Last news in Fakti

15 Май, 2023 20:03 1 093 2

Крехко примирие! Денят на Йерусалим ще постави на изпитание прекратяването на огъня в Газа

  • израел-
  • хамас-
  • ислямски джихад-
  • йерусалим-
  • газа-
  • ивица газа

Маршът на знамената е ежегоден акцент в празненствата по случай Деня на Йерусалим, с които се отбелязва годишнината от обединението на израелската столица по време на Шестдневната война през 1967 година

Крехко примирие! Денят на Йерусалим ще постави на изпитание прекратяването на огъня в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предстоящият Марш на знамената за Деня на Йерусалим в Стария град на столицата ще се превърне в сериозен тест за наскоро постигнатото споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинската терористична групировка Ислямски джихад, предаде израелската новинарска агенция ТПС, съобщава БТА.

В статия, публикувана в ливанския вестник "Ал-Ахбар", известен с източниците си от Хамас, се съобщава, че макар парадът на знамената в четвъртък да не е изрично засегнат в споразумението за прекратяване на огъня от събота вечер, терористичните групировки от Газа ще се закълнат да се противопоставят на всяка така наречена "израелска агресия" срещу джамията Ал-Акса или на нарушаването на примирието между Израел и Хамас, постигнато през май 2021 г. след конфликта през този месец.

Войната от май 2021 г. започна точно преди началото на Марша на знамената, белязан от две ракети, изстреляни от Хамас към Йерусалим.

Маршът на знамената е ежегоден акцент в празненствата по случай Деня на Йерусалим, с които се отбелязва годишнината от обединението на израелската столица по време на Шестдневната война през 1967 г. Хиляди младежи, носещи израелски знамена, преминавата през Стария град на Йерусалим. Палестинците редовно обвиняват Израел, че използва марша, за да "юдеизира" града.

Шествието преминава през Дамаската порта и се отправя през Стария град към Стената на плача. Участниците в шествието не се изкачват до съседния Храмов хълм.

Съобщава се, че Израел е предупредил Хамас, че ще отвърне със сила на всеки ракетен обстрел по време на Деня на Йерусалим.

Локални сблъсъци или нова война в Газа?

Преди Деня на Йерусалим през 2021 г. израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се съгласи да промени маршрута, така че участниците в шествието да не преминават през мюсюлманския квартал на Стария град, но Хамас изстреля ракети, което предизвика 11-дневна военна операция в Газа. През това време Хамас и Ислямски джихад изстреляха 4400 ракети, убивайки 13 души на територията на Израел.

Конфликтът се разпространява в редица смесени еврейско-арабски градове, като Рамла, Лод, Акра и Тибериада, където араби нападат евреи.

Източници от Газа заявиха пред "Ал-Ахбар", че са готови за нова конфронтация и поддържат връзка с посредници. Тези изявления последваха разговорите в Кайро, в които участваше Ислямски джихад, като съпротивата обеща да следи действията на Израел около джамиите и да предотврати всяко пресичане на "червените линии".

Макар да е широко разпространено мнението, че Маршът на знамената може да доведе до инциденти свързани с насилие, не се очаква той да разпали нов конфликт, чийто източник е Ивицата Газа.

Д-р Ахмед Фуад, академик, специализиран в израелските въпроси и член на Египетския съвет по външни работи, заяви пред ТПС: "Истинският тест за стабилността на прекратяването на огъня е Маршът на знамената, който се очаква да предизвика сблъсъци, ако премине през мюсюлманския квартал."

По отношение на възможността за ракетен обстрел от Ивицата Газа, палестински източник заяви пред ТПС, че Хамас се стреми да не включва Ивицата Газа в бойните действия. Въпреки това, терористичната групировка би сметнала въоръжения отговор в Източен Йерусалим за легитимен, вярвайки, че това няма да подкопае усилията на Хамас за възстановяване на Ивицата.

Израелски политици подчертават, че Израел в нито един момент не се е ангажирал да промени маршрута на Марша на знамената като част от прекратяването на огъня с Ислямски джихад. Същевременно палестински източници в Газа твърдят, че полеви агенти на Ислямски джихад са отхвърлили прекратяването на огъня и са призовали за продължаване на конфликта до предстоящия Марш на знамената.

Тези източници твърдят, че полевите оперативни работници са отговорни за изстрелването на ракети след официалния час на прекратяване на огъня - 22:00 ч. вчера, с което са сигнализирали на Израел, Ислямски джихад и Хамас, че "всичко е отворено".

Палестинските източници добавят още, че Египет е положил значителни усилия, за да прекрати конфронтацията между Израел и Ислямски джихад възможно най-скоро, с цел да предотврати всякаква ескалация, свързана с Марша на знамената.

Множество палестински кампании в платформите на социалните медии вече призовават за осуетяване на парада на знамената. Духовници разпространяват видеоклипове с призиви за действия срещу евреите, които организират походи в Стария град на Йерусалим, включително демонстрации и протестни митинги, и се препоръчва организирането и на шествия от Дамаската порта до Храмовия хълм, на които хората да носят палестински знамена.

Те също така насърчават конфронтации с израелски войници на потенциални точки на сблъсък.

Съобщенията в Израел за намерението на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и министъра на финансите Бецалел Смотрич да участват в Марша, привлякоха значително внимание в социалните медии. Палестинците призовават да се откаже провеждането на тяхното шествие и настояват за действия за "защита на джамиите".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спецназ

    2 0 Отговор
    Израелците искат да си развяват знамената над мюсюлманските джамии.

    Еееее...
  • 2 мето

    0 0 Отговор
    Ислямски джихад не е терористична организация