2 Юни, 2023 10:45 842 8

"Амнести интернешънъл": Иран е екзекутирал тази година най-малко 173 души за наркотици

  • иран-
  • наркотици-
  • ексекуция

Екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, съставляват две трети от всички екзекуции, извършени в Иран през първите пет месеца на годината, се казва в доклада на организацията

"Амнести интернешънъл": Иран е екзекутирал тази година най-малко 173 души за наркотици - 1
Снимка: Shutterstock

Иранските власти са екзекутирали тази година най-малко 173 души, осъдени за престъпления, свързани с наркотици, почти три пъти повече, отколкото за същия период на миналата, предаде ДПА, като се позова на доклад на "Амнести интернешънъл".

Екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, съставляват две трети от всички екзекуции, извършени в Иран през първите пет месеца на годината, се казва в доклада на организацията.

"Безсрамните темпове", с които иранските власти извършват екзекуции, свързани с наркотици, в нарушение на международното право, "разкриват тяхната липса на човечност и грубото незачитане на правото на живот", заяви заместник-директорът на "Амнести интернешънъл" за Близкия Изток и Северна Африка Диана Елтахауи. "Международната общност трябва да гарантира, че сътрудничеството в инициативите за борба с трафика на наркотици не допринасят, пряко или косвено, за произволно лишаване от живот и други нарушения на правата на човека в Иран", добави тя.

Докладът констатира, че общият брой на екзекуциите в страната за всички престъпления също значително се е увеличил, като от началото на годината досега са екзекутирани най-малко 282 души. Това е почти два пъти повече от стойностите за същия период на миналата година, отбелязва ДПА.

"Ако властите продължават да извършват екзекуции с такъв тревожен темп, те може да убият близо хиляда затворници до края на годината", предупреждава "Амнести интернешънъл".

Според организацията единствено Китай е извършил по-голям брой екзекуции от Иран за миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бар Дак

    29 0 Отговор
    у нас кога
  • 2 ЛИБЕРАЛ

    23 0 Отговор
    В Гърция дават - доживотен затвор ! Това различно ли е ? Но никой не роптае.

    Коментиран от #4

  • 3 Соваж бейби

    30 0 Отговор
    Аплодисменти за иранци,дай Боже и по цял свят !!Тези дилъри и нарко босове колко деца и големи хора тровят,колко души всеки ден умират заради дрога или дрогирани с кола убиват невинни хора.Да ги дондуркаме по затворите и психопати е разхищение на пари от държавните хазни като се дават пари на затворите от данъци за ток,вода и храна на престъпник или убиец!
  • 4 Соваж бейби

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЛИБЕРАЛ":

    Има разлика единият умира и е безплатен за хората които плащат данъци а в затвора са наш гръб нали яде ,къпи се ...живее по точно помагаме им да живеят и ако има късмет да излезе ще прави още бели на хората.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 истина ти казвам

    19 0 Отговор
    Този дето продава наркотици,той убива! Адекватно наказание! Само че у джендърска Европа тва нема да стане!
  • 7 А у нас

    12 0 Отговор
    Колко умряха от свръхдоза?
  • 8 млад колхозник

    6 0 Отговор
    Хубаво е направил Иран.