Last news in Fakti

2 Юни, 2023 05:26 1 529 10

Бразилия остава неутрална по отношение на войната в Украйна

  • лула да силва-
  • бразилия-
  • президент-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • неутралитет

Президентът Лула да Силва отново критикува руското нахлуване, желае да посрекничи при евентуални мирни преговори

Бразилия остава неутрална по отношение на войната в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отново разкритикува руското нахлуване в Украйна, но заяви, че се опитва да запази неутралитет, за да може да посредничи при потенциални мирни преговори, съобщи Ройтерс.

След среща с финландския президент Саули Нинистьо в Бразилия Лула да Силва заяви, че се стреми да създаде условия двете страни да започнат мирни преговори, за да "спрат войната, когато са готови".

"Бразилия работи с други страни за постигане на мир, но нищо няма да се случи, докато Украйна и Русия не поискат", каза Лула и добави, че наскоро е обсъждал темата с други лидери, включително с китайския президент Си Цзинпин.

Финландският президент, чиято страна, съседна на Русия, се присъедини към НАТО през март, заяви, че според него всеки опит за постигане на мир е ценен, но "в момента това не е на хоризонта".

Лула да Силва се представя като мирен посредник за прекратяване на войната, започнала след нахлуването на Русия в съседната държава през февруари 2022 г. Той обаче раздразни Запада по-рано тази година с думите, че Западът "насърчава" войната, въоръжавайки Украйна.

Левият бразилски лидер проведе разговор с руския президент Владимир Путин миналата седмица, след като не успя да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Япония през май. Според Лула да Силва това се дължало на проблем с графика.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    6 11 Отговор
    Най-горещото място в ада е запазено за онези, които в моменти на морална криза са запазвали неутралитет.
  • 2 Правилно

    6 2 Отговор
    това си е руска работа !
  • 3 Калпазанин

    8 5 Отговор
    За ужас на фащ,

    Коментиран от #10

  • 4 Анаконда

    4 4 Отговор
    Лесно им е на тях, войната е далече от Южна Америка.
  • 5 Тити

    6 4 Отговор
    Неутрален значи да се правиш на луд
  • 6 Николо Макиавели

    4 0 Отговор
    Който остава неутрален, бива намразен от онзи, който губи, и презиран от онзи, който печели.

    Коментиран от #8

  • 7 Една МСМ медия лъже

    3 1 Отговор
    а друга медия върви след нея и маже!

    Никой не одобрява нахлуването, но и нито един с разума си не вярва, че е непредизвикано и, че Русия е имала друга опция! И че не е опитала всичко за да бъде избегнато!

    Коментиран от #9

  • 8 Една МСМ медия лъже

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Николо Макиавели":

    Тия ги разправяй на старата си шапка!
  • 9 Путинче

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Една МСМ медия лъже":

    Така и Хитлер е оправдал завземането на Судетите от Чехословакия - оправдал се е с това че студентските немци са малтретирани както сега Путин се оправдава с малтретиране на руснаците в Донбас. Приликите не са случайни 😉Тогава за да избегнат войната Франция и Англия убеждават Чехословакия да отстъпи и да предаде Судетската област на Германия. Както казва Чърчил по късно "Между позора и войната Англия избра позора, а по късно получи и войната". Сега Европа макар и вяло все пак не допусна историята да се повтори защото Хитлер не спря със Судетите а погълна цяла Чехословакия и продължи.. знаем как. Аналогии те са много и плашещи. Германия е победена в ПСВ и губи много територии, плаща репарации и изпада в икономическа криза. СССР доминиран от Русия също губи Студената война, разпада се и изпада в икономическа криза. И немци и руснаци са унижени и искат реванш. Намират си водачи които да яхнат тоя реваншизъм - едните Хитлер а другите Путин. Почват да се въоръжават ударно и нападат съседите - Германия анексира Австрия а Русия Крим. После следва историята с Чехословакия - аналогично с Украйна. И всичко е облечено в патриотичен патос и "защита на Родината" като нападаме съседите.
  • 10 руски zвине

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Не на САЩ,а за ужас на Просия бе идиот.Бразилия уж е съюзник на руските дегенерати ама и те им обърнаха гръб !
Новини по държави: