Last news in Fakti

16 Май, 2023 14:23 1 822 18

ЕК: България и Румъния трябва да влязат в Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния-
  • европейска комисия

Комисията отбелязва, че запазването на проверките по границите има важни отрицателни последици за икономиката и околната среда, както и за българските и румънските граждани, и за целия ЕС

ЕК: България и Румъния трябва да влязат в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново изразява подкрепата си за присъединяването на България и Румъния до края на годината, съобщава БТА.

Комисията отново призовава Съвета на ЕС да позволи на двете страни да се присъединят изцяло към Шенген, се посочва в текста. Преди вече 12 години комисията потвърди, че България и Румъния са готови да станат изцяло част от пространството без гранични проверки. През ноември 2022 г. ЕК потвърди отново готовността на тези държави да се присъединят. Проверките в двете страни миналата есен не само потвърдиха заключенията от 2011 г., че България и Румъния изпълняват съответните условия, но показаха, че двете държави надлежно прилагат най-новите промени в правилата за Шенген и имат ключов принос за добрата работа на Шенгенското пространство, допълва ЕК.

Комисията отбелязва, че запазването на проверките по границите има важни отрицателни последици за икономиката и околната среда, както и за българските и румънските граждани, и за целия ЕС. Увеличеното време за чакане по границите води до дълги опашки от превозни средства и високи разходи, намалена конкурентоспособност за бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туризма. Несигурността, свързана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социалното сближаване между държавите в ЕС, се посочва в доклада. Комисията цитира данни, според които годишно проверките по вътрешните граници в ЕС водят до отделянето на 46 000 тона въглероден диоксид.

Комисията работи в тясно сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, за да подготви решение за премахване на проверките възможно най-скоро тази година. Румъния и България постоянно са действали като основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си да им предостави пълноправно членство в Шенгенското пространство и да укрепи допълнително европейското единство по този начин, заявява комисията.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закс

    5 0 Отговор
    Да ама не ...
  • 2 Хаха

    7 0 Отговор
    След скандала с Гешев и Сарафа ще има да чакате 🤡
  • 3 Последния Софиянец

    12 3 Отговор
    Гледах един филм.Група роми се промъкна в Холандия и обикаляха ЕС да си търсят дом.Бяха тръгнали за Швейцария но си харесаха една запустяла къща във френско село и се наместиха за ужас на местните жители.Това че не сме в Шенген ни пази от ордите мигранти.

    Коментиран от #7

  • 4 Майна

    8 1 Отговор
    Това понятие вече е УТОПИЯ!
    НЕ ЩЕМ !!!
  • 5 опаа

    8 2 Отговор
    Като върнете българското злато във българия може да преговаряме за шенген
  • 6 Митничар

    5 0 Отговор
    Никакво премахване на границите .
    Ние какво ще лапаме .
    Рушвети като няма , какво ще правим .
    По време на ковида ,кви пачки направихме .
    Сега чакаме летния сезон , за новите порции евро между документите на Гаст арбайтерите.
  • 7 Бате Ердо да пусне

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Мигрантите да видим как ще се опазиш , мислител?

    Коментиран от #9

  • 8 Моля,моля

    6 0 Отговор
    Без шенген
  • 9 Последния Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бате Ердо да пусне":

    Мигрантите си плащат да влязат в Шенген..Това че не сме в Шенген ни спасява от тях.
  • 10 Теляк

    5 1 Отговор
    Язе нещем във фалиращата Европирамида!

    Коментиран от #14

  • 11 Козяшка измет

    3 1 Отговор
    Анато,ли ,ти не можеш ли да си намериш някоя почтена работа?хиляди българи си осигуряват прехраната и без да се унижават да бършат американски зад,ници
  • 12 Дрън дрън та пляс

    0 1 Отговор
    айде бе ,окрайна ще влезе преди нас ако чакаме още
  • 13 Холандските наркомани

    2 0 Отговор
    ни мразят в дън душа! Явно им обираме парсата от наркотици.
  • 14 Кирчо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Теляк":

    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пламен К

    1 0 Отговор
    Малко Макро политика или
    ден за народни поговорки...

    1. (ЕС) докато гони "дивото" може да изтърве "питомното (Бг)"

    Нека поясним кое в поговорката е "дивото". Това са предимно частни, западни икономически интереси, които под предлог за повсеместна демокрация и диверсификация от Русия на източните си събратя, целят собствено си обогатяване.

    2. Политиката на тоягата и моркова

    И докато тоягата бива използвана редовно, подпомогната от армия местни хрантутници и неудачници, ЕС сякаш забравя използването на моркова към бедните си източни събратя.
    Не ми се говори за раболепната политика на българската ни дипломация и управляващи, водена от същите тези хрантутници, работещи против интересите на Родината.

    И сега към богатите ни западни роднини:
    Представете си сега, че приемете Румъния в Шенген, но садистично оставите България отново в "Чакалнята", как ще повлияе това на резултатите от поредицата парламентарни избори.

    Представете си Възраждане, като първа политическа сила, която пледира за излизане от НАТО и ЕС.

    Ще кажете - няма как, нямате интерес, но разберете, че "големите ползи" от членството в ЕС са за вашите хрантутници, а не за обикновените Българи.
    И като добавим русофилството, вероятността за преместване на гео-политическата демаркационна линия НАТО/ЕС - Русия, вече не е мираж.

    Ние нашето дъно вече сме го достигнали, но Вие драги западни партньори не копайте под него!

    ПК
  • 17 ганю

    0 0 Отговор
    ще влязат когато заслужат дотогава няма да стане
  • 18 Александър

    2 0 Отговор
    Това значи закриване на митни ците с Гърция и Румъния! И вий кво искате- партийте да умрът гладни ли???
Новини по държави: