  • 105 Тодоров

    10 7 Отговор

    До коментар #99 от "Така е":

    Що не гледаш Бахмут в момента - по огнено светъл е от новогодишна елха. С нетърпение очаквам ТАЗИ контраофанзива на смъркащия. Да му припомня българската поговорка - гладна кокошка просо сънува.
  • 106 За мишките и хората

    5 11 Отговор

    До коментар #96 от "Тодоров":

    Миналата година преведоха на български една кратка негова история на Украйна. Казва се "Портата към Европа". Съветвам те да я прочетеш, за да добиеш точна преценка както за Украйна, така и за Русия. Там той не спестява нито лошите страни на първата, нито добрите (доколкото изобщо има такива) на втората.
  • 107 Градинар

    6 4 Отговор

    До коментар #84 от "Уенин":

    Украинския фашизъм ли, да победи Русия, искаше да питаш? Ами зарови си налъмите в градината и ги поливай редовно. След това ни иформирай за резултата!
  • 108 Хага

    4 12 Отговор
    Очаквам ви, руски терористи

    Коментиран от #116

  • 109 Запознат

    9 5 Отговор
    Горките украинци - кога ще разберат, че там за където са се запътили, не си стува жертвите.
  • 110 Голем смях

    6 16 Отговор

    До коментар #46 от "Голем рев":

    Още не е дала фира ..то и Херсон беше дал фира ..ама ..не ..то и СССР беше 22 млн.км. територия ..ама вече не ...Затова се казва ,че пилците се броят на есен .А на есен Путинко ще е при Кабзон и Жириновски .И както казват-всичко е добре,когато свърши добре ,а Российка ще свърши с капитулоция и бой ...А Украина ще си върне всички територии.
  • 111 Иван

    12 5 Отговор
    Ислямска Държава също си заслужи място в световната история.
  • 112 Христо

    7 3 Отговор
    Явно трябва такива неща да приказваш, за да стоиш в Харвард... Нещастници
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Матей

    6 2 Отговор
    Драскачи като тоя промиха мозъците на хиляди. (В България също ги имаме) И някой от тези хиляди току ще ти каже,абе чети бе.:)) ... Какво да ги правиш,невежество.
  • 115 Стрелата

    4 1 Отговор
    Харвард ко говорим платена партенка..
  • 116 Стрелата

    1 2 Отговор

    До коментар #108 от "Хага":

    Ма кой ги.. Ваа тия Мишоци..
  • 117 Матей

    5 2 Отговор
    Да! Украйна ще остане в историята като най-кратко просъществувалата държава.

    Коментиран от #121

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Баро

    2 5 Отговор
    ХА ХА и сега стивън сегал ще ни убеди с АМЕРИКАНСКИТЕ СИ ДОЛАРИ НА РУСКА ЗЕМЯ КАК ПОЛОВИН МИЛИОН ХОРА СА УМРЯЛИ И ЕДИН МИЛИОН ХОРА ХОДЯТ С ПАТЕРИЦИ Е ПРАВЕДНА ПОЛИТИКА АМА ДОЛАРИТЕ СА СИ ПРИ НЕГО И НЕГИ СМЕНЯ ЗА РУБЛИ ХА ХА ХАААААА
  • 121 Иван

    7 2 Отговор

    До коментар #117 от "Матей":

    По-скоро хазарска еврейска Хунта, отколкото държава.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Баро

    2 7 Отговор
    русия тоя път го наяде и то яко,
    Ако беше станала член на нато можеше да се бори с китай ама сега никъв шанс.

    Коментиран от #127

  • 124 хихихихихи

    2 2 Отговор
    Мдааа вече е наричат 404!
  • 125 смях

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "стоян георгиев":

    Единственото смислено в твоя пост е последната дума!
  • 126 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "Баро":

    А Молдова румънска ли ще бъде или китайска?
  • 127 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "Баро":

    Със Столтенберг или с Расмусен?
  • 128 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #122 от "Баро":

    Китай граничи с индианските резервати Литва, Латвия и Естония.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "Баро":

    Значи Австралия е вече част от Русия и индианските резервати Литва, Латвия и Естония
  • 131 Баба Ванга е казала -

    3 1 Отговор
    ще ги бият до синьо и ще пускат жълто, докат на байряка си замязат...а, алтавите у глъвътъ ще ги славят.
  • 132 Само да питам

    4 1 Отговор
    Нас какво ни интересува това ? Че чак цитирате някакъв си лумпен !
  • 133 Леонсио

    1 5 Отговор
    Олигархът на Путин Андрей Ковальов е в потрес след провалите на „втората армия на света“. Той призна, че украинските войски са много по-силни от руските. А поражението на Русия
    Ковальов очаква с ужас .

    Коментиран от #137

  • 134 Прецедент

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "ФАКТ":

    Малко са,можеше много повече.
    Колкото повечерушко избити толкова по-добре
  • 135 дядото

    5 0 Отговор
    те укрите си извоюваха място в историята още през всв.със участието си в германските сс войски,с геноцида над евреите,над гражданите на ссср и европа,над собствения си народ.

    Коментиран от #136

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Ма по -силни са....

    1 0 Отговор

    До коментар #133 от "Леонсио":

    ...как да не са. Е го на ...вече започнаха трето
    контранастъпление - след есенното и зимното, вече и пролетно.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Как не се сещате,

    1 0 Отговор
    че целият свят праща оръжие на украйна и се бие срещу Русия.
  • 140 СВТ 40

    0 0 Отговор
    Четете резолюция на оон от 1947г.
Новини по държави: