Last news in Fakti

12 Юни, 2023 07:55 5 159 6

Първа визита на Ердоган в чужбина след преизбирането му

  • турция-
  • кипър-
  • ердоган-
  • севернокипърска турска република-
  • преизбиране-
  • посещение

Тя се състои в Севернокипърската турска република

Първа визита на Ердоган в чужбина след преизбирането му - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, днес започна първото си официално посещение в чужбина след преизбирането си, като традиционно избра Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, за своето първо международно пътуване. Въпросът за Кипър и процесите в Източното Средиземноморие ще бъдат фокусирани внимателно по време на това посещение, което привлича голям интерес в Кипър.

Според официалното съобщение от Анкара, събитията на острова, с техните регионални и глобални измерения, ще бъдат подробно обсъдени по време на президентското посещение на Ердоган.

На срещата си, той ще проведе разговори с лидера на кипърските турци, Ерсин Татар, след което двамата лидери ще проведат съвместна пресконференция.

След изборите в Турция, Никозия очаква да види движение по Кипърския въпрос и конкретни резултати за възобновяване на преговорите, според изявление на президента на Кипър, Никос Христодулидис. Преговорите за федерално решение бяха прекратени преди шест години.

Турция и кипърското турско ръководство поддържат твърда позиция за създаването на две суверенни държави на острова. Лидерът на кипърските турци, Ерсин Татар, заяви преди визитата на Ердоган, че "винаги ще има турска държава" в северната част на острова.

Посещението на турския президент се състои на фона на сериозни икономически и социални проблеми в Северен Кипър, предизвикани от кризата на турската лира.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Щастлив

    9 3 Отговор
    Поне при нас на запад и най-вече в ЕС криза няма!
    И това е благодарение на мъдрото ни ръководство назначено от Сорос и Клаус Шваб

    Коментиран от #4

  • 4 Нещастен

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Щастлив":

    Ами те опитаха и в Турция и то не за първи път, но пак не успяха!
    Язък за парите ни хвърлени на вятъра!

    Коментиран от #5

  • 5 Демократ

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Нещастен":

    Но пък в Украйна успяха със "смяна на режима" и там сега цари истинска демокрация!
    Поне там филантропите не хвърлиха парите на западните данъкоплатци напразно!
  • 6 Българските турци

    14 2 Отговор
    Задайте си прости въпроси и се помъчете да си отговорите честно на тях...без да филофобствате и ще видите че с логични мисли са мнозинството от жителите на планетата !... Защо западът и Сащ крепят Украйна ?...Защо Велика икономика не може да си плаща дълговeте ?...От какво има нужда Сащ за да си запази икономическата, финансовата и военната си хегемония над света ?... И тъй нататък...питайте и търсете честни отговори !...
    Колко политици с топки има днес на световната политическа арена ?...Защо само на Ердоган му рисуват топките и ги лансират пред световното общественно мнение ?...Каква беше целта...а какъв ефект направиха набръчканите му сушени смокини от корицата на „Шарли Ебдо“ ?!... Диктатор ли е Ердоган или е един жалък ислямист ?... Какво виждат поотделно евроатлантиците , гърците и българите в лицето на Ердоган ?... Защо само Аскерът може да патрулира невъоръжен по улиците в Косово ?... Все въпроси с въпросителни !!!