25 Май, 2023 21:59 2 214 9

Наричат го "Тръмп с мозък". Кой е Рон ДеСантис?

  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • рон десантис

Ако ДеСантис успее да надвие не само Доналд Тръмп в републиканските предварителни избори, но и Джо Байдън след това, ситуацията ще се промени драстично за лявата либерална Америка

Наричат го "Тръмп с мозък". Кой е Рон ДеСантис? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Той не иска теми като робството или хомосексуалността да присъстват в училище, против абортите е и нарича руската агресия в Украйна "териториален спор с Русия". Какво я очаква Америка, ако Рон ДеСантис успее?

"Смелостта да бъдеш свободен: Планът на Флорида за възраждане на Америка" - това е името на книгата, която Рон ДеСантис представи през март. Посланието, с което 44-годишният кандидат за президент на САЩ ще обикаля страната в предизборната си кампания, е просто - никой американски губернатор не е правил толкова много за щата си, колкото той. Или както скандират привържениците му: "ДеСантис 2024 - Да направим Америка като Флорида".

ДеСантис не е първият кандидат за президент, който публикува книга точно преди началото на кампанията си. Всъщност тя е нещо като перфектното мотивационно писмо - разказва за щастливото му детство във Флорида и за страстта му по бейзбола, популярен американски спорт.

Талантът му като спортист му отваря и вратата към престижния университет Йейл. Кариерата му започва като учител по история, после учи право в Харвард. Докато следва се присъединява и към армията, а по-късно започва работа като военен адвокат в затвора Гуантанамо. Съветник е на елитния отряд на американските тюлени във войната в Ирак, което му печели и няколко медала.

От конгресмен до губернатор на Флорида

През 2012 ДеСантис вече е прекарал две години като прокурор и решава да направи крачката към политиката. Шест години той е конгресмен, преди да се кандидатира за губернатор на Флорида и да спечели през 2018 година.

Женен и баща на три деца, губернаторът на Флорида е в пика на популярността си в САЩ. В края на 2022 година той запази губернаторския си пост, въпреки че Флорида е един от т.нар. колебаещи се щати, които не гласуват винаги за една от двете партии.

ДеСантис печели гласоподавателите с добри икономически политики, обещания за ниски данъци и открито неодобрение на всички мерки против коронавируса.

ДеСантис и Тръмп вече не са приятели

Доналд Тръмп изиграва ключова роля за овластяването на ДеСантис. Докато не осъзнава, че му е помогнал да се превърне в основния му опонент. Оттогава Тръмп вече го обижда и се подиграва с него, наричайки го неблагодарен и лицемерен и заплашвайки да изкара наяве неприятни неща за него.

ДеСантис има своя стратегия за атаките на Тръмп - игнорира ги и дори не го споменава в речите си. Губернаторът на Флорида иска да премести фокуса върху себе си и да се представи като политика, който в най-голяма степен представя на консервативната политика в САЩ. Но без скандалите, хаоса и съдебните процеси. "Тръмп с мозък", както го наричат някои.

По пътя към Белия дом обаче той има една голяма спънка - за разлика от Тръмп, който вдига на крака огромни зали и площади с речите си, ДеСантис е определян като лош оратор.

Противник на либералните идеи

Рон ДеСантис може и да се надява, че няма да му се наложи да подобри ораторското си майсторство. Защото той е поел кръстоносен поход срещу т.нар. Woke култура, която се бори за заличаването на всякаква дискриминация в американското общество. Губернаторът стартира културна война във Флорида и започна да прокарва редица закони в тази посока: за спиране на въпросната Woke култура, срещу говоренето за гейовете или за правата на родителите в образованието.

Ако учителите говорят на учениците за хомосексуалност рискуват да бъдат уволнени. Расизмът и робството вече не са част от учебната програма - белите ученици може да се почувстват персонално отговорни. Транссексуални момичета нямат право да се състезават в женски спортни дисциплини. Ако учител иска да сложи на бюрото си снимка на своя партньор, не може да го направи, ако въпросният партньор е от същия пол.

"Родителите пращат децата си в училище, за да учат, не за да им прокарват идеология", казва Рон ДеСантис. В резултат от политиките му рафтовете в училищните библиотеки са опразнени от книги за робството, защото училището рискува да бъде съдено.

Във война и с Дисни

Рон ДеСантис влезе в сблъсък и с развлекателния гигант Дисни, въпреки че един от популярните лунапаркове на компанията се намира в Орландо, Флорида и предоставя работни места на 70 хиляди души в щата. Губернаторът обаче реши да отнеме на Дисни специалния статут, който им позволява да пестят данъци.

ДеСантис направи и така, че абортите вече са забранени във Флорида след 15-ата гестационна седмица - освен в специални случаи. Това се случи още преди конституционното право на аборт да бъде отменено от Върховния съд на САЩ.

Ако ДеСантис успее да надвие не само Доналд Тръмп в републиканските предварителни избори, но и Джо Байдън след това, ситуацията ще се промени драстично за лявата либерална Америка. А по отношение на руската агресия срещу Украйна, ДеСантис коментира пред Фокс Нюз, че не е "в националния интерес" на САЩ да "се въвлича в териториалния спор между Украйна и Русия".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Даньо

    3 6 Отговор
    Зависи, за някой като наш Ганчо деСатнтис е Тръмп с мозък за други е Тръмп без багажа ...

    Коментиран от #2

  • 2 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "бай Даньо":



    Важното е, че не си говори и не се ръкостиска с призраци като един действащ президент, обичан от родния джендърски умно-красивитет и от родните медии, финансирани от "демократическата" партия (нейните НПО).



    😉

    Коментиран от #4

  • 3 Панчаревската кметица

    20 5 Отговор
    един от малкото кравари който са останали хора
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мишо

    14 6 Отговор
    Този човек е светлината в тунела за човечеството, колкото и да харесвсм Тръмп той е изпята песен. Де Сантис има изключителни идеи и енергия, за да спре прогресивно либералния тероризъм.
  • 8 мдда

    7 9 Отговор
    По-скоро е Тръмп без мозък... и е фашист, между другото..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.