Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Май, 2023 18:40 2 824 19

Властите в Киев са загрижени: Франция започна доставки на въоръжение за Армения

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • сащ-
  • володимир зеленски -
  • киев-
  • париж-
  • франция-
  • армения-
  • ереван-
  • въоръжение-
  • въоръжение за армения

Между Париж и Ереван е възобновил работата си двустранният комитет по въоръжаването. Париж е започнал доставките на оръжия за нуждите на властите в Ереван - първата партида включва 50 бронетранспортьори

Властите в Киев са загрижени: Франция започна доставки на въоръжение за Армения  - 1
Снимка: Shutterstock

Париж е започнал доставките на оръжия за нуждите на властите в Ереван - първата партида включва 50 бронетранспортьори. За това алармира украинската новинарска телевизия 5-ти канал, позовавайки се на AZFront и Главното управление за разузнаване (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна.

„Киев изразява загриженост по повод факта, че западната военна техника, доставяна на Република Армения, може да бъде използвана от руснаците“, коментира медията.

Според източниците на телевизията, в случай, че бронтехниката попадне в ръцете на армията на Кремъл, тя би могла да бъде използвана за „усъвършестване на методите и средствата за противодействие на аналогичната техника, доставяна от партньорските страни за нуждите на украинските въоръжени сили“: „Това е много вероятно, вземайки предвид тясното сътрудничество в отбранителния сектор по оста Ереван - Москва".

По-рано украинските медии съобщиха, че ГУР внимателно следи и анализира ситуацията в зоната на арменско-азербайджанския конфликт.

Според източниците на Пети канал и AZfront активизирането на военното сътрудничество между Франция и Армения е започнало по време на официалната визита на министъра на отбраната Сурен Папикян в Париж през септември 2022 г. За прогреса в партньорството в отбранителната сфера свидетелстват ряд медийни публикации и официални изявления на представителите на двете държави.

Така, Посолството на Франция в Ереван съобщи на страничката си във Facebook за визитата на делегацията на военното ведомство и преговорите с министъра на отбраната, министъра на високотехнологичната индустрия и секретаря на Съвета за сигурност на Армения. Отбелязваше се, че «делегацията е съгласувала назначаването на постоянно аташе по отбраната към посолството на Френската република в Ереван».

Обсъждат се и евентуалните доставки на френски зенитно-ракетни комплекси Mistral за нуждите на Армения. «Проарменската реторика на президента на Франция Еманюел Макрон може да доведе до споразумение в областта на противовъздушна отбрана», констатира американският аналитичен ресурс за международна сигурност Global Security Review.

Между Париж и Ереван е възобновил работата си двустранният комитет по въоръжаването. „Започнали са подготвителните дейности за организиране на система за износ на въоръжения за Република Армения“, писа закритият за широката аудитория интернет портал Intelligenceonline.fr, смятан за неофициален рупор на френските специални служби.

„Трябва да позволим на арменците да си осигурят безопасността на границите, трябва да ѝ помогнем да се превъоръжи“, заяви наскоро председателят на групата за приятелство Франция – Армения към френския Сенат Жилбер – Люк Девиназ.

Според министъра на външните работи на Франция Катрин Колона дипломацията съдейства на сътрудничество по оста Париж – Ереван: „Като говорим за отбраната, създаването на военната мисия към посолството на Франция в Армения трябва да позволи да задълбочим двустранното ни сътрудничество в тази ключова сфера“.
„Париж може да се превърне за Армения във военно-стратегически съюзник“, заяви в интервю за арменската новинарска агенция „Първи новостной“ политологът Армен Ованисян. Според него „създаването на военна мисия към Посолството на Франция в Ереван е много важна крачка“ в тази посока.
Ръководителят на офиса на неправителствената организация Хелсинкска гражданска платформа в гр. Ванадзор Артур Сакунц пък смята, че „при наличното несъответствие на военните ресурси, Армения просто е длъжна да си запълни дефицитите в националната сигурност със съдействието на трети страни“: „Било то Франция, САЩ или Великобритания…“
„В списъка на въоръженията, които Франция планира да достави на Армения на първоначален етап, има и редица летални оръжия“, писа наскоро руската информационна агенция REX.


Темата за френско-арменското военно сътрудничество е отразена и от иранската новинарска агенция Yazeco, според която назначеният на новосъздадената длъжност военен аташе в Ереван „ще отговаря за доставките на френско въоръжение за Армения“. „Основната подкрепа за военно-политическото решение на Париж относно предоставянето на оръжия на Армения е оказал лично президентът Макрон“.


„Ако западната общественост наистина е заинтересована в бързата победа на Украйна, тя трябва час по-скоро да лиши Москва от този „логистичен възел“, в какъвто се превърна Армения“, констатира миналата седмица едно от водещите новинарски издания в Румъния Știri pe Surse. Според изданието от Букурещ Вашингтон, Брюксел и Лондон „решително да блокират нелегалния реекспорт през Армения на всякакъв тип техника и оборудване, използвани след това за целите на руската военна индустрия“.


Преди дни за спешната необходимост за въвеждане на вторични санкции срещу отделните държави и политици, колабориращи с руския президент Владимир Путин и съюзниците му, алармира и водещият американски вестник The Washington Post.

Източник: Николай Марченко


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 интересно

    56 4 Отговор
    Защо примерно Турция не може да купи оръжия от Русия, понеже Турция била натовска държава,а Франция може да продава оръжия на не натовска държава ?

    Коментиран от #10, #18

  • 4 Мдааа

    71 2 Отговор
    Вече всички световни оръжейни доставки трябва да бъдат одобрявани от Зеленьо.
  • 5 От едно време се говори

    23 1 Отговор
    че, тЕя е са в ред . Вярно било.
  • 6 ясно

    24 0 Отговор
    макарон гласи втори фронт и съответно нови играчи на терена

    Коментиран от #15

  • 7 Дрънчо

    19 0 Отговор
    Малко нахално звучи..
  • 8 Железен

    18 1 Отговор
    Властите в киев не са в киев. Загривени са къде е Залужни и защо не се връща в киев зеления потник Зеленски.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "интересно":

    Защо примерно Турция не може да купи оръжия от Русия, понеже Турция била натовска държава,а Франция може да продава оръжия на не натовска държава ?============================================================ ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ВЪРВИ ,,АЛЪШ-ВЕРИША,,СЕГА Е ЗЛАТНАТ ЖЪТВА ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРЪЖИЯ. И НАШАТА СТРАНА НЕ ПРАВИ ИЗНЛЮЧЕНИЕ.ЗА ДВЕ ГОДИНИ СИГУРНО СМЕ ПРОИЗВЕЛИ И ПРОДАЛИ ОРЪЖИЕ ЗА ПОНЕ 4 МЛД.ЕВРО.

    Коментиран от #19

  • 11 Сарс

    16 0 Отговор
    Макрон направо се изложи като кифладжия. Как може да дават оръжие на друг освен Украйна. Това не е демократично!!! За да има демокрация трябва всичко да върви за Украйна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мдаа

    6 2 Отговор
    Този път азерската армия ще спре в Ереван дроновете ще направят на скрап френските товарни камиони ха ха
  • 14 Знайко

    6 0 Отговор
    Предния ми коментар бе изтрит, затова няма да пиша наново , ще дам една ниска оценка за статията и ще кажа само ХАХАХА! То бива наглост ама чак пък така.....демократите да си мислят какво ще се случи ако България реши да купи нещо си!?
  • 15 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ясно":

    Да, да...само че Първия фронт не може да се усети ,че се подготвя втори фронт и де факто освети тази офанзива още в зародиш! Браво на всички! Познайте за кого ще е победата?
  • 16 а за да спим с жените си

    5 0 Отговор
    трябва ли ни разрешение от зеленото наркоманче
  • 17 Буден

    0 2 Отговор
    Ей,как така,бе?Според домашните путинофили запада или да кажем НАТО е свършил всичките си оръжия...ха-ха-ха.Епа,Тея нямат оръжия за собствената си армия, тръгнали да продават на цял свят,Ко ша праят сега,като рашките завземат още три кръстовища в Бахмут.
  • 18 Бойко Борисиенко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "интересно":

    Мъни-мъни-мъни животът е пари, както е казал великият Кондьо. Каквото и да ги пишат по вестниците, ме им вервай, всичко е за пари!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: