Тема: Украйна

26 Май, 2023 18:45 1 521 14

Русия призна: Ватиканът работи за мир в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • папа франциск-
  • ватикан-
  • матео дзупи

Изявлението на руското външно министерство пред РИА Новости беше първото публично признание от страна на Москва за този ход на папата

Русия призна: Ватиканът работи за мир в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия днес посочи, че гледа положително на мирната инициатива на папа Франциск за Украйна, но подчерта, че няма непосредствени планове за мисия на Ватикана в Москва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БTA.

Изявлението на руското външно министерство пред РИА Новости беше първото публично признание от страна на Москва за този ход на папата. То беше предшествано от съобщението на Ватикана през уикенда, че ветеранът от инициативите на Католическата църква за мирно посредничество, италианският кардинал Матео Дзупи, е бил избран от Франциск за негов пратеник.

Още новини от Украйна

"Признаваме искреното желание на Светия престол да насърчава мирния процес", заяви руското външно министерство според РИА Новости. "В същото време от ватиканска страна не са предприети никакви практически стъпки за организиране на пътуването до Москва".

Дзупи вчера заяви пред репортери, че обхватът на мисията е "да помогне за намаляване на напрежението в конфликта" с надеждата, че тя може да допринесе за "пътищата на мира". Той направи паралел с усилията си през 90-те години на миналия век, заедно с базираната в Рим общност "Сант'Еджидио", да помогне за посредничеството в мирните преговори, които сложиха край на гражданската война в Мозамбик.

И тогава, отбелязва Дзупи, инициативата на църквата е започнала с надеждата да се намерят "пътища на мира" и е довела от срещи, сближили враждуващите страни, до "изтъкани връзки" между фракциите и в крайна сметка до мирно споразумение.

"Усилията (в Украйна) определено ще бъдат в този смисъл", каза Дзупи, говорейки в края на събранието на Италианската епископска конференция. "Ще видим."

Франциск съобщи за съществуването на мирна мисия, докато се връщаше миналия месец от Унгария, където се срещна с пратеник на Руската православна църква, която силно подкрепя войната на Кремъл. През седмиците след това Франциск се срещна във Ватикана с украинския президент Володимир Зеленски, който даде да се разбере, че няма да приеме териториални отстъпки и отхвърли споменаването от Франциск на жертвите от двете страни на конфликта, като заяви, че не може да има равнопоставеност между жертва и агресор.

Дзупи отбеляза, че надеждата на Франциск за мир е "довела Светия отец до сълзи" – препратка към 8 декември, когато Франциск се разплака пред статуята на Мадоната в центъра на Рим, докато се молеше за мир в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огнян

    10 16 Отговор
    Русия ще спечели войната
  • 2 Свят човек

    4 3 Отговор
    Ще ви купува куфари ли?
  • 3 Олга

    14 8 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ЗАГУБИ ВОЙНАТА
  • 4 Асан

    7 15 Отговор
    Русия много търпя но стига вече

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Читател

    4 1 Отговор
    Анатолий само ще отбележа завоалирано.Совите не са това което са.Който разбрал разбрал.
  • 7 Хахахаха

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Асан":

    Украйна вече има повече оръжие от Русия! Вярвате, че го имат за да тръгнат да отстъпват територия на Русия ли?
  • 8 хаха

    0 7 Отговор
    заглавието чупи лампата, "Русия ПРИЗНА...", къде ви копат такива умници!?
  • 9 отегчен

    8 3 Отговор
    Мир ще има когато Украйна възстанови териториалната си цялост. До тогава и Исус да слезе на земята файда йок.
  • 10 Цайса....

    1 0 Отговор
    Колкото и да се взирам в снимката, не мога да позная кой е човека на нея, но щом руснаците са казали че той работи за мир в Украйна, възможно е това да е, последният софиянец, истинският козлодуец, язовеца или Мишел, може и костя да е...зная ли?
  • 11 Призна?

    0 0 Отговор
    Сигурно някой луд е правил разследване?
  • 12 Слава на САЩ ЕС НАТО

    4 1 Отговор
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава Европа и украинския народ от руските терористи които от девет години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Европейските държави никога няма да бъдат руски губернии!
    Европейците никога няма да станат руски роби!
    Украйна (България) избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на Украинските Майки които раждат Герои!
    Слава на САЩ ЕС НАТО и Украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм!
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски!
    Благословен е президента Зеленски с такъв народ като Украинския!
    Слава на Украйна!
  • 13 русия воюва с православието

    4 1 Отговор
    Кремъл се управлява от сатанисти начело с кагебееца антихрист Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, убиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатанисти отново управляват Кремъл! Затова русия е приятел и съюзник на антихристиянски комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския - смъртни врагове на православието!
    Може ли Христос да бъде приятел и съюзник на Дявола?!
    Или си с Христа или си в коалицията на Сатана (русия, китай, иран) която воюва с църквата Христова!
  • 14 немо

    0 1 Отговор
    какъв е тоя свят престол какви са тия глупости.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания