Last news in Fakti

1 Юни, 2023 15:00 772 0

Судански лекар е „отвлечен“ след заговор

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Д-р Алаа Ногод, видна фигура в протестното движение в Судан, беше "отведен" на фона на продължаващите боеве в страната

Судански лекар е „отвлечен“ след заговор - 1
Снимка: Shutterstock

В ранния следобед в събота 10 въоръжени мъже нахлуха в дома на д-р Алаа Ногод в Хартум и го отведоха, докато по-малкият му брат и майка му го наблюдаваха безпомощно. "Това е било неоспоримо отвличане", казват очевидците

Според семейството му мъжете твърдяли, че принадлежат към военното разузнаване на Судан и са конфискували лаптопа, тетрадките му, служебни тефтери, паспорта и мобилния телефон на Ногод. След това потеглили, без да кажат къде го водят.

„Те ритаха Алаа между рамото и врата му“, каза майката на Ногод, Алауия, пред "Ал Джазира". „Искам знам къде е, къде го отведоха, поне някакви новини да имам за него. Наистина се страхувам, защото знам, че не се отнасят добре с хората.

Ногод , освен лекар е и открит критик на бившия президент Омар Ал-Башир и неговата Партия на националния конгрес (NCP).

Като говорител на Асоциацията на суданските професионалисти – обединяващ съюз, който допринесе за свалянето на Ал Башир през 2019 г. – той отдавна обвинява останките от бившия режим за опитите да саботират прехода на Судан към демокрация.

Но откакто водещи фигури на NCP обявиха подкрепата си за армията в нейния конфликт с паравоенните Сили за бърза подкрепа миналия месец, Ногод и други видни критици на Ал Башир станаха мишена на заплахи и клеветнически кампании.

Един армейски офицер от времената на Ал Башир, Тарик Ал-Хади, качи видео във Facebook и YouTube, където обвини Ногод, че е „невярващ“.

Приятелите и колегите на Ногод също твърдят, че неизвестни хора са изфабрикували разговор във Facebook между него и RSF на 24 май.

Въпреки че "Ал Джазира" не успя да провери автентичността на разговора във Фейсбук, Ногод обвини членове на бившия режим, че са използвали софтуер за редактиране на снимки, за да изглежда, че е заговорник с RSF. Три дни по-късно го взеха.

„Точно онзи ден [Ногод] спомена за клеветническа кампания срещу него с брат му. Той му казал: „Не се страхувам“, разказа Алауия.

"Ал Джазира" се опита да се свърже с говорителя на армията Набил Абдула за коментар относно задържането на активисти, но не беше получен отговор.

„Той винаги казваше истината“

Ногод, въпреки медицинската си кариера в Судан, е имал по-голяма амбиция да помогне за постигането на демократична промяна в страната, според неговите приятели и семейство.

През 2019 г. той става член на свободен блок от политически партии и групи на гражданското общество, които формираха това, което сега е известно като Сили за свобода и промяна – Централно командване (FFC-CC).

FFC-CC беше подложена на тежка критика от обикновени продемократични групи за това, че се съгласи да си партнира с военните и RSF за формиране на преходно правителство в месеците след отстраняването на Ал Башир от власт.

Близки приятели на Ногод казаха, че той е запазил уважението им, след като се присъедини към Федералното министерство на здравеопазването през 2020 г. Една от бившите му колежки в министерството, която не разкри името си от страх от отмъщение, каза, че Ногод се е осмелил да разгледа миналото неправомерно поведение в здравния сектор.

Тя не даде подробности от страх да не го изложи на по-голяма опасност, но добави, че Ногод е "разрошил някои пера".

„Ако всички бяха в една стая и имаше едно мнение, което никой не искаше да каже, тогава той винаги щеше да каже истината, независимо от това, какво ще следва“, каза тя пред "Ал Джазира". „Той беше откровен политически и не всички харесваха това в него.“

Ногод продължи да говори срещу армията след военния преврат през октомври 2021 г., който провали прехода на Судан към демокрация.

В месеците след преврата висшият командир на армията Абдел Фатах Ал-Бурхан възстанови фигури на NCP на мощни позиции в държавната бюрокрация.

„Винаги съм се страхувал той да говори открито. Съветвах го да спре, предупреждавах го, но той винаги ми казваше, че не се страхува“, каза брат му Алауия пред "Ал Джазира".

Опитвайки се да остане неутрален

Когато войната избухна на 15 април, Ногод беше един от десетките членове на Суданския лекарски съюз, които останаха в Хартум, за да помогнат на ранените.

„Д-р Ногод винаги се излага на опасност в името на суданския народ“, каза неговият близък приятел Мохамед Сигеир, фармацевт и колега от FFC.

В рамките на няколко дни спешните отделения в целия град бяха препълнени с пациенти, които се нуждаеха от животоспасяваща помощ. Ставаше все по-трудно – често казано, невъзможно – да бъдат спасени поради разпадащия се сектор на здравеопазването.

RSF често нахлуваха в болници, изгонваха здравния персонал и превръщаха здравните заведения във военни щабове. Освен това армията обстрелва безразборно няколкото все още функциониращи болници в столицата, удря ги е при въздушни атаки.

Ногод обаче продължи да говори пред медиите и осъди атаките. На 24 май той каза пред "Ал Джазира", че военните са конфискували пратки с помощ от Световната здравна организация, които е трябвало да отидат в болници в Хартум.

Ногод също така обясни на "Ал Джазира", че се въздържа от окончателно идентифициране на извършителите на нападения и атаки срещу медицински заведения в опит да не провокира ответна реакция от която и да е страна.

Той обаче беше подложен на клеветнически кампании и заплахи, в които се твърдеше, че подкрепя RSF. След задържането му някои поддръжници на суданската армия отправиха подобни обвинения срещу него в Twitter.

„Последният път, когато говорих с него, му казах, че срещу него е заготвен капан от предишния режим“, поясни Сигир.

„Лично аз продължих да го предупреждавам... и бях удивен да науча, че той е в къщата си и че не се е скрил никъде“, добави Абделмонем Ел-Тайеб, близък приятел на Ногод. „Когато го попитах дали се крие, той ми каза „На сигурно място съм“.“

Въпреки, че местонахождението на Ногод остава неизвестно до момента, задържането му накара редица активисти и синдикати да призоват за незабавното му освобождаване. Но други се страхуваха, че могат да претърпят подобна съдба, ако се застъпят публично за свободата му. Естеството на задържането на Ногод и липсата на информация около него също добавиха усещането, че Судан става все по-беззаконен, докато конфликтът в страната продължава.

„Никой не трябва да бъде наказван за критикуване на нещо, което са направили SAF или NCP, или за това, че има мнение“, каза бившата колежка на Ногод от здравното министерство.

„Д-р Ногод е модел за подражание. Той е "бащинска фигура“ - смел и истински, добави тя.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА