Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2023 05:12 1 392 6

Първи обвинения за депортирането на сираци от Херсон

  • русия-
  • украйна-
  • сираци-
  • херсон-
  • обвинения-
  • прокуратура

Прокуратурата в Украйна повдигна обвинения във военни престъпления срещу руски политик и двама заподозрени украински сътрудници

Първи обвинения за депортирането на сираци от Херсон - 1
Снимка: Фейсбук

Прокуратурата в Украйна повдигна обвинения във военни престъпления срещу руски политик и двама заподозрени украински сътрудници за предполагаемо депортиране на десетки сираци от южния град Херсон, който миналата година беше окупиран от руските сили в продължение на няколко месеца, предаде Ройтерс. Някои от сирачетата са били на по една година.

Официални представители са посочили пред Ройтерс, че това са първите обвинения, повдигнати от украинска страна срещу заподозрени в това престъпление.

Още новини от Украйна

Украйна казва, че над 19 000 деца са били незаконно преместени в Русия от територия, окупирана от руските военни части.

Обвиненията са повдигнати от украинската прокуратура след широкомащабно разследване, проведено в сътрудничество с Международния наказателен съд (МНС) в Хага, чийто главен прокурор посети Херсон.

Вчера обвиненията са били внесени в съда в Украйна, след като прокуратурата е преценила, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че през март МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на комисаря на Русия по правата на децата Мария Лвова-Белова, като ги обвини в незаконно депортиране на стотици деца от сиропиталища и детски домове на украинската територия, окупирана от Украйна.

В сряда Кремъл отново отхвърли обвиненията и заяви, че руските войници са спасявали деца в конфликтните зони.

Според документи от прокарутарата, видени от репортер на Ройтерс, 48 украински деца са взети от областния детски дом в Херсон през септември и октомври и са били изпратени в Москва и в анексирания от Русия Крим. Това представлява нарушение на Женевската конвенция за закрилата на цивилните лица по време на война от 1949 година. Законите в Украйна предвиждат до 12 години затвор за това престъпление.

Настоящото местонахождение на въпросните сирачета, на възраст между 1 и 4 г., е неизвестно, отбелязва Ройтерс.

"Това не е станало за един ден", каза Юлия Усенко, началник на департамента за защита на интереса на децата и борба с домашното насилие към кабинета на главния прокурор на Украйна.

"48 деца са насилствено депортирани от Херсон. Нито знаем къде са, нито в какви условия живеят, каква е тяхната съдба всъщност", допълни тя, като допусна, че тези деца може да са незаконно осиновени от руски граждани.

Обвинението гласи, че децата са били отведени на 21 октомври 2022 година под наблюдението на основния заподозрян руски гражданин, натоварени на бели превозни средства на руското здравно министерство и откарани в Крим.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де-ама

    12 3 Отговор
    Е какво да кажат...- вече и сенаторите започнаха да питат--милиарди наляхме в Украйна,а резултат никакъв. Напредват-1-2 км в сивата зона докато русите не ги размажат с артилери и авиацията си -ама Киев обявява,че вървят напред-защото трябва да се отчитат за милиардите....А обикновенният украинец плаща с живота си....
  • 2 Мижав интерес

    7 4 Отговор
    Като не стават във войната, повдигат обвинения, пишат резолюции, и налагат "санкции" които вредят на тях самите. Толкова могат горките.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Касапин

    6 3 Отговор
    ЯВНО НАСТЪПЛЕНИЕТО БУКСУВА А ДЕЦАТА ПУТИН ГИ Е ИЗЯЛ
  • 5 Мишел

    7 1 Отговор
    Медиите на запад публикуват все повече материали за широко разпространен украински бизнес- продажба на украински деца, за да бъдат ползвани за донори на органи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.