Last news in Fakti

29 Май, 2023 19:15 1 107 32

Анджей Дуда подписа закон, предвиждащ борба с руското влияние

  • полша-
  • анджей дуда-
  • руско влияние-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Полският президент Анджей Дуда разреши създаването на комисия за разследване на "руското влияние в Полша". Опозицията и редица правни експерти вече нарекоха новия орган "противоконституционен" и "сталинистки"

Анджей Дуда подписа закон, предвиждащ борба с руското влияние - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда разреши създаването на комисия за разследване на "руското влияние в Полша". Опозицията и редица правни експерти вече нарекоха новия орган "противоконституционен" и "сталинистки", съобщи Франс прес.

Всички опозиционни партии от левицата, от центъра и дори от крайната десница заявиха, че няма да участват в работата на тази комисия, която според Шимон Холовня, председател на центристката партия "Полша 2050", бележи "края на демокрацията" в Полша. Той добави, че тя тласка страната към "гражданска война".

Комисията ще има девет членове, избирани от долната камара на доминирания от консервативните националисти парламент. Тя ще може да решава дали политиците в страната са се поддали на руско влияние в периода 2007-2022 г. и да ги взима решения срещу тях, без върху всичко това да има ефективен контрол от страна на съдебната власт, предупреждават наблюдателите. На лице, което бъде сметнато за виновно, ще може да бъде забранено да заема публични длъжности, свързани с достъп до публични финанси и класифицирана информация, за срок от 10 години, за да се "предотврати възможността то отново да действа под руско влияние в ущърб на интересите на Република Полша", предвижда законът. Ръководителят на комисията ще бъде назначен от полския премиер Матеуш Моравецки. Нейните членове няма да носят отговорност за решенията си.

Според правителството подобна комисия е от съществено значение за елиминиране на руското влияние в страната. "Надявам се, че парламентът ще избере отговорно членовете на комисията", подчерта президентът Дуда.

Парламентът на Полша е контролиран от партията "Право и справедливост" (ПиС) и от нейните съюзници. Самият Дуда е член на това мнозинство, припомня АФП.

Президентът добави, че ще изпрати постфактум закона в Конституционния съд - процедура, която не пречи на влизането му в сила. Дуда обяви също, че ще поиска от Моравецки да предложи на Европейския съвет да създаде комисия за разследване на руското влияние на европейско равнище.

Според критиците на новия текст създаването на новата структура нарушава конституционните принципи за разделение на политическата и съдебната власт, като органът придобива правомощията както на прокурор, така и на съд. Опозицията нарича текста "Законът Туск" на името на Доналд Туск, лидера на основната центристка опозиционна партия "Гражданска платформа". Той е бил премиер на Полша от 2007 до 2014 г., а след това председател на Европейския съвет. Според опозицията целта на закона всъщност е да компрометира опонентите на правителството и да попречи на Туск да спечели изборите наесен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рънътъ пануве

    1 1 Отговор
    Рънътъ праи бурбътъ!
  • 2 123456

    14 3 Отговор
    Дудка, Дудкааа ,
    смазана ..........
  • 3 честен zионист

    10 4 Отговор
    Поне да беше записал ляхите на уроци по конни спортове, че 39-та помним резила.
  • 4 Реалист

    25 3 Отговор
    Ако в Полша имаше руско влияние нямаше да са колония на ФАЩ.

    Коментиран от #20

  • 5 Спокойно дудко

    16 3 Отговор
    ше ви надудкат задните части за 50 години напред
  • 6 Професора

    20 3 Отговор
    Сега е модерно в колониите да, се занимават с антируска риторика да правят кеф на господарите от ФАЩ!!!!
  • 7 Русофил

    9 19 Отговор
    Полският президент Анджей Дуда разреши създаването на комисия за разследване на "руското влияние в Полша".
    А Радев кога?

    Коментиран от #11

  • 8 мани беги

    13 3 Отговор
    Ми дуда, какво друго да очакваш?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Истината боли

    6 9 Отговор
    В България ако има такъв закон във всички силови структури на 98 процента служителите трябва да останат безработни. Президента не случайно е против реформи в МВР, ДАНС, Военните и други .Човека си пази агентите на Русия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пръц

    10 2 Отговор
    Ако продължава така ЕС,със сигурност ще съм първият човек,който е знаел от какво ще умре.ОТ СМЯХ.

    Коментиран от #14

  • 13 Прокопий

    5 7 Отговор
    Поляците имат президент, ние резидент...

    Коментиран от #17

  • 14 Прокопий

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пръц":

    Давай, какво чакаш?! Смей се на воля! Казват, че смехът е здраве, в твоя случай ще е едно добро начало...

    Коментиран от #19

  • 15 Сега

    7 1 Отговор
    И тези смешковци плачат за денацификация!

    Коментиран от #21

  • 16 Слава Полша

    2 8 Отговор
    Слава Украина, Слава Полша, Великата отечествена воина против руското робство и империалистически руски завоевателни политики и интереси и действия да срещнат невиждан за света отпор от Свободния свят Слава Слава Урааааааааа

    Коментиран от #31

  • 17 Хихихи..

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Прокопий":

    И ще си го преизберем! А ти оти се косиш като ще ти мине?
  • 18 горски

    0 3 Отговор
    Когато човек е с робска психиака,дори да му скъсаш ярема,той пак ще си намери друг господар да го впрегне.А дотогава ще оседлава другите роби и ще се прави на господар....
  • 19 Пръц

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Прокопий":

    Ами смешно ми е. Островитяните налагали таван на цените,щото санкциите вероятно работят
  • 20 Та си е

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Добре че са колония на САЩ иначе щяха да са като нас
  • 21 Плосък

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сега":

    всеки който е против орките мажоретките им го наричат нацист, колко удобно
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ненормалник

    2 0 Отговор
    Доста прост при това
  • 24 Хиената на Европа

    4 1 Отговор
    Наглия и невменяем Дуда винаги му е хлопала дъската но зад гърба му са американците с властта им над медиите и НПОшките и Дуда 5 пари не дава кой какво мисли - безочливостта му е безгранична и се покрива с определението на Чърчил за Полша - Хиената на Европа
    Налагането на единствено правилната гледна точка е похват приложен в най-новата история от Израел. Той забрани всякаква гледна точка за холокоста освен еврейската. Най-силното лоби в света, владеещо световните финанси, медии, НПО, Холивуд, корпорации и задкулисни организации наложи силово на света това положение. И други не останаха назад и приеха сходно законодателство налагащо единствено правилната гледната точки чрез сила. Кутията на Пандора се отвори. Силовото налагане на единствено правилните гледни точки ще се увеличава. И в един ден в бъдещето, хората може и да не знаят, че е имало времена, в които всеки свободно е изказвал гледната си точка, мнението си, и общувайки чрез силата на доводите са обогатявали схващанията си и доближавали разбиранията си до истинността по различните въпроси.
    Налагане единствено правилната гледна точка, е опасно положение, водещо до грешни бъдещи решения по въпроси по които забраната оказва пряко или косвено влияние. Мъка, временна слава и бъдещо .... самозаколване
  • 25 сноу

    1 0 Отговор
    Подписал той, ама скоро ще задраска..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анджей Дуда

    1 1 Отговор
    е от кохортата внуци на бякогашни СС дейци около Хитлер. ЯВНО КАКВА ИДЕОЛОГИЯ ще прокарва.
    Само че все избягват да се сещат какво се случва, след като някой нападне руската мечка. Има примери - НАПОЛЕОН, Хитлер.....
    Това го разбраха "десантчиците" от Нормандия-Неман и се втурнаха да спрат СССР да не стигне до Атлантика. Така проспаха купона в Берлин.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Валенса

    0 0 Отговор
    Да живей руско полската дружба,ура!
  • 31 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Слава Полша":

    Не разбра ли , че с лозунгите си не вървиш ?
  • 32 пенко

    1 0 Отговор
    ... " ЧЕТИРИМАТА ТАНКИСТИ И КУЧЕТО " ---НЕ МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания