Тема: Украйна

8 Юни, 2023 05:16 890 13

Франция обеща помощ за посрещане на неотложните нужди на Украйна

  • еманюел макрон-
  • володимир зеленски-
  • франция-
  • украйна-
  • помощ

Еманюел Макрон проведе телефонен разговор с украинския президент Зеленски

Франция обеща помощ за посрещане на неотложните нужди на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че „в рамките на ​​следващите няколко часа" ще изпрати „помощ за посрещане на неотложните нужди" на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ в южната част на страната, предаде Франс прес.

„Франция осъжда този ужасяващ акт, който излага на опасност населението", заяви френският президент в Tуитър след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

„Успях да изкажа пред президента Зеленски своята солидарност с неговия народ след атаката срещу язовир „Каховка“, добави Макрон.

Елисейският дворец съобщи, че кризисният център на френското министерство на външните работи бързо ще изпрати първия конвой около 10 тона стоки, поискани от украинците, свързани със здравето, хигиената и пречистването на водата, включително преносима цистерна.

Украинският президент заяви по-рано в Туитър, че е споменал пред Макрон „екологичните и хуманитарните последици от руския терористичен акт“ и е подчертал „неотложните нужди на Украйна за справяне с катастрофата“ в Херсонска област.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за разрушаването на този язовир, разположен на река Днепър, на границата между позициите на двете воюващи страни.

Градове и села на двата бряга на реката - единият под украински контрол, а другият под руски, бяха наводнени.

Зеленски посочи, че също така се е договорил с Макрон „да продължи сътрудничеството в областта на отбраната“, по-специално за противовъздушната отбрана на украинските градове.

„Надяваме се, че обучението на украинските пилоти ще започне възможно най-скоро“, добави той, а Франция обеща „базово“ обучение, без да се предопределя типът самолет, който може да бъде доставен и използван от Киев.

Украинският президент благодари също на френския си колега за неговата „подкрепа“ в Съвета за сигурност на ООН и обсъди „формите на гаранции за сигурността на Украйна“ преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, планирана за юли.

В тази връзка Париж потвърди отново, че целта е да се постигне „решителен напредък не само на терен“, във връзка с очакваната контраофанзива на Киев, „но също така да се консолидират шансовете за траен мир“.

Още новини от Украйна

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    17 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА, ФРАНЦИЯ Е СОБСТВЕНОСТ НА РОТШИЛД
    .... С ПРЕЗИДЕНТА Е РАБОТИЛ ПРИ ТЯХ
  • 2 Голямо нищо

    15 0 Отговор
    Цитат от статията;скоро ще бъде изпратен конвой от 10 тона!Ауторчето,конвой се нарича група от няколко камиона.Един тир превозва 20 тона стока!И какъв ще е този конвой,от половин камион ли?Ясно е,че стиснатите франсета няма да изпратят безплатно нищоСамо една голяма новина.
  • 3 Проклинам Украинския Хитлер

    14 1 Отговор
    Помощ след поредния геноцид на Зеленски! Всички знаят какво направи този изверг, но не смеят да го заявят.

    Коментиран от #4

  • 4 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Проклинам Украинския Хитлер":

    Не че не смеят, те го подкрепят. Как иначе тази въшка ще прави такива неща ?
  • 5 Зеленьо

    7 1 Отговор
    Контраофанзивата се сдуха.
  • 6 факуса

    6 1 Отговор
    какво значи успях,толкоз ли е трудно да се разговаря с просяк номер едно в света,голям наплив да му помагат,ако и на нас помагаха поне да възпират кражбите,да сме ги задминали по доходи
  • 7 глас от народа

    2 1 Отговор
    Те рашките така отстъпват и от България като са заложили мини на всичко що годе продуктивно. Вече тридесет години фалшиви герои ни казват кое е добро и кое лошо. Публикуват колажи като ползват пРезидента за мръсната си работа. Войната в Украйна трябва да помогне на българския народ да се стегне и да има по-ясна визия за своите приятели и своите врагове.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ам чи

    3 0 Отговор
    СЪБОРИ ГО УКРАЙНА С ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ ДЕЙСТВИЯ ВЯРНО БАЯ ВРЕМЕ И ТРЯБВАШЕ ТА ДАЙ ДА СИ СТБОРИМ ЯЗОВИР ИСКЪР ФРАНЦИЯ И НА НАС МОЖЕ ДА ДАДЕ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сър Дрискъл

    0 0 Отговор
    И аз сутрин имам едни неотложни нужди.
  • 12 Коко

    0 0 Отговор
    Украинците сами си взривиха стената сега реват махнете тоя клоун и спрете тая братоубийствена война с която рискувате война в цяла Европа
  • 13 Коко

    0 0 Отговор
    Украинците сами си взривиха стената сега реват махнете тоя клоун и спрете тая братоубийствена война с която рискувате война в цяла Европа
Новини по държави: