Last news in Fakti

30 Май, 2023 08:11 2 090 26

НАТО: Нападенията срещу мироопазващите сили в Косово са напълно неприемливи

  • косово-
  • нато-
  • нападения-
  • сили-
  • неприемливо-
  • сърби

Конфликтът възникна в северната част на страната

НАТО: Нападенията срещу мироопазващите сили в Косово са напълно неприемливи - 1
Източник: БГНЕС

Сблъсъците между мироопазващите сили на НАТО и демонстранти в Косово, които доведоха до раняването на 25 военни, бяха осъдени от НАТО като "напълно неприемливи". Конфликтът възникна в северната част на страната, където се разразиха протести поради назначаването на етнически албанци за кметове.

Пострадали са миротворци от Италия и Унгария, като трима от тях се намират в тежко състояние. Петима души са били арестувани във връзка с нападенията. Президентът на Сърбия, Александър Вучич, съобщи, че около 50 сърби са били приети в болница, а много други са ранени.

В резултат на ситуацията, президентът Вучич призова сърбите в Косово да не се включват в конфликт с НАТО. Той изрази загрижеността си относно албанския политик, Албин Курти, и призова международната общност да предприеме действия. Въпреки че му бяха предоставени различни привилегии като либерализация на визовия режим и членство в Съвета на Европа, все още не е била създадена Асоциацията на сръбските общини. Президентът изрази опасение, че, ако не се предприемат мерки, може да е твърде късно за всички, пише "Нова ТВ".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 2 Отговор
    Надпис на сграда:
    " Колумбе, йе-бе-м ти откритието!"

    / тиретата са мои/
  • 2 ХАХАХА

    21 9 Отговор
    А Лавров плашел със сблъсъци в центъра на Балканите. Май се подготвя нова Осрайна?
  • 3 Истина

    45 3 Отговор
    Тоя запад много миролюбив…. Путин им разби кочината.
  • 4 Пич

    35 1 Отговор
    Въх..... джендърите пак не знаят , какво са се хванали да работят !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Псевдоним

    32 0 Отговор
    Тези КФОР ще ги запомня със "случайното" преминаване над забранената зона за полети над АЕЦ "Козлодуй".
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 0 Отговор
    Същият надпис е и на мост над р. Сава❗
    А защо бяха написани ......
  • 8 Тото

    31 3 Отговор
    САЩ е агресор там ,няма работа на територията на други държави.
  • 9 НАТО агресор номер 1 в света

    37 2 Отговор
    НАТО и краварите създадоха измислената държава Косово и сега я бранят! НАТО в позор!
  • 10 Някой

    33 2 Отговор
    Но пък, според същите тези натювци, стрелбата с аватомати по мирно демонстриращи сърби от страна на косовски спецназ, е напълно допустимо. Нали?
    Преди 34 години нападнахте Югославия за уж геноцид над мюсюлмани в област Косово. Сега, когато нещата са на 180 градуса (не на 360), мрънкате как вашите "мироопазващи" сили били пострадали. Ами хващайте се в ръце и почвайте ад бомбардирате с обеднен уран Прищина. Иначе яко мирише на двойни стандарти. Не че не ви знаем, де.
  • 11 Зеленски съм - Мари игуаната

    13 1 Отговор
    През далечната вече 1988 г. поради неврологични проблеми на бай Дрънки два пъти му е отваряна кратуната....или консервата беше? Както и до е, аз на такъв вяра му не ловим, а тоз Резников и Наркото, как му верват за ефките, техен си проблем.
    Та бай Дрънко скоро може и да вазира от планетата, а Камалата става само...за дистрибутор на избелващи препарати, за друго не става...
    В Обора се приемат залози кога най-сетне бай Дрън ще завърши започнато изречение...

    Сега лицемерят яко за Косово краварите, но и в този регион ти чакат рашките, а може и китайците.
  • 12 дядото

    19 1 Отговор
    проблемът е ,че те не са мироопазващи а окупационни сили защитаващи интересите на шиптърите и изпозващи сила и оръжие срещу сръбските граждани.
  • 13 Тоава е съзнателно търсена провокация

    2 19 Отговор
    От страна на сърбите.Дирижирана е от Белград, а Белград слуша инструкции от Москва!И за какво се бунтуват тези т.н. "протестиращи"?Запитайте се какво точно искат след като са мнозинство, а не искат да ходят на избори и ги бойкотират.Съвсем естествено е да няма властова празнина и да се назначат служебни кметове.Ама били албанци!Ами защо не ходихте на избори да си изберете кметове, каквито Вие искате?Защо употребявате насилие и има 25 ранени от специалните сили на КФОР 11 от които италианци, има и унгарци ранени.Това се прави съвсем умишлено.Тези хора не протестират мирно,а се търси конфликт, за да се намеси Сърбия и да влезе пак армията в Косово.И на какво се надяват?Че няма пак да се повтори ситуацията от времето на Милошевич и НАТО няма да се намеси ли?Нещата твърде много напомнят събитията в Украйна и са явно дирижирани от Русия, за да се дестабилизират Балканите и малко да се измести фокуса от войната в Украйна

    Коментиран от #25

  • 14 факуса

    5 1 Отговор
    то зарад миротворците е цялата ситуация,омешани етноси няма как да са в мир,всеки у тях си,инак мирът е мираж или компромиси,което пак води до сблъсъци,тез мулти култи тъпотий само раздори носят,затуй има врати по домовете и огради около дворовете,за да не влиза всеки,а щото миротворците много шетат по света та разбъркаха оградите и вратите,се получиха големите галимации,натю да се разтуря и седнат оон ама без акъли от сащ да се разберат
  • 15 Напреднал

    12 1 Отговор
    Безпрецедентната подкрепа на Колективния Запад за Косово води до дива ескалация на насилието там. Това е резултат от безумната западна политика на натиск върху Сърбия и сърбите в Косово. Всяка агресивна атлантическа политика на натиск и принуда е расизъм и дискриминация и води до открити военни конфликти с много цивилни жевртви. Така беше и в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Възниква въпросът, защо Западът принуждава коренно различни и враждебни етноси да живеят заедно в рамките на една държава. Друг пример на Балканите е Босна и Херцеговина, Отговорът привидно е за да се научат на Демокрация и подобни, но дълбоката цел е разпокъсването и отслабването на нациите, което ги прави по-лесни за манипулиране и колонизиране.

    Коментиран от #22

  • 16 бай Иван

    5 0 Отговор
    Рано или късно там пак ще има война. НАТО нищо не е решило в този район .Напротив остави един тлеещ конфликт.

    Коментиран от #18

  • 17 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Време е и други държави да излязат от юрисдикцията на международният наказателен съд.Вучич няма да посмее да направи нищо.По скоро Додик ще разпадне Босна.
  • 18 не точно

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "бай Иван":

    Не го е оставил, а непрекъснато го подклажда. Какво правят американски бази в Косово? А в България и в Румъния? Не натовски бази, а американски. Където са стъпили краварите, все кървава демокрация са донесли със себе си. Сърбите в Косово бойкотираха изборите, избирателната активност беше 3.5%. Как ще назначиш албанци за кметове в населени почти изцяло със сърби територии? Ами то е ясно, че сърбите ще понабият американците, наречени за благозвучие "мироопазващи сили" на нато.
  • 19 Тошко

    1 1 Отговор
    Демократизирайте сърбите с няколко бомби, така няма да ви сурвакат. Урсула ще е съгласна, и ние като послушен сателит също ще пратим контингент.
  • 20 Ццц

    6 0 Отговор
    А каква е ролята на "мироопазващата мисия", щом не е опазила мира? Всъщност има ли държава с натовска "мироопазваща мисия", която да е станала мирна? Фифти цент за верен отговор!
  • 21 Мироопазващи ли

    5 0 Отговор
    Вие ги подклаждате, но след това неможете да си ги гасите. Каква работа имате там щом не сте ги опазели. След вашата намеса винаги има война, не мир.
  • 22 Съгласен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Напреднал":

    Звучи логично: сърби, българи, албанци, унгарци тук и там, и оттатък - но никога едно цяло в една по-голяма държава. Е, някои държави исторически са по-късметлии, като Гърция и .
  • 23 Чичо

    1 0 Отговор
    Тенденцията е в Европа да се появи мюсюлманска конфедерация.Косово,Босна,Албания.
  • 24 Тъй ам'чу кааааааак!

    2 0 Отговор
    Само натю, върши сичку приемливу! Обеднен уран, боНбене по цивилни обекти и мирно население е много приемливо. Даже и жертва на приятелски огън.
  • 25 възможно

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тоава е съзнателно търсена провокация":

    е руснаците да се опитват да отворят втори фронт на нато и америка, както нато и американците се опитват да отворят втори та и трети фронт на руснаците с Грузия и Молдова, лошото е че близо до нас.
  • 26 Вирус

    0 0 Отговор
    Нали искат така да стане кво плачат сега