Тема: Украйна

15 Май, 2023 04:30 1 757 17

Зеленски изненадващо посети Макрон в Париж

  • володимир зеленски-
  • еманюел макрон-
  • париж-
  • среща-
  • оръжие-
  • помощ-
  • франция-
  • украйна

Франция ще изпрати на Украйна през следващите седмици десетки бронирани автомобили и леки танкове

Зеленски изненадващо посети Макрон в Париж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще изпрати на Украйна през следващите седмици десетки бронирани автомобили и леки танкове, включително бронирани бойни машини AMX-10RCs, предаде агенция Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено след разговорите на президента на Франция Еманюел Макрон с украинския му колега Володимир Зеленски в Париж.

След работна вечеря на двамата президенти, продължила повече от три часа, Елисейският дворец съобщи, че Франция също така съсредоточава усилия в подкрепа на способностите на Украйна за въздушна отбрана.

Още новини от Украйна

Президентът на Украйна пристигна снощи на изненадващо посещение в Париж, след като през уикенда посети ключови европейски съюзници, за да събере военна и финансова подкрепа преди очакваната голяма контраофанзива срещу руските сили.

След като си осигури нова военна помощ от Германия на стойност три милиарда долара, Зеленски заяви в Берлин, че Киев и неговите съюзници ще извоюват "необратима" победа над Русия още тази година.

Макрон увери Зеленски, че Париж ще продължи да осигурява политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо, според изявление след срещата, цитирано от Ройтерс.

Източник от френското президентство заяви пред журналисти, че на Украйна може да бъдат осигурени още модерни системи за отбрана.

В момента не става дума за изпращане на изтребители на Киев, както бе поискано, заяви източникът.

Френските бойни машини AMX-10RCs могат да развиват високи скорости и са маневрени, което им позволява да се движат бързо на бойното поле и да променят позициите си. Украинският министър на отбраната Олексий Резников ги нарича „снайпери на бързи колела“.

Франция е обещала още на Зеленски обучение на войници и друга помощ, допълва АП.

Париж си е поставил за цел да обучи тази година около 2000 украински войници на своя територия и близо 4000 други в Полша в рамките на по-широка европейска инициатива, съобщиха от офиса на Макрон.

В туит при пристигането си във Франция украинският президент написа: „С всяко посещение отбранителните и нападателните способности на Украйна се разширяват. Връзките с Европа стават все по-силни, а натискът върху Русия се увеличава".

Франция изпрати самолет, който да вземе Зеленски от Германия, където той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и обсъди планираната контраофанзива на Киев. Зеленски заяви, че неговата цел е да освободи окупираните от Русия територии на Украйна съгласно международно признатите ѝ граници, а не да атакува руска територия.

В Германия Зеленски получи престижната награда "Карл Велики" за работа в служба на европейското обединение, която бе присъдена на него и на украинския народ за защитата на европейските ценности при отблъскването на руското нашествие в страната им.

Преди Германия Зеленски посети Италия, където се срещна с папа Франциск и с министър-председателката Джорджа Мелони.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа Дааа

    47 5 Отговор
    Цветарката не се спря да скита и да проси... и най вече да бяга от вкъщи си.... а неговия дрон кръжи и го чака, не може да избяга от съдбата!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бабата на Макарона как е Зеления наркомн

    33 3 Отговор
    Допадна ли и или е прекалено не къпан за нея?
  • 4 Гориил

    30 0 Отговор
    Безразличието на Тръмп към Украйна поставя американските избиратели пред сериозен избор.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бойко Борисиенко

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боцмана":

    Тоя път няма оцелели, които ги прибере Христа, другите са в пеща! Хиляди години го кроят този план, идва развръзката!
  • 8 Зеленият

    19 1 Отговор
    Ако може и малко бело да получим
  • 9 Гориил

    25 1 Отговор
    Украинският президент Володимир Зеленски рано или късно ще трябва да признае поражението си в конфликта поради натиска на Запада. Или продължава да напада Русия, или изпълнява условията за капитулация. Рамбо е под огромен натиск от САЩ поради липсата на напредък на фронта. В същото време за Украйна се развива трудна ситуация поради катастрофален недостиг на необходимите боеприпаси и военно оборудване. Киев губи оръжия, които вече е получил от съюзниците си.В същото време НАТО не разполага с необходимите ресурси, от които украинската армия наистина се нуждае
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    24 0 Отговор
    Представете си следните ситуации:
    Команчите са във война, а вожда им си пие кафето в Париж.
    Наполеоновата армия воюва в Русия, а Наполеон е на Канарските острови.
    Сталинград е обсаден, а Сталин посещава Кения, Берия е в Тамбукту, а маршал Жуков никой не го е чувал от седмици.
    Е, как ви се струва? Нормално ли е?
  • 12 Геро

    20 0 Отговор
    ХОРАТА СЕ БИЯТ ТОЙ НА РАЗХООДКИ ЖЕНА МУ И ДЕЦАТА ОТ 1 ГОДИНА В ЧЕХИЯ ,БОГАТИТЕ ГИ НЯМА ОТДАВНА БЕДНИТЕ МОМЧЕТА УМИРАТ ЗА НЕЗНАЙНО КАКВО ИЛИ ПО ТОЧНО ЗА АМЕРИКА ЗАРАДИ НАПЕЧАТАНИ ДОЛАРИ
  • 13 Все пак

    16 0 Отговор
    След като загинаха залужни и сирски в бункера, наркоманното актьорче не смее да се прибере.
  • 14 За масата хорица който нямат представа

    13 1 Отговор
    Какво се прави на тез измислени работни вечери.Работна вечеря е като спящ работник който спи много и работи през това време.😹😹😹
    По време на такава вечеря се обсъжда гурме храната в изобилие която после се изхвърля и се пият френски вина и коняк.😁😁😁😁😁След това следва любовна игра.На сутринта тоалетна за да се освободи място за френска богата закуска гурме.Смята се, че клошарите ядящи изхвърлената храна гурме живеят да 110г.средно защото хапват здравословна храна и морски дарове купена от всичките роби на държавата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ксаниба

    16 0 Отговор
    Зеления клоун от жалък наглец, премина в изнедващ???
  • 17 Коментар

    4 0 Отговор
    Зелето обикаля света като за последно.Все едно се сбогува със световните лидери.
Новини по държави: