Last news in Fakti

7 Юни, 2023 14:24 1 106 9

Иран планира газов хъб в Персийския залив с участието на Русия, Туркменистан и Катар

  • иран-
  • газов хъб-
  • русия-
  • туркменистан-
  • катар

Министърът на петрола на Иран, Джавад Уджи, обяви

 Иран планира газов хъб в Персийския залив с участието на Русия, Туркменистан и Катар - 1
Източник: Shutterstock

Министърът на петрола на Иран, Джавад Уджи, обяви, че Иран, с участието на Русия, Туркменистан и Катар, планира да създаде газов хъб в индустриалния район Асалуйе, разположен в южната иранска провинция Бушер на брега на Персийския залив. Това съобщи информационната агенция Tasnim, цитирайки думите на министъра, предаде "Фокус".

Уджи изрази увереност, че има голям потенциал за успешната реализация на газовия хъб в Персийския залив, тъй като Иран разполага с вторите най-големи газови запаси в света. Той посочи също, че Иран е изпълнил напълно своите задължения за внос на газ от Туркменистан през последните 20 месеца. Според министъра в момента се извършва необходимата подготовка и планиране на етапите за изграждането на газовия хъб.

През май, след разговори с руския вицепремиер Александър Новак, Уджи заяви, че страните обсъждат въпроса за съвместно разработване на десет нови петролни и газови находища в Иран. През юли 2022 г., иранската петролна компания NIOC и "Газпром" подписаха меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество в петролногазовия сектор, съобщава медията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цани

    0 17 Отговор
    НАТО трябва да отговори с твърда ръка на провокациите от страна на Иран - основният спонсор на Руската терористична федерация!
    Трябва да изпратим контингент в Украйна от доброволци. Ако няма доброволци, всичко безработно и физически годно до 45 години да се мобилизира! Мъже, жени, всичко, щото ножът е опрял в кокъла !

    Коментиран от #2, #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха..

    9 1 Отговор
    Щатите немат газ,немат петрол,немат нищо - ако се запишат в БРИКС,може и да пропълзят още някоя годинка,иначе...
  • 4 Урюрвкос

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Цани":

    няма страшно тя Русия се разпадна вече, не четеш ли статиите тук

    Коментиран от #8

  • 5 московия

    0 5 Отговор
    си играе с огъня!
  • 6 Мухаа,хаа!

    5 0 Отговор
    Става интересно.Катар и Иран- неизчерпаеми газови залежи.Иранеца е втори в света,а катар разполага с най големите газови находища на планетата - 5% от световните запаси са само негови ..Ако прибавят и петрола,ще стане напечено,за англосаксите.- мини ОПЕК,но за газа.Който изобщо няма да бъде" мини" Изглежда ,че целият Персийски залив прогледна .И съвсем логично,старите шейхове се отдръпнаха,а младото поколение е супер образовано.При тях,номерата прилагани на бащите им,не вървят.
  • 7 Хлъц

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цани":

    ...НожЪт е опрял до кокЪла. Ясно!
  • 8 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    Кофти за джони и ханс,
  • 9 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Появата на нов газов хъб може да допринесе за разнообразие на газовия пазар в България. Това може да доведе до по-голяма конкуренция между доставчиците на газ и потенциално да намали цените на газа за крайните потребители.