Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Май, 2023 12:50 10 340 23

Ядрена бомба в АЕЦ "Запорожие"! Споразумението за защита на централата е готово

  • запорожка аец-
  • русия-
  • украйна-
  • рафаел гроси

Принципите включват липса на военен персонал в централата, въпреки че Русия твърди, че въоръжени мъже, присъстващи там, не отговарят на това определение

Ядрена бомба в АЕЦ "Запорожие"! Споразумението за защита на централата е готово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси планира да представи споразумение с Русия и Украйна за защита на атомната електроцентралa в Запорожиe пред Съвета за сигурност този месец. Това показва, че сделката е близо, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Гроси от месеци се опитва да осигури споразумение за намаляване на риска от катастрофална ядрена авария от военна дейност като обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е в Украйна и е окупирана от Русия от повече от година.

Тъй като Украйна подготвя контранастъпление в района, съществува риск боевете в близост до централата и нейните шест реактора да се засилят. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели, които многократно прекъсват електропроводи, жизненоважни за охлаждането на реакторите и предотвратяването на ядрен срив.

"Изглежда обещаващо", каза един дипломат относно осигуряването на споразумение. Други казаха, че Украйна, която дълго се противопоставяше на плана, сега го подкрепи, докато позицията на Русия не е толкова ясна.

"Планът е да го представим на Съвета за сигурност този месец, но точната дата все още не е фиксирана", каза дипломатът, добавяйки, че Гроси поддържа връзка с Швейцария, която е месечното председателство на Съвета за сигурност, на датата.

Дипломати казаха, че Гроси ще очертае така наречените "принципи" за защита на централата, които дотогава трябва да имат подкрепата на Русия и Украйна. Някои от тях са известни отдавна, като например нито стрелба по, нито от завода.

Гроси многократно е предупреждавал за риска от тежка авария в централата и необходимостта от спешни действия за нейната защита. Потърсен за коментар, МААЕ каза, че той "продължава да води интензивни преговори с всички замесени страни, за да осигури защитата на Запорожката атомна електроцентрала".

Неговият план се е променил с времето, тъй като части са се противопоставяли от едната или другата страна. Първоначално е трябвало да бъде "защитна зона" в определен радиус около централата, но тази идея отдавна е изоставена.

Други принципи, които дипломатите изброяват от месеци, включват забрана на тежките оръжия от завода, въпреки че няма ясна дефиниция какво представляват тежките оръжия.

Двама дипломати казаха тази седмица, че принципите също така включват липса на военен персонал в завода, въпреки че Русия твърди, че въоръжени мъже, присъстващи там, не отговарят на това определение. Друг наскоро добавен елемент е, че не трябва да има атаки срещу украинския персонал, управляващ централата, каза един дипломат.

Когато му беше представен списъкът, трети дипломат каза, че принципите са били "леко усъвършенствани", без да дава подробности, което показва, че ситуацията остава непостоянна.

Гроси е бил на подобен етап в преговорите и преди, като е провел дискусии с тогавашното малтийско председателство на Съвета за сигурност относно представянето на принципите през февруари, казаха тогава дипломати. Това представяне обаче така и не се случи, тъй като стана ясно, че Украйна не го подкрепя.

Съществуват и съмнения относно жизнеспособността на този план за защита на Запорожие, предвид ограничените средства, с които разполага полицията и прилагането му.

Припомняме, че в момента МААЕ има служители, разположени в Запорожие - ядрени, а не военни служители. Дори ако броят им се увеличи, въпреки че можеха да разберат дали централата е била нанесена от обстрел, те няма да са добре оборудвани, за да определят кой е изстрелял снарядите и откъде.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    11 72 Отговор
    Ватата бяга на където види по всички фронтове!

    Коментиран от #16

  • 2 Последния Софиянец

    13 62 Отговор
    Само с ЯО им остана да плашат проскубаните алкохолици от бункера!
  • 3 Спряха

    67 8 Отговор
    Централата щот укр да не я бомбят и ся Оон ето севключи активно да пищи че няма ток. В момента в който я пуснат и остане без руска охрана, укр ще направят някой глупост. То ако небеше така нямаше периодично да я обстрелват.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мишел

    7 46 Отговор

    До коментар #3 от "Спряха":

    Мусор платен!

    Коментиран от #17

  • 6 Делю Хайдутин

    10 60 Отговор
    Само от млатене разбира пияния ватник и гладната копейка!
  • 7 Ъъъъ

    11 51 Отговор

    До коментар #3 от "Спряха":

    Централата се намира в Украйна! Руснаците въобще нямат право и да определят какво ще става с нея.

