Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2023 12:45 4 885 88

Военна тайна! Свалила ли е Украйна ракета "Кинжал"?

  • русия-
  • украйна-
  • кинжал-
  • ракета

Този път руското военно ведомство не излезе с нито едно изявление - нито потвърди факта на изстрелването, нито отрече, че ракетата е била свалена

Военна тайна! Свалила ли е Украйна ракета "Кинжал"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските военни с помощта на системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" твърдят, че са успели да свалят над Киев руска хиперзвукова ракета "Кинжал". Преди това системите "Пейтриът" се използваха срещу конвенционални балистични ракети и възможността за сваляне на хиперзвукови ракети беше чисто теоретична, коментира Руската служба на Би Би Си.

В понеделник Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, обясни защо Украйна първоначално отрече да е свалила руски "Кинжал" над Киев.

"Ние не планирахме незабавно да информираме както обществото, така и врага, че е била свалена ракета "Кинжал"... Нека помислят, нека потърсят къде е отишъл техният "Кинжал". Това решение беше взето от висшето ръководство", каза Игнат. Според него те решили да потвърдят новината едва след като тя се появи в други източници.

Военният експерт на Европейския съвет за външни отношения Густав Гресел написа в своя "Туитър", че на 4 май въоръжените сили на Украйна с помощта на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" са прихванали руска хиперзвукова ракета "Кинжал" над Киев, която беше смятана за неуязвима. Същата информация беше публикувана от украинското издание на Defense Express, заедно със снимки на останките от ракета, паднала върху един от киевските стадиони, получени от някои източници.

След това информацията беше потвърдена от командващия Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Николай Олешчук.

"Поздравления за украинския народ за историческото събитие! Да, ние свалихме "нямащата аналог" ракета "Кинжал"! Това се случи по време на нощната атака на 4 май в небето на Киевска област. Ракетата Х-47 е изстреляна от МиГ-31К от територията на Русия", написа той.

Според генерала е било възможно да се унищожи ракетата с помощта на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Може ли украинската ПВО да свали руска ракета "Кинжал"? Военният кореспондент на Би Би Си Павел Аксьонов обяснява:

"Трудно е да се повярва, че украинската ПВО е успяла да свали руската хиперзвукова ракета "Кинжал".

Само преди няколко седмици украинските военни заявиха, че са безсилни срещу балистичните ракети, а сега, без никакъв преход, те обявиха унищожаването на цел, която експертите по света смятат като цяло за неуязвима.

Това твърдение обаче се потвърждава от анонимни официални източници на New York Times в САЩ, като един от тях каза, че информацията е потвърдена с технически средства.

Друго косвено потвърждение на този факт е липсата на реакция от Русия. Според Министерството на отбраната на Украйна руска хиперзвукова ракета е била свалена на 4 май в 2:30 часа сутринта над Киевска област с помощта на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Русия обикновено съобщава за използването на такива ракети веднага. Пускането на такива съвременни високотехнологични оръжия се използва активно от руската пропаганда, която обявява нейното превъзходство и неуязвимост спрямо оръжията на други страни. За първи път този тип ракета бе използвана именно в Украйна на 18 март.

Този път обаче руското военно ведомство не излезе с нито едно изявление - нито потвърди факта на изстрелването, нито отрече, че ракетата е била свалена.

И накрая, в подкрепа на твърдението, че ракета "Кинжал" е била унищожена, украинското издание на Defense Express публикува снимки на останките, които според журналисти приличат на части от руска хиперзвукова ракета.

Въпреки това е наистина трудно да се повярва, че украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали "Кинжал" - декларираните характеристики на това оръжие изглежда оставят много малко шансове на противовъздушните системи.

"Кинжал" е аеробалистична ракета, която може да ускори до МАХ 10. Този индикатор е трудно да се преобразува в километри в час, тъй като числото на МАХ е условна стойност, показва скоростта на даден обект спрямо скоростта на звука в определена среда и следователно ще бъде различно на различни височини. Много приблизително можем да кажем, че тази ракета може да лети със скорост от над 14 000 километра в час.

Това оставя много малко време за реакция за изчисленията на ПВО. Смята се, че максималният обсег на "Кинжал" е две хиляди километра. Дори като се вземе предвид факта, че ракетата ще набере скорост на някакъв етап и някъде ще я загуби поради съпротивление на въздуха, все пак ще отнеме не повече от 10 минути, за да прелети такова разстояние със скорост от 14 хиляди километра в час. Ако го пуснете на по-близко разстояние, тогава времето ще е още по-малко.

Вярно е, че времето за подготовка на система за противовъздушна отбрана може да бъде намалено, ако предварително се знае откъде и накъде ще лети такава ракета.

"Кинжал" обикновено се изстрелва от специален самолет - МиГ-31К. Това е височинен прехващач, създаден още в дните на СССР, който беше специално модернизиран, за да носи такова, на първо място, тежко оръжие.

Този самолет действа като първа степен на ракета - издига се на височина до 15 километра и се ускорява до свръхзвукова скорост, след което изстрелва ракета, която след това се издига още по-високо - до 20 километра, ускорявайки се до хиперзвукова скорост.

Такова изстрелване на голяма височина позволява да се избегнат загуба на скоростта на ракетата поради преодоляване на плътни слоеве на атмосферата в началния етап при изстрелване от земята, което налага увеличение на височината на полета, а също така добавя скорост при изстрелване на ракетата поради скоростта на самолета-носител.

"Кинжал" се счита за "аеробалистична" ракета. Тя лети по хоризонтална траектория поради много високата скорост, която леко намалява в последния етап от полета.

Смята се, че "Кинжал" е способна да маневрира с хиперзвукова скорост. Такива маневри са предназначени да затруднят прехващането, тъй като зенитната ракета трябва да маневрира с много по-големи претоварвания от целта си, а в случай на хиперзвуков обект за прихващане това е почти невъзможно.

Но как тогава биха могли да я свалят? Министерството на отбраната на Украйна заяви, че използва за това произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", доставена преди това от въоръжените сили на Украйна. В момента такива комплекси използват два типа ракети - PAC 2 и PAC 3.

PAC 2 е по-далекобойна ракета, която може да прихваща въздушни цели на височина до 25 километра и на разстояние до 160 км. PAC 3 е с доста по-малък обхват - радиусът е само 40 километра, а височината е 20. Въпреки това, по-модерната PAC 3 е адаптирана за борба с балистични ракети.

Тя ги унищожава с директен удар - за разлика от PAC 2, който удря целта с шрапнел. В същото време противоракетата PAC 3 при прехващане достига скорост от четири МАХ, което увеличава кинетичната енергия, която се отделя при сблъсък с обекта на унищожение.

Какви ракети са доставени на Украйна, официално не се съобщава. New York Times, позовавайки се на документи от скорошно изтичане на информация, съобщава, че Киев е получил именно най-новата версия на ракетите - PAC 3.

Ако това е вярно, то въоръжените сили на Украйна са получили инструмент, който им дава възможност да се борят с балистични ракети. Но какво да кажем за хиперзвуковите?

Всъщност съвременните балистични ракети като системата 9M723 "Икандер" (на която се смята, че е базирана "Кинжал") също летят с МАХ 6 в горната част на траекторията си.

Ако PAC 3 е в състояние да се справи с балистични цели, летящи с хиперзвукова скорост, тогава теоретично той може да удари и "Кинжал". Наистина, в последната част от траекторията на полета, тя също намалява скоростта си.

Друго обстоятелство, което би опростило прихващането на такава цел, би била информацията за подготовката на изстрелването, достигането на самолета до линията на нападение и действителното изстрелване на ракетата. В този случай екипажът на "Пейтриът" ще има повече време да се подготви за прихващането и той може грубо да познае траекторията на нейния полет.

Все още обаче няма информация дали въоръжените сили на Украйна са знаели, че руският МиГ ще изстреля "Кинжал" и дали тази ракета е извършила някакви маневри след изстрелването, които значително биха усложнили прехващането ѝ.

И накрая, останките, показани от украинските журналисти, изглеждат доста непокътнати за сблъсъка на два обекта, единият от които е летял със скорост над пет МАХа, а другият с около четири.

Досега обаче никой не е опровергал изявлението на Министерството на отбраната на Украйна и ако наистина са успели да свалят "Кинжал", който досега се смяташе за "неуязвима", то това също би било важна победа от политическа гледна точка. Украйна трябва да демонстрира на своите западни партньори, че доставките на оръжия водят до конкретни положителни резултати на бойното поле. И такава убедителна победа може да оправдае доставката на "Пейтриът". Най-малкото това вдигна изключително много реномето на самия комплекс, който сега ще стане още по-търсен на пазара."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    104 23 Отговор
    Стига с тази дъвка! Стана ясно на всички, че такова събитие е нямало. Украински фейк. Даже и американските подстрекатели казаха, че не е възможно такова нещо. И украинските генерали, които не са за вярване, казаха че няма такова нещо.
    Само в някои западни издания продължава да се тиражират такива небивалици.

    Коментиран от #11

  • 2 Ксаниба

    63 14 Отговор
    свалиха дедовия кинжал,от турска стомана, викали и турска ножка...
  • 3 честен ционист

    64 13 Отговор
    Колкото навремето сърбите свалиха стелт с игла. Веднъж запуснат, Кинжалът лети със свръхзвукова скорост. Например от Севастопол до Варна е за някакви си 3 мин. Време недостатъчно и за последна ракия/цигара.

    Коментиран от #15

  • 4 ЕВРОНЮЗ

    70 10 Отговор
    🤮🤮🤮 Само мисирките още не са разбрали какво е свалила Окрайна...... Свалила си е гащите, само че Газостнция, БАЙДЕН ПОРОШЕНКО фалира
  • 5 да де

    31 16 Отговор
    И на тия "Кинжала" им е като бомбата на каскета.

    Коментиран от #40

  • 6 гост

    54 11 Отговор
    НАИСТИНА СВАЛИХА "КИНЖАЛ" КОЛКОТО ИСТИНСКИ БЕШЕ "АТЕНТАТА" СРЕЩУ ГЕШЕВ. Напоследък сценаристите на фейк новини много започнаха да издишат!
  • 7 прихванали са я

    44 6 Отговор
    както обикновено със задните си части
  • 8 Ами...

    15 13 Отговор
    Вече е в САЩ, проучват я.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    10 48 Отговор
    руснаците лъжат даже и за скоростта на ракетите си

    Коментиран от #13, #14, #20, #23

  • 11 ФЕЙК

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Украински и западни пропагандисти "свалиха" първия хиперзвуков "Кинжал" (СНИМКА)
    05.05.2023 г. - 15:54 ч
    Но скоро командването на ВВС на Украйна отрече слуховете за свалянето на „Кинжал“:

    „Вече опровергах хиляди пъти, трябваше да го видите опровержението....Имаше възможност за използване, но не бяха регистрирани балистични ракети.

    Това, което някои председатели на военни администрации казват там, те вече са го получили /опровержението/”, каза Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна
  • 12 Къде е крайцера Москва

    9 50 Отговор
    Пейтриът им бутна Кинжала и тия посърнаха като попарени от слана

    Оная вечер отново е имало обстрел по Киев .Нито една ракета не е пробила -нито една.

    Пейтриът не е шега ,а уникално оръжие

    Коментиран от #16, #18

  • 13 честен ционист

    35 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Скоростта и обсегът на ракетите са силно занижени, за да могат да влязат в категоризацията. По официални данни скоростта на Кинжала е до 14688 км/ч, или 4080 м/с. Пейтриът е невазмъжно да сбие подобен обект.

    Коментиран от #22, #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хах

    8 20 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И крайцера Москва не беше потънал, ама си играят рибите в него.
  • 16 2999

    23 5 Отговор

    До коментар #12 от "Къде е крайцера Москва":

    Здрасти Крайцеренко! Постоянно имаш грижа да споменаваш крайцера или друго не можеш да измислиш?
  • 17 Значи

    28 5 Отговор
    Смешният Пейтриът в Ирак не свали нито една чужда цел, а само свои... Укромечтите да свалят Кинжал са плод на болни мозъци.

    Коментиран от #56

  • 18 Това е безспорен

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Къде е крайцера Москва":

    Факт.
  • 19 Жребец под наем

    22 4 Отговор
    Военна тайна,свалил ли е натювският команден център на 120 метра под земята в Лвов руския Кинжал?Идете на място и попитайте хората,но трябва да имате способност да говорите с духове.Нещо от рода на имал ли е умник Гюро глава.
  • 20 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    21 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Споко не се поти, Важното е Джамбаз оглу и МИЧЕТО да ти свалят звезди и ти веднага почна да летиш. ПРОСТЕНО ТИ Е .
  • 21 ъхъ

    7 12 Отговор

    До коментар #8 от "Ами...":

    На "сделано в Росия" какво да му проучваш, директно в коша за скрап.
  • 22 Коя категоризация!

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Я обясни
  • 23 Кюмюра от Драгалевци

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Абе хохохохолски агент провокатор,пошол нах.й.Слава на Русия 7 нейната победоносна армия!ZOV!
  • 24 Матей

    13 2 Отговор
    Да питат жена му на зеленски,тя знае. Има една приятелка която замеря дронове и ги сваля
  • 25 Бай Стоян

    12 4 Отговор
    Те освен гащите си нищо не са свалили...
  • 26 ТЪ...Пънар филрустаковски

    7 12 Отговор
    На цял свят стана ясно,че руските алкаши само лъжи и пропаганда дялат,всичко им е скрап,тукашните тъпофилтаци изпростяха тотално от тея блатни фантазии !

    Коментиран от #36

  • 27 Да бе да...?!

    14 3 Отговор
    И баба я...,,свали" един гларус лятоска на морето ...!
    Та и тук...!
    Кой разбрал ..разбрал...!
  • 28 Правоверен Евроатлантик

    15 6 Отговор
    Че свалиха, свалиха. Ама не беше руски Кинжал, ами турски Байрактар на ВСУ. Не били компютри, а компоти...
  • 29 Рашка в колапс

    5 13 Отговор
    Кинжал не е хипер звукова ракета .Тя няма хоризонтален полет с хипер звукова скорост.

    През цялото време се движи по балистична треактория . Всяка балистична ракета има участък в който се движи с хипер звукова скорост ,но това не ги прави хипер звукови ракети .

    Кинжал е преработен Искендер и много лъжлива пропаганда .
  • 30 Коко

    2 0 Отговор
    Много дрънканици, предположения и лъжи! Обръщайки се към исторшческите факти един от тях е неоспорим, като физическия закон за действието и противодействието. Въпросът е не "дали", а "кога"!
  • 31 Азз

    8 1 Отговор
    Това че укрите твърдят нещо.....явно не само зеленото жУже е на гъби...явно е традиция и на обкръжението му да са на коктейл от вещества....
    Но пък си вярват искрено.......
  • 32 Историк

    15 2 Отговор
    По непотвърдени данни на видни военни западни анализатори, неизвестна окраинска бабушка е замерила Кинжала с буркан кисели краставички и е успяла да го свали.Говори се ,че героичната бабичка е далечна наследница на великия украински цар Олександър Велики също известен и като Александър Македонски.
  • 33 Иво

    12 2 Отговор
    Обект движещ със скорост от 10 МАХ нагорещява до такава степен въздуха около него, че го превръща в плазма ,представете си какви останки биха намерили Украинците от сблъсък на "Кинжал" с ракета на Пейтриът.И да не забравяме ,че в тези ракети има и взривно вещество.

    Коментиран от #45

  • 34 Близнаците от един баща ли са?

    4 1 Отговор
    Абе защо в вашето електронно "факти" го има и в Украйна ? Кое е първото ?
  • 35 Путинофил

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Те ракетите не се гонят, а се пресрещат! Въпрос на математика!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шаро

    7 0 Отговор
    Толкова много писане за да стигнем:
    "Най-малкото това вдигна изключително много реномето на самия комплекс, който сега ще стане още по-търсен на пазара."
  • 38 хихи

    3 3 Отговор
    Свалила е на...баба си....Урсула ...фърчилото

    Коментиран от #60

  • 39 Запознат

    5 4 Отговор
    Руснаците не от рекоха защото окраинските фашисти потвърдиха, че не вярно, че има свален Кинжал

    Коментиран от #61

  • 40 Гого

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Според анализатори от ЦРУ, новината е чиста пропаганда !!!!!!!! СЕГА ЩЕ ПОЧНАТ ПРОДАЖБИТЕ НА ПЕЙТРИЪТ !!!!!!!!!
  • 41 Не се излагайте с такива писания.

    3 3 Отговор
    Самата украинска страна призна, че всъщност е свалила свой дрон, който станал неуправляем. Не казвам, че не е възможно да се свали "Кинжал", може и да е, но засега подобно нещо не е станало. А руснаците принципно не казват много и това, че мълчат, не говори за нищо.
  • 42 ДДРОнег

    4 4 Отговор
    Прехваленото московско оръжие е глупав мит !!!
    московия продължава сама да разрушава имиджа си на силна "безаналогава" държава !!!
    Само някои корумпирани африкански държави ще купуват московско "безаналогово" оръжие, цял свят разбра, че московците са само едни впиянчени крепостници !!!
  • 43 За протокола

    4 3 Отговор
    Ако това се беше случило в САЩ, щеше да има всенародни тържества и възхвала на "великата" американска машина и всички ястреби, като БайДън, КилъриКлинтън, и пр. щяха да дрънкат наляво и надясно! Уви нищо такова няма, а "медията" NYT, която цитирате и всички знаят, кого обслужва е почти толкива надежна, колкото и "бесарабски фронт"!
    Моля по-сериозно!
  • 44 Така така

    6 5 Отговор
    Питайте тия погребаните на 150 метра дали кинжала ги е уцелил или е бил свален. За натовските инструктори иде реч , които един руснак с копие ги смаза на 150 м в бункер. Който може си го може
  • 45 ДДРОнег

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Иво":

    Абе тез глупости мУтрофанова ли Ви ги говори или пригожин ?!
    Същите са като оня "експерт", според който осколките летели с 10 пъти по-голяма скорост от куршума !!!

    крепостници, сър, по-ниско от червеите са !!!
  • 46 Румен

    5 0 Отговор
    Преповтарят лъжата на седмица,дано някой повярва.Да,ама не. Те щяха да правят снимки,видео,интервюта,пощенски марки и още кой знае какви онагледени материали.
  • 47 Компрес

    3 1 Отговор
    Сега ВПК на сащ ще работи 50 г. За ЕС . Но първо да си платим ваксините на файзер.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 az #Победа78

    3 1 Отговор
    Киев продължава да бележи "победи" във виртуалното пространство! :))))

    Пореден "успех", а-ла "успехите напризрака от Киев".... :))))

    Честит Ден на Победата на всички!
  • 50 оня с коня

    0 5 Отговор
    Категорично и сэс СНИМКОВ МАТЕРИАЛ бе установено че Руският Кижал е бил БАСТИСАН от Американския Патриот.И не е важно дали Русия мълчи по въпроса или Украйна НЕ се хвали- Експертите ясно уточняват че Кинжал действително развива Фантастична скорост,но НЕ МОЖЕ ДА Я ПОДДЪРЖА и точно в Последната Фаза на Полета си намалява,и точно тогава e уязвим.
  • 51 Анотн

    2 1 Отговор
    Ако разсъждаваме критично, без да сме експери по пво и без да взимаме страна, има няколко версии.
    1. Това е фейк и не е имало нищо такова.
    2. Ракетата наистина е свалена, по случайно стечение на обстоятелствата
    3. Ракетата е свалена с пейтриът, в комбинация с разузнвателни данни са зареден и излетял самолет с кинжал и предполагаема траектори.
    4. На терен в украйна работи и друга система за пво, секретна, оперирана от американци, създадена да сваля подобни ракети. Още в тестов период, и докато се тества реални условия, каква по-добра реклама от масовта пейтриът.
    И в Сърбия беше свален ф117 с допотопна техника, поради навлизане в сръбското въздушно пространство винаги по един коридор.Но това не означава че ф117 ше бъдат масово сваляни.
    Така че и чс Кинжала е тъмна индия. Все си мисля че ако беше вярно, по всички медии щяха да обикалят снимки с остаръцу от ракетата, за които да няма никакво съмнение че са от нея.
  • 52 Тома

    5 0 Отговор
    Когато македонец и украинец твърдят че е ден излез и провери
  • 53 вокалм

    4 2 Отговор
    На лъжата краката са къси. Българска народна поговорка. Колкото и да лъжете и да си вярвате един лъжец на друг, истината си стои и ще ви удари по лъжливите кратуни. Така сваляте Кинжал, че чак нищо не сваляте. А краварските псета не смеят да приближат със самолетоносачите си както правят обикновенно, защото знаят че кинжал ще ги прати при рибите. Така че по добре ще е да спрете да лъжете и да си вярвате на лъжите. По здравословно е за вас.

    Коментиран от #55, #58

  • 54 ОТЛОМКИТЕ ОТ „КИНЖАЛА”...(.....)....

    0 3 Отговор
    ДНЕС ГИ ВИДЯХМЕ
    ДА ГИ ВОДЯТ ПОД ОХРАНА
    ДА СИ ВИДЯТ ЗА ПОСЛЕДНО..М.О.Ч.А...😁
  • 55 А MAX 50 не искаш ли

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "вокалм":

    Видя ли кинжал или путин ти каза ?
  • 56 7676

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Значи":

    Е , тука вече ке оля.Само една ракета мина
    отначало и после нито една.А това за
    свръхзвуковите махове си е чиста
    фантастика.
  • 57 А па язе

    2 0 Отговор
    твърда чи сабахле иБаФСниДжанка. Вервайте ми!
  • 58 3 копейки мозък

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "вокалм":

    Аве ти бил ли си в казармата ? Кой ти каза ,че може с балистична ракета самолетоносач да се потопи . Това е много голяма смешка да знаеш .
  • 59 Съден ден

    2 1 Отговор
    И да е свалена,ще бъде засипана с хиляди други.Толкоз.
  • 60 Доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "хихи":

    Тя тотка,фърчило нема има си грезд..
  • 61 Атаман

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Запознат":

    Не беше така . Първо отрекоха за няколко часа може би 2 или 3 ,а след това потвърдиха и то няколко висосопоставети источника .

    А после беше потвърдено още и от редица световни инфо агенции. Не ,те не потвърждават ангро . Най малкото обследват много сериозно снимките за фотошоп ,за изменения в мета данните и т.н. А точно пък световните имат и представители там ,на място.
  • 62 ватник

    1 2 Отговор
    славните УКРАЙНЦИ изтре паха 200 000 орки, те седнали за една ракета да умуват.
  • 63 Атаман

    0 0 Отговор
    Ковандирът на подразделение Тера дакладва ,че са започнали атака в 4:30 сутринта по позиции на ЧВК Вагнер и са им нанесли точни удари . Настъплетието на Тера продължава и към момента . Към 10:00 са били отвоювари към 1 км.
  • 64 емил

    1 0 Отговор
    Когато бяха атакувани в С.Арабия цистерните в които имаше с гориво и суров петрол повече от 20 дрона поразиха резервоарите и те горяха с месеци а бяха охранявани от Американските Патриот имаше случаи ракети Съветско производство от 60-70 години на миналият век Американcкiтe Патриоти не ги прехванаха и е нормално поразяване на целта при тях е около 45%.( имам предвид най-новите им системи имащи персонал ор т 90 специалисти обслужващи тая сложна система и всяка ракета струва 3 милиона долара самата система пълен комплект е над 1 милиард долара .)
  • 65 Да, свалили примамката

    0 0 Отговор
    Ракетата си свършила работата и още една "чуствителна" заминала.
  • 66 Да, свалили примамката

    0 0 Отговор
    Ракетата си свършила работата и още една "чуствителна" заминала.
  • 67 Ако. Умееш да четеш.

    0 0 Отговор
    Обобщено - оценка за "успеваемост" на Пейтриът от техни, западни свръх специалисти. Съмнителни и непотвърдени успехи на системата. Завеса и мъгла заради хвърлените средства с 1 и мнго нули зад нея.
  • 68 фбр

    1 0 Отговор
    Напълно психясали от масова употреба на наркотици са украинските наглеци !
  • 69 Мишел

    2 0 Отговор
    Свалянето на Кинжал от Пейтриът е пълна украинска Траекторията на движението на хиперзвуковата ракета се изменя периодично и дори радарът да я хване, изчислителната машина не може да я зададе като цел.
    САЩ ненапразно не се похвалиха с успеха на Пейтриът.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 При толкова ракетни специалисти

    0 0 Отговор
    При толкова ракетни специалисти под тази тема въобще не се притеснявам, че чужда ракета ще доближи България.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 абе бг грижовния на РФ

    0 2 Отговор

    До коментар #70 от "Кило":

    Те тези ракети не се надбягват, едната е изстреляна от русия към украйна а другата от украйна към русия и се пресрещат, какво е значението тук коя с колко MAX е?

    Коментиран от #77

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Кило

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "абе бг грижовния на РФ":

    Викаш двете летят една срещу друга и се блъскат челно :) експерти по балистика . То така ако ставаше и с автомати може да ги свалят .

    Коментиран от #79

  • 78 Кило

    0 2 Отговор
    Абе гниди защо триете коментари , в които споменавам само технически данни ? Са тоя ако изтриете ще ви вляза в мизерното положение , ама предишния питах как мах 3+ ракета ще нацели мах 10 .

    Коментиран от #80, #81

  • 79 абе бг грижовния на РФ

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Кило":

    Виждам че си голям спец, да не си мистериозния израелски експерт артист?
  • 80 Не се прави на това що не си

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Кило":

    Има изкуствен интелект, Chat GPT, Bing, Bard..... Допитай се до тях, преди да станеш смешен.

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Кило

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ех умното то":

    Нещо вулгарно ли видя , че ядем думатити с коловете ?

    Коментиран от #86

  • 85 Ех умното ми

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Кило":

    Добре е че сами се учат и не си толкова умен да поставяш филтри.
  • 86 Киловат

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Кило":

    И поговорката не я знаеш.
  • 87 Кило

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Киловат":

    Не съм ти искал съвети , просто изказвам лично мнение и не съм критикувал никой от коментарите , за разлика от сега .

    Коментиран от #88

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: