Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2023 15:08 5 325 184

Руска държавна пропаганда: "Или печелим, или всички умират"

  • руска пропаганда-
  • русия-
  • война-
  • кремъл-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • руска телевизия-
  • медии

Всяко отклоняващо се мнение е престъпление

Руска държавна пропаганда: "Или печелим, или всички умират" - 1
Снимка: Shutterstock

Ето как звучат само една малка част от агресивните послания в телевизионните дебати в Русия, които германската обществено-правна медия АРД е подбрала: "Украйна трябва да бъде унищожена като нация", "Или ние побеждаваме, или никой в света няма да остане жив", "Зеленски трябва да бъде обезглавен, а всеки, който подкрепя Украйна, трябва да бъде убит".

А в едно токшоу от края на април направо се говореше за това как Русия може да наложи господствоси над света след спечелване на ядрена война.

Още новини от Украйна

Телевизията остава най-важната медия в Русия. Според социологически проучвания над 60% от населението на страната се информира именно от телевизията за политически теми. Повечето телевизии се финансират изцяло или частично от правителството, включително и трите най-гледани - Россия 1, Первый канал и НТВ.

Токшоутата - важна част от пропагандната машина

Политическите токшоута и новините доминират в програмите. Магдалена Калцеис, преподавателка по руска лингвистика и специализирана дидактика в Университета в Инсбрук, посочва, че тези предавания са евтини за производство, предлагат и развлекателен елемент и лесно биха могли да достигнат и до хора, които имат по-слабо изразен интерес към политиката.

През февруари 2022 г. политическите токшоута и новините по Первый канал са заемали около 11 часа ефирно време на ден. Руските токшоута достигат до 25% от аудиторията, а понякога и повече, научаваме още от публикацията в АРД. За сравнение: в Германия токшоутата по първа и втора обществена телевизия заемат между 2 и 3 процента от програмата. Най-гледаното от тях от началото на годината е привлякло 14,2% от зрителската аудитория.

Предимството на токшоутата е, че в тях може да се твърди всичко. "Това прави атмосферата невероятно разгорещена", посочва Калцеис. Пример за това е поведението на водещия на "Времето ще покаже", който обиди един от "проукраинските" му гости, наричайки го "фашистка въшка". Той нареди последният да бъде изгонен от студиото след думите му, че Червената армия "позорно е избягала" от Украйна през 1941 година.

Всяко отклоняващо се мнение е престъпление

Юлия Смирнова, старша изследователка от Института за стратегически диалог Германия (ISD), допълва картината: "С приемането на закона срещу т.нар. фалшиви новини или срещу дискредитирането на руската армия всъщност всяко едно мнение или разказ за войната, отклоняващи се от официалната линия, стават криминално престъпление."

АРД припомня, че малко след началото на войната срещу Украйна, Държавната Дума гласува закон, предвиждащ присъда до 15 години за разпространение на "фалшиви новини" за армията.

Гостите от чужбина привнасят усещане за легитимност

Към февруари 2022 г. в Русия все още е имало няколко телевизии, които не са били държавни. Включително и "Дожд", която е можела да се гледа единствено през интернет. През 2021 г. тя беше обявена за "чуждестранен агент". Заради войната и засилващия се натиск и заплахи срещу недържавните медии, "Дожд" бе принудена да спре излъчванията си от Русия през март 2022 година.

Режимът в Кремъл е загрижен за укрепването на мита за Русия като свръхсила. А ситуацията на Запад се представя много по-драматично заради санкциите, коментира още Смирнова. "В едно токшоу се твърдеше, че във Великобритания гладували и щели да проядят и катерици, но ще продължат да доставят оръжия на Украйна. Така че наистина се тиражират много абсурдни истории, които непременно трябва да бъдат запомнени от аудиторията", обяснява тя.

Редовно в руските токшоута се канят и чуждестранни участници. Чести гости например са Тъкър Карлсън от САЩ и германският депутат от "Алтернатива за Германия" Щефен Котрé. Тяхната роля е да придават достоверност на руския наратив и евентуално да разпространяват гледните точки, които са чули. "Техните възгледи в повечето случаи са много близки до руската пропаганда", посочва Юлия Смирнова от Института за стратегически диалог Германия.

Пропагандата все пак осигурява висок рейтинг

Смирнова подчертава колко опасна е военната реторика, особено в токшоутата, които разпространяват открити заплахи за ядрена война. "Постоянното повтаряне цели да повярват хората, че Русия като нищо ще използва ядрено оръжие", обяснява тя.

Трудно е обаче да се прецени доколко успешни са токшоутата като елемент от пропагандата на Кремъл. В тази връзка Смирнова казва пред АРД: "Политическите токшоута не са сред най-популярните предавания по руската телевизия в момента. Но като цяло репресивната система, съвместно с пропагандата, осигурява висок рейтинг на одобрение за Путин, както и нежелание да се протестира срещу войната."

Автори: Карла Ревеланд (АРД) | Паскал Зигелков (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ханс

    58 42 Отговор
    АРД - под пълен краварски контрол

    Коментиран от #11, #24

  • 2 Санкт-Петербург 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Пётр I

    31 27 Отговор
    Когато Петър 1 научил за предателството на украинския хетман Мазепа, който се продал на Швеция, той заповядал да направи "Ордена на Юда".

    Коментиран от #15

  • 3 Делю Хайдутин

    35 54 Отговор
    Става дума за оцеляването на България и Русия.

    Коментиран от #28, #120, #179

  • 4 Факт

    72 65 Отговор
    Руския фашизъм отдавна надмина хитлеризма.

    Коментиран от #10, #127

  • 5 ДДРОнег

    56 52 Отговор
    От московия това може да се очаква - смърт и разрушения, нищо градивно !!!

    Мизерните крепостници са вредни за света !!!

    Коментиран от #20

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 28 Отговор
    Психопати Садисти
  • 7 честен ционист

    12 19 Отговор
    Ты житель Зла Империи, доминируй, соответствуй.
  • 8 Ами НЕ

    44 54 Отговор
    Дойче-пак лицемерничите и изопачавате.Има още хора които знаят руски-а и разбират смисъла на пословиците им...Та май вие сте от пропагандата...

    Коментиран от #55

  • 9 Ха ха ха

    42 15 Отговор
    Факти без факти
  • 10 Офф..

    13 15 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Ганьовец и Политика е като чушкопек и Мазда,легай да спиш,дъждът е супер приспивателен..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ми за съжаление,

    32 30 Отговор
    точно така ще стане!
    НО, западналите НЕ го разбират!
    "Или печелим, или всички умират"

    Коментиран от #94

  • 13 356$$88$&

    24 16 Отговор
    Зеле, зеле....има ли още мало.у.м.ници, които да ви се връзват
  • 14 Историк

    32 21 Отговор
    Абе дойче швулета,вие ли ще ми давате примери,с поразиите и издевателствата които сътворихте в Европа по време на ВСВ,поне още 100 години трябва да сте безмълвни.Амин.

    Коментиран от #79

  • 15 Санкт-Петербург 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Пётр I

    24 32 Отговор

    До коментар #2 от "Санкт-Петербург 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Пётр I":

    Отидох на почивка в Санкт Петербург. Всичко е царствено, имперско. Толкова се наситих там с духа на цар Петър Велики, че сега мисля, че Украйна трябва да се предаде и да се моли на колене за милост. Зеленски трябва да дойде в Санкт Петербург, да коленичи пред паметника "Бронзовият конник" и да моли великия Петър 1 да пощади Зеленски. В Царско село, Екатерининския дворец в една от залите в ъгъла има знамена на Османската империя, победена от руския цар. Знамената стоят там, за да могат враговете да осъзнаят силата и величието на Русия.

    Коментиран от #31, #34

  • 16 А ла гер

    5 2 Отговор
    ком а ла гер..
  • 17 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    27 31 Отговор
    Рашистите трябва да бъдат изтребени до крак .Добрият рашист е мъртвия

    Коментиран от #36, #47

  • 18 Факт

    27 22 Отговор
    Не разбирам защо руЗЗнаците ще изберат да умрат пред това да загубят.

    Коментиран от #35, #41, #119

  • 19 Московийски пропагандатор

    28 26 Отговор
    Няма друга държава, при която всичко е лъжа! А дано изстрадалия московийски народ се освободи някога.
  • 20 Ти па..

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "ДДРОнег":

    Кво общо имаш със "света"?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Много тъпо!

    21 20 Отговор
    Първо яма как да спечелите срещу целия свят, а второ не сте питали хората дали аджеба са съгласни да умрат вкупом за налудничавите идеи на един диктатор!

    Коментиран от #40, #45, #126

  • 23 Бай Сорос:

    15 13 Отговор
    Еййй, начи, мноо ме е яд, че не ме пускат там да припаря...

    Коментиран от #27

  • 24 Хахахаха

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "ханс":

    Хахахаха. Ханс под пълен свински контрол!
  • 25 Зеленски съм - Дайте пари

    17 15 Отговор
    Те щото западните медии ич не пропагандират, ма ич...
    Ето например писарушките от Зеленцето - с тях лягам и ставам, щот знам, че те са най-праведната медия на планетата...

    Коментиран от #73

  • 26 КовидманЯк

    17 12 Отговор
    На Дойче зеле пропагандните бръщолевения с пълен фарс и гротеска.
  • 27 Хахахаха

    12 13 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Сорос:":

    Интересно след като Сорос там не го оставят, защо оставяме тук путинистите?

    Коментиран от #48

  • 28 Бау

    24 14 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    И какво общо има България с любимата ти Русия? Как точно Русия гарантира съществуването на държавата ни при положение че след "освобождението" 30 години пречи на обявяване на независимост? Или че СССР за малко да ни изтрие като суверенна нация? Дай ми един пример за последните 100 години в които Русия да е помогнала с нещо, а не да ни навреди. Един пример.

    Коментиран от #43, #64

  • 29 Това е верния отговор

    10 9 Отговор
    … или губите или губите….
  • 30 Факт

    15 13 Отговор
    Не разбрах, кое руЗЗко зомби, драскащо тук, вече е готово да умре за Путлер, ако руЗЗия не спечели? Защото точно това значи това, което драскат :)
  • 31 Да бе,четах,че си бил

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Санкт-Петербург 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Пётр I":

    Ама,кат го каза тва,че си бил на почивка,спомена и за императора Павел1.Нямах време да те питам повече.Но ето-сега ти можеш пространствено да ме светнеш за съдбата на Павел I.Що така се случило?Изток за човека,изък за императора.

    Коментиран от #70

  • 32 Руски

    12 5 Отговор
    Ч.у.м.и
  • 33 Уса

    14 12 Отговор
    Това се отнася за сащ а не Русия.По конституция сащ имат правото да бъдат агресивни към всяка посочена от тях държава.Как определят,коя държава ги застрашава оставям на вашето въобръжение
  • 34 Иди и в

    14 7 Отговор

    До коментар #15 от "Санкт-Петербург 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Пётр I":

    Италия, може пък да се сетиш кой е строил Санкт Петербург.
  • 35 Московийски културен център

    19 10 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    Те никога не са имали избор за нищо. В 21 век само за изказване на мнение ги бият и ги вкарват в затвора. Какъв избор?... Ето това е великата московийска ко чи на.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 провинциалист

    11 9 Отговор
    Явно трябва да приемем на доверие твърдението на ДВ за посланията по руските телевизии, защото свободният и демократичен запад ни е отрязал от въпросните. За наше добро, естествено.
  • 38 мъка

    12 10 Отговор
    руска мъка

  • 39 Чисти Зеленски

    18 13 Отговор
    Чисти, наред, руската и.з.м.е.т
  • 40 Aлфа Bълкът

    18 13 Отговор

    До коментар #22 от "Много тъпо!":

    Руснакът е кръстоска от най-лошата комбинация между развратните крадливи викинги и безскрупулните аморални орди орки.
    Такъв човек ако му кажеш, че има злато на дъното на вулкан и ще се хвърли в лавата да го вади!
  • 41 Ами защото имат съвсем

    20 17 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    друго разбиране!
    Те пък се чудят, как може да си отвориш границите за цял свят и твоя народ да плаща всичко за навлеците, а последните даже трепят твоите хора и ги наръгват с ножове по улиците?
    Те също се чудят, как можеш да се откажеш от природният ти пол и да се правиш на чучулига?
    Виж французите? Дошли немците и те веднага вдигнали бялото знаме! А руснаците дадоха над 30 милиона жертви през втората световна, НО не се предадоха! Макар и след това в СССР стандарта да беше по-нисък, от този на победените немци, те си държат на своето!
    Те са друг народ, с друга ценностна система!
    Някога и наши девойки са си сплели косите и са се хвърлили заедно от нос Калиакра в морето! Предпочели да загинат, отколкото турците да се гаврят с тях! Е, днес в училището няма кой да им го каже на децата ни! Искат и ние да се предадем за парче сиренце!

    Коментиран от #42, #88, #96

  • 42 Факт

    19 14 Отговор

    До коментар #41 от "Ами защото имат съвсем":

    "друго разбиране" Ти лично готов ли си за умиране ако руЗЗнаците загубят? Путлер това казва, че ще умираш. :)

    Коментиран от #60, #67, #69

  • 43 Делю Хайдутин

    14 23 Отговор

    До коментар #28 от "Бау":

    Ако Русия загуби до 20 години България ще изчезне.

    Коментиран от #62, #65, #72

  • 44 Байо

    10 3 Отговор
    Шойгу ако ще пуска ракети, да му кажа в коя банка ми е кредита и да се свършва .......
  • 45 Еми ето, знаете вече

    16 12 Отговор

    До коментар #22 от "Много тъпо!":

    и имате право на избор! Ама не, западналите все се надяват, че Укрия ще победи!!!
    Ще победи когато на Луната започне боб да расте :)!!!
    Тогава остава другото: Да измрете всички!

    Коментиран от #49, #50, #103

  • 46 Руски

    15 10 Отговор
    Утр.епки
  • 47 Не можеш

    10 7 Отговор

    До коментар #17 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    разбра руската душа, тя е нещо като нашето което е в олекотен вариант - не сакам ази да съм добре, а Вуте да е зле. Не искаме да живеем зле, а другите да са добре - по-добре всички да сме мъртви.
  • 48 Бай Сорос

    15 9 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    А бре момче, кви путинисти те гонят ? Главните медии в USБългария са мои бе.
  • 49 Факт

    15 9 Отговор

    До коментар #45 от "Еми ето, знаете вече":

    "Тогава остава другото: Да измрете всички!" Това включва и теб :) Готов ли си да се жертваш за Путлер?
  • 50 Не е "да измрете

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Еми ето, знаете вече":

    всички" - ти къде се слагаш.
  • 51 Котарака Леополд

    13 5 Отговор
    Е няма как, трябва да повярвам на ДВ. Другата страна я спряха... Демократично...
  • 52 Бесен - _Язовец

    13 11 Отговор
    На агресивното ротшилдско НАТО дните са му преброени. Агресивната антируската пропаганда няма да ви помогне!
  • 53 Рико

    9 12 Отговор
    Фашиския ЕС и неговата пропаганда!
  • 54 Taka така

    8 10 Отговор
    Dw= фейк новини
  • 55 Стършел

    14 9 Отговор

    До коментар #8 от "Ами НЕ":

    Айде бегай бе , щом да заплашват светът с ядрена война е пословица по-добре иди се прегледай. Вече почва много яко да ми писва от русофилските ви глупости.
  • 56 Макс

    19 10 Отговор
    Ако се случи ядрена война Русия ще изчезне първа , поради глупостта на командири и войници , те ще се самовзривят . Путин плаши путлеристи, другите не му обръщат внимание.
  • 57 Г-ца каприз

    10 8 Отговор
    Натювската пропаганда представя Руската пропаганда 😃🤣🤣🤣🤣
  • 58 аре стига вече

    15 7 Отговор
    На руската военна машина и трябват пиянци затворници и клошари който да вървят след артилерията. Тук имаме много такива и вие знаете за какви герой става въпрос

    Коментиран от #63

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ами ако западът победи,

    17 12 Отговор

    До коментар #42 от "Факт":

    така и така си умрял! Ще въведат тотален цифров контрол, факсиниране на всеки по план, на всеки 3-6 месеца с отровни материали, камери навсякъде за да не можеш и крачка в страни да направиш. Въвеждат и 15-минутните градове, да нямаш право да излизаш извън зоната, до където можеш да извървиш за 15 минути пеш от дома ти, по един чип в тиквата и ставаш дистанционно биороботче. Някакъв си изкуствен интелект ще е постоянно свързан с този чип и няма да имаш изобщо свободна воля! Даже и мисленето ти ще го налагат ТЕ! НЕ знам, давате ли си сметка, какъв свят ще ни наложат западналите ако ТЕ победят сега?
    Ще те хранят само с хлебарки, за да не "замърсяваш природата"! НО самите Гейтсове, Сороси, Маск, Акушерки, Ротшилдове и подобните ще си летят с частните самолети и ще са господари на планетата!
    Е, искаш ли да останеш жив в такъв свят?

    Коментиран от #66, #68, #85, #154, #161, #168

  • 61 хахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #59 от "Укропистан е пълен капут":

    Що бе да не са превзели украйна ушанките. Нещо пак съм пропуснал.
  • 62 я па тоя

    7 6 Отговор

    До коментар #43 от "Делю Хайдутин":

    Тя, България може да изчезне по многомпричини, но това няма нищо общо със загубата или победата на Русия! Проблем с изчезването не само на България ще бъде наистина ако победи, но за щастие няма такова шансове.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Делю Хайдутин

    10 11 Отговор

    До коментар #28 от "Бау":

    Прав си, няма по голям душманин на България от русия! Но ни обещават копейки да пишем обратното!
  • 65 Московийски културен център

    7 6 Отговор

    До коментар #43 от "Делю Хайдутин":

    По какви причини ще изчезне, бе, бай айдук?
  • 66 Факт

    10 12 Отговор

    До коментар #60 от "Ами ако западът победи,":

    Прочетох само първото ти изречение, но се радвам, че се вземаш толкова насериозно. Сигурно си постигнал много, за да се занимаваш с евтина руЗЗка фашистка пропаганда.

    Коментиран от #104

  • 67 Да готов

    13 4 Отговор

    До коментар #42 от "Факт":

    Съм. По добре да се свършва с този развратен, пошъл, алчен свят в който децата се присмиват на някой съученик, който е прочел книга или е на 12 г. и още не е правил секс.!!!

    Коментиран от #81, #83

  • 68 хахах

    7 9 Отговор

    До коментар #60 от "Ами ако западът победи,":

    Тоя путинофил е описал Китай. Вътре в празната му глава се намира едно малко човече нормално. И то постоянно му прави сечено.
  • 69 Запомни

    3 6 Отговор

    До коментар #42 от "Факт":

    Проблемът ти е че си нищожество като начин на светоусещане.От духовен чушкопек повече няма да израстнеш..

    Коментиран от #75

  • 70 Макс

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да бе,четах,че си бил":

    Четах ? Трети клас завърши ли ? Научи ли се да спрягаш глаголи ? Със сигурност не си .

    Коментиран от #77, #169

  • 71 Къде

    4 4 Отговор
    Къде ги гледате тези канали. Всички оператори ни ги спряха. Бях към Виваком и там вече нямат руски канали, пуснаха украински . Сега съм към Твнет и те поне имат някакви руски.

    Коментиран от #86, #92

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ха, ха, ха

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Зеленски съм - Дайте пари":

    На Зеленски му дават пари от много места, но на теб има много,които ще ти дадат една работа даже без пари.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Факт

    6 8 Отговор

    До коментар #69 от "Запомни":

    Само не разбрах как мисълта за това какво ти готви Путлер така те извади извън релси. Би трябвало да се радваш - или господарите ти ще "пабедят", или ще загинеш геройски за Путлер.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Е как тогава?

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Макс":

    "четъх","четох".Понякога и местните диалекти дават отражение?
    Гледам,че не ти се приказва.Мож и да не отговориш.
  • 78 Бесен - _Язовец

    5 4 Отговор
    Свещи да си купите с грантовете

    Коментиран от #144

  • 79 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Споко руснаците отдавна са номер едно в жестокостта.

    Коментиран от #101

  • 80 Механик

    10 5 Отговор
    В едно ток-шоу, една жена на пазара, много вероятно, предполага се..... Все от тоя род ги пишат западняците.
    Най ме кефи когато дойчевеле или някоя друга медия напишат "непотвърден източник от близкото обкръжение на Путин..." Но най-гротескното е "непотвърден източник, който желае да остане анонимен".
    Ейй, скарани сте с логиката, а пропагандата ви може да минава само пред западните гладки мозъци.
    А истината ви я каза Путин и то в прав текст : "На нас не ни трябва свят без Русия.". Па вие го разбирайте както искате!
    Или кво? Според вашата логика, дайте да пожертваме една при това съвсем не малка страна, щото саксите да могат да си правят каквото си искат ли?
    Ми няма как да стане.
  • 81 Факт

    3 5 Отговор

    До коментар #67 от "Да готов":

    А нормалните хора нямат такива намерения, тъй че ... :)
  • 82 Митко Пешев

    8 1 Отговор
    Аз преди време четох откъси от Руската пропаганда и там пишеше, че Кинжал било вид Лопата с чип от крадена Пералня. Как да не се чудиш

    Коментиран от #84

  • 83 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 8 Отговор

    До коментар #67 от "Да готов":

    Такава присмех има само в рашистан. Те самите рашки вече трудно говорят и четат на руски.

    Коментиран от #90, #133

  • 84 Факт

    6 5 Отговор

    До коментар #82 от "Митко Пешев":

    РуЗЗки цинизъм зле прикрит като ирония :) Нищо ново при КГБфилите, погрешно наричани русофили.
  • 85 Като спомена...

    8 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ами ако западът победи,":

    Като спомена това "сорос", а, бе, защо никъде не видях сайт да пише за трендинга от туит-а "сорос пукна"?, хах. Той се изказал мъдро, че не е вЕрно, ама пак в туит-а. Ако не е, поне се видя колко му го пожелават..............


    Хм , не ми стигнаха многоточията........
  • 86 Скайнет

    5 3 Отговор

    До коментар #71 от "Къде":

    Отивай у ко чината за да я гледаш на живо
  • 87 Слава

    9 10 Отговор
    Украйна ще Победи

    Коментиран от #91

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ела да ти кажа

    5 11 Отговор
    Само американците ако дават по долар от заплатата си всеки месец на Украйна. Това са 331,9 милиона долара на месец. Говоря ти примерно американеца да си бръкне тоя месец под седалката на колата.И да събере някакви монети. Другия месеца пак така. В Европа има 746,4 милиона. Това е по един милиард на месец без тия хора изобщо да са разбрали топят лагерите на руската армия. Повече не виждам какво може да се коментира тука.

    Коментиран от #98, #110, #151

  • 90 Факт

    10 11 Отговор

    До коментар #83 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Средния руснак - 8 зъба в устата, изцяло зависим от подаянията на държавата, живеещ в коптор от 50те, гледаш само Первъй канал, и не знаещ грам от историята на собствената си фашистка държава.

    Коментиран от #93

  • 91 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #87 от "Слава":

    Така си е но, все пак и троловете се борят за някой и друга копейка.
  • 92 Гледай

    7 1 Отговор

    До коментар #71 от "Къде":

    Евроком или Алфа .Все същата пръдня са.
  • 93 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #90 от "Факт":

    Категорично не си прав, почти няма коптори от 50-те, останаха само тези от преди 1939г. Тези от 50-те не издържаха.
  • 94 Румен

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ми за съжаление,":

    Ти пьк какво ще спечелиш
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ти си се продал/а

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ами защото имат съвсем":

    Отдавна за дребни руски монети.
  • 97 Българин

    8 6 Отговор
    Малоумните ватници и техните симпатизанти тук - ВГЗрожденците имат акъл колкото на гол охлюв и вярват на тези простотии :) хахахахахахахаха

    Коментиран от #135

  • 98 Умнико

    5 2 Отговор

    До коментар #89 от "Ела да ти кажа":

    Ти колко украински семейства подслони в твоят палат за да живеят спокойно?
  • 99 Илия

    6 3 Отговор
    Ами напишете и как по сигански кълнат уркаинците. Напишете и какви ги говорят в Уркайна. Предполагам, че думите там са 2 пъти по ужасни от тези в Рисуя.
  • 100 И като я

    4 3 Отговор
    Разпарчетосат, изкуствената държава - военен полигон, големите играчи ще стане интересно какви хомоотпадъци ще папкат тези, които сега херойски я подкрепят.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Театър Болшой

    7 3 Отговор
    Пропагандата им е насочена срещу самите руснаци за да ги убедят че се случват много големи неща с майката родина и да си налягат парцалите да стоят гладни..отвънка погледнато работите дето ги говорят са нелепи
    Проблема е че разгрома в Украйна ще стигне такива нива че собствената им пропаганда ще ги потопи..
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Не бе, неук съм!

    8 4 Отговор

    До коментар #66 от "Факт":

    Преди ядох доматите с колците, НО чичко Путин ми писа по фейса на хазарчето Цукербергче, дали искам да ми плаща по 10 000 евро на месец, за да те лъжа тука.
    Е, не е, като заплатата на Урсула, 50 000 евро, но аз не умея да крада така факсини и с 10 000 евраци, все ще имам за ляб, в тази хипер инфлация :)!!!
    Виж какво каза на света евреинът Аарон Руссо в интервюто с Алекс Джонс, доста преди "великата хрема"! Виж също какво написа (книга) и бившият агент на МИ-6 Джон Колеман? Ако не ти е достатъчно, намери и Фил Шнайдер, 90-те години какво каза той в неговите видеа?
    Може и да не вярваш на Путин. Тези всичките са западняци, двама американци и единия е британец.

    Коментиран от #113

  • 105 Аре нема нужда

    7 4 Отговор
    По-добре това,отколкото германските телевизий даващи от сутрин до вечер само гейщина! Никога не съм вярвал,че Германия ще стане пропаднала държава !
  • 106 факуса

    6 4 Отговор
    русия при всички положения печели,ес губи,а наистна има умрели,не може все сащ да печели,тоз път се счупи стомната,досега си живяха готинко и на далавера,сега ще се наложи да работят ама много да работят,и на малка печалба,щот много няма да са длъни да купуват от тях,и няма да могат да налагат санкции,и да сменят правителства както им е удобно

    Коментиран от #115

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Вече са по

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Бесен- _Язовец":

    Кофите.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Това е безспорен

    0 1 Отговор

    До коментар #89 от "Ела да ти кажа":

    Факт.
  • 111 681

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Бесен- _Язовец":

    Заминавай за фронта.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Факт

    0 4 Отговор

    До коментар #104 от "Не бе, неук съм!":

    Сега прочетох само ника. Всичко е ясно.
  • 114 Истината

    6 2 Отговор
    е,че светът трябва да се управлява от млади хора,които да мислят за бъдещето,не от фосили,расли по време на студената война,които в зенита на живота си решават да стават императори или си говорят с несъществуващи хора... Трябва да има както долна,така и горна граница за управляващите-тия к.р.е.т.е.н.и наистина ще унищожат света. Също не трябва някой да се задържа на власт по никакъв начин повече от 5-6 години,иначе неминуемо става диктатор и вреден! Жалко за всички млади хора,които сега умират за болните амбиции на хора,чиито пълноценен живот е отминал отдавна и не му пука за тях...

    Коментиран от #121, #146

  • 115 Мдаа мдаа

    4 4 Отговор

    До коментар #106 от "факуса":

    100 милиона скъсани не са пазар нали разбираш..Индия отказва да купува рубли защото реалната им стойност е друга
  • 116 Руска пропаганда!

    8 6 Отговор
    Вярват и само в Уганда!
    И една глухоняма панда 🐼 !
    И наште путинофили мили,
    Ама нали са си гламави дебили!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 оня

    5 3 Отговор
    А тук пропагандата е до последния уSSраинец:))
  • 119 факуса

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    обясни,що ес се самоубива за да са добре укрите,които 8г.убиваха цивилни граждани

    Коментиран от #123

  • 120 Няма не искам!

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Става дума, че България оцелява, но Русия не...
  • 121 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Истината":

    В залеза на живота си
  • 122 Укропистан е пълен капут

    10 5 Отговор
    Пейтриът,Хаймарси,Джавелини,Байряктари
    Всичко е на таратор
  • 123 Факт

    5 5 Отговор

    До коментар #119 от "факуса":

    Можеш ли да напишеш пост без руЗЗки лъжи и фантасмагории?

    Коментиран от #128, #132, #159

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Гена крокодила

    6 7 Отговор
    Добре че няма такава опасност Осрайна да победи. По скоро Русия ще има граница с Румъния, Унгария и Полша.

    Коментиран от #138

  • 126 факуса

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "Много тъпо!":

    наистина тъпо,къде видя целия свят да е срещу русия,странно що кат са против нея дори сащ си търгуват с нея
  • 127 Алкаш с калаш

    6 11 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Не е фашизъм, а по-лошо - россизам.

    Коментиран от #131

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 САРМАТ

    11 7 Отговор
    МНОГО УКРАИНЧЕТА САЙТА.АБЕ АЙДЕ НА ФРОНТА И СПЕЧЕЛЕТЕ ВОЙНАТА БЕ.
  • 131 Казал

    2 3 Отговор

    До коментар #127 от "Алкаш с калаш":

    Безказарменик чалгаджия

    Коментиран от #141

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Ти пък

    6 1 Отговор

    До коментар #83 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кога беше в Русия, че знаеш. С това между ушите няма да те пуснат и в метрото в Москва.
  • 134 Води се война на територията на СССР!

    8 4 Отговор
    Украйна срещу Русия!
    НАТО чака сгоден момент!

    Коментиран от #183

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Хубаво

    5 5 Отговор
    Нещо е пропагандата .
    Но последно време гласчето на Соловьов много се деформира сладко ,нежно тънко гласче .
    Говори ли говори в ефир ,ама звучи много джендърски .
    Или е от колосалните загуби на Блатниците или се е заразил от Синчето си .
    Хаха

    Коментиран от #158

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Пропаганда или истина

    7 3 Отговор
    Като чета коментарите тук, много хора наистина искат руснаците мъртви. А други пък - янките. А рейнджърите пък си мислят, че са във world War, 1111 епизод.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Алкаш с калаш

    7 0 Отговор

    До коментар #131 от "Казал":

    Хвалиш ли се! Ясно е, че не си служил, а и това, че слушаш чалга според теб сигурно е показателно за "високата ти култура"
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Ами тъпи са тези,

    8 8 Отговор

    До коментар #103 от "Добре, че ни информира!":

    които нямат адекватно мислене! Путин им го каза в прав текст: "За какво ни е на нас свят, в който я няма Русия!" Германистан нямат нито една ядрена ракета или бомба, НО аналената им обяви война от цяла Европа? Е, кой е тъп? Без да имаш нито един ядрен заряд, да обявиш война на 6000 ядрени заряда с мощност средно по около 450 Килотона? Па то, ако руснаците взривят всичко, даже само на тяхната си територия, в Европа едва ли ще може да се живее повече? Един Чернобил и още мрат европейци от радиацията.
    Да, тези "не искат да умрат", ама никак! Искат победа на Крайната, в която вече и хора не останаха!
  • 144 Купихме

    6 7 Отговор

    До коментар #78 от "Бесен - _Язовец":

    Си свещи с копейки .
    Запасихме се ,да има .
    Че като се гътне оня Кремълски изверг ,
    Ще стане лудница да се купуват свещи от родния Рублаж .
    Ще плачат повече от тия в Северна Корея .
    Хаха

    Коментиран от #155, #156

  • 145 факуса

    3 4 Отговор

    До коментар #88 от "Делю Хайдутин":

    и с колко деца и животни прави секс,според великите ес ценности
  • 146 Може и да си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #114 от "Истината":

    Но от мен и теб не зависи. А ако трябва да сме реалисти, то и мнението ни никой не го иска. Щом неможем да го наложим, значи не струва. Ето виж -дори в Турция са готови да си изберат фосил за президент. Не е ли?
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 ТО СИ Е ТАКА ИЛИ СВОБОДА ОТ ФАШИЗМА ИЛИ

    8 2 Отговор
    ............ СМЪРТ - ТОВА ПРОПАГАНДА ЛИ Е !
  • 149 Последния Софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #142 от "Ванга":

    Просяци,ама знаят как да си поискат.
  • 150 ЕВРОЦЕННОСТИТЕ

    7 8 Отговор
    СА ЧИСТА ПРОБА ФАШИЗЪМ !
  • 151 факуса

    4 2 Отговор

    До коментар #89 от "Ела да ти кажа":

    ама явно не дават,що ли,може би нямат толкоз колкот се перчат,а сащ има едни трилиони дълг,ама само с печатане не става,а краденето се поизчерпи,банки взеха да се разпадат
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Мдаа

    6 3 Отговор
    Промиването на мозъчните не е само руски феномен!
  • 154 Хахаха

    3 5 Отговор

    До коментар #60 от "Ами ако западът победи,":

    Какъв тоя филм в главата ти .
    Мръднал си нещо , почвай лечение .
    Нещата при теб вече са много зле .

    Коментиран от #160

  • 155 Някой казва

    2 0 Отговор

    До коментар #144 от "Купихме":

    Че в Северна Корея плачат. А по телевизията показват, че ликуват. На кой да вярвам? Сигурно и в Корея и в България има и ликуващи и плачещи. Важното е ние лично в коя група попадаме (или сме се подредили).

    Коментиран от #163

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Хайде бе ушанки

    8 4 Отговор
    Почвайте кво чакате, колкото и спечелихте толкова само джафкате като бесни рузки кучки 🐷 🐶🐕
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Факт":

    ами сори,че научи истината,първата дума за факт
  • 160 Информирай се!

    2 1 Отговор

    До коментар #154 от "Хахаха":

    И ти ще "мръднеш", когато разбереш цялата истина, какво планират някои за тебе! Това е 100% сигурно!
  • 161 Алоо

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Ами ако западът победи,":

    Ти погледни и кажи кои летят с частните си самолети в Раша и децата им живеят на Запад .
    Хаха
    А ония крепостните нямат и външни тоалетни .
    Питай Шойгуна в Тува имат ли такива .
    Хахах

    Коментиран от #173

  • 162 Рашистите

    6 2 Отговор
    Са си чисти фашисти, по всички определения
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 ☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    4 2 Отговор
    Ребята гладни и продажни, остана ли нещо от ватата извън чувалите или Зеленски загрузи с 200 све, имат ли инфо копейките съдрани!
  • 165 Тъкър Карлсон

    1 5 Отговор
    Току що го осъдиха да плати 0,75 милярда долара, 750 милиона долара за клевети и лъжи три години под ред че Тръмп бил спечелил изборите, идеален гост за руската пропаганда
  • 166 Последния Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #163 от "Сети се":

    Копейките мило и драго биха дали да са на мястото на с.корейците, свикнали са винаги да са в калта и да ги газят отгоре, само да им обещават самагон и хляб!

    Коментиран от #171

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Вярно е че

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "Ами ако западът победи,":

    Не е Сорос , а от 105 години от болшевишкия преврат на комунистите в Русия , господстващата идеология на руснаците е да са най големите ГЛОБАЛИСТИ и стремежът и целта им да създадат и въведат нов световен ред на комунистически глобализъм, точно както си го описал...!!!

    Коментиран от #175

  • 169 Не е излезли както трябва

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Макс":

    Да се чете:изък за човека,а не изток за....Всъщност една мистерия-дворцов преврат срещу Павел и убийство.Защо ли?Кога е станало?1805,или 1806?Не продължавай.
  • 170 Или трети вариант

    1 0 Отговор
    ИЗТРЕЗНЯВАМЕ и почваме пак с прапагандата
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Рашизъм

    3 2 Отговор
    Чист руски фашизъм.
  • 175 А сега обясни, какво беше

    3 1 Отговор

    До коментар #168 от "Вярно е че":

    "болшевишкия преврат"? Двама професионални "майдановци", Ленин от Швейцария и Тротцки от САЩ отиват в царска Русия за да направят преврат! С пари и с такъв опит те успяват! И кой ги е финансирал? Ленин германското правителство, Тротцки - сащиянските, хазари - банкери! И ти сега ми казваш, че "Русия била виновна за такива стремежи"? Еми след Майдана в Киев, какво стана с горе-долу нормалната страна ДО Майдана? Същото, те станаха фашисти! Фашистка идеология на власт и започнаха да си убиват съседите, понеже били "руснаци"!
    Е, какво да очакваш от една страна, в която царското семейство е убито, обществената система напълно е била превърната в хаос, наложена й е съвсем друга ценностна система? Идеолозите на комунизма, Ленин Тротцки и техните западни теоретици Маркс и Енгелс- те всичките НЕ СА РУСНАЦИ!
    Излиза, че тази идеология, цял свят да превърнат в концлагер идва от Запада? И е много стара, оформена е още преди руската революция 1917-та г.! Царска Русия е била първият опитен полигон, на който западналите са се опитали да превърнат цял свят в концлагер! Не успяха тогава. НО, днес стези технологии и бясната пропаганда по всички медии, може и да успеят?

    Коментиран от #176

  • 176 Нямам време за обяснения

    3 3 Отговор

    До коментар #175 от "А сега обясни, какво беше":

    Отношенията между двата братски народа на Русия и Украйна бяха повече от добросъседски до преди Майдана в Киев и избухналата украинска омраза срещу Русия , която бе предизвикана реакция и резултат на украинското недоволство и съпротива от незаконното и подло окупиране от Путин през март 2014г на Крим, който наруши Будапещенският меморандум от 1994г подписан от Русия, за да се зачита независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна включващи Крим и не знам как биха се почуствали и реагирали българите, ако Путин реши да окупира Варна, Албена, Камчия и Поморие за да защити интересите на живеещите там руски граждани и проведе един фалшив референдум,за да ги откъсне от България и обяви за руски територии, Но украинския народ се сплоти и започна организирано да се съпротивлява и защитава от нашествието на руснаците , а всичко останало с минските споразумения и др. са последици от нахлуването на Путин в КРИМ...!!!

    Коментиран от #177

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Дойчин Велчев

    2 3 Отговор
    Да се чете: "Украинската държавна пропаганда и НАТО: "Или печелим, или всички умират"

    Коментиран от #180

  • 179 Дельо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Ако знаеше колко и дреме на Русия за България извън мазната пропаганда,щеше да извадиш кремъклията и да се застреляш от мъка
  • 180 Да де

    3 1 Отговор

    До коментар #178 от "Дойчин Велчев":

    Ама за жалост от устата на руснаците излиза и то в публичните медии и то от ръководителите им,не от "НАТО".Пък на теб какво ти се иска да се четяло.....,друг въпрос.
  • 181 ХА ХА

    1 0 Отговор
    Не ви ли писва от едни и същи коментари всеки ден?
  • 182 Иван

    4 1 Отговор
    И на това руските мекерета в България се кефят. Това е показателно за интелекта им
  • 183 Абе КУКУ!

    3 0 Отговор

    До коментар #134 от "Води се война на територията на СССР!":

    СССР отдавна няма, а война се води на територията на независима и суверенна Украйна!
  • 184 Разликата

    1 0 Отговор
    Или или ама в такъв случай вие ще умрете победени и унижени
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания