Last news in Fakti

11 Май, 2023 08:30 730 2

Никарагуа разпусна местния клон на Червения кръст

  • никарагуа-
  • червения кръст

Законът за закриване на Червения кръст беше приет единодушно

Никарагуа разпусна местния клон на Червения кръст - 1
Снимка: Shutterstock

Националното събрание на Никарагуа гласува за разпускане на местния клон на Червения кръст, хуманитарна организация с нестопанска цел, като част от продължаващото ограничаване на групи, смятани за враждебни към правителството на Даниел Ортега. Това съобщи Ал-джазира.

Законът за закриване на Червения кръст беше приет единодушно.

Законодателите призоваха за създаването на нов Червен кръст на Никарагуа, който да функционира като децентрализиран, автономен орган под правителственото Министерство на здравеопазването. Не е ясно обаче как страната ще финансира подобно начинание.

Атаката срещу Червения кръст идва на фона на широко разпространен натиск за потискане на предполагаеми критици на правителството и други организации, включително католическата църква.

Като част от резолюцията правителството на Никарагуа ще конфискува собствеността на Червения кръст в страната. То обвини здравната организация с нестопанска цел в извършване на атаки срещу мира и стабилността заради ролята ѝ в антиправителствените демонстрации през 2018 г.

Тези протести, предизвикани от промени в системата за социално осигуряване на Никарагуа, бързо прераснаха от водено от студенти движение до по-широк натиск срещу администрацията на Ортега.

Междуамериканската комисия по правата на човека изчислява, че 355 души са били убити при сблъсъци с правителствените сили между април 2018 г. и юли 2019 г. Хиляди други са ранени, а Върховният комисариат на ООН за бежанците изчислява, че повече от 100 000 души са напуснали страната в рамките на два години.

Червеният кръст заяви, че участието му в протестите е ограничено до оказване на помощ на ранените, но правителството на Никарагуа обвини организацията в нарушаване на ангажимента си за политически неутралитет. С история, датираща от средата на XIX век, Червеният кръст е предоставял помощ при бедствия и спешна помощ по време на конфликти по целия свят.

Източник: Al Jazeera


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    5 4 Отговор
    Хората започнаха да се усещат , че ги ползват за безплатни морски свинчета от лаборатория ....
  • 2 бобошен

    0 2 Отговор
    Никарагуа ще конфискува собствеността на Червения кръст в страната,в полза на Зеленския пръст.Акумулаторна закачка,ниско ниво на шумата.