    Коментиран от #9, #18

  • 8 Ядрен специалист

    46 5 Отговор
    "те няма да са добре оборудвани, за да определят кой е изстрелял снарядите и откъде"

    Е как бе на политкоректните "ядрени служители" ще им трябва страшно сложно оборудване за да определят посоките на света и да разберат от къде са изстреляни снарядите а от там и кой ги е изстрелял - то като падне снаряда изобщо не си личи от къде е стреляно. После и акъл ще им трябва да се досетят че руснаците няма да се обстрелват периодично самички.

    Втръсна ни от плоска пропаганда предназначена за хора с IQ колкото номера на обувките им.
  • 9 Енергетик

    55 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ъъъъ":

    Те и Мариците са в България ама краварите определят цената на тока от "техните" централи.
  • 10 Мдаа....

    45 3 Отговор
    Много обичате да пишете гръмки заглавия. И после БОЗАааа....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Делю Хайдутин

    5 11 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    И аз от кога чакам това да се случи
  • 13 Охотник

    44 8 Отговор
    Краварите имат изгода Европа да страда от ядрена катастрофа. ЕС е създаден, да е донор на САЩ. Така, че мили ми голи глезенчета. На къде се кланяте, срещу заплащане, и кой ви опази живи. Е доста сериозна тема. Краварите разпалват война, там където не успяват с другите си хитлеристки методи. Да сеят разделение омраза, и експлоатация на чужди земи и народи. Наследено от дедите им, англосаксонски колонисти. Същите, който бомбандираха България, през ВСВ. Хайде мразете Русия, щото така са си казали. И бъдете нещастни.
  • 14 Шаро

    14 4 Отговор
    Аре ве, цял час вече лежа по очи и чакам да гръмне таз бомба. Ако ще я гърми те-давайте, че ми квака жабчето вече... Събота е...
  • 15 много

    33 3 Отговор
    е странното поведение на Гроси. Този човек се провали като дипломат, провали и организацията, към която работи.
    Гроси нямаше смелостта да предприе действия, когато украинците обстрелваха централата, а се правеше на "ни лук ял, ни лук мирисал". Сега, понеже световните "любимци" ще предприемат офанзива се е притеснил и забързал (сигурно, защото много добре знае кой обстрелваше ЗАЕЦ преди и е наясно, че може да очаква всичко от "невинните гълъбчета").
    Не вярвам, руснаците да му се вържат, както не му се вързаха преди месеци. Гроси някакси е способен само да прави предложения за служебна победа на украинците в този регион (сакън да не го погледнат накриво от основния спонсор на МААЕ). В края на краищата, щом света адмирира палача, да му сърба и попарата.
    Този конфликт демонстрира, че МААЕ не може да съдейства за запазване на ядрената безопасност по света.
  • 16 Мишел

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мишел":

    наградиха Елеонора Митрофанова с "Александър Невски"
    Заслужава си го жената.
  • 17 Мишел

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    наградиха Елеонора Митрофанова с "Александър Невски"
    Признание за добрата и неуморна работа.
  • 18 Ами че

    31 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ъъъъ":

    Централата си е Руска!
    усръинсите къде си тикат брашнения нос.
  • 19 хгщожхжг

    24 2 Отговор
    ДОГОВОР:
    1. Забранява се на Русия да стреля по ЗАЕЦ (Ще ги помислят за луди-стрелят срещу себе си)
    2. Медиите да настояват, че Русия стреля срещу ЗАЕЦ (Виж точка1.)
    3. ЦИРКа трябва да е пълен (АЗ съм прост и Вие също, за това е ме разберете)
  • 20 Матей

    17 3 Отговор
    Има един малък проблем,запада отдавна е загубил доверие за да им се вярва и сега
  • 21 абе

    4 2 Отговор
    плашат лисица с голям петел
  • 22 Матей преображенски

    21 3 Отговор
    Западняците пак се правят на побъркани,отново се самоназначават за арбитър и така да извъртят работата,че да върнат ЗАЕЦ на украинците.Те щели да я пазят по-добре и изобщо за какво им е на руснаците,постоянно падат наоколо снаряди и ракети,неизвестно от къде и като се върне на украинците и обстрелите магически ще спрат.Голяма дипломация,не ще и лаф,тия западни помирители се държат като чалнати и невменяеми.Сами си спряха атомните централи и сега опряха до украинските да ги снабдяват с ток,с ВЕИ-тата няма да докретат до никъде и ще трябва да си изоставят заводите и да минат на свободна паша,трева все още има в изобилие.
  • 23 Ник

    9 0 Отговор
    А г-н Гроси до сега къде спа дълбок сън. Чак сега се събуди?
Новини по държави: