Last news in Fakti

17 Май, 2023 04:35 880 3

Токио спря финансирането на 15 съвместни научни проекта с Русия

  • япония-
  • русия-
  • проекти-
  • финансиране

Един от най-знаковите проекти между тях е сътрудничеството в борбата с птичия грип

Токио спря финансирането на 15 съвместни научни проекта с Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японското правителство напълно отмени финансирането на най-малко 15 съвместни научни проекта с Русия през последната година заради ситуацията в Украйна, съобщи вестник "Йомиури", цитиран от БТА.

Отбелязва се, че един от най-знаковите проекти, чието финансиране е напълно прекратено, е сътрудничеството между японски и руски учени в борбата с птичия грип. В рамките на проекта, започнал през 2020 г., руски учени са предоставили на японските си колеги генетични данни за мигриращи птици от Сибир, които са потенциални преносители на птичи грип, посочва ТАСС. Въз основа на тези данни японските специалисти разработват мерки срещу разпространението на инфекцията в страната. Местните експерти се опасяват, че без получаването на съответните данни от Русия работата по противодействие на разпространението на птичия грип в Япония може да се затрудни.

Съобщава се също, че е отменен съвместен изследователски проект с Московския държавен университет, свързан с изследване на цунами и вулканична активност. Според вестника японските власти са отменили и финансирането на поне два изследователски проекта, свързани с атомната електроцентрала "Фукушима-1". От декември 2021 г. японски и руски учени съвместно анализират проблема с разтопеното ядрено гориво в централата с надеждата да намерят начини за безопасното му извличане.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    3 1 Отговор
    Япония едностранно се отказа от микроскопични и незначителни проекти с формален (безинтересен и за двете страни) характер. Никой и в двете страни няма да забележи това събитие.
  • 2 Урюрвкос

    5 0 Отговор
    Щатите не отменят космическите програми в които участват руснаци
  • 3 Госあ

    5 3 Отговор
    Простолюдието започна да се меси в науката, изкуството и спорта. Което е наистина много опасно ! Рискуваме да се върнем към тъмните векове на средновековието. Не очаквах от японците да допуснат простолюдието в управлението…
Новини по държави: