26 Май, 2023 09:45 947 10

САЩ налагат санкции на "Вагнер" в Мали

  • сащ-
  • вагнер-
  • украйна-
  • война-
  • мали-
  • иван маслов

В четвъртък Съединените щати наложиха санкции на ръководителя на групата "Вагнер" в Мали Иван Александрович Маслов. Министерството на финансите на САЩ в изявление също обвини Маслов, че работи в тясна координация с малийски правителствени служители за изпълнение на разполагането на групата в Мали

САЩ налагат санкции на "Вагнер" в Мали  - 1
Снимка: news.bg

В четвъртък Съединените щати наложиха санкции на ръководителя на групата "Вагнер" в Мали Иван Александрович Маслов. Те обвиняват руската частна армия, че се опитва да прикрие усилията си да придобие военно оборудване за войната в Украйна и че работи чрез Мали и други страни, съобщава "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ в изявление също обвини Маслов, че работи в тясна координация с малийски правителствени служители за изпълнение на разполагането на групата в Мали.

Маслов е описан като ръководител на паравоенните части и главен администратор в Мали.

"Санкциите на Министерството на финансите срещу най-високопоставения представител на Wagner Group в Мали идентифицират и прекъсват ключов оператор, подкрепящ глобалните дейности на групата", каза в изявление заместник-секретарят на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

Припомняме, че ходът идва, след като говорителят на Държавния департамент Матю Милър в понеделник каза, че има индикации, че "Вагнер" се е опитвал да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да насочи тези оръжия през Мали.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, в сряда отхвърли твърденията на САЩ като "измама" на пресконференция и призова Вашингтон да проучи ефекта от собствения си военен износ.

Вашингтон вече е наложил санкции на редица лица и организации, които подкрепят военните операции на "Вагнер".

Наемниците на "Вагнер" се сражават редом с редовните руски войски в Украйна, включително в някои от най-интензивните боеве като продължаващата битка за контрол над Бахмут.

Западните държави изразиха загриженост относно дейността на "Вагнер" в Мали от края на 2021 г. По-рано африканската държава, чиито лидери завзеха властта с преврат през 2021 г., и Русия твърдяха, че руските сили там не са наемници, а инструктори, които помагат на местните войски с оборудване, закупено от Русия.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пригожин

    22 1 Отговор
    Преместих си пирогата.
  • 2 Ха ха ха

    16 1 Отговор
    марш от тука чифутляк мръсен
  • 3 Коментар

    22 2 Отговор
    Oхххххххх
    Колко е трудно на краварите разкрачили се над целия свят!
    Доларът е на изчезване, рецесията в Кравария започна.
    Югът и Изтокът не се подчиняват
    БРИКС вече задмина дъртия G7.
    Всичко вече е надвиснало над пропастта и всеки момент ще падне в нея.
    Отбраняват се с всички сили ,но краят вече е предопределен!

    Коментиран от #5

  • 4 САНКЦИИ ДО ДУПКА

    1 13 Отговор
    За всички ГЛАВОРЕЗИ и КАСАПИ . От тази НЕЗАКОННА ,ТЕРОРИСТИЧНА ,ОРГАНИЗАЦИЯ.
  • 5 🤣🤣🤣🤣

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Да то и раЦЦия ще ,стане най РАЗВИТАТА ИКОНОМИКА в СВЕТА. А РУБЛАТА ще смени ДОЛАРА ,ЕВРОТО ,ПАУНДА ,ШВЕЙЦАРСКИЯ ФРАНК 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 6 НУРС

    2 10 Отговор
    Пригожин ще може да харчи милионите си само в Сочи и Владивосток.
    Няма да види хаир от пари натрупани от кръвта на безсмислено загиналите руснаци!

    Коментиран от #9

  • 7 Аватар

    6 1 Отговор
    Какво общо има Министерството на финансиите на САЩ с това,че малийски правителствени служители работят в тясна координация с Маслов?Санкциите към Маслов ли трябва да бъдат или към правителството на Мали,или пък не?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НУРС

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "НУРС":

    Докато Зилената лакома гъсеница

    Ще да види изключително голям хаир от пари натрупани от кръвта на безсмислено загиналите осраински!
  • 10 пенко

    0 0 Отговор
    " НАСТРАДИН ХОДЖА " - НАЛАГА САНКЦИИ НА " ХИТЪР ПЕТЪР " !!!!!!!!!?????????