Тема: Украйна

13 Юни, 2023 04:35 888 7

Жертвите на наводненията в Украйна станаха 10, 43-ма са в неизвестност

  • украйна-
  • язовир-
  • наводнения-
  • жертви

Язовир "Каховка" беше разрушен на 6 юни

Жертвите на наводненията в Украйна станаха 10, 43-ма са в неизвестност - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна заяви, че броят на жертвите на наводненията, причинени от разрушаването на язовир "Каховка", е достигнал 10, а 41 души в Херсонска област са в неизвестност, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Имаме десет загинали в Херсон и околностите му... и 41 безследно изчезнали", съобщи украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Язовирът "Каховка", разположен в район под руски контрол, беше разрушен на 6 юни, като наводни стотици квадратни километри по течението на река Днепър. Това наложи евакуацията на хиляди местни жители и породи опасения за хуманитарна и екологична катастрофа. Губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин съобщи в "Телеграм", че в град Херсон са били открити още две тела. "В един от кварталите на града беше открито тялото на жена, чиято самоличност все още не е установена, както и на 50-годишен мъж ", заяви той.

Ден по-рано Прокудин съобщи за трима загинали, след като руската армия е открила огън по лодка, евакуирала цивилни.

Украйна обвини Русия, че умишлено е минирала и взривила язовира, за да блокира пътя на нейните войски към този южен регион. Москва продължава да твърди, че язовирът се е срутил в резултат на украински обстрел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    3 5 Отговор
    След експлозията на Каховската водноелектрическа централа руснаците отрязаха атомната електроцентрала от източника на охлаждане на реакторите. Трябва да са луди.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Украйна заявила

    7 2 Отговор
    А Русия какво заяви? Кажи и за двете страни. Бъди истински неутрален журналист. Цивилните не ти са виновни, че си пристрастен, Тишо.
  • 4 Андрий до Украйна заявила3

    7 4 Отговор
    Искаш невъзможни неща!Наше тише не е журналист!Той е американско пуделче,което лае най-силно!И .разбира се,ще получи от господаря най-големия кокал
  • 5 любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Кой ти ги разправя тези приказки?
  • 6 Гай Турий

    5 1 Отговор
    Американският военен анализатор Скот Ритер смята, че Зеленски е предприел акцията по взривяването на Каховка (чрез постоянен обстрел с тежки ракети), след като Западът вече изтощен от нескончаемите украински просии за оръжие дал признаци за умори и отдръпване от подръжка на неговата хунта. На зеления наркоман му трябвяло някаква катастрофа, за да възпламени западния ефир и активизира отново господарите да му наливат още оръжия, да не спират помощта от която зависи неговото оцеляване. Тези му планове са били отдавна разкрити от Москва, която многократно е предупреждавала за готвената голяма провокация. И така се случва до техногенната катастрофа.
  • 7 ДААА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    ЧАКАЙТЕ ГИ НА ПЛАЖА В БЕГЕТО.
Новини по държави